Aktuellt datum och tid: ons jan 27, 2021 3:55 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Walt Disney
InläggPostat: mån dec 03, 2012 6:31 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till en ny månadsprofil!

En vänlig och snäll ”sagofarbror”, men i en väldigt amerikansk tappning – så formades min bild av Walt Disney då jag växte upp på 1940- och 50-talet med serietidningarnas och de tecknade filmernas Kalle Anka, Musse Pigg, Långben, De tre små grisarna, Stora stygga vargen, Bambi, Snövit, Pinocchio och Peter Pan och allt vad de hette. Detta var ju före TV:n och det var på matinébiograferna som man upplevde de glada upptågen.

Vem var han då, denne 1900-talets store sagofarbror, som till alla barns förtjusning kunde få sina lustiga figurer att framträda livs levande på bioduken?

Bild

Walt Disney – eller Walter Elias Disney – föddes den 5 december 1901 i Chicago i Illinois. Fadern var av irländsk/kanadensisk härkomst och modern hade tyskt och engelskt påbrå. Walts farfars far hade emigrerat från Irland till Kanada och lär ha varit ättling till en viss Robert d´Isigny, en fransman som medföljt Wilhelm Erövraren till England år 1066. Det franska efternamnet d´Isigny blev sedan Disney i engelsk tappning.

Fadern, Elias Disney, hade lämnat Kanada för att leta guld i Kalifornien, men senare slagit sig ner tillsammans med sina föräldrar på en farm i Kansas. 1888 gifte han sig med Flora Call, som skulle bli Walt Disneys mor. Vid tiden för Walts födelse hade föräldrarna flyttat till Chicago. Man kom senare att flytta vidare till en farm i Marceline i Missouri och därefter till Kansas City. Unge Walt, som ingick i en syskonskara om fem barn, visade tidigt konstnärlig begåvning och anlag för att teckna. Genom en skolkamrat kom han också i en nära kontakt med underhållningens och filmens värld. Redan tidigt var han inriktad på en artistisk karriär som tecknare och snart var han involverad i att göra animerad film - det område där han sedan skulle komma att bli banbrytande och vida berömd världen över.

Det dröjde heller inte länge förrän Walt Disney var lokaliserad i Hollywood, där han startat upp en animationsstudio tillsammans med brodern Roy. 1925 gifte han sig med Lillian Bounds, en ung kvinna som han anställt vid sin studio. Äktenskapet kom att vara livet ut och resulterade i två döttrar.

Efter att ha förlorat rättigheterna till sin – dittills – mest framgångsrika tecknade figur, Oswald the Lucky Rabbit, behövde Disney ersätta den med en ny figur och detta blev ingen mindre än allas vår Musse Pigg (Mickey Mouse), som blev en omedelbar succé. Figuren togs fram i samarbete med Disneys medhjälpare, Ub Iwerks, men fick sin ”röst” och ”själ” av Disney.

Bild

1933 kom den framgångsrika och populära kortfilmen Tre små grisar med den kända sången Who's Afraid of the Big Bad Wolf? och snart följde alla de populära Disney-figurerna: Kalle Anka (Donald Duck), Långben (Goofy) och Pluto och allt vad de hette. Den tecknade långfilmen Snövit och de sju dvärgarna kom att bli en fantastisk succé. Andra populära långfilmer var Pinocchio, Bambi, Peter Pan, Dumbo, Alice i Underlandet, Askungen och Lady och Lufsen.

När det gäller tecknade serier var Disney själv inte personligen involverad på samma sätt som han var i filmproduktionen. Serierna skapades av tecknare runt om i världen på licens från Walt Disney Company. Disney hade tillräckligt många järn i elden ändå och hans verksamhet på olika områden kom att svälla ut över alla bräddar: förutom tecknad animerad film, vanliga spelfilmer, TV-shower, musikproduktion, nöjesparker som Disneyland... you name it!

Walt Disney själv då? Hur var han som människa och person? Det sägs att han mestadels var stillsam till temperamentet men ändå ibland kunde brusa upp i en ilska som dock lika fort gick över. Som förälder lär han ha varit omtänksam och engagerad. Överhuvudtaget brydde han sig mycket om barn – hela hans livsverk riktade sig ju till största delen till all världens barn. Trots att han kedjerökte hela sitt vuxna liv undvek han att röka när barn var närvarande.

Disney var en ovanligt fantasifull, kreativ och optimistisk person – hade med andra ord själv mycket av barnasinne, var nyfiken och intresserad av det mesta. Vad gäller värderingar hyllade han den amerikanska drömmen om frihet och framgång. Han älskade också djur och natur, vilket bland annat framgår av True-Life Adventure serien, med hyllade filmer som The Living Planet och The Vanishing Prairie. Walt Disney engagerade sig även i att skapa bättre möjligheter för unga att utbilda sig inom de konstnärliga och artistiska områdena. Resultatet av detta blev The California Institute of the Arts utanför Los Angeles.

Tyvärr ändades hans liv i förtid efter att han till följd av sitt kedjerökande ådragit sig lungcancer. Han dog endast 65 år gammal.

Walt Disneys födelsehoroskop ser ut så här:

Bild

Walt Disney, 5 december 1901, 00:35, Chicago, Illinois, USA

(Källa: Astro DataBank)


Mest framträdande tecken är Stenbocken (med Mars, Jupiter, Saturnus och Kiron i fjärde huset och Venus i det femte), Skytten (med Solen och Uranus i det tredje huset) samt Tvillingarna (med MC och Pluto i nionde huset). En bild framträder av en disciplinerad, pålitlig, ansvarsfull och arbetsam person (Stenbocken) som också är inspirerande, entusiastisk, framgångsrik och har stora visioner (Skytten) omsatta i en kommunikativ och mångsidig karriär (MC i Tvillingarna).

Jordelementet överväger, följt av luftelementet. Vi har en praktisk och effektiv person som är jordnära och leds av sunt förnuft i sina företaganden men som samtidigt har en intellektuell syn på tillvaron. Kardinala och rörliga tecken dominerar på bekostnad av fasta, vilket tyder på många idéer och mycket igångsättande men svårigheter att hålla sig till ett bestämt område.

Av husen framträder det tredje och fjärde mest – kommunikation samt hem och familj. Horoskopets första kvadrant (husen 1-3) är mest betonad, vilket tyder på en självständig person med förmåga att staka ut sin egen väg i livet. Av hemisfärerna dominerar den norra (horoskopets nedre del), vilket visar på att det är den egna identiteten och de egna förmågorna som ligger till grund för den yttre framgången. Familjetillhörigheten och hemmiljön har avgörande betydelse för framgångarna. Månen är i avtagande fas, speglande en person med starka övertygelser.

Merkurius, kommunikationens och berättandets planet, är i intensiva Skorpionen i det tredje huset för kommunikation och styr såväl Ascendenten (via Jungfrun) som MC (via Tvillingarna). Inte nog med det, den är också i ömsesidig reception med Pluto i Tvillingarna, dvs. de båda planeterna är i varandras tecken och stärker och backar upp varandra. Pluto befinner sig i nionde huset i en vid konjunktion med MC (karriären). Här anar vi något av drivkraften bakom Walt Disneys banbrytande arbete på det kommunikativa området. Den Pluto-disponerade Merkurius i tredje huset för kommunikation styr och behärskar hela horoskopet via Ascendenten och MC.

Ascendenten i Jungfrun skänker en lite försiktig och tillbakadragen hållning åt den store filmproducenten. Trots sitt enorma genomslag i den bullriga underhållningsbranchen, verkade ändå Disney själv hela tiden i bakgrunden. Han var en kulissernas man, som från sin dolda position gav ”röst” åt sina spralliga figurer (i bokstavlig mening i varje fall åt Musse Pigg fram till 1947). När han tittade fram, så var det alltid med det vänliga ”sagofarbrorleendet” på sina läppar. Jungfrun på Ascendenten indikerar också en grundlig och noggrann läggning, liksom sinne för detaljer. Utåt sett finns en återhållsamhet när det gäller att visa känslor. Disney var mån om att uppträda korrekt och göra ett gott intryck på omgivningen.

Till det vänliga och sympatiska intrycket bidrar förstås också den Venus-disponerade Månen i Vågen i det första huset. Det finns en mjukhet och smidighet i relationerna med omvärlden. Gemenskap och samhörighet betydde mycket för honom. Vågen visar förstås också på hans konstnärlighet. Det andra huset för värderingar, tillgångar och talanger har Vågen på husspetsen.

Månen bildar en positiv sextil med Solen i Skytten i det tredje huset för kommunikation och berättande. Solen är samtidigt i konjunktion med Uranus, också den i Skytten i det tredje huset. Det visar på stor originalitet och uppfinningsrikedom – bådadera kännetecknande för Walt Disney och hans kreativa verksamhet. Solen och Uranus är i opposition till Pluto i Tvillingarna nära MC. De enorma framgångarna kom knappast av sig själva utan krävde stora ansträngningar och ständig kamp för att lyckas. Disney var en av världens absolut främsta på området animerad film och kom att förvandla och förfina uttrycksmedlet och lyfta det till dittills oanade nivåer, något han uppnådde tack vare en enastående kombination av entusiasm, storslagna visioner och en fantastisk uppfinningsrikedom. Pluto i Tvillingarna visar på den stora transformativa kraften i Disneys livsverk och på det genombrott han åstadkom på den tecknade filmens och berättandets område. Detta särskilt som planeten som redan framhållits är i ömsesidig reception med Ascendent- och MC-styraren Merkurius i det tredje huset.

Filmens och fantasins planet, Neptunus, står lämpligt nog högst på himlen i Mån-styrda Kräftan i konjunktion med MC i kommunikativa Tvillingarna. Neptunus står också för konstnärlighet och intuitiv känslighet. Merkurius i tredje huset för kommunikation – och animation – formar en sextil med Venus i Stenbocken alldeles på den femte husspetsen. Femte huset står som vi vet för kreativitet och självuttryck men också för barn och Disneys kreativitet riktades ju framför allt till barn. Venus i femte huset visar på kreativ lekfullhet och kärlek till barn. Planeten bildar även en trigon till Disneys Ascendent.

Att fjärde huset är så kraftigt betonat i Walt Disneys horoskop indikerar att familj och hem hade en stor betydelse för honom. Man anar att hemmet utgjorde en viktig bas för honom och att det var därifrån han hämtade mycket av sin energi. Där finns såväl Mars och Kiron som Jupiter och Saturnus, alla i Stenbockens tecken. Mars i den här placeringen tyder på stark ambition och integritet, liksom mod och företagsamhet. Konjunktionen med både Jupiter och Saturnus å ena sidan och Kiron å den andra sidan visar på en enorm kraftsamling men är förstås också en potentiell källa till konflikter, förstärkt genom kvadraturen till Månen i det första huset.

Man får känslan av att det är det här laddade kraftpaketet i fjärde huset som, via den Venus-disponerade Månen i första huset och den Mån-disponerade Neptunus på MC, är själva motorn bakom Disneys megaframgångar, i kombination också förstås med alla resurserna i det tredje huset. Det tycks som att det var i hemmets vrå och i den privata sfären som de många idéerna och visionerna föddes och fick vingar. Walt Disney var knappast någon typisk Hollywood-mogul, utan höll sig nära den egna härden tillsammans med familjen och de nära vännerna och medhjälparna. Det var härifrån idéerna växte fram.

Pars Fortunae befinner sig var i Disneys horoskop, om inte i det tredje huset i Skorpionen i nära konjunktion med Merkurius! Utan tvekan låg hans stora glädje och lycka och hans självförverkligande i kommunicerandet och i att vara en källa till inspiration och glädje för andra.

Kommentera gärna horoskopet eller tolkningen!


Här är några videor:

http://www.youtube.com/watch?v=Of7_K1e_x3Y (What's My Line? Från 1956)

http://www.youtube.com/watch?v=T1N7X1W4Qzo (Walt Disney med Tingeling)

http://www.youtube.com/watch?v=xPWGCC_BYE8
(Musse Piggs debut i Steamboat Willie, 1928, den första animerade filmen med synkronicerat ljud)

http://www.youtube.com/watch?v=kzH1iaKVsBM
(Der Fuehrer's Face, 1943, anti-nazistisk propagandafilm)

http://www.youtube.com/watch?v=aHo7q32Hwls
(Kalle Anka som Fönsterputsare, 1940)


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron