Aktuellt datum och tid: tor jan 28, 2021 3:24 pm

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Vincent van Gogh
InläggPostat: fre mar 30, 2012 6:35 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till en av Månadens profiler!

Vincent van Gogh är utan tvekan en av de mest färgstarka och dynamiska föregångarna till det moderna måleriet. Vi känner alla igen hans berömda solrosmålningar, hans böljande landskap med energiska, livfulla penseldrag, liksom hans många uttrycksfulla självporträtt. Van Gogh nådde under sin korta konstnärskarriär fram till en mästerlig uttrycksfullhet och ett helt nytt, dynamiskt och banbrytande måleri, framför allt inspirerat av ljuset och färgerna i Sydfrankrike.

Bild

Ändå varade hans intensiva karriär som konstnär endast ett knappt decennium. Och det var först under de allra senaste åren, just före sin tragiska död, som hans måleri blommade ut i de färgsprakande och livaktiga konstverk som vi förknippar med honom. Hans produktivitet var enorm. Det fanns något obändigt, envist hos honom liksom en närmast fanatisk självuppoffring, som till slut övergick i ren självdestruktivitet. Han tog sitt liv efter en svår period av sinnesförvirring och vistelse på ett mentalsjukhus – just när hans måleri blommat ut och han stod på höjden av sin konstnärskarriär.

Bild

Vincent van Gogh föddes den 30 mars 1853 i Zundert i Noord-Brabant i Holland. Fadern var protestantisk präst, modern dotter till en hovbokbindare i Haag. Efter skolgången började den unge Vincent 1869 som konsthandlarlärling i Haag hos sin farbror vid den holländska filialen till en fransk konsthandlarfirma.

Ett antal år senare finner vi honom som lärarvikarie och hjälppredikant i England. Sedan åter i Holland, fast besluten att bli präst, liksom fadern. Påbörjar men avslutar snart prästutbildningen. Han är för otålig, det skulle ta för lång tid att utbilda sig. Istället tillbringar han en period som lekmannapredikant bland fattiga gruvarbetare i Belgien. Här sås också fröet till att vilja bli konstnär. Han börjar teckningsstudier och åren 1882-83 studerar han måleri för sin kusin, Anton Mauve, som har målarateljé i Haag. Vincent lever under den här tiden tillsammans med en sliten och medtagen kvinna, Sien, tidigare prostituerad, nu med ett litet barn. Hon blir hans modell.

1886 beger han sig till Paris, där han bor och arbetar hos sin bror, Theo, som är konsthandlare i den franska huvudstaden. Här påverkas Vincent av den tidens moderna franska konstnärer Emile Bernard, Paul Gauguin, Henri Toulouse-Lautrec, Paul Signac och Camille Pisarro. Impressionism och pointillism blir uppenbarelser för honom, liksom de japanska färgträsnitt som han ser i Paris.

Från 1888 utvecklar Vincent van Gogh – nu i Arles i södra Frankrike – en starkt personlig, färgstark och kraftfull stil med rörlig penselteknik och stark känsloladdning, ett banbrytande måleri som öppnar väg för expressionismen.

Bild

I Arles drömmer Vincent om att starta ett konstnärskollektiv och hyr ett hus för ändamålet. Han bjuder in Paul Gauguin och de målar tillsammans under en period men kommer snart i konflikt. Efter ett gräl skär Vincent i affektion av sig ena örat med en rakkniv och Paul Gauguin beger sig hastigt därifrån.

Det rasande arbetstempot, undernäring, ohälsa, psykisk utmattning och det misslyckade konstnärskollektivprojektet – allt bidrog till den svåra psykiska kris Vincent van Gogh hamnade i de sista åren av sitt liv. Ändå fortsatte han att måla intensivt – sjukhusinteriörer, landskap och självporträtt, allt utfört med djärva penseldrag i de böljande motiven. En sommardag, den 27 juli 1890, sköt sig Vincent van Gogh med en revolver. Han dog två dagar senare, endast 37 år.

Födelsehoroskopet ser ut så här:


Bild

Vincent van Gogh, 30 mars 1853, 11:00, Zundert, Holland

(Källa: Astro DataBank)


Fiskarna (med Venus, Mars, MC och Neptunus), Väduren (med Solen, Merkurius och Pars Fortunae) och Skytten (med Månen, Jupiter och Södra månnoden) är dominerande tecken – vi har genast bilden av den rastlöse konstnärspionjären, självständig, modig, beslutsam (Väduren), känslig, konstnärlig, självuppoffrande, intuitiv (Fiskarna), liksom rastlös och äventyrlig (Skytten).

Av elementen dominerar vatten och eld. Vi har en sensitiv och medkännande person (vatten) med stark motivation och många mål och strävanden (eld). Kardinala och rörliga tecken överväger – en igångsättare som också är flexibel men kanske saknar tillräcklig uthållighet. Mest framträdande hus är de sjätte, tionde och elfte husen – arbetet, hälsan, strävandena/karriären och visionerna och idealen.

Av kvadranterna överväger den fjärde (husen 10-12), av hemisfärerna den östra och den södra. Vi har en person som vill förändra världen, sätta sin prägel på den, en självmotiverad person som själv vill staka ut sitt liv, som är egocentrisk och som vill nå framgång i världen. Månen är i avtagande fas, speglande en önskan att dela med sig av sina uppfattningar och insikter.

Ascendenten i Kräftan låter oss ytterligare ana konstnärens känslighet och mottaglighet för intryck, liksom en förmåga att sätta sig in i andra människors livsbetingelser. Ascendenthärskaren Månen är i Jupiter-styrda Skytten i det sjätte huset för arbete och vardagsrutiner i konjunktion med Södra månnoden och Jupiter i det egna tecknet. Det visar på ett emotionellt behov av självständighet och av att gå en egen väg och samtidigt tendenser till ombytlighet, fanatism och rastlöshet.

Månens olika aspekter visar på skilda sidor hos konstnären. Trigonen till Merkurius pekar på en kommunikativ sida. Kvadraturen till Mars speglar otålighet, häftigt temperament och intolerans men samtidigt också en stor kreativ potential (Mars i Fiskarna i tionde huset är i en nära konjunktion med Venus upphöjd i samma konstnärliga tecken). Konjunktionen med Jupiter visar på en generös och expansiv natur, en optimism och upptäckarglädje, medan konjunktionen med Södra månnoden antyder känslornas stora betydelse för honom och kanske en tendens att fastna i fixa idéer eller mönster.

Liksom Jupiter är också Neptunus i sitt eget tecken – Fiskarna – i det Uranus-styrda nionde huset för studier, filosofier och vidgade vyer. Hos van Gogh speglar det både hans religiösa och konstnärliga ambitioner och inriktningar. Vi har predikanten och målaren. Neptunus – som är i det närmaste oaspekterad (lever sitt eget liv) – styr MC (livsinriktningen) och disponerar också konjunktionen mellan Mars och Venus i Fiskarna i tionde huset. De två mindre aspekter Neptunus ändå har är betydelsefulla: en halvkvadratur till Merkurius antyder anlag eller risk för mentala förvirringstillstånd och sextilen till Saturnus-disponerade Kiron i Stenbocken i sjätte huset visar på hans känsliga och medkännande natur. Neptunus i Fiskarna står naturligtvis framför allt för inspiration och förmåga att uttrycka sig konstnärligt.

Solen – också den i det närmaste oaspekterad – är upphöjd i Väduren i det tionde huset. Det är som att hela det tionde huset med MC i Neptunus-styrda Fiskarna, med Mars och den upphöjda Venus också i Fiskarna och med Solen, Pars Fortunae och Merkurius i Väduren beskriver den avslutande, blomstrande fasen i hans konstnärskap, perioden i Arles med det intensiva solljuset och alla färgerna. Solen lyser verkligen fram i måleriet från den perioden, inte minst genom hans många solrosmålningar. Vincent van Gogh är också en av de få konstnärer som dristat sig att direkt måla själva Solen och låta den lysa fram med all sin lyskraft i bilden!

Bild

Vädurs-Solen styr via Lejonet de andra och tredje husen. Vincent brevväxlade (tredje huset) hela livet igenom med sin yngre bror (också tredje huset), Theo, som var konsthandlare i Paris. Det var också broderns regelbundna ”förskottsbetalningar” för Vincents målningar som gav konstnären åtminstone ett nödtorftigt uppehälle och pengar (andra huset) till nödvändigt målarmaterial.

Venus, i konjunktion med Mars och upphöjd i Fiskarna i det tionde huset, styr via Vågen det femte huset för kreativitet och självuttryck, där dock Pluto-styrda Skorpionen ligger ”inbakat”, så att säga, reflekterande det större djup och den intensitet som är karakteristiska för van Gogh.

De olika sidorna hos honom beskrivs mycket bra och tydligt av de mest framträdande tecknen i horoskopet. Väduren visar på impulsiviteten, direktheten, initiativet och igångsättandet hos denne den moderna konstens store pionjär och förgrundsfigur. Fiskarna speglar den konstnärliga känsligheten och begåvningen. Skytten i sjätte huset visar på ett ständigt sökande och en rastlöshet och fanatism i arbetet. En annan sida, hans obändiga, envisa natur, antyds genom Saturnus i fall i Oxen i det elfte huset. Van Gogh var i mångt och mycket en enstöring. Förutom kontakten med brodern Theo var hans umgänge starkt begränsat. Saturnus styr också det sjunde huset för relationer. I elfte huset finner vi också Uranus och Pluto i konjunktion med varandra, vilket tycks visa på det transformativa och föränderliga såväl i umgänget som i hans visioner och ideal.

Mars/Venus i Fiskarna i konjunktion med Neptunus-styrda MC bildar ett T-kors med Månens noder, den norra i Tvillingarna i tolfte huset, den södra i Skytten i sjätte huset. Här bör vi kunna utläsa något om Vincent van Goghs på en gång tragiska och framgångsrika såväl liv som konstnärskarriär. Det som för Vincent själv kom att kom att bli ett tragiskt livsöde, blev rent konstnärligt oerhört framgångsrikt på sikt. Hans mästerliga måleri bidrog till att förnya målarkonsten, han blev – vid sidan av namn som Claude Monet, Paul Cezanne, Georges Seurat och Paul Gauguin – en av de verkligt stora föregångarna för det moderna måleriets tillkomst. Idag hör hans målningar till de högst värderade i världen. I kontrast till detta såldes en enda av hans tavlor under hans levnad!

Mars och Venus i Fiskarna i det tionde huset, i konjunktion med MC, står förstås för hans framgångsrika målarkarriär. Månen, Jupiter och Södra månnoden i Skytten i det sjätte huset tycks handla om hans frenetiska, närmast maniska och självförtärande arbetstempo. Kiron i Stenbocken i samma hus antyder hans utanförskap och ensamhet, hans svårighet att ”passa in” någonstans. Kvadraturen till Solen kan visa på bristande självaktning och kanske också en tidig konflikt med fadern. Norra månnoden i Tvillingarna i det tolfte huset speglar samma rastlöshet också i det inre livet. Man får bilden av en visionär och intuitiv eremit. Tolfte huset visar förstås också på den mentala institution där han kom att vårdas under de två sista åren av sitt liv.

Fjärde huset står för slutfasen i livet. Vincent van Goghs fjärde hus i Jungfrun – som bland annat kan stå för självkritik och en känsla av otillräcklighet – styrs av Merkurius i Väduren, som är i konjunktion med Pluto, som i sin tur bildar konjunktion med Uranus. Möjligen kan man häri skönja något av det tragiska slutet. Självmord representeras astrologiskt av Uranus, som – här i konjunktion med Pluto i det elfte huset – via Vattumannen styr det åttonde huset för död.

Men vari bestod då ändå hans tillfredsställelse och möjlighet att förverkliga sig själv? Pars Fortunae befinner sig i Väduren i det tionde huset, i konjunktion med såväl Solen som Venus och Mars. Utan tvivel kände han glädje och tillfredsställelse i sitt kreativa konstnärskap, i att vara helt och hållet närvarande i själva målandet, i själva det skapande ögonblicket och i att se sin konstnärskarriär ta form. Den lyckligaste perioden tycks ha varit den korta tiden i Arles, före det ödesdigra psykiska sammanbrottet, tiden då han njöt av sitt målande och såg fram emot att skapa ett konstnärskollektiv där.

Kommentera gärna horoskopet!

Här en video med en presentation av van Goghs måleri till ackompanjemang av sången Starry Starry Night av Don McLean: http://www.youtube.com/watch?v=dipFMJckZOM


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron