Aktuellt datum och tid: sön mar 07, 2021 1:28 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Sean Connery
InläggPostat: mån aug 20, 2012 11:50 am 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till Månadens första profil!

”Bond, James Bond.” Den skotske filmikonen Sean Connery är framför allt känd för sin rollgestaltning av Ian Flemings romanfigur, James Bond, den hemlige agenten 007 ”med licens att döda”. Sammanlagt sju Bondfilmer har han medverkat i mellan åren 1962 och 1983.

Bild

Han föddes som Thomas Sean Connery den 25 augusti 1930 i Edingburgh i Skottland. Unge Sean, eller Tommy, som han kallades, växte upp i en enkel arbetarklassmiljö. Fadern var omväxlande fabriksarbetare och lastbilschaufför. Sean tog arbete som mjölkbud innan han gick in i flottan. Vid det laget hade han växt upp till en lång och ovanligt stilig ung man på 188 cm. Efter en tid i flottan tog han andra jobb, som lastbilschaufför, badvakt och modell. Han ägnade sig också åt kroppsbyggande och fotboll.

Connerys skådespelarbana började med mindre filmroller. Undan för undan fick han större roller och till slut kom det stora genombrottet 1962 i rollen som Agent 007 i den första Bondfilmen, ”Dr. No”. Ian Fleming, författaren till böckerna om James Bond, lär till att börja med ha varit missnöjd med valet av Sean Connery i titelrollen. En uppfattning som han ändrade efter premiären på den första filmen.

Bild
Sean Connery som James Bond i filmen Dr. No

Efter den långa raden av Bondfilmer var Sean Connery, trots den stora framgången, grundligt trött på att spela Agent 007. Han sökte sig till andra roller och har medverkat i flera uppmärksammade filmer, som Alfred Hitchcocks ”Marnie”, ”Mordet på Orientexpressen”, ”Rosens namn”, ”De omutbara” och ”Vem är Forrester?”. Han lär ha tackat nej till rollen som ”Gandalf” i ”Sagan om ringen”-serien.

Sean Connery har vunnit flera utmärkelser för sina insatser på bioduken. 1989 utnämndes han dessutom – nära 60 år gammal – av People Magazine till ”The Sexiest Man Alive”, vilket han lär ha kommenterat med ”Well, there aren´t many sexy dead men, are there?”.

Connery var gift med skådespelerskan Diane Cilento från 1962-1973. Tillsammans har de sonen Jason Connery, också han skådespelare. Sedan 1975 har Sean Connery varit gift med den franskmarockanske konstnären Micheline Roquebrune. Han adlades i juli år 2000 och bör alltså rätteligen kallas Sir Sean.

Hans födelsehoroskop ser ut så här:

Bild

Sean Connery, 25 augusti 1930, 18:05, Edinburgh, Skottland

(Källa: Astro DataBank)


Dominerande tecken är Stenbocken (med Ascendenten och Saturnus) och Jungfrun (med Solen, Månen, Merkurius och Neptunus). Det ger oss bilden av en disciplinerad, reserverad, ansvarsfull och pålitlig person, som också är arbetsam, praktisk och presterande. Jordelementet är mest framträdande och speglar en jordnära personlighet präglad av sunt förnuft.

Om det är en tillfällighet eller inte att Sean Connery med sina sju rolltolkningar av Agent 007 har Ascendenten i Stenbocken just på den sjunde graden i tecknet – det vill jag lämna osagt. I varje fall speglar Ascendenten i konjunktion med Saturnus i Stenbocken den allvarsamma, reserverade och nog så respektingivande uppsyn som är karakteristisk för Sean Connery. Stenbocken tyder på en försiktig general som noga planerar sina drag. Saturnus i det egna tecknet och uppbackad genom en trigon från Solen förlänar honom den resning och vitalitet på äldre dar som är kännetecknande för honom. Oppositionen till Mars tillför den spänning av maskulina energier som är hans signum.

Mest framträdande hus är det sjunde och det åttonde. Solen i konjunktion med Neptunus – filmens och skådespelandets planet – ligger på den åttonde husspetsen i trigon dels med Saturnus på Ascendenten, dels med den Mars-disponerade Norra månnoden i Väduren i det tredje huset.

Flertalet planeter befinner sig på den ”övre planhalvan”, särskilt i den tredje kvadranten (husen 7-9). Vi har en person som vill vara i offentlighetens ljus, som vill vara med och spela en roll i samhället och för vilken de yttre framgångarna, karriären och den sociala ställningen har avgörande betydelse, liksom interagerandet med andra människor.

Månen är ny. Det är en impulsiv och subjektiv person som söker möjligheter att uttrycka sina idéer och är ivrig att starta nya projekt.

De många planeterna i Jungfrun tyder på ett ständigt behov av att nå perfektion. Månens konjunktion med Merkurius visar att tankar och tal är starkt förbundna med känslorna. Connery har en god förmåga att lägga känsla i sina ord. Kvadraturen till Mars speglar ett hett temperament och en tendens till otålighet och irritation, något som skådespelaren Connery har lyckats kanalisera in i sina ofta ”hårdkokta” rolltolkningar. Just kombinationen av ett explosivt inre (Månen i kvadratur till Mars) och ett behärskat yttre (Saturnus i Stenbocken på Ascendenten) är karakteristisk för hans rollfigurer.

Flera av Connerys planeter är i sina egna tecken – Saturnus i Stenbocken, Venus i Vågen och Merkurius i Jungfrun, speglande en viss helgjutenhet. Jupiter är upphöjd i Kräftan och i konjunktion med MC-styraren Pluto, vilket visar på den stora framgången i karriären. Det ligger mycket av styrka och kraft i konjunktionen mellan Jupiter och Pluto. Där finns en geist och en önskan att leva livet fullt ut och att göra saker på ett ”stort” sätt.

Betoningen på åttonde huset (med Solen och Neptunus på husspetsen) och MC i Skorpionen kan sägas spegla såväl framgångarna i rollen som ”hemlig agent med rätt att döda”/manlig sexsymbol (åttonde huset, Skorpionen) som Connerys egen önskan och strävan att göra mer djuplodande rolltolkningar (också åttonde huset och Skorpionen) än den ytliga ”seriefiguren” James Bond.

Norra månnodens placering i Väduren i det tredje huset visar på en utmaning att vara självständig, att hävda det egna jaget, att stå på sig och ta för sig (Väduren) men samtidigt vara öppen och kommunikativ (tredje huset). Trigonen från Solen och Neptunus visar hur framgångarna som skådespelare har understött honom i detta (såväl de initiala framgångarna som James Bond som framgångarna med de senare mer seriösa rolltolkningarna).

Pars Fortunae i Stenbocken i det första huset antyder något liknande – att den största tillfredsställelsen och självförverkligandet för honom består i att bygga upp en stark känsla av egenvärde och i att vara självständig, men att detta kanske är något som fullt ut uppnås först på äldre dar (Stenbocken). Här finns istället en understödjande trigon från Merkurius och Månen i Jungfrun.

Kommentera gärna!


Ett par videoklipp:

http://www.youtube.com/watch?feature=fv ... iwl33WbVGI (Den berömda repliken ”Bond, James Bond”)

http://www.youtube.com/watch?v=s5c9NiC_rEQ (Sean Connerys tacktal efter mottagandet av The Golden Globe Lifetime Achievement Award 1996)

http://www.youtube.com/watch?v=z0BtN6aRxkg (Sean Connery i ”What´s My Line?”)


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron