Aktuellt datum och tid: lör feb 27, 2021 2:41 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Anne Frank
InläggPostat: lör jun 09, 2012 8:04 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till en ny Månadens profil!


Den judiska flickan Anne Frank har blivit känd världen över genom den dagbok hon skrev under andra världskriget i det nazistockuperade Holland. Familjen hade tvingats gå under jorden på grund av de allt värre judeförföljelserna. I ett gömsle i ett gårdshus mitt i Amsterdam skrev hon sin dagbok från sommaren 1942 fram till början av augusti 1944, då familjen till slut upptäcktes och brutalt bortfördes av tyska Gestapo. Hennes dagbok har blivit det mest lästa dokumentet från andra världskriget och en av de mest lästa böckerna överhuvudtaget.

Bild

Anne föddes som Annelies Marie Frank den 12 juni 1929 i Frankfurt am Main i Tyskland. Föräldrarna var av judisk härkomst. Familjen bestod förutom Anne av fadern Otto Frank, som drev en affärsrörelse, modern Edith Frank och Annes några år äldre syster Margot. 1933 emigrerade familjen till Holland undan de allt hätskare antijudiska stämningarna i Tyskland. Fadern etablerade sin affärsrörelse i Amsterdam. Till en början såg det bra ut. Anne började skolan och hade många kamrater. Hon var en pigg och livaktig flicka som tyckte om att skämta och skoja och vara i medelpunkten.

Men så började mörka hot torna upp sig. Det stora världskriget började och Hitlers Tyskland invaderade Holland i maj 1940. Gradvis försvårades situationen för den judiska befolkningen. Till slut blev det helt outhärdligt och familjen Frank beslutade gå under jorden. I juli 1942 – när Anne var nyss fyllda 13 år – gömde de sig i en lagerbyggnad på gården innanför faderns kontorslokaler. Affärsrörelsen sköttes nu av icke-judiska men lojala medarbetare som också var de som under de följande två åren i hemlighet hjälpte den gömda familjen och försåg dem med livets nödtorft.

Ännu en familj, van Pels (i dagboken benämnd van Daan), och en tandläkare, Fritz Pfeiffer (i dagboken Albert Dussel), anslöt sig till de gömda. (Anne ändrade en del av personernas namn för den händelse dagboken skulle komma att publiceras efter kriget.) Miep Gies, kontorist i företaget och en av de som hjälpte de gömda med förnödenheter, skrev senare boken ”Anne Frank – så minns jag henne”, ett intressant komplement till dagboken. Medan dagboken skildrar det som hände inifrån gömstället sett beskriver Gies händelserna utifrån. Miep Gies levde ända tills hon blev hundra år. Hon dog 2010 som den sista i livet av kretsen kring Anne Frank.

Bild

Miep Gies

Dagboken hade Anne fått i födelsedagspresent av sin far och hon började skriva i den på sin trettonårsdag, den 12 juni 1942, bara några veckor innan familjen gick under jorden. I den kan vi följa den unga, livliga och kommunikativa tonårsflickans tankar om livet och om förhållandena i den påfrestande och långvariga instängdheten i det trånga gömstället. Det är en gripande skildring av en liten grupp människor som kämpar för att överleva under närmast omöjliga förhållanden – instängda i ett litet utrymme och med hela världen i brand utanför. Om nätterna dånar bombplanen och smattrar luftvärnselden och om dagarna tvingas de smyga tysta på de knarrande golvbrädena för att inte göra sig hörda.

De instängda försökte trots allt göra det så drägligt som möjligt under den två år långa fångenskapen. Ändå var det oundvikligt att det uppstod konflikter och irritation. Vi kan föreställa oss hur svårt det måste ha varit för den livliga och utåtriktade Anne att vara instängd under så lång tid och i ett så viktigt skede av hennes liv, de tidiga tonåren. Till dagboken, som hon givit namnet ”Kitty”, skrev hon: ”Ja, Kitty, det är inte någon småsak precis att vara den ouppfostrade medelpunkten i en alltid kritiserande och uppfostrande underjordisk familj!”. Särskilt svårt hade hon för modern som hon inte kom överens med. Anne var mera ”pappas flicka” medan systern, den mer lugna och stillsamma Margot, kom lättare överens med modern.

Fadern, Otto Frank, var den ende i den instängda gruppen som överlevde kriget. Miep Gies tog vara på Annes dagbok efter gripandet och överlämnade den senare till Otto Frank, som gick med på att publicera den 1947. Vid gripandet fördes samtliga av de gömda bort och skickades sedan till olika koncentrationsläger, Anne och Margot till Bergen-Belsen, där de båda systrarna dog i fläcktyfus någon gång i mars 1945, drygt en månad innan lägret befriades. Inget är i övrigt känt om Annes tid i koncentrationslägret.

Bild

Dagboken i den första holländska utgåvan


Anne Franks födelsehoroskop ser ut så här:


Bild

Anne Frank, 12 juni 1929, 07:30, Frankfurt am Main, Tyskland

(Källa: Astro DataBank)


Anne Frank fick aldrig möjlighet att helt utveckla sin personlighet. Hon dog endast 15 år gammal, innan hon uppnått vuxen ålder. Ändå uppvisade hon många karaktärsdrag som återspeglas i hennes horoskop.

Dominerande tecken är Lejonet (med Månen, Acendenten, Mars och Neptunus), Tvillingarna (med Solen och Merkurius) och Väduren (med MC och Uranus). Det beskriver Anne som en självsäker, varmhjärtad och generös person med känsla för dramatik och skådespel (Lejonet), kommunikativ, snabbtänkt, rörlig, nyfiken och mångsidig (Tvillingarna) liksom initiativrik, energisk, modig och påstridig (Väduren) – precis den bild som dagboken och andra vittnesbörd ger.

Eldelementet är mest framträdande – stark motivation, vitalitet, entusiasm och spontanitet. Fasta tecken dominerar – envishet, orubblighet, pålitlighet. Mest framträdande hus är det andra (resurser, talanger, värderingar), det tionde (livsinriktning och mål) och det elfte (vänner, grupper, ideal, förhoppningar och drömmar).

Den fjärde kvadranten och den östra hemisfären dominerar – vi har att göra med en självmotiverad person som vill staka ut sitt eget liv, följa sin egen väg, som värderar sin självständighet men också vill sätta sitt avtryck på omgivningen. Månfasen är växande – vi har en framtidsorienterad liten tjej med tro på de egna förmågorna.

Med Ascendenten i Lejonet projicerade hon ett varmt, generöst och entusiastiskt yttre. Både i skolan, innan familjen gick under jorden, och sedan i det lilla gömslet, var hon den givna medelpunkten. Om skoltiden skriver hon i dagboken: ”Vad kallade de mig för i skolan? Anföraren för alla streck och upptåg. 'Anne i spetsen', aldrig sur eller nedstämd! Var det då underligt, att de gärna cyklade med mig och visade mig uppmärksamhet?”

Och Miep Gies skriver: ”Faktum var att Anne hade lärt sig efterapningens konst. Hon härmade allt och alla och gjorde det mycket bra också: kattens jamande, bästa väninnans röst, lärarinnans auktoritativa tonfall. Vi kunde inte låta bli att skratta åt hennes små uppträdanden, hon var så skicklig på att förställa sin röst. Anne älskade att ha uppmärksam publik, och älskade att höra vårt gensvar på hennes parodier och clownerier.”

Miep Gies berättar också om hur mycket Anne älskade att spela teater i skolan och om hennes stora intresse för film och filmstjärnor. I gömslet dekorerade hon väggen över sin säng med bilder av berömda filmstjärnor: Ray Milland, Greta Garbo, Norma Shearer, Ginger Rogers...

Med Uranus i Väduren i konjunktion med MC förstår vi hur oerhört svårt och begränsande hon måste ha upplevt instängdheten och fångenskapen. Hela tiden såg hon ivrigt fram mot friheten. Det var så mycket hon ville göra. Hennes önskan var att bli journalist eller författare, något som också framgår av Solen och Merkurius i konjunktion i kommunikativa Tvillingarna i det elfte huset. Solen styr Ascendenten och det andra huset för förmågor och talanger, där den disponerar Månen och Neptunus. Merkurius i sin tur styr dels det tolfte huset för det inre livet och dels det tredje för kommunikation och skrivande. Det merkuriska draget är starkt hos Anne. ”Kvicksilver-Anne” och ”Fröken Pratmakerska” kom hon att kallas i skolan.

Månen i Lejonet förstärker Ascendentens värme, entusiasm och uppmärksamhetsbehov. Konjunktionen med Neptunus visar på mjuk känslighet och fantasifullhet. Här fanns en såväl konstnärlig och kreativ som andlig potential. Samtidigt antyds svårigheten att komma överens med modern, något som hon tar upp i sin dagbok. Hon var desillusionerad och besviken (Neptunus) på modern (Månen) som hon inte tyckte förstod henne. Lejonsidan hos Anne förstärks ytterligare av Mars i Lejonet på den andra husspetsen som också bildar en sextil med Merkurius i Tvillingarna.

Planeterna i det betonade elfte huset för vänner och grupper speglar förstås den lilla gruppen i gömstället, dem hon kom att dela sitt öde med. Solen i konjunktion med Merkurius visar henne som gruppens pigga solstråle. Miep Gies, som ofta besökte de gömda, beskriver Anne som ”den yngsta och mest livliga av oss” och ”familjens mest utåtriktade personlighet”. Jupiter i elfte huset i en vid konjunktion med Norra månnoden pekar på vännernas och gruppens stora betydelse för Anne och likaså hur viktiga hennes mål och drömmar (också elfte huset) var för henne. Det ger också en antydan om hennes förmåga att inspirera och liva upp de övriga genom sin livaktighet och vakenhet. Jupiter styr det sjätte huset för vardagliga rutiner där den dock disponerar den begränsande Saturnus alldeles på husspetsen – vardagslivet blev ju oerhört restriktivt och begränsat genom fångenskapen.

Tolfte huset styrs via Tvillingarna av Merkurius och speglar det inre livets och fantasins betydelse för den instängda Anne. Det visar också på avskildheten och fångenskapen först i familjens gömställe och därefter i det koncentrationsläger där Anne genomlevde sitt sista halvår i livet. Pluto i Kräftan i det tolfte huset speglar hur Anne, tillsammans med systern Margot, drabbades av den tyfusepedmi som härjade i lägret och som släckte ut hennes och många av medfångarnas liv.

Pars Fortunae, Lyckopunkten, befinner sig längst ned i horoskopet, alldeles på den fjärde husspetsen i Venus-styrda Vågen. Annes största glädje och självförverkligande låg nog i umgänget med andra människor och i skapandet av goda relationer (Venus, Vågen). Hon älskade att se på brudpar, vilket framgår både av den lilla korta bevarade filmsnutten med Anne (se nedan) och av Miep Gies beskrivning av Annes stora fascination och glädje över Mieps och hennes makes, Jan (i dagboken Henk) Gies, bröllop, som Anne närvarade vid före det att familjen gick under jorden. Den lilla korta filmsnutten visar hur Anne, full av entusiasm och glädje från sitt fönster betraktar ett bröllopspar. Trots att sekvensen är så kort ger den en mycket tydlig bild av den kvicka, livliga, entusiastiska och kommunikativa Anne Frank. Se hur ivrigt och glatt hon ett par gånger vänder sig om och rapporterar till någon innanför vad hon ser på gatan nedanför!

Men detta var innan familjen tvingades gå under jorden. Friheten skulle sedan under resten av hennes liv endast vara en dröm och längtan hos den så pigga och levnadsglada flickan.


Kommentera gärna!


Här är den korta filmsekvensen med Anne Frank: http://www.youtube.com/watch?v=qyFW7GMq ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=U2yQNiSksV4 (en intervju med Annes kusin, Buddy Elias)

http://www.youtube.com/watch?v=AWRBinP7 ... re=related (Annes far, Otto Frank, om dotterns dagbok)


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron