Aktuellt datum och tid: lör feb 27, 2021 2:30 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Jane Austen
InläggPostat: mån dec 12, 2011 1:02 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej! Välkommen till den här veckans profil!

Den engelska romanförfattaren Jane Austen föddes den 16 december 1775 i Steventon i Hampshire i Södra England. Med sina kärleksromaner kom hon att bli en av den engelskspråkiga litteraturens klassiska författare. Hon var näst yngst i en syskonskara om åtta barn. Fadern var kyrkoherde. Efter dennes död 1805 kom Jane att bo tillsammans med sin mor och äldre syster, först i Bath i Somerset, dit familjen flyttat några år före faderns död, senare i Chawton i Hampshire. Två av hennes bröder blev amiraler. Storasystern Cassandra förblev Janes bästa vän livet ut. Båda systrarna dog ogifta.

Bild

Jane Austen började skriva redan i unga år. Romanen Kärlek och vänskap skrev hon då hon endast var fjorton år gammal, år 1790. Men den första publicerade romanen, Förnuft och känsla, utkom först 1811. Ytterligare tre romaner utgavs under hennes livstid, Stolthet och fördom (1813), Mansfield Park (1814) och Emma (1815). Två andra publicerades efter hennes död 1817 i vad som kan ha varit Addisons sjukdom. Hon blev endast 41 år.

Hennes romaner utspelas alla inom den engelska lantaristokratin. Personer och situationer i vardagslivet beskrivs med en förfinad ironi. I berättelserna finns ofta en underton av kritik mot aristokratins sociala konventioner.

Den första översättningen till svenska utgavs redan 1836 som Familjen Elliot – Skildringar af engelska karakterer (den postumt utgivna romanen Persuasion, senare utgiven på svenska som Övertalning). Jane Austens romaner och alla de filmer och TV-serier som baserats på dem är mycket populära och omtyckta än idag. Romanfigurerna fortsätter att fascinera och är också förvånansvärt ”moderna”. Hjältinnorna är kvinnor som söker finna sig själva och som vill göra något bra av sina liv. Hjältarna är starka och ärbara och efter alla förvecklingar och intriger vinner de sin kvinna till slut. Jane Austen hade en förunderlig människokännedom och en märklig förmåga att skildra och återge levande personligheter.

Ganska litet är känt om detaljerna i hennes liv eller om hennes personlighet, så vi får se vad horoskopet har att berätta. Det ser ut så här:


Bild

Jane Austen, 16 december 1775, 23:45, Steventon, England

(Källa: Astro DataBank)


Merkurius, skrivandets och författandets planet, styr såväl Ascendenten som MC. Merkuriska Tvillingarna och Jungfrun är framträdande tecken liksom Vågen och Skytten. Luft och jord är dominerande element. Mest framträdande hus är första, andra och fjärde husen, de som avser hennes person, resurser och familj. Planeternas koncentration till den första kvadranten och den norra hemisfären (i horoskopets nedre del) visar dels en person som är självständig och driftig, dels att de egna inneboende resurserna och den egna förmågan och talangen är det som den yttre framgången grundar sig på. Det visar även på hemmets och familjens stora betydelse i hennes liv.

Ascendenten i Jungfrun säger oss att ordning, precision och arbetsamhet var viktiga delar av personligheten. Merkurius-disponerade Neptunus i nästan exakt konjunktion med Ascendenten speglar naturligtvis författargeniet för vilken det litterära skapandet betyder allt. Konjunktionen med Ascendenten kompletteras av en kvadratur till Solen i Skytten och en trigon till Mars och Pluto i Stenbocken, alla i det fjärde huset för hem och familj. Neptunus styr också via känsliga Fiskarna det sjunde huset för relationer - det helt överskuggande temat för hennes romaner.

Den Jupiter-disponerade Solen är belägen djupt ner i det fjärde huset i konjunktion med IC. Vi förstår att hem och familj är utgångspunkten och själva basen för hennes liv och författarskap. Retrograda fjärdehusstyraren Jupiter högst på himlen i Merkurius-styrda Tvillingarna i konjunktion med MC ger bilden av det framgångsrika författarskapet och även det erkännande som Jane Austens verk kommit att röna långt efter hennes död. Jupiter är i ömsesidig reception med horoskophärskaren Merkurius i Skytten i det tredje huset för skrivande och Merkurius position visar på hennes nyfikenhet, skarpsynthet och förmåga att i ord och skrift återge och kommunicera sina iakttagelser. Merkurius bildar också en opposition till Uranus i Tvillingarna i det nionde huset.

Månen i Vågen på den andra husspetsen i konjunktion med Saturnus, upphöjd i samma tecken, och i opposition till Kiron i Väduren i det Neptunus-styrda sjunde huset för relationer – och samtidigt i trigon med Jupiter i Tvillingarna – ger en komplicerad bild av romanförfattaren som på något sätt tycks nästan utplåna sig själv (Neptunus i konjunktion med Ascendenten) och avstå från eget äktenskap (Neptunus-styrda sjunde huset) för att istället ägna sig åt att skildra sina litterära skapelsers ofta omvälvande och dramatiska kärleksliv.

Kärleksplaneten Venus som är ”ptolemaiskt” oaspekterad (dvs. saknar betydande aspekter med övriga planeter) är i inträngande Skorpionen i Jane Austens andra hus för resurser, förmågor och talanger. Till de mindre aspekter den ändå har hör halvkvadraturer till Solen och Neptunus samt en quincunx till Kiron i det sjunde huset. Man anar en djup inre känslomässig smärta förbunden med nära, intima relationer (Kiron i sjunde huset i opposition till Månen/Saturnus samt i quincunx med Venus i Skorpionen). Samtidigt formar Kiron trigoner dels med Norra månnoden i Lejonet i elfte huset och dels med Merkurius i Skytten i det tredje huset för skrivande.

Att familjekretsen var centrum också för vänkretsen antyds av att elfte huset (vänner, grupper) är i Mån-styrda Kräftan (hem, familj). Det var av allt att döma i den här nära familje- och vänkretsen som Jane Austen fick inspiration till sitt litterära skapande, vilket också speglas av Solen i Skytten och Mars/Pluto i Stenbocken i det fjärde huset för hem och familj. Konjunktionen mellan de båda senare visar på en kraftfull inre, kreativ resurs och styrka, förstärkt genom trigonerna till Neptunus och Ascendenten i Jungfrun.

Att sjätte huset för vardagsrutiner, arbete och hälsa är i omvälvande Uranus-styrda Vattumannen kan spegla dels de plötsliga förändringar Jane Austen ibland fick uppleva – framför allt då fadern några år före sin död plötsligt beslöt att familjen skulle flytta från hennes kära barndomshem till Bath i Somerset där hon inte trivdes – dels de allvarliga sjukdomar hon drabbades av, först tyfus under barndomen, som var nära att släcka hennes unga liv, och sedan den tärande sjukdom som ledde till hennes alltför tidiga död vid bara 41 års ålder.

Låter vi Pars Fortunae, Lyckopunkten, avsluta och sammanfatta det hela, så ser vi att placeringen i Skytten i nära konjunktion med Merkurius i tredje huset för författarskap visar att Jane Austens lycka och glädje framför allt låg i hennes skrivande och att författarskapet betydde självförverkligande för henne.


Kommentera gärna horoskopet!


Ett videoklipp om Jane Austens liv:

http://www.youtube.com/watch?v=CbuBte4OMo4


"Veckans profil"-tolkningarna finns numera samlade på hemsidan Kända personers horoskop: https://sites.google.com/site/kaendapersonershoroskop/


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron