Aktuellt datum och tid: lör feb 27, 2021 2:32 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Drottning Marie Antoinette
InläggPostat: sön okt 30, 2011 8:32 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till Veckans profil!

Drottning Marie Antoinette, som avrättades genom giljotinering i den franska revolutionen, föddes som Maria Antonia den 2 november 1755 i Wien i Österrike. Hon var näst yngsta barn till kejsarinnan Maria Teresia av Österrike och hennes gemål Frans av Lothringen, den tysk-romerske kejsaren.

Bild

Den unga Maria Antonia växte upp vid det habsburgska hovet där hon – som det sladdbarn hon var – säkert skämdes bort en aning och där hon hellre ägnade sig åt musik, dans och konst än andra – och tråkigare – studier. Hon lär med nöd och näppe ha kunnat skriva och läsa ens på sitt tyska modersmål.

Tidigt arrangerades ett giftermål – av politiska skäl – med den unge franske tronarvingen, den blivande Ludvig XVI. Hon var endast 14 år, han 15. Den unga Maria Antonia förvandlades ganska motvilligt till den franska tronföljargemålen Marie Antoinette med uppgift att föda en kommande tronföljare.

Det skulle dröja hela sju år innan hon blev med barn. Dröjesmålet hade sin grund i den blivande kungens svårigheter och handikapp (som han förmodligen hade svårt att prata om). Först efter en förhudsoperation – efter sju års äktenskap – kunde han ”fullborda äktenskapet”.

Under den långa väntetiden blev den unga Marie Antoinette alltmer frustrerad och rastlös och gjorde öppet uppror mot hovkonventionerna, som hon avskydde. Tillsammans med förtrogna unga hovdamer roade hon sig inkognito i Paris nöjesliv på teatrar och maskeradbaler. Snart hade hon genom hovskvallret ett nedfläckat rykte och många fiender vid hovet som bakom hennes rygg föraktfullt kallade henne ”Österrikiskan”.

Det är känt att hon hade en nära – om än inte hur nära – relation till den svenske diplomaten Axel von Fersen, som senare var den som (förgäves) försökte hjälpa kungafamiljen att fly undan revolutionen.

1774 dog den franske kungen Ludvig XV och det unga tronföljarparet blev ny kung och drottning. År 1778 födde Marie Antoinette sitt första barn, dottern Marie Theresia Charlotte, den enda medlem av kungafamiljen som skulle överleva den franska revolutionen. Efter henne följde ytterligare tre barn. Som mor lugnade drottningen ner sitt leverne och tog väl hand om barnen. Men hennes rykte var redan skadat.

Efter franska revolutionens utbrott 1789 lämnade kungafamiljen Versailles och inrättade sig i Tuilierepalatset i Paris. Några år senare, 1793 fängslades och avrättades först kungen, Ludvig XVI, och senare samma år också Marie Antoinette, anklagad för högförräderi. Under fångenskapen, rättegången och avrättningen lär hon ha uppträtt med stoiskt och upphöjt lugn.


Hur ser då hennes horoskop ut?


Bild

Marie Antoinette, 2 november 1755, 19:30, Wien, Österrike

(Källa: Astro DataBank)


Redan en hastig blick på Marie Antoinettes horoskop får bitarna att falla på plats. Ascendenten är i Mån-styrda Kräftan (känslighet, moderlighet) medan det helt dominerande femte huset (självuttryck, kreativitet, nöjen, passioner, liksom även barn) i Venus-styrda Vågen är fyllt till bredden av planetenergier – Solen och Venus i passionerade Skorpionen plus Månen och Jupiter i sällskapliga Vågen.

Tionde huset med MC i Fiskarna (osäkerhet, uppoffring, förlust) innehåller Södra Månnoden i konjunktion med omvälvande Uranus, båda i detta rörliga vattentecken. Det visar på Marie Antoinettes många omvälvningar i livsinriktning (förmälningen med den franske tronföljaren, drottningskapet, avsättningen och slutligen avrättningen) liksom även osäkerheten (Fiskarna) kring hennes roll som (av många föraktad och hatad) fransk drottning.

En stortrigon i vattenelementet förbinder Uranus med Mars i Kräftan i det första huset och Solen/Venus-konjunktionen i det femte huset. Kanske ger det en antydan om drottningens förmåga att ”sätta sprätt” på det franska hovlivet (vilket ledde till överdrifter och extravaganser som sågs med oblida ögon av revolutionens företrädare).

Betraktar vi planeternas spridning i horoskopet, ser vi att de norra och västra hemisfärerna (horoskopets nedre och högra del) är mest representerade, vilket visar på den egna identitetens och de egna resursernas betydelse i interaktionen med andra.

De äktenskapliga och sexuella problemen speglas av Kiron (sår, smärta) i Stenbocken i det sjunde huset (äktenskap) och Saturnus (begränsning, hämning, fördröjning) i samma tecken i det åttonde huset för sexualitet. Kirons kvadratur till den glada Venus-disponerade Jupiter i det femte huset för nöjen, rekreationer och ”kärleksaffärer” antyder att den unga drottningen kompenserade bristen på äktenskaplig lycka (åtminstone under de första sju åren) med ett hektiskt och sjudande nöjesliv.

Femte husets konjunktion mellan Solen och Venus i Skorpionen skvallrar om starka passioner och intensitet (särskilt genom trigonen till Mars i det första huset), liksom en förmåga att skapa dramatik omkring sin person. Samtidigt visar det på mod (Mars i första huset) och förmåga att konfrontera (Skorpionen).

Man får intrycket att drottning Marie Antoinette egentligen var en mycket kreativt och konstnärligt, kanske musikaliskt, begåvad person, men att hon dessvärre nog inte fick tillfälle att koncentrera sig på att utveckla sin talang till fullo. Hovlivet och plikterna som drottning krävde sig tribut. Pluto i sjätte huset (dagliga rutiner) bildar kvadratur till Månnodaxeln mellan Fiskarna (Södra noden i tionde huset) och Jungfrun (Norra noden i fjärde huset). Häri ligger säkert en stor del av hennes livsproblematik.

Ascendent- och horoskophärskaren Månen i Venus-styrda Vågen i femte huset visar naturligtvis framför allt på sällskaplighet och vänlig charm. Men kvadraturen till den Mån-disponerade Mars i första huset tillför också en rejäl dos häftigt temperament, otålighet och aggression. En kvadratur bildas likaså till Saturnus i åttonde huset, vilket röjer känslor av missnöje och otrygghet.

Mån-styrda Ascendenten i Kräftan visar att Marie Antoinette mötte livet med starka inre känslor och att hon hade omsorg om familj och barn. Det betyder av allt att döma också att hon var känslig och lättsårad. Självständiga Mars i Kräftan i det Mån-styrda första huset, tillsammans med Månen och de andra planeterna i det Venus-styrda femte huset, illustrerar på ett tydligt sätt hur hon lät restaurera och göra till sitt ett minislott i Versailles, Petit Trianon, dit hon kunde dra sig tillbaka och endast umgås med sina nära förtrogna bland hovfolket och dit även kungen måste ha en inbjudan för att få tillträde.

IC/MC-axeln mellan Jungfrun och Fiskarna, liksom Månens noder i samma tecken, slår an temat uppoffring och Marie Antoinette fick flera gånger i livet uppleva hur ”allt” togs ifrån henne – hennes österrikiska bakgrund, till att börja med den äktenskapliga lyckan och slutligen drottningkronan och – värst av allt – till och med de älskade barnen. Ändå sägs det att hon mötte allt detta med mod, värdighet och ett stoiskt upphöjt lugn. Hur var det möjligt att bära allt detta lidande, all denna självuppoffring? Kanske bidrog en inre styrka hämtad från T-korset mellan Månen i Vågen i kvadratur dels till Mars i första huset och Saturnus i det åttonde?

Hennes död – genom giljotinering – antyds redan i födelsehoroskopet, också den genom oppositionen mellan Mars i första huset (huvud, egna kroppen, våld) och Saturnus i det åttonde (död).

Pars Fortunae i Kräftan i det andra huset, för att avrunda, antyder att hennes lycka och glädje framför allt låg i att nära och ta hand om sig själv och sina kära (Kräftan) och i att bygga en stabil uppsättning egna värden (andra huset). Kvadraturen till Månen och oppositionen till Saturnus visar också hur denna lycka slets ifrån henne framför allt när hon i samband med fängslandet fråntogs barnen (Månen i femte huset) och när hon själv fördes till giljotinen (Saturnus i åttonde huset).


Kommentera gärna horoskopet eller tolkningen!


Här är ett par videoklipp om drottning Marie Antoinette:

http://www.youtube.com/watch?v=ls6HiYVk ... re=related (om drottningens liv)

http://www.youtube.com/watch?v=oL-4pIctRjA (hennes avrättning)


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron