Aktuellt datum och tid: tis aug 03, 2021 10:53 pm

 Sida 1 av 1 [ 7 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: 1809 års statskupp
InläggPostat: sön okt 18, 2009 7:50 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej alla!

Jag förbereder att lägga ut på projektets hemsida horoskopet för 1809 års statskupp och nya författning med kommentarer och tolkningsförslag.

Tiden kring 1809 var oerhört dramatisk och avgörande för Sverige. Kungen, Gustav IV Adolf, ansågs av adeln och militären leda landet i fördärv genom att föra omdömeslösa krig. I öster hade Ryssland angripit och ockuperat Finland, som dessförinnan varit en del av Sverige, och i söder hotade Napoleon-allierade Danmark, medan den svenske kungen förgäves sökte stöd från England.

En stor del av den svenska adeln var Napoleon-vänlig och ville bli av med Gustav IV Adolf, som ansågs "omodern" och bakåtsträvande. Medan motgångarna hopade sig över kungen smiddes alltmer långtgående planer bland adel och militär för att röja honom ur vägen. Kungens far, Gustav III, hade knappt två decennier tidigare, i franska revolutionens kölvatten, fallit offer för en konspiration och nu verkade det vara sonens tur.

Gustav IV Adolf sökte driva in mer pengar till det hopplösa kriget och vägrade samtidigt hörsamma adelns begäran att kalla in en riksdag. Senvintern 1809 ansågs måttet rågat. Det var dags att gå från ord till handling. Den 7 mars startade upproret genom att överstelöjtnanten Georg Adlersparre satte sin armé i rörelse och började tåga mot Stockholm.

Kungen förberedde sig först för att försvara huvudstaden och slottet men ändrade sig och var morgonen den 13 mars redo att lämna Stockholm och fly till Skåne. Konspiratörerna fick bråttom och under ledning av general Carl Johan Adlercreutz greps och fängslades kungen på slottet (mellan halv nio och nio på morgonen). Revolutionen var ett faktum.

Senare samma år övertogs efter riksdagens godkännande kungakronan av Gustav Adolfs farbror, Gustav III:s bror, hertig Karl, som nu blev Karl XIII. Samtidigt antogs en ny konstitution. Detta skedde under högtidliga former i Rikssalen på Stockholms slott den 6 juni 1809 - på årsdagen av Gustav Vasas utnämning till kung 1523.

Ett horoskop för det här tillfället bör rimligen vara ett viktigt Sverige-horoskop. När det gäller tidpunkten har Ivan Wilhelm tidigare föreslagit "cirka 18:00", alltså på kvällen, den 6 juni 1809. Men här tror jag den gode Ivan har tagit miste! De händelser han beskriver inträffade nämligen inte den 6 juni - utan dagen före, alltså den 5 juni! Kungaceremonin och det högtidliga stadfästandet av den nya konstitutionen skedde inte klockan 18:00 på kvällen, utan dagen efter, alltså den 6 juni, och av allt att döma inleddes ceremonin och högtidligheterna klockan tolv vid plenum plenorum i Rikssalen på Kungliga slottet.

(Jag stöder mig här på uppgifter i boken "Två dygn som förändrade Sverige - 1809 års revolution" av Börje Isakson.)

Ett Sverige-horoskop för kl. 12:00 den 6 juni 1809 ser ut så här:

Bild

Sverige, 1809 års regeringsform, 6 juni 1809, 12:00, Stockholm


Mycket talande är, tycker jag, den Stenbocken-ingress som föregick det här året 1809 och avsättandet av den svenske kungen. Solen - kungen - befinner sig längst ner i ingresshoroskopet, exakt på IC - ett verkligt "lågvattenmärke" vad gäller förtroendet för statsöverhuvudet! I andra änden, i "masttoppen" så att säga, ger första graden i Kräftan den sabianska symbolen: "På ett skepp halar sjömännen en gammal flagga och hissar en ny." Rudhyar: "Grundprincip: En radikal förändring i lojalitet [undersåtlig lydnad] uttryckt genom symbolhandling: en tidpunkt utan återvändo. Nyckelord: nyorientering." Horoskopet ser ut så här:

Bild

Stenbocken-ingressen, 22 december 1808, 00:02:03 LMT, Stockholm


Horoskopet för det militära upprorets inledning ser ut så här:

Bild

Upproret mot Gustav IV Adolf, 7 mars 1809, 00:30, Karlstad

Upproret inleddes med att Georg Adlersparres trupper intog Karlstad natten till den 7 mars. Stadens ledande personer fängslades och ersattes av militärens styre. Härifrån fortsatte sedan marschen mot Stockholm via Örebro, Västerås och Uppsala.


Här är horoskopet för gripandet och fängslandet av Gustav IV Adolf:

Bild

Gripandet av Gustav IV Adolf, 13 mars 1809, ca 08:45 LMT, Stockholm

Uppgifter om klockslag är guld värt i sådana här sammanhang, och i boken "En kunglig tragedi - en biografi om Gustav IV Adolf" av Mats Wickman hittar jag den här guldklimpen: "... den första november, kvart i sju på morgonen, föddes barnet. Det var en pojke!" (s.19).

Så här följer den olycklige kungens horoskop:

Bild

Gustav IV Adolf, 1 november 1778, 06:45 LMT, Stockholm

Jag återkommer med kommentarer och tolkningsförslag till de här horoskopen. Under tiden, kommentera gärna och kom med synpunkter!

En intressant TV-serie visas den här hösten, söndagar kl. 19:20 i TV1, "1809", där historikern Christoffer O´Regan berättar om de här händelserna. Serien kan ses i små korta avsnitt om 5-10 min vardera på SVT Play: http://svtplay.se/t/115400/1809 (fram till 22 december).

Ha det bra, alla! :D

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Märkesåret 1809
InläggPostat: sön okt 25, 2009 9:00 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej igen!

Förutom den TV-serie jag nämnde i föregående inlägg, finns också på SVT-Play ett 20 minuter långt program som visar Horace Engdahls inledningsanförande vid den högtidliga öppningsceremonin för "Märkesåret 1809": http://svtplay.se/v/1402162/kungahuset/ ... 700,8,f,-1

"Märkesåret 1809" är ett statligt projekt som syftar till att i år markera 200-årsminnet av att Sverige och Finland 1809 gick skilda vägar.

Horace Engdahl ger en intressant sammanfattande belysning av händelserna 1809. Bl.a. framhåller han det märkliga i att det året och den stora betydelse det hade idag är så gott som bortglömt i Sverige. Han kallar det "en omfattande kollektiv minnesförlust". Det kan vara intressant att fundera över varför det är så. Själv tror jag, efter att ha satt mig in lite grann i händelserna runt 1809, att kunskap om det som hände då är väldigt viktig för att bättre förstå Sverige idag.

Jag studerar just nu 1809 års Sverige-horoskop och återkommer så småningom med tolkningsförslag och funderingar.

Ha det så bra!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Horoskopet för 1809 års författning
InläggPostat: mån okt 26, 2009 3:41 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej!

Jag har nu tittat igenom horoskopet för Sveriges nya författning 1809:

Bild

Sverige, 1809 års författning, 6 juni 1809, 12:00, Stockholm

Aspekter:

Bild

Horoskopet avser godkännandet och stadfästandet av Sveriges nya grundlag vid en högtidlig ceremoni i Rikssalen på Stockholms slott vid middagstid den 6 juni 1809.

Det speglar en tid av stor omvälvning och förändring i landet, en tid av hårda prövningar då nationens överlevnad stod på spel. Motstridande grupper - de fyra stånden liksom även de revolutionära och de kungatrogna - hade av omständigheterna tvingats till kompromisser för att en ny grundlag så fort som möjligt skulle kunna läggas fram. Sverige hade förlorat kriget mot Ryssland och kungen, Gustav IV Adolf, hade gripits och fängslats av de revolutionära inom adeln och militären. En ny regering och konstitution måste hastigt till för att landet skulle kunna förhandla sig till en fred och överleva som nation.

In i det sista var motsättningarna nästan oöverstigliga. Men trots allt lyckades man i grevens tid enas kring formuleringen av en ny grundlag för landet samtidigt som den avsatte kungens farbror, hertig Karl, godkändes som ny monark. Dock var man överens först så sent som på kvällen dagen innan den högtidliga ceremonin skulle hållas den 6 juni på årsdagen av Gustav Vasas utnämning till kung 286 år tidigare.

Bondeståndet vägrade i det längsta underteckna den föreslagna konstitutionen, eftersom deras krav att adelns privilegier skulle avskaffas inte hörsammats. Först med försäkran om att den frågan skulle behandlas så snart konstitutionen stadfästs, gick bönderna motsträvigt med på att godkänna den nya grundlagens formuleringar. Deras formella undertecknande gjordes heller inte förrän några veckor senare.

Horoskopet bör spegla hur man trots de många motsättningarna ändå tvingades komma överens. Det bör också visa på den nya identitet landet iklädde sig genom de drastiska och genomgripande förändringarna.

Man kan nog utan överdrift säga att 1809 års dramatiska händelser innebar en kraftig och definitiv brytning med det förgångna och samtidigt ett avgörande steg i riktning mot det moderna Sverige som sedan skulle växa fram.

Överhuvudtaget var det här en transformativ period, med Saturnus och Uranus i Skorpionen, Neptunus i Skytten och Pluto i Fiskarna. Horoskopet har också Norra månnoden i Skorpionen i konjunktion med Uranus i det andra huset.

Såväl Ascendenten som MC styrs av Merkurius i Kräftan i tionde huset, vilket speglar den nya konstitutionen och regeringsformen. Solen i Tvillingarna och konjunktion MC visar på stark ambition att lyckas. Mars i Vågen i andra huset visar ansträngningar för rättvisa och diplomati (Vågen) men också starka värderingar och viljeyttringar (Mars i andra huset).

Dominerande tecken är Väduren, Tvillingarna och Jungfrun. Av elementen dominerar luft i en annars jämn fördelning. Kardinala och rörliga kvaliteter överväger. Framträdande hus är andra, tredje, sjunde, åttonde, nionde och tionde. Tredje kvadranten dominerar. Månen är i avtagande fas.

Merkurius i Kräftan i tionde huset trigon Uranus och Norra månnoden i Skorpionen i andra huset tydliggör att det är revolutionärt (Uranus) transformativa (Skorpionen) idéer (Merkurius) och värderingar (andra huset) som ligger bakom den nya konstitutionen. Norra noden i Skorpionen antyder en utmaning att rasera det gamla för att bygga något nytt, att åstadkomma en förändring (Skorpionen) av värderingar (andra huset).

Solen i Tvillingarna i konjunktion med MC visar att en ny styrelseform varit målet för revolten, antydd genom trigonen till Mars. Solen/MC bildar också sextil till Jupiter i Väduren i åttonde huset, som speglar adelns (Jupiter) uppror och initiativ (Väduren) och den transformation (åttonde huset) som detta lett fram till. Man kan också säga att Jupiter i Väduren speglar det aggressiva genomdrivandet (Väduren) av den nya grundlagen (Jupiter).

Mars (militärmakt) styr det åttonde huset. Jupiter styr IC, själva grunden till den nya regeringsformen och konstitutionen. Skytten på IC kan översättas "grund" (IC)-"lag" (Skytten, Jupiter).

Att horoskopstyraren Merkurius i Kräftan i tionde huset är i kvadratur till Mars i Vågen i andra huset visar på olika viljor, idéer och värderingar i konflikt. Venus i Oxen i nionde huset antyder samverkan (Venus) för en ny grundlag eller konstitution (nionde huset). Venus styr de viktiga nionde och andra husen.

Att Månen är i Väduren i sjunde huset med Fiskarna på Descendenten kan spegla förhållandet till och beroendet av andra länder. Sverige hade att underordna sig såväl Ryssland som det Napoleon-styrda Frankrike.

Saturnus i Skorpionen i konjunktion med Neptunus i Skytten i tredje huset antyder upplösningen (Neptunus i Skytten) och transformationen (Skorpionen) av gamla strukturer (Saturnus). Neptunus styr sjunde huset och Saturnus/Neptunus bildar trigon till Månen, dvs. den svenska omstruktureringen banar väg för nya relationer med utlandet. Adeln och militären var Napoleon-vänlig medan den avsatte kungen såg Napoleon som fienden nummer ett. Den nya svenska konstitutionen och regeringsbildningen möjliggjorde också fredsförhandlingar med Ryssland.

Saturnus opposition Venus kan antyda att den gamla strukturen (Saturnus), det man nu lämnar bakom sig, står i motsats till samarbetet (Venus) kring den nya grundlagen (nionde huset).

Solen/MC i T-kors med Ascendenten i Jungfrun och Pluto i Fiskarna i sjätte huset ger en bild av hur den nya regeringen och regeringsformen transformerar landet. Pluto i Fiskarna i sjätte huset antyder transformation (Pluto) och upplösning (Fiskarna) genomdrivet med hjälp och uppbackning av väpnade styrkor (sjätte huset).

Lufttrigonen mellan Mars i Vågen, MC/Solen i Tvillingarna och Kiron i Vattumannen ger också en antydan om hela skeendet. De revolutionära grupperna (Kiron i Vattumannen) genomdriver (Mars) nya värderingar och idéer (Vågen, andra huset) och en ny styrelse (MC/Solen) tar form.

Tillsammans med Jupiter i Väduren i åttonde huset bildar stortrigonen dessutom en drake. Det var den revolutionära gruppen inom adeln (Jupiter i Väduren) som tog initiativet (Väduren) och genomförde revolutionen.

Intelligentian bakom nyordningen framträder genom Merkurius i Kräftan i tionde huset, som också styr både Ascendenten och MC. Elfte huset är färgat av Kräftan och speglar den nationella samlingen kring de nya visionerna och idealen.

Att Lejonet är på den tolfte husspetsen antyder att det var missnöjet med kungamaktens utövande som låg bakom revolten plus det faktum att den avsatte kungen nu hölls fängslad (tolfte huset).

Jämför man 1809 års Sverige med 1523 års, finner man att båda har Ascendenten i Jungfrun och MC i Tvillingarna, liksom Solen i Tvillingarna och Venus i Oxen. Båda har Saturnus i konjunktion med Neptunus men i olika tecken. Dessutom har båda horoskopen Kiron i Vattumannen. Trots omvälvningarna är det alltså mycket som ändå är lika.

Man lät också medvetet ceremonin för den nya författningens stadfästande äga rum på samma datum som Gustav Vasa en gång blev utnämnd till Sveriges kung - vår nuvarande nationaldag den 6 juni (även om det i verkligheten skiljer ca tio dagar genom att man vid det senare tillfället gått över till den gregorianska kalendern). Häri låg säkert en önskan att ändå trots allt bevara något av den grund och den tradition man hade gemensam - det gamla Sverige alltifrån Vasa-tiden.

En jämförelse av horoskopen visar att 1809 års Pluto i Fiskarna transiterar 1523 års sjunde hus. 1809 års Saturnus/Neptunus transiterar genom 1523 års tredje hus liksom Uranus/Norra månnoden-konjunktionen. Jupiter i Väduren transiterar 1523 års åttonde hus, Mars i Vågen 1523 års andra hus och Solen i Tvillingarna och Merkurius i Kräftan, slutligen, seglar genom 1523 års tionde hus.

Klockslaget 12:00 har jag använt eftersom allt tyder på att den högtidliga ceremonin inleddes vid middagstid. Någon helt säker källa till klockslaget har jag emellertid inte. Ändå tycker jag att det ger ett horoskop som väl speglar det Sverige som då tog form. Kanske kan man säga att middagstiden, då Solen stod högst, har ett starkt symbolvärde i det här sammanhanget?

Framför gärna synpunkter och kommentarer när det gäller tolkningen av det här horoskopet! Jag har koncentrerat mig på de krafter som var verksamma vid själva tillfället. Men man kan ju också försöka se hur horoskopet eventuellt speglar det Sverige som sedan växte fram ur de här händelserna.

Alla synpunkter välkomnas!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: 1800-talets Sverige
InläggPostat: tis nov 10, 2009 5:26 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej!

Jag har nu tittat lite vidare på Sverige-horoskopet för 1809 och hur det visar på vad slags Sverige som kom att växa fram efter de dramatiska händelserna det året.

Bild

Sverige, 1809 års författning, 6 juni 1809, 12:00, Stockholm

Först kan man konstatera att mycket i det här horoskopet överensstämmer med 1523 års Sverige-horoskop. Båda horoskopen har:

Ascendenten i Jungfrun
Solen och MC i Tvillingarna
Månen i sjunde huset
Venus i Oxen i nionde huset
Saturnus i konjunktion med Neptunus
Kiron i Vattumannen


Bild

Sverige, Gustav Vasas utnämning till kung, 6 juni 1523, 10:55, Strängnäs

Mycket av det som kan sägas om 1523 års horoskop kan alltså också sägas om 1809 års. Landet har något försiktigt över sig, dygderna heter flit, arbete och noggrannhet (Ascendenten i Jungfrun). Ledningen har en mental framtoning (Solen/MC i Tvillingarna), landet styrs inte känslomässigt utan rationellt. Fred och välstånd är viktigt (Venus i Oxen).

En skillnad är att Månen inte längre är i kvadratur till Solen och att Månen nu är i Väduren istället för i Fiskarna. Befolkningen är mer redo att "ta för sig", hävda sina behov och rättigheter.

De nya liberala och demokratiska ideal och värderingar som växte sig allt starkare under seklets gång visas i horoskopet genom att Uranus är i konjunktion med Norra månnoden i Skorpionen i det andra huset. Här antyds också förändringarna i ekonomin och landets förvandling till industristat. Konjunktionen mellan Uranus och Norra noden bildar en trigon till Merkurius i Kräftan i tionde huset - den styrande intelligentian. Kräftan visar på den nationella sammanhållningen och att tecknet också färgar det elfte huset ger en antydan om den nationalromantik som skulle komma att växa fram under 1800-talet.

Den gradvisa upplösningen av den gamla maktstrukturen visas av Saturnus (struktur) i Skorpionen (makt) konjunktion Neptunus (upplösning) i Skytten (frihetssträvan). Frihetsidealen speglas också av att Skytten är på IC.

Uranus i Skorpionen styr också det sjätte huset, vilket ytterligare visar på den framväxande industrinationen och den stora transformation det kom att innebära (Pluto i Fiskarna i sjätte huset).

Lejonet på tolfte husspetsen antyder kungamaktens minskade betydelse.

Att Månen är i sjunde huset (utlandet) i Väduren (pionjäranda) kanske kan sägas spegla den stora emigration till Amerika som började vid 1800-talets mitt och fortsatte fram till 1920-talet. Totalt emigrerade ca 1,2 miljoner svenskar under den här perioden.

Hela det omfattande och gradvisa formandet av ett nytt Sverige åskådliggörs, tycker jag, mycket tydligt av T-korset mellan Solen/MC och oppositionen mellan Ascendenten och Pluto i Fiskarna i det sjätte huset.

Alla kommentarer och synpunkter välkomnas!

Det skulle vara intressant också att kolla transiter och progressioner för det här Sverige-horoskopet. Vi får återkomma till det.

Lev väl!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Trubbel i kvadrat
InläggPostat: tis nov 17, 2009 7:18 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej!

Oj, det här blir ett långt inlägg :) Nästan en hel artikel!

Jag har sökt tolka horoskopet för Gustav IV Adolf, kungen som avsattes och landsförvisades 1809.

Gustav IV Adolfs levnadsöde var av det märkligare slaget. Under första halvan av sin levnad var han Sveriges kronprins och sedan kung. Under den andra halvan kom han istället att föra ett tämligen planlöst och kringflackande liv runt om i Europa som avsatt kung utan land. Sina dagar avslutade han ensam och utblottad som ”överste Gustavsson” på ett billigt värdshus i schweiziska Sankt Gallen. Kontrasten kunde inte vara mycket större!

Som Gustav III:s son fostrades Gustav Adolf alltifrån späd ålder med siktet inställt på den kommande rollen som Sveriges kung. Efter det dramatiska mordet på fadern 1792 fick han som trettonåring helt abrupt överta kungakronan. Visserligen styrdes då landet först av en förmyndarregering ledd av farbrodern, hertig Karl, men det dröjde inte så länge förrän det var dags för den unge kungen att själv leda landet.

Redan en flyktig blick på Gustav IV Adolfs horoskop visar på stora svårigheter och en svår inre problematik. Ett ”storkors” är det första man lägger märke till.

Bild

Gustav IV Adolf, 1 november 1778, 06:45 LMT, Stockholm

Bild


Ascendenten, Solen och Saturnus i Skorpionen och Månen i Fiskarna visar hur elementet vatten dominerar kungens horoskop. Känslan överväger på bekostnad av ett objektivt perspektiv. Jämför med Sveriges horoskop från 1523, där ledningen (Solen/MC/Merkurius) istället har en starkt mental (Tvillingarna) framtoning. Redan här skär det sig.

De mest framträdande husen i kungens horoskop är det första, fjärde och tionde. Dvs. identitet, familj/privatliv och officiell ställning var betydelsefulla faktorer i Gustav IV Adolfs liv. Första och fjärde kvadranterna dominerar horoskopet, vilket antyder självständighet och stark egen vilja med risk för egocentriskt beteende. Månens fas i första kvarteret visar på handlingskraft och fastklamrande vid egna ideal. Samtidigt motverkas det av Månens teckenplacering i Fiskarna.

Hurdan var han då som människa, denne olyckskung? Samtida källor beskriver den unge kronprinsen dels som ”trotsig, högdragen, mästrande och bortskämd” och dels som ”vänlig, känslig, ärlig och ordhållig”. Han ansågs äga ”den stora dygd att aldrig någonsin säga något osant ord”. Den unge prinsen hade också ”läshuvud”. Han lärde sig franska, latin och tyska, var kunnig i historia och fascinerades särskilt av krigarkungen Karl XII. Som barn lekte Gustav Adolf gärna krigslekar. Vidare hade han, enligt de samtida källorna, intresse och begåvning för både musik och dans. Han lärde sig spela klaver och komponerade i tidig ålder egna marscher.

En annan sida hos den unge kronprinsen var hans religiositet. I tidiga år fick han lära att kungamakten vilade på gudomlig grund. Religionen gjorde ett starkt intryck på honom och fyllde även ett känslomässigt behov. Religiositeten var dessutom något han hade gemensamt med sin mor, drottning Sofia Magdalena. Fadern, Gustav III, var inte lika glad åt religionen. ”Man kunde ha ljugit barnet mindre fullt än på detta sätt”, lär han ha yttrat.

Den unge Gustav Adolf var också duktig på att skriva. Han författade tidigt historiska uppsatser, gärna i en moraliserande ton. Den studiebegåvade prinsen imponerade stort på rikets ständer när han vid flera tillfällen examinerades.

Gustav Adolf ansågs alltså av sin omgivning vara allmänt begåvad och dessutom plikttrogen och pålitlig. Han gav ett moget, om än något lillgammalt, intryck. Å andra sidan iakttog man också att han var stel i umgänget med andra. Han var också lynnig och stundtals svårmodig, något som blev allt tydligare i tonåren. Ett hårt slag för honom var mordet på fadern, som han i hög grad såg upp till och beundrade.

Den svåra chocken ledde till en allvarlig kris hos den känslige Gustav Adolf, med fördjupat svårmod och psykiska problem. Omgivningen började oroa sig för att kronprinsen skulle ha ärvt någon sinnessjukdom från sin mors släkt. Morbrodern, kung Kristian VII av Danmark, var ur stånd att regera på grund av psykisk sjukdom. Även om den akuta krisen så småningom lättade för Gustav Adolf följe svårmodet med honom livet igenom.

I horoskopet anar vi att det var så det var, när vi ser Solen och Saturnus i Skorpionen i konjunktion med varandra i det första huset. Också Ascendenten i Skorpionen ger en antydan om svårmod, inre och yttre kamp, intensitet i känslorna och transformation av personligheten. Solen i Skorpionen – transformation av identiteten – styr genom Lejonets tecken det tionde huset – regerandet som kung. Redan här kan vi ana något av det som skulle följa.

Månen i Fiskarna är i fjärde huset, men nära den femte husspetsen. Kungen var i grunden en känslig person. Det fanns en empati med modern och en djup religiositet där Gustav Adolf kände trygghet. Månen styr också det nionde huset (religion). Samtidigt är Månen i opposition till Mars (och även Jupiter), vilket ger en bild av emotionella konflikter relaterade till motsättningen mellan hans privata sfär (fjärde huset) och regerandet och maktutövandet (tionde huset). Oppositionen till Jupiter antyder ytterligare obalans och visar på de extravaganser och orealistiska planer som till slut kom att leda till kungens avsättande och landsförvisning.

Man kunde nästan tro att författaren Mats Wickman haft kungens horoskop framför sig när han karakteriserar honom som ”den evige krigsoptimisten”. Bättre kan man knappast beskriva hans Mars i konjunktion med Jupiter i det tionde huset. Det var framför allt Gustav Adolfs överoptimistiska och omdömeslösa krigföring som ledde till konspirationen mot honom. (Mats Wickman: ”En kunglig tragedi – en biografi om Gustav IV Adolf”).

Kungen beskrivs också i samtida källor som en militärisk pedant, överdrivet noggrann med de underlydandes uniformer. Han var känd för att som maktdemonstration omedelbart slå ner på minsta brist i de underlydande officerarnas klädsel – Mars och Jupiter är båda i Jungfrun i det tionde huset.

Att Månen också är i kvadratur till Venus och Södra månnoden speglar kungens omvittnade stelhet i umgänget, vilket även förstärks av Stenbocken på den tredje husspetsen. Samtidigt visar Månens trigon till Saturnus i första huset på ambition och självtillit. Men kvadraturen till Uranus ger också bilden av en envis och egensinnig regent som inte lyssnar till andras råd (Uranus i Tvillingarna i åttonde huset). Oppositionen till Neptunus i Vågen i elfte huset antyder oklarhet i uppfattandet av andra, en benägenhet att missförstå och en tendens att dra sig undan. Här anar man också att orealistiska ideal (Neptunus i elfte huset) hörde till bilden.

Elfte huset styrs av Merkurius i Vågen i det tolfte huset. Gustav Adolf hade en litterär talang och skrev en hel del, såväl i fångenskapen som senare under landsförvisningen (tolfte huset). Bland annat skrev han ”Betraktelser över mina första krigsbedrifter”, ”Den trettonde mars” (datumet för hans gripande och fängslande) och en lätt kamouflerad självbiografi med den skruvade titeln ”Hågkomster av en landsflyktig prins från Kina”. Merkurius i det tolfte huset visar på fantasirikedom. Den litterära begåvningen antyds väl också av att Merkurius är sextil Venus i Skytten.

Att kungen även drogs med ganska bisarra och excentriska idéer, inte minst under den kringflackande perioden, speglas av att Merkurius är i kvadratur till Pluto i det tredje huset. Det visar också något av den envishet och ovilja att lyssna till andra som han ständigt lade i dagen.

Venus i Skytten i andra huset i konjunktion med Södra månnoden har också att göra med att Gustav Adolf faktiskt trivdes bra utomlands (Skytten). Det är omvittnat att han redan under sin tid på tronen levde upp och var mer social i främmande miljöer, såsom i Ryssland (där han i tidiga år var på friarstråt) och i Baden där han under regenttiden tillbringade lång tid hos sin hustrus, drottning Fredrikas, släktingar. Landsförvisningen var kanske inte helt ovälkommen, när allt kommer omkring, även om avsättningen och förvisningen naturligtvis samtidigt tärde enormt på hans ära och prestige.

Venus placering i Skytten speglar även den förkärlek för spännande och äventyrliga kvinnor som den landsförvisade exkungen kom att ha efter skilsmässan från Fredrika. Han gav sig också vid flera tillfällen iväg på äventyrliga resor (Skytten) med olika kvinnliga reskamrater.

Å andra sidan styr Venus hans sjunde hus. Äktenskapet med Fredrika beskrevs som lyckligt och kungen trivdes bäst tillsammans med hustrun och familjen. Så länge äktenskapet varade var han också trogen sin drottning (vilket var ganska ovanligt i den tidens kungliga kretsar). Efter landsförvisningen tog dock rastlösheten och kringflackandet över och det dröjde inte länge förrän makarna skildes åt. Venus kvadraturer både till Neptunus och Månen kan spegla något av det här, och överhuvudtaget Gustav Adolfs svårigheter att relatera till andra.

Tredjehusstyraren Saturnus i Skorpionen i första huset tillsammans med Solen speglar också kungens omtalade stelhet i umgänget med andra, och kanske också en hämning i personligheten. Saturnus i quincunx-aspekt till Uranus i Tvillingarna i åttonde huset visar hans svårigheter att förena det gamla – den traditionella kungaroll han sökte leva upp till – med det nya i form av revolutionära och liberala idéer. Kungen klarade inte att leva upp till den anpassning som krävdes. Det visar hur han genom sin egen person och roll omöjliggjorde ett samarbete med omgivningen. Att Saturnus i Skorpionen i första huset – och i konjunktion med Solen – bildar en kvadratur till MC i Lejonet, ger en klar bild av hur det var kungens egen personlighet som satte krokben för regerandet och också ledde till det oundvikliga avsättandet.

Uranus i konjunktion med Norra månnoden i Tvillingarna säger en del om den plötsliga och omvälvande förändringen i hans liv som avsättningen och landsförvisningen innebar. Det speglar också den avsatte kungens svårigheter att hitta någon meningsfull sysselsättning under landsförvisningen. Att Uranus styr det fjärde huset antyder något om Gustav Adolfs uppväxt och barndom. Han blev tidigt föremål för experimenterande ”moderna” uppfostringsidéer. Han tvingades t.ex. till iskalla bad i härdande syfte. Vattumannen visar också på omvälvande händelser i familjen och faderns våldsamma död för en mördares pistolskott var naturligtvis det som överskuggade allt och som mycket starkt kom att påverka Gustav Adolf.

Månen i Fiskarna på den femte husspetsen speglar hans musikalitet. I fångenskapen men också efter landsförvisningen fann han ibland tröst i det egna musicerandet. På religionens område svärmade Gustav Adolf för den väckelserörelse som kallades herrnhutismen. Men trots försök att ansluta sig till den blev det inget av med det – kanske antyds det i horoskopet genom oppositionen mellan Månen i Fiskarna och Neptunus i Vågen i det elfte huset.

Det som ändå mest avgörande och dramatiskt visar på Gustav IV Adolfs omvälvande livsöde är naturligtvis det ”storkors” i föränderliga tecken som sätter sin illavarslande stämpel på kungens horoskop. Det visar på ”det omöjliga” i hans situation och levnad. Varje planet i det stora korset bildar en opposition och två kvadraturer till de övriga ingående planeterna. Det är lätt att förstå vilken total låsning av energier och vilka stora motsättningar och spänningar ett sådant kors ger uttryck för.

Regerandet (tionde huset i Lejonet) med Mars och Jupiter i Jungfrun – den ”militära optimismen” eller omdömeslösheten och den mästrande perfektionismen – ställs mot känsligheten och ömtåligheten i den privata sfären (Månen i Fiskarna i fjärde huset). I kvadratur till detta ställs sedan de egna svårigheterna att relatera till andra – Venus konjunktion Södra månnoden i Skytten i kvadratur både till Mars/Jupiter och Månen – i opposition till det beroende av andra han hade behövt inse och varit lyhörd för (Norra månnoden konjunktion Uranus i Tvillingarna i åttonde huset).

Hertiginnan Hedvig Elisabet Charlotta – Gustav Adolfs faster – skrev i sin dagbok om kungen: ”Han är vresig, frånstötande och dyster, i högsta grad retlig till lynnet. Därtill är han utledsen på att regera och talar ibland om att draga sig tillbaka, men till dess detta sker tycks han i allt vilja härska despotiskt… Inom alla klasser har han ådragit sig fiender. Han varken tager reson eller lyssnar till förnuftiga råd.”

Tillsammans låser och stänger ”storkorset” alla möjligheter till den samverkan, smidighet och lyhördhet som skulle ha behövts för att rädda situationen. Istället avskärmade sig kungen från sina rådgivare och gjorde sig till fiende med dem han borde ha samarbetat med.

Gustav Adolfs hela levnadsöde formar sig till ett uttryck för den tid och det samhälle han levde i. Redan före födelsen var han en offentlig person. Allt förbereddes för hans ankomst. Morgonen då han föddes dånade en kanonsalut med hundratals skott ut över det råkalla Stockholm. Astrologiskt speglas saluten av Jupiter och Mars i det tionde huset med Lejonet på husspetsen. Detta ställs då mot det späda och känsliga barnet, nyss inträtt i världen – Månen i Fiskarna i det fjärde huset.

Detta i sin tur står i kvadratur till motsättningen mellan det traditionella kungadömets värderingar och de nya revolutionära och liberala idéer som vällde fram i den tidens Europa – i horoskopet speglat genom oppositionen mellan Månnoderna i de andra och åttonde husen. Ett prövosamt liv väntade den nyfödde kronprinsen av Sverige.

* * *

Ha gärna synpunkter på tolkningen!

Ha det bra!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: 1809 års statskupp
InläggPostat: tor jan 28, 2010 2:09 pm 

Blev medlem: lör okt 03, 2009 10:18 pm
Inlägg: 21
Ort: Malmö
Hej!

Verkligt intressanta tolkningar av Sveriges olika horoskop. Vill bara snabbt väcka den - i mondan astrologi - ständigt närvarande frågan om vilken begivenhet som är den centrala. Tänker då på horoskopet för 1809 års regeringsform, där bondeståndet inte skrev under förrän tre veckor senare. Katarina Campagnola brukar alltid hålla hårt på att det är när något så att säga blir oåterkalleligt som man bör göra horoskop, men jag är inte bekant med alla juridiska spetsfundigheter i det aktuella fallet.

Tittade i alla fall på horoskopet för den tidpunkt som anges som den då bönderna gav sitt godkännande, och intressant nog är de stora förändringarna att ljusen befinner sig i andra tecken (Solen i Kräftan och Månen i Stenbocken - faktiskt en Fullmåne). Venus har tydligen precis varit retrograd, för den rör sig så långsamt att den bara hunnit ta sig några få grader framåt i Oxen. Merkurius är på väg att bli retrograd, och är kvar i Kräftan. Ascendenten är (än en gång) i Jungfrun.

Jag måste erkänna att jag inte är alldeles övertygad av det här horoskopet, men det är mest för att jag har svårt att se Sverige i Kräft-Stenbocksaxeln. Av de två föredrar jag därför det från 6 juni 1809, men det är mer en personlig fördom från min sida.

Dock intresserar det mig mycket att Mars är "kvar" i 1:a huset (jämfört med 1523), men nu i Vågen. Jag använder rutinmässigt horoskopet från 1523 när jag tar upp Sveriges horoskop, och människor brukar invända att det måste vara ett senare horoskop som gäller eftersom Sverige ju inte är så krigiskt som land som det var en gång i världen. Detta skulle faktiskt stämma mycket väl in på att Mars inte längre är i det strategiska tecknet Jungfrun, utan i exil - Sverige har väl inte deltagit i något krig sedan 1809?

Men jag menar ändå att 1809 års horoskop i sådana fall är ett kompletterande horoskp, då landet Sverige ju inte upphört att finnas till. Det från 1523 menar jag fortsätter att fungera. (Mars i Jungfrun tror jag fortfarande uttrycker sig, men mer i ett slags "missionerande" anda. Man hör ju ofta politiker och andra säga att andra länder "inte hunnit lika långt" som Sverige, vilket i ett sekulariserat samhälle bara är ett annat sätt att säga att vildarna inte upptäckt ångmaskinens välsignelser ännu).

Nåväl, det var bara några snabba reflektioner.

Hälsningar från snöslasket i Malmö, Mark.


Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: 6 juni
InläggPostat: tor jan 28, 2010 6:38 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej Mark!

Tack för dina intressanta synpunkter. Ja, det komplicerar bilden naturligtvis, att bondeståndets undertecknande skedde först tre veckor senare.

Ändå vill jag mena att den nya, i all hast hopsatta regeringsformen i praktiken var "oåterkallelig" redan den 6 juni, med eller utan böndernas underskrift. Dagen hade ett stort symbolvärde - Gustav Vasas utnämning till kung hade ju varit den 6 juni - och den nya regeringsformen "måste" så att säga läggas fram den dagen då också Karl XIII:s kröning skulle äga rum. Bönderna blidkades med löftet att frågan om adelns privilegier skulle redas ut när författningen väl var godkänd.

Jag tror allt det här väger över till förmån för den 6 juni. Som jag ser det blev bondeståndets underskrift tre veckor senare mer ett formellt tillägg, som hamnade helt i skymundan av all pompan och ståten den 6 juni. Men det hindrar kanske inte att horoskopet för deras undertecknande också har sitt intresse. Har du förresten något klockslag för undertecknandet?

De övriga ståndens underskrifter gjordes dagen innan regeringsformens stadfästande, dvs. den 5 juni, vid olika (förmodligen okända) klockslag. Det gör ju också, tycker jag, att det inte är undertecknandena i sig som är det viktigaste utan istället regeringsformens högtidliga stadfästande den 6 juni - detta kom ju dessutom att senare bli landets nationaldag.

Liksom du tror jag att 1523 års horoskop hela tiden har sin giltighet, men att de andra horoskopen (1809, 1865, 1974 och kanske ändå fler) kompletterar och ger en delvis annan bild av förhållandena utifrån de händelser och den tid de avser.

Det ligger något i det du säger om att Mars aggressivitet eller hävdelsebehov i Sveriges horoskop tar sig olika uttryck under olika tidsskeden. Hit hör väl också konkurrenskraften inom utrikeshandeln och exportindustrin - en del av landets "image".

Ska kanske tillägga en viktig sak när det gäller horoskopet för 6 juni 1809. Egentligen är jag inte hundraprocentigt säker på klockslaget 12:00. Har ingen säker källa annat än att det var vid "plenum plenorum" i Rikssalen på Stockholms slott. Sådana tillfällen uppges i andra sammanhang vara vid middagstid och det är mycket troligt att det var så även här. Ceremonin i Rikssalen föregicks av en procession och kröningsakt i Storkyrkan. Vill minnas att kröningsprocessionen satte sig i rörelse vid 10-tiden. Tyvärr har jag just nu alla anteckningar nedpackade i någon av alla de flyttlådor som trängs i mitt vardagsrum! :D

Klockan tolv - med Solen på MC - har väl kanske också ett starkt symbolvärde i det här sammanhanget. Men någon säker källa har jag alltså inte hittat (än så länge).

Intressant förresten att du skriver "mondan" astrologi. Är det ett vedertaget svenskt ord? Jag har hittat på "mundan" som ett slags försvenskning. Men kanske det ska vara mondan?

Jaså, ni har snöslask i Malmö? Oj, här ligger temperaturen en bra bit under nollan och allting är vitt, vitt, vitt. :D

Tack för dina reflektioner. Intressant att resonera om de här horoskopen.

Ha det bra!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 7 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron