Aktuellt datum och tid: tor jan 28, 2021 3:23 pm

 Sida 1 av 1 [ 11 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Valet 2010
InläggPostat: lör dec 19, 2009 12:51 pm 

Blev medlem: lör okt 03, 2009 10:18 pm
Inlägg: 21
Ort: Malmö
Hej!

Tittade lite på ingresshoroskopen som Mats lagt ut, men jag måste erkänna att jag vacklar lite mellan att se vårdagjämningshoroskopet eller vintersolståndshoroskopet som årets "födelse".

För många år sedan nu skrev jag i Vintergatan en artikel inför ett val (det måste ha varit 2002), där jag tittade på alla svenska riksdagsval sedan den allmänna rösträtten infördes utifrån närmast föregående Vädursingress. Resultatet var intressant, men inte rakt igenom konsekvent. Dock verkade MC-härskarens position ganska väl beskriva regeringens öde, och IC-härskaren ganska väl beskriva oppositionens öde.

Det där fungerade dock inte senast - eller gjorde det på avvägar - därför att regeringen var exalterad, men låg i praktiken på latsidan och trodde sig kunna låta den förbättrade ekonomin arbeta till deras fördel. Pluto befann sig dessutom i opposition till Sveriges Sol och kvadratur Månen (1523 horoskopet), vilket antydde betydande förändringar, vad än Vädursingressen råkade säga.

Men bland annat utifrån Vädursingressen för 2010 menar jag fortfarande att det finns anledning att tro på ett regeringsbyte. Regeringen (MC) styrs av Månen, som förvisso är exalterad, men i 8:e huset och på väg att gå i kvadratur med Neptunus. Det är svårt att se att regeringen kommer att tro att de får fortsatt förtroende utan vidare, men det är möjligt att de är för övertygade om förträffligheten i den politik de fört under fyra år och underskattar det missnöje som finns från olika håll.

Oppositionen (IC) symboliseras av Saturnus som också den är exalterad, konjunkt Ascendenten med sextilen till Mars som nästa aspekt. Inte heller Saturnus ser helt övertygande ut, dock - bland annat är den retrograd och den gör en hel del besvärliga aspekter. Det som ändå får mig att betrakta sannolikheten för ett regeringsbyte som större än fortsatt förtroende för den nuvarande är ett helt annat horoskop, nämligen det för när Mona Sahlin valdes till partiordförande för socialdemokraterna (den 17 mars 2007 kl 12:19:26 i Stockholm - tog själv tiden från TV-sändningarna från kongressen). Ascendenten är i Lejonet (jmfr Stenbocksingressen), och Solen är tre och en halv grad ifrån att träda in i Väduren och bli exalterad, vilket symboliskt kan översättas till de tre och ett halvt åren mellan kongressen 2007 och valet 2010.

Under veckan som gick blev jag ombedd av Helsingborgs Dagblad att skriva något kort om året som kommer, och i samband med det slog det mig att de besvärliga aspekter som bildas mellan Saturnus och Pluto och Saturnus och Uranus egentligen inte alls verkar antyda någon stabilitet överhuvudtaget - och det kanske är det som syns i Vädursingressen, där såväl regeringen som oppositionen är exalterade, men ändå utsatta. Valet den 19 september sker med en opposition mellan Solen i Jungfrun och Jupiter/Uranus i Fiskarna, något som inte riktigt antyder stabilitet, men väl ett behov av nytänkande, något som jag är osäker på om vissa partier klarar av.

Menar därför att behovet av nytänkande (Uranus) kan tala till småpartiers fördel om folk tröttnar på gammal skåpmat (Saturnus). Mona Sahlin kan mycket väl bli statsminister, men hon kanske inte regerar med de partier hon har tänkt sig, eller så kan mandatfördelningen komma att ge henne en svagare position än hon skulle önska.

Eller?


Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Transformation och förnyelse
InläggPostat: sön dec 20, 2009 2:23 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej Mark och mycket välkommen till forumet!

Intressant idé du för fram om att kolla MC- och IC-härskarnas positioner i ingresshoroskopen och hur de kan visa på regeringens respektive oppositionens olika öden - i synnerhet under ett valår.

När det gäller frågan om vilken av ingresserna som är mest relevant att använda, så får det väl helt enkelt ingå i Sverige-projektet att - bland mycket annat - utforska hur det förhåller sig!

Själv vill jag gärna se ett kretslopp återspeglat i de fyra kardinala ingresserna. De visar ju på årets gång. Stenbocken-ingressen blir då fröet som "övervintrar" från den tidigare årscykeln och för livet vidare in i en ny cykel med början i Vädurs-ingressen - den späda men livskraftiga plantan - som sedan övergår i full blom vid Kräftan-ingressen/sommarsolståndet och slutligen ger fröbärande frukter som "faller" till marken vid Vågen-ingressen.

Det behöver kanske då inte vara någon "konkurrens" om vilken ingress som är viktigast. Allting bör ju finnas först i fröet och sedan bli synliggjort i den växande plantan och i de frukter som frambringas.

En del astrologer menar att det har betydelse i vilket slags tecken Vädurs-ingressens Ascendent befinner sig. Är det i ett kardinalt tecken menar man att horoskopets räckvidd blir kort (bara tre månader), i ett fast tecken lång (hela året) och i ett rörligt tecken lite mitt emellan (halva året). Om det ligger något i det här så skulle nästa års Vädurs-ingress endast ha en begränsad räckvidd efersom Ascendenten är i kardinala Vågen.

Å andra sidan tycker jag man kan skönja ett genomgående tema i alla fyra ingresserna för nästa år. Solen (regeringen), Pluto (transformation/förnyelse), Saturnus (motgångar, svårigheter) och Uranus (förändring)/Jupiter (expansion) intar växlande hårda aspekter till varandra i alla de olika ingresshoroskopen.

Men trots att ingresserna sammantaget tycks visa på transformation och förnyelse av regeringsmakten, så är det ändå inte så lätt, tycker jag, att helt entydigt se vad valresultatet kommer att bli.

Betraktar man Stenbocken-ingressen - "fröet" - och använder din metod ser man hur IC-styraren Venus (oppositionen) i femte huset närmar sig konjunktionen mellan Solen och Pluto (förnyelse av landets ledning) samtidigt som den är i sextil med Månen/Jupiter/Neptunus i Vattumannen i sjunde huset. MC-styraren Mars är retrograd i det Sol-styrda första huset i opposition till planeterna i Vattumannen.

Det här kanske kan tolkas på flera olika sätt. Ett kunde vara att IC-styraren Venus (oppositionen) med väljarstöd (planeterna i Vattumannen) tar över regeringsmakten (konjunktionen med Solen/Pluto och trigonen till MC-styraren Mars). Venus tecken Oxen ligger sedan "inbakat" i det tionde huset och "väntar" på en kvinnlig (Venus) statsminister! Förmodligen ligger det en del önsketänkande bakom min tolkning :D och kanske haltar den dessutom på flera punkter. Eller vad säger du?

Transformation och förnyelse tycks i varje fall vara ett dominerande tema under det kommande året, och då förstås inte bara i Sverige utan hela världen över. Det blir spännade och intressant att följa upp det här och se vilken verklighet det är som speglas i de fyra ingresshoroskopen!

Ha det så bra!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Valet 2010
InläggPostat: sön feb 28, 2010 11:40 am 

Blev medlem: lör okt 03, 2009 10:18 pm
Inlägg: 21
Ort: Malmö
Hej Mats!

Det tog en stund, men äntligen lite mer om valet.

Intressanta tankegångar du för fram. Har själv funderat över om inte Stenbocksingressen kan betraktas just på det viset. Det finns en del av mig som tycker att det känns mer "filosofiskt" riktigt - som en analogi till måncykeln ungefär. Men som du skriver, så är ju det en sak man egentligen skulle behöva forska i. Enligt Robert Hand finns det långt ifrån någon konsensus hos de traditionella auktoriteterna om hur ingresserna skall användas, så fältet verkar vara vidöppet!

Att regeringen alltid representeras av 10:e huset verkar däremot de flesta auktoriteter vara överens om. Däremot är ju demokratiska val ett sentida fenomen, så det finns ingen tradition att luta sig mot, även om det känns rimligt att se oppositionen som just en opposition till 10:e huset - dvs 4:e. Det var i den andan jag skrev den ursprungliga artikeln i Vintergatan, men då uteslutande utifrån Vädursingressen. Det kunde ju vara intressant att göra om experimentet, fast då utifrån Stenbocksingressen och kanske även Kräftingressen, eftersom den faller närmast i tiden före valet varje gång.

Man får väl se hur det hela verkligen utfaller i år.

I Stenbocksingressen härskar Mars över MC från 1:a huset. I normala fall skulle detta nog tala till sittande regerings fördel, men Mars är retrograd, något det ligger nära till hands att direktöversätta till att Alliansen backar eller går bakåt, vilket man ju brukar säga i sådana sammanhang. Venus som IC-härskare gör en partilsextil till Jupiter, vilket inte direkt ser ut som en förlust för oppositionen - även om det är lite oroväckande att Jupiter befinner sig på 8:e husspetsen. Noterar att varken Mars eller Venus har någon egen dignitet att tala om.

I Vädursingressen är det precis tvärtom. Både MC- och IC-härskarna är exalterade. Månen härskar över MC från Oxen och 9:e husspetsen, medan Saturnus härskar över IC från sin plats i Vågen och konjunkt Ascendenten. Den är dock retrograd. Det här horoskopet är ganska svårtytt, men Mars i 10:e huset och Pluto på IC verkar antyda en riktig kraftmätning. Månen (regeringen) löper dock risk att feltolka den allmänna stämningen i landet, bli påkomna med något slags lögn eller helt enkelt försöka lägga ut dimridåer för att skyla över eventuella misslyckanden under tiden som regering. Beroende på vilken bedömning man gör utifrån opinionsmätningarna så finns det en risk för både regeringen och oppositionen att vara lite för passiva i valrörelsen. Just passivitet verkar vara ett problem för exalterade planeter i sådana här sammanhang - det ser ut att gå så bra att man kanske glömmer bort att man måste anstränga sig lite också.

Det mest intressanta tycker jag dock är Månen i Stenbocksingressen eftersom dess teckenplacering replikeras på två andra ställen. Dels passerar Månen igenom Vattumannen på själva valdagen, dels befinner sig Månen i Vattumannen i Sveriges progredierade horoskop (alltså 1523). Jag har kunnat se att Månens teckenplacering faktiskt är en rätt stark indikation på hur det går i val, kanske för att den markerar en tungt vägande känslostämning, som - eftersom det handlar om Månen - uttrycks genom folket.

Min idé om vad det här kan tänkas innebära är delvis utifrån den italienska filosofen, statsvetaren m.m., Norberto Bobbio. Han undersökte vänster och höger inom politiken och kom fram till att gränsen däremellan var rätt flytande historiskt sett, mer än på en enda punkt. Vänstern, menar han, eftersträvar ett mer egalitärt samhälle, medan högern tenderar att se ojämlikhet som något helt naturligt och till och med önskvärt. (Mot detta kan man anföra Rodney Barkers syn att vänster/höger terminologin uppkom i ett bestämt historiskt läge - Franska Revolutionen - och ofta är olämplig att analysera det sentida politiska skeendet.) Eftersom det svenska politiska systemet är så fixerat vid vänster/höger att man genast försöker tvinga in alla partier i det (vilket jag menar är ett misstag när man t.ex. vill förstå sig på Sverigedemokraterna) kan man nog ändå använda Bobbios tes, vilket med tanke på Vattumannens natur (inte minst som horisontellt lufttecken) definitivt, enligt min mening, ser ut som fördel vänstern. Det är möjligt att det är önsketänkande från min sida också, men allt sammantaget tycker jag att oppositionssiffrorna sådana de är speglar min upplevelse av alla de olika astrologiska tecknen.

En detalj i sammanhanget är att jag vidhåller att den pågående Saturnus-Uranus oppositionen innebär att väljarna kommer att betrakta etablerade partier med en viss skepsis. Sannolikt kommer Miljöpartiets höga siffror att stå sig, vilket i sådana fall ger dem ett större inflytande vid en eventuell regeringsbildning. Sverigedemokraterna hamnar nog över fyraprocentsspärren, just på grund av att så mycket av deras framtoning bygger på kritik av etablissemanget. En kittlande detalj är Kristdemokraternas svajiga läge. Deras uppgång en gång i världen handlar väldigt mycket om Plutos inträde i Skytten. Notera gärna att religionen till stor del försvann från den amerikanska valrörelsen så fort Pluto lämnade det tecknet, och även om Kristdemokraterna ofta försöker tona ner den religiösa dimensionen, så är frågan om inte den astrologiska symboliken talar till deras nackdel.


Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Valet 2010
InläggPostat: fre mar 05, 2010 12:43 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej Mark!

Tack för dina intressanta reflektioner inför valet! Som du säger, så får vi se hur det hela utfaller. Det kan ju vara lärorikt att i efterhand, med facit i hand, kolla hur de olika ingresshoroskopen eventuellt speglar verkligheten.

Intressant, det du säger om Månen. Eftersom den indikerar folket/väljarna och den allmänna opinionen så bör ju Månens placering och aspekter säga något om valutgången.

Det kan ligga något i din tolkning av Saturnus i opposition till Uranus, att de etablerade partierna får motvind, att alternativ framstår som mer attraktiva. Som sagt, vi får se när vi har facit i hand. Till dess lär det ju hända en del i politiken och samhället som vi kan relatera till ingresshoroskopen. Jag tycker det här är ett ganska spännande sätt att studera astrologin.

Ha det så bra!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: En dyster valprognos
InläggPostat: ons sep 15, 2010 11:58 am 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej!

Vill aktualisera den här tråden litegrann nu då valet är alldeles inpå knutarna. Ständiga opinionsmätningar - minst en ny prognos varje dag, som det verkar - trummar taktfast in budskapet att den sittande regeringen är mest populär. Tyvärr liknar den samlade "nyhetsförmedlingen" mer och mer ren hjärntvätt, tycker jag.

Våra astrologiska prognoser tidigare i år i den här "val-tråden" var, som man kan se, väldigt försiktigt hållna - helt enkelt därför att ingenting ser helt solklart ut när man studerar ingresshoroskopen eller valdagens horoskop. Ändå tyckte vi oss nog se lite svaga tecken här och där på ett förestående regeringsskifte - tvärt emot de nu aktuella opinionsundersökningarna. Men kanske var det bara önsketänkanden... :)

Du, Mark, var i alla fall inne på en del saker som ändå tycks gälla fortfarande - minskad popularitet i synnerhet för Socialdemokraterna och en markant uppgång för Miljöpartiet, vidare att Kristdemokraterna ligger risigt till och att "missnöjespartiet" Sverigedemokraterna kanske får in en fot i riksdagen. Den politiska kartan får kanske ritas om en del. Transformation och förnyelse är ändå starka teman det här året med Pluto, Saturnus och Uranus/Jupiter i hårda aspekter till varandra.

Valnattens Måne är upplysande nog på väg mot en Neptunus-konjunktion. Det tycks ju i alla fall peka på ovisshet och kanske upplösning av gamla mönster...

Horoskopet för valdagen, klockan 20:00 då vallokalerna stängs, ser ut så här:


Bild

Vallokalerna stängs, 19 september 2010, 20:00, Stockholm

Aspekter:

Bild


Valdagens energier är i markant avsaknad av eldelementet. Jord, luft och vatten är det gott om, men ingen eld. Det låter mest som en tung, lerig höstdag utan gnista, tycker jag.

Om man på valdagens horoskop applicerar idén att IC-styraren representerar oppositionen och MC-styraren regeringen, så tycks Månen (oppositionen) vara på väg att drunkna i Neptunus hav (applicerande konjunktion Månen/Neptunus) medan Saturnus (den sittande regeringen), upphöjd i Vågen, ser ut att gå en betydligt mer solig tid till mötes (en applicerande konjunktion med Solen).

Det får bli min dystra valprognos...

Stabila Oxen på Ascendenten i det här horoskopet utlovar knappast heller någon större omvälvning av förhållandena. Vi får väl se om våra ögon öppnas efter valet så att att vi då i efterklokhetens ljus kan tyda de gåtfulla ingress- och valhoroskopen... :D

Ha det så bra!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Valet 2010
InläggPostat: ons sep 15, 2010 10:22 pm 

Blev medlem: lör okt 03, 2009 10:18 pm
Inlägg: 21
Ort: Malmö
Hej Mats!

Jo, jag har också noterat dessa ständiga opinionsmätningar, och alla löpsedlar som tjatar om Monas påstådda kris. Okej, hon är inte min favorit, men medierna gör ett uselt jobb (eller ett utomordentligt, om man är konspiratoriskt lagd). Jag börjar känna att man borde bannlysa alla opinionsundersökningar tre månader innan valet, förbjuda partierna att göra regelrätt reklam (är det tvättmedel de försöker sälja?), och införa röstplikt så att partierna är tvungna att ta hänsyn till den femtedel av befolkningen som överhuvudtaget inte känner att det är lönt att rösta (där finns det ju trots allt röster att hämta).

Nåväl, det hade inte så mycket med astrologi att göra, så jag kanske ska ge mig på den också.

En av mina gamla käpphästar, som du vet, är att val i Sverige ju alltid infaller med Solen i Jungfrun och Asc i Oxen (vallokalernas stängning), eftersom de ligger fasta i tiden. Detta ger dem alltid en stark jordprägel redan från början, vilket väl är varför svenska val nästan alltid känns som om de handlar om ekonomisk administration snarare än någonting annat. Val som inträffar med Månen i Eld tenderar, vad jag har kunnat se, att innehålla ett större mått ideologi, och jag kan inte se att detta val gör det, trots att det borde finnas alla öppningar för det.

Att Månens nästa aspekt är konjunktionen med Neptunus är mycket intressant. Jag har aldrig konsekvent funnit valdagshoroskopet (vare sig vallokalernas öppnings- eller stängningsdags) att vara helt tillförlitligt, även om jag instämmer att tanken med MC-, IC-härskare här verkligen är till den sittande regeringens fördel, men Månens rörelser brukar vara tydliga, dels, tror jag, pga att Månen symboliserar folket, dels för att Månen alltid visar på det pågående händelseförloppet.

Faktiskt är förhållandet Månen i Vattumannen, nästa aspekt konjunktionen med Neptunus identiskt med förhållandet vid det brittiska valet tidigare i år. Här blev det som bekant en förlust för Labour, som dock gjorde ett bättre val än väntat, medan de konservativa gjorde ett sämre än väntat, och det tog fyra dagar innan man lyckades sy ihop en koalition med liberaldemokraterna och Gordon Brown kungjorde sin avgång. Det gör att jag inte är helt uppgiven (kanske önsketänkande?).

Om det är ett mönster som är gångbart även i Sverige så torde de röd-gröna göra ett bättre val än opinionsmätningarna antyder, och (nu spekulerar jag vilt) jag utesluter inte att Kristdemokraterna åker ur riksdagen. Om Sverigedemokraterna skulle hamna i en vågmästarroll så skulle det verkligen ge en del neptunisk förvirring. De har ju tydligt sagt att de inte kan stödja en regering med Mona Sahlin som statsminister - men kommer i sådana fall Reinfeldt att göra som hans föregångare gjorde när Ny Demokrati hamnade i det läget för drygt tjugo år sedan?

Eller kommer de "tydliga" regeringsalternativ som valet nu handlar om, att helt enkelt inte vara möjliga att upprätthålla om de etablerade partierna är fast beslutna att försöka marginalisera Sverigedemokraterna?

Tja, det är ju bara fem dagar kvar, så vi lär få svar på våra funderingar snart...


Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Valet 2010
InläggPostat: tor sep 16, 2010 6:37 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej Mark!

Tack för dina synpunkter. Eftersom IC/MC vid svenska riksdagsval alltid faller på axeln Kräftan/Stenbocken, så bör ju Månen som Kräftans styrare alltid stå för oppositionen (före valet) och Saturnus som Stenbockens styrare alltid stå för den sittande regeringen i de här valdagshoroskopen.

Jag har roat mig med att kolla in Månens och Saturnus placeringar vid de fem senaste riksdagsvalen och jämfört dem med valutgången. Resultatet har jag sammanställt i en liten prydlig tabell. Det som anges är Månens respektive Saturnus tecken- och husplacering jämte deras applicerande aspekter. Tabellen blev så här:

Bild


Några av åren styrker ganska tydligt vår hypotes att IC/MC representerar oppositionen/regeringen i relation till valutgången. 2006, med Månen i Lejonet i applicerande sextil till Mars, vinner oppositionen (den borgerliga alliansen) med knapp marginal över regeringen Persson (Saturnus också i Lejonet men kvadratur Jupiter och Ascendenten). 1994, då regeringen Bildt avgick till förmån för regeringen Carlsson, var Månen i Fiskarna i applicerande trigon till Mars. Saturnus (också i Fiskarna) hade det besvärligare med en sesquikvadratur till både Merkurius och Mars. 1991 var Månen i Skytten i kvadratur till Solen (växande Måne) och trigon Venus. Saturnus var ensam, övergiven och retrograd i Vattumannen. Det räckte tydligen för ett regeringsskifte det året (regeringen Bildt ersatte regeringen Carlsson).

Åren 2002 och 1998 är lite knepigare att reda ut kanske. 2002 är Månen i applicerande trigon till både Solen och Ascendenten och dessutom i konjunktion med MC, men också i exil i Saturnus tecken Stenbocken. Saturnus i Tvillingarna applicerar till en kvadratur med Solen och en halvkvadratur till Ascendenten. Den är också på väg att bilda quindeciler till både MC och Pluto i Skytten i åttonde huset. Regeringen Persson satt kvar efter det valet. Kanske speglas det av att Månen är i exil i saturnustecknet Stenbocken?

1998 var Månen i Jungfrun i konjunktion med Solen (nymåne) och i applicerande trigoner till Neptunus i Stenbocken och Ascendenten. Saturnus var retrograd i Oxen i kvadratur till Neptunus, sesquikvadratur till Venus och trigon till N. Månnoden i Jungfrun. Med de placeringarna kan det kanske tyckas lite motsägelsefullt att regeringen Persson satt kvar efter det valet. Men Månen var i Jungfrun och det verkar som att det går trögt för oppositionen när Månen är i jordtecken (2002 och 1998). Regeringsskiften har förekommit de här åren med Månen i eld (2006 och 1991) och i vatten (1994).

Det här är förstås bara en första trevande liten undersökning av den här metoden att studera valdagens horoskop. Kanske behöver man ta med fler saker i beräkningen, t.ex. se på de planeter som styr Månens respektive Saturnus tecken och en del annat. När det gäller årets valdag innebär det att Månens teckenstyrare Uranus är i retrograd konjunktion med Jupiter i Fiskarna och på väg att lämna en opposition till Solen och en kvadratur till Pluto. Saturnus teckenstyrare Venus är i exil i Skorpionen på väg mot en Mars-konjunktion i samma tecken. Svagt och starkt om vartannat, tycker jag det verkar som och det kanske också speglar den verklighet vi befinner oss i.

Som sagt, vi får se hur det går.

Ha det bra!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Valkaos och försvagad regering
InläggPostat: mån sep 20, 2010 5:27 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej igen!

Jaha, då är vi på andra sidan valdagen. En av rubrikerna på Aftonbladets nätupplaga morgonen efter valet lyder: " Valet är över, nu väntar kaos", och det speglas ju tydligt i valkvällens horoskop, där Månen i Vattumannen applicerar till en konjunktion med en retrograd Neptunus (oklarhet, kaos).

Vilket nytt politiskt landskap kommer att framträda när den neptuniska dimman så småningom lättar? I sin första presskonferens dagen efter valet gör statsminister Reinfeldt allt för att i landsfaderlig anda framstå som saklig och metodisk.

Om vi låter Solen (som är i Jungfruns sakliga och metodiska tecken) representera Sveriges regering i valdagshoroskopet, så kanske Solens applicerande aspekter visar på just den parlamentariska "tidtabell" som Reinfeldt hänvisade till i sin presskonferens.

(Här är valkvällens horoskop igen:)


Bild

Vallokalerna stängs, 19 september 2010, 20:00, Stockholm


De olika stegen skulle då bli:

1. Solen i Jungfrun i opposition till de båda retrograda planeterna Uranus och Jupiter i Fiskarna (oppositionen är exakt i morgon den 21 september) - speglar den uppkomna situationen där regeringsalliansen saknar egen majoritet och måste anpassa sig till Sverigedemokraternas inträde i riksdagen i en "vågmästarroll".

2. Solen går in i Vågens tecken vid höstdagjämningen på torsdag den 23 september och hamnar därmed i fall - en försvagad och "motvilligt samarbetsvillig" regeringsallians.

3. Solen i Vågen i kvadratur till Pluto i Stenbocken (den 26 september) - regeringens stora utmaning är att genom påtvingat samarbete med oppositionen hitta en väg ut ur det oklara parlamentariska läge som uppkommit genom valet.

4. Solen i konjunktion med en i Vågen upphöjd Saturnus (den 30 september) - tyder på en begränsad och vingklippt regering som tvingas styra antingen i minoritetsställning eller i samverkan med delar av oppositionen.

Kommentera gärna mina synpunkter.

Ha det bra!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Valet 2010
InläggPostat: mån sep 20, 2010 9:20 pm 

Blev medlem: lör okt 03, 2009 10:18 pm
Inlägg: 21
Ort: Malmö
Hej Mats!

Eftersom vårt önsketänkande inte fungerade, så får man väl granska det hela på nytt.

Först vill jag nog säga att stängstiderna för vallokalerna fungerar för mig när du spaltar upp dem som du gjort och man använder Månen som signifikator för oppositionen (IC) och Saturnus som signifikator för regeringen (MC), med ett undantag: 1998.

1991 ser förbryllande ut på så vis att jag inte skulle förvänta mig att Månens aspekter (hur trevlig trigonen till Venus än är) förmådde bräda Saturnus i sitt eget tecken. Samtidigt har jag blivit övertygad om att Skytten är en "dold" styrkeposition för Månen, och Saturnus avsaknad av aspekter och dess retrograda rörelse kan ha bidraget till att få regeringen på fall trots ett i grunden gynnsamt astrologiskt läge (oppositionen behövde ju dessutom stöd av Ny Demokrati för att bilda en majoritetsregering).

1994 tycker jag är glasklar. Månen gör en trevligare aspekt till Mars än Saturnus, och den har blandad triplicitet i Fiskarna. Oppositionen kan inte annat än bräda regeringen, egentligen.

Misslyckandet för oppositionen 2002 och regeringen 2006 tror jag också att man kan tillskriva respektive signifikatorers position i exil i båda fallen. Inga problem där.

Och med samma logik brädar naturligtvis en exalterad Saturnus 2010 en Måne utan direkt styrka (och på väg in i en konjunktion med Neptunus). Jag skriver "naturligtvis", men jag sade ju faktiskt något annat utifrån andra tecken tidigare.

1998 tycker jag dock är ett stort problem. Jag ogillar av princip uttrycket "undantaget som bekräftar regeln". Ett undantag sätter istället stora frågetecken för regeln, så antingen är hela resonemanget kring valhoroskopet problematiskt i sig, eller så finns det något som förbises i sammanhanget. Det enda jag kan tänka mig på rak arm är att riksdagsvalet 1998 hölls vid en Nymåne, dvs Månen (oppositionen?) överglänstes av regeringen (Solen?). Men det är nog ett resonemang som jag skulle vilja se bekräftad av andra resultat. Kanske läge att dra analysen längre bakåt i tiden och se om dessa valdagshoroskop står sig även då? Det är i alla fall ett spännande projekt att syssla med.

Om det aktuella resultatet och den framtida händelseutvecklingen. Jag tycker att ditt resonemang utifrån Solens närmaste aspekter och dess inträde i Vågen låter riktigt övertygande, och har egentligen ingenting att tillägga eller invända mot. Det skall bli riktigt intressant att se om det blir så.

Däremot är jag intresserad av hur Månen konjunkt Neptunus fyller dubbla funktioner. Dels visar den på ett pågående skeende - nästa aspekt: förvirring. Dels visar den på en verklig kris för oppositionen (i det här fallet de rödgröna). Det här kommer jag att skriva mer om till hemsidan, men utifrån en snabbanalys jag gjort genom att granska resultaten för olika stadsdelar och kommuner på Valmyndighetens hemsida, så är jag övertygad om att de rödgröna hanterar Sverigedemokraternas framgångar på helt fel sätt, och faktiskt riskerar att göra Moderaterna till det statsbärande partiet under överskådlig framtid.

Det är nu ingenting jag önskar, men Neptunus är bedräglig, och man behöver verkligen anstränga sig för att skapa visioner hellre än att ägna sig åt förvirrade resonemang. På kort sikt är faktiskt Sverigedemokraternas framgångar potentiellt till vänsterns fördel. Eftersom SD är mer välfärdsvänliga än regeringen finns ju möjlighet att rösta ner nedskärningar i de offentliga systemen, t.ex. På kort sikt kan de rödgröna också möjligen få gehör för vissa krav som mildrar regeringens politik som eftergifter för att hålla SD utanför beslutsfattandet. Men mest känner jag att man skulle tjäna på att ägna betydligt mer energi åt de egna visionerna än att lägga all energi på att bekämpa SD - som enligt min mening hämtar näring av allt motstånd.

Vad gäller mina tidigare förutsägelser inför valet, så kan jag ju konstatera att horoskopet för Mona Sahlins tillträde som partiordförande inte fungerade som jag trodde att det skulle, och att KD inte alls stod och föll med Pluto i Skytten (kanske för att man inte har någon öppet religiös retorik). Men jag kan också konstatera att jag hade rätt i att valresultatet skulle bli förhållandevis luddigt, och att vänstern ändå till slut gjorde ett bättre resultat än man kanske förväntade sig efter otaliga opinionsmätningar (precis som i Storbritannien). Detta trodde jag på grund av Månen i Vattumannen.

Det jag dock glömde i mina tidigare inlägg är att SD grundades den 6 februari 1988, dvs med Solen (och Merkurius) i Vattumannen, och med Månen i slutet av Jungfrun och därmed i Sveriges Ascendenttecken och 1:a hus (1523 års horoskop). Månen i 2010 års valhoroskop är konjunkt SD:s Sol - det borde jag ju faktiskt ha tänkt på långt innan, även om jag ändå utifrån Jupiter/Uranus-konjunktionen på valdagen trodde att ett mindre parti skulle ställa till oreda.

Vi får väl se... Det är i alla fall svårt att vara särskilt munter en dag som denna.


Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Valet 2010
InläggPostat: fre sep 24, 2010 3:45 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej Mark!

Tack för dina synpunkter! Ja, det skulle vara intressant att fortsätta bakåt i tiden och se hur valresultaten förhåller sig till valdagshoroskopen. Vet du ifall vallokalerna har stängts klockan 20:00 hela tiden eller om klockslaget har ändrats vid något tillfälle?

När det gäller 1998 års valdagshoroskop, tycker jag nog ändå att det ligger en hel del i ditt resonemang att Månen då överglänstes av Solen (vid nymånen). Kanske är det också svårt för oppositionen att åstadkomma något när Månen är i jordtecken, eller vad tror du? Vi får väl se vad de äldre valdagshoroskopen visar när det gäller den saken.

Ser man på Sverigedemokraternas horoskop (6 februari 1988 i Stockholm, något klockslag har jag inte lyckats hitta) så är det ganska märkligt ändå att deras Sol ligger nästan exakt på valdagens Måne och deras Måne (kl. 12:00 på dagen) på valdagens Sol. Deras Merkurius i Vattumannen ligger dessutom exakt på valdagens Neptunus och Kiron...

Ha det gott!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Valet 2010
InläggPostat: sön okt 10, 2010 11:39 am 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej igen Mark!

Ju mer jag funderar kring de här "valdagshoroskopen" desto mer tveksam blir jag till själva idén med att undersöka MC- och IC-styrarna så som vi har gjort här. Du hade ju tidigare använt metoden i samband med Vädurs-ingresserna och då kanske det fungerar bra att betrakta MC-styraren som regeringen och IC-styraren som oppositionen (och kanske vid de andra ingresserna också).

Men att som jag försökte här, göra likadant med valdagshoroskopen, är nog, är jag rädd, något av ett villospår. För vad är det egentligen som säger att MC- och IC-styrarna just i horoskopet för vallokalernas stängning nödvändigtvis skulle visa på regeringens respektive oppositionens vidare öden?

Större chans då kanske att Vågen-ingressens horoskop kan visa på något av detta?

Resultaten i min tabell (se tidigare inlägg i den här tråden) gav väl lite blandade resultat, med visst stöd för "MC/IC-teorin". Men när jag går tillbaka fem val till (till 1976), så blir resultatet väldigt blurrigt. Så blurrigt faktiskt att jag inte ens tycker det är mödan värt att göra en tabell av det.

Och, som sagt, ju mer jag funderar på det, desto mer tveksam blir jag till att använda metoden i det här valdagssammanhanget. Vi får kanske lägga ner det här spåret :D.

Eller vad tycker du?

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 11 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron