Aktuellt datum och tid: ons jan 27, 2021 2:52 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Ulrica Hydman-Vallien (2)
InläggPostat: fre mar 16, 2012 9:17 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej alla!

Den välkända svenska glaskonstnären Ulrica Hydman-Vallien var den som inledde våra ”Veckans profiler” för ett år sedan. Då, i starten, var tanken mer att jag bara skulle skriva något helt kort om personen och horoskopet och att vi sedan på forumet skulle hjälpas åt och så att säga fylla i det hela tillsammans. Nu blev det inte riktigt så. Kommentarerna var väldigt sparsamma och mina tolkningar tenderade att bli mer och mer utförliga. Eftersom den första tolkningen av Ulrica Hydman-Valliens horoskop för ett år sedan blev lite väl kortfattad och ofullständig följer här en mer utförlig, nygjord tolkning:


Nog har vi alla sett Ulrica Hydman-Valliens färgstarka och djärvt målade vaser och glasskålar? Vi känner igen hennes stiliserade ansikten, färgglada tulpaner, slingrande ormar, fladdrande fjärilar och röda hjärtan. Motiven ger en känsla av ett slags mytologiskt berättande i djärva och lite uppkäftiga bilder.

Bild

Ulrica är född den 24 mars 1938 i Stockholm, där hon kom att utbilda sig inom keramik och glas vid Konstfackskolan. Under studietiden träffade hon också den blivande maken Bertil Vallien, även han verksam som glaskonstnär. Efter avslutad utbildning i Stockholm fortsatte de båda tillsammans sina keramiska studier i USA och Mexiko. Hemma i Sverige igen erbjöds Bertil Vallien arbete som konstnär och formgivare vid Kosta Boda glasbruk i Småland, dit paret flyttade.

Ulrica Hydman-Vallien är mest känd för sina glasmålningar men hon skapar också keramik, akvareller och textilier. Själv kallar hon sig allkonstnär. Till de mer prestigefyllda uppdragen hör utsmyckningen av British Airways flygplan.

Bild

Om sitt arbete som glaskonstnär säger hon: ”I glaset är allt möjligt. Det är omedelbart, intensivt, krävande och aldrig lagom. Jag målar och berättar både på och genom det transparenta glaset. Utan vare sig regler eller ramar, styrd av min känsla och instinkt.” Och hon tillägger: ”Jag gör det jag vill göra!”

Först fick hon vid Kosta Boda i uppdrag att göra ”något romantiskt”. Men när hon sedan fick fria händer blev det helt andra saker. Hon började med en uppkäftig ”råttskål” och sedan har det fortsatt med djärva linjer och färger!

Hon beskriver samarbetet vid glasbruket i positiva termer. Där finns utrymme för konstnärlig frihet. Hon får vara den hon är, kan och vill vara. De uppdrag hon får löser hon på sitt alldeles egna personliga sätt. Hon ser sig själv som en igångsättare, hon startar en skapelseprocess som sedan fullbordas av kompetenta glashantverkare i hyttan.

Hennes horoskop ser ut så här:


Bild

Ulrika Hydman-Vallien, 24 mars 1938, 03:30, Stockholm


De dominerande tecknen är eldtecknet Väduren (med Solen, Saturnus, Venus, Merkurius och Pars Fortunae) och jordtecknet Stenbocken (Ascendenten och Månen). Eld och jord – redan här anar vi keramikern och glaskonstnären! Vi har en igångsättare, djärv, självständig, eldig, kreativ (Väduren) som samtidigt är praktiskt lagd, jordnära, pålitlig och disciplinerad (Stenbocken). Igångsättaren speglas också av fördelningen av de tre modi: kardinala tecken överväger med fasta tecken på andra plats. Andra, tredje och tolfte husen är mest framträdande – resurserna, begåvningen, kommunikationen och det inre, omedvetna.

Första kvadranten och de östra och norra hemisfärerna överväger. Vi får bilden av en självständig och självmotiverad person som själv vill staka ut sitt liv och göra det hon själv tycker om att göra. De egna resurserna och talangerna är grunden för framgång. Månen är i avtagande fas speglande starka övertygelser och principer.

De många planeterna i Väduren i det Neptunus-styrda andra huset visar på hennes konstnärliga begåvning (Fiskarna) i kombination med en stor driftighet och framåtanda (Väduren). Solen upphöjd i Väduren speglar hennes frihetsbehov och starka kreativitet. Konjunktionen med Ascendent-härskaren Saturnus visar på ansvar, allvar och pålitlighet hos en person där arbetet och karriären får stor betydelse. Där finns en disciplin som leder till framgång. Solen ingår i en stortrigon och en drakformation som inbegriper de båda Månnoderna. Trigonen till Pluto i Mån-styrda Kräftan i det sjunde huset ger kraft och styrka. Både Solen och Pluto bildar trigon med MC – som är i Pluto-styrda Skorpionen – och Norra månnoden. Vi ser den kombination av ledarskap/igångsättning (Solen i Väduren) och nära samarbete (Pluto i sjunde huset) som ligger till grund för Ulrica Hydman-Valliens framgångsrika karriär som glaskonstnär (speglad genom MC och Norra månnoden). Pluto i den här positionen – i Kräftan i sjunde huset och i trigon både till Solen och till MC/Norra månnoden – antyder också den gemensamma karriären vid glasbruket tillsammans med maken Bertil Vallien.

Glas och glastillverkning associeras astrologiskt med Månen, Kräftan och Neptunus. Ulrica Hydman-Vallien har Månen i saturniska Stenbocken (tredimensionell form) i konjunktion med Ascendenten. Månen styr det sjunde huset med Pluto i Kräftan. Neptunus är i jordtecknet Jungfrun nära den åttonde husspetsen (åttonde huset: gemensamma resurser, samarbete). Vi ser en återspegling av glaskonstens stora betydelse i hennes liv, både i hennes karriär och i äktenskapet med glaskonstnärskollegan Bertil Vallien.

Neptunus i Jungfrun (konsthantverk och i synnerhet glaskonst) färgar det åttonde huset för gemensamma resurser samtidigt som den (via Fiskarna) styr det andra huset för egna resurser och talanger. Det ger en perfekt beskrivning av hennes arbetssätt som formgivande igångsättare (alla planeterna i Väduren i det andra huset) i samverkan med glasbrukets kollektiva och praktiska resurser (åttonde huset i Jungfrun).

Venus och Mars är i varandras tecken, i ömsesidig reception, vilket betyder att de stärker och färgar varandra. Mars i Oxen är i en spännande konjunktion med oberäkneliga Uranus. Vi anar den dynamiskt arbetande konstnären som attraheras av glasets många spännande utmaningar. Mars och Uranus bildar trigon med Månen på Ascendenten.

Det är intressant att se hur jordelementet är representerat i Ulrica Hydman-Valliens horoskop. Jordelementet står ju för det fasta och påtagliga och den tredimensionella form som kännetecknar keramik och glas. Vi återfinner Månen (och Ascendenten) i Stenbocken, Mars och Uranus i Oxen och Neptunus i Jungfrun. Av dessa representerar Månen och Neptunus just glas.

Månen i tolfte huset indikerar både känslighet och sårbarhet. Här antyds en kontakt med de inre, själsliga djupen och en kreativ skatt att ösa ur. I Stenbocken finns stabilitet och beslutsamhet men också återhållna känslor, som dock i Ulrica Hydman-Valliens fall får utlopp genom hennes kreativitet – speglat av trigonen med Mars/Uranus i Oxen och också av den spänningsfyllda och utmanande kvadraturen med Solen och Saturnus i Väduren.

Den ensamma – och så gott som oaspekterade – Jupiter i Vattumannen i det första huset visar på en humanitär, social, tolerant och generös natur. Jupiter styr (via Skyttens tecken) de elfte och tolfte husen.

Eldelementet är annars uteslutande – men desto rikligare – representerat av den igångsättande och ivriga Väduren. Här har vi ett mäktigt stellium som innefattar Solen, Saturnus, Venus och Merkurius – de kreativa, formande, konstnärliga och kommunikativa förmågorna och talangerna är alla koncentrerade i det kardinala eldtecknet. Här finner vi också Pars Fortunae – uttrycket för den största glädjen och självförverkligandet – som för Ulrica Hydman-Vallien utan tvekan är detta att kunna använda sin spontana, kreativa, eldfängda och igångsättande begåvning och talang (de många planeterna i Väduren) i den kollektiva skapelseprocessen vid glasbruket som representeras av Neptunus på den motsatta åttonde husspetsen. Lyckan och tillfredsställelsen ligger för henne i att kunna använda den egna brinnande viljan och kreativiteten på ett spontant, djärvt och omedelbart men också disciplinerat och ordnat sätt.

Kommentera gärna horoskopet!


Här några videoklipp:

http://www.youtube.com/watch?v=yh6oUaH8 ... re=related (Ulrica Hydman Vallien)

http://www.youtube.com/watch?v=LtWEglw2 ... re=related (Bertil Vallien)

http://www.youtube.com/watch?v=-SMBkclA ... re=related (Kosta Boda)


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron