Aktuellt datum och tid: ons jan 27, 2021 3:51 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Sven Hedin
InläggPostat: sön feb 12, 2012 10:18 am 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till Veckans profil!

Den svenske upptäcktsresanden och författaren Sven Hedin föddes i Stockholm den 19 februari 1865. Hans omfattande upptäcktsresor i Centralasien skulle komma att göra honom till dåtidens kanske mest välkände svensk. Faktum är att Sven Hedin kom att bli en av de främsta upptäcktsresandena någonsin. Ingen annan har på egen hand kartlagt så stora landområden som han kom att göra.

Bild

Vem var han då som människa, denne store upptäcktsresande? Fadern var stadsarkitekt i Stockholm, modern hette Anna Berlin. Farfadern hade varit kansliråd, dennes far i sin tur hovmedicus. Redan efter studentexamen 1885 tog den unge Sven Hedin anställning som informator i en svensk familj i Baku vid Kaspiska havet. Här började han intressera sig för och studera asiatiska språk. Senare i livet skulle han komma att tala persiska, tatariska, kirgisiska, mongoliska, tibetanska och hjälpligt också kinesiska. En första resa genom Persien, Mesopotamien och Kaukasien företogs 1886 och resulterade året efter i hans första bok, den första i en lång rad av spännande reseskildringar.

Tillbaka i Stockholm började han studera geografi och geologi vid universitetet. Efter examen fortsatte studierna i Berlin. 1890 kom han att följa med som tolk i en delegation till shahen av Persien. Här blev han kvar och kom att följa med på en av shahens resor. Därefter begav sig den unge äventyraren karavanvägen genom Khorasan, Bokhara och Samarkand, ända till Kashgar i Kina. Återkommen till Stockholm skrev han böcker och artiklar om sina resor och höll föreläsningar.

Bild

1892 begav han sig åter till Tyskland, där han skrev sin doktorsavhandling. Sven Hedin skulle senare komma att bli en kontroversiell person genom sin förkärlek för Tyskland och allt det tyska, framför allt eftersom han också skulle komma att tala uppskattande om Hitler och nazismen.

Den första stora centralasiatiska expeditionen genomfördes mellan 1893 och 1897, då Sven Hedin kartlade stora delar av Pamir, Tarim med Taklamakanöknen och norra Tibet. Här fann han bland annat ruinerna av en försvunnen stad, Danda Oilik, och den ”vandrande sjön”, Lop Nor. Expeditionen var dramatisk och farofylld. Två ledsagare och sju kameler dog och det var endast med yttersta nöd och näppe som Hedin själv överlevde strapatserna. Den första expeditionen kom sedan att följas av många fler.

Bild

Sven Hedin, som också var duktig tecknare och akvarellmålare, dokumenterade alla sina resor i text och bild. Åttio bokverk kom han att lämna efter sig, 80 000 arkiverade brev, 4000 teckningar, därtill fotografier och kartor.

Hedins politiska ställningstaganden, för kungamakten, mot demokratin, för Tyskland, Hitler och nazismen, kom att svärta ned hans rykte och minska hans popularitet. Även om han var för den tyska nationalsocialismen kritiserade han dock ändå skarpt judeförföljelserna och utnyttjade också sitt inflytande till att försöka rädda människor från koncentrationslägren. Icke desto mindre skrev han en nekrolog över Adolf Hitler i Dagens Nyheter den 2 maj 1945: ”Jag bevarar ett djupt och outplånligt minne av Adolf Hitler och betraktar honom såsom en av de största män världshistorien ägt.” Uppenbarligen var Sven Hedin förblindad och förförd av sin kärlek till Tyskland. Några år tidigare (1938) hade han yttrat de här orden i en intervju i tysk radio: ”Alla vi som känner och älskar Tyskland kan nu med glädje se att Tyskland går en stor framtid till mötes och att världsfreden kommer att bero på Tyskland.”

Sven Hedin förblev ogift och barnlös under hela sitt liv. Han dog i Stockholm i november 1952 vid 87 års ålder. Hans födelsehoroskop ser ut så här:


Bild

Sven Hedin, 19 februari 1865, 04:02, Stockholm

(Källa: Astro DataBank)

Man bara baxnar redan vid första anblicken av Sven Hedins horoskop! Det är klart att den store upptäcktsresanden måste ha Ascendenten i upptäckandets, de långa resornas och de vida horisonternas tecken – Skytten! Inte nog med det, expansiva, optimistiska, entusiastiska och frihetsälskande planeten Jupiter är dessutom själv på väg att stiga upp över horisonten i öster i det egna kunskapstörstande och äventyrliga tecknet. Och, som om det inte vore nog med det, även Månen – känslolivet, mottagligheten, de känslomässiga behoven – färdas i detta de vidgade vyernas och långa färdvägarnas expansiva tecken strax ovanför horisonten i det elfte huset för vänner, ideal, drömmar, mål och förhoppningar, men på den tolfte husspetsen indikerande ett behov av avskildhet och ett rikt inre liv (reste han kanhända lika mycket i det inre som i det yttre?). Med Skytten så framträdande, på Ascendenten och med Jupiter och Månen i tecknet, är det inte att undra på att Sven Hedin kom att bli en upptäcktsresande av stora mått!

MC – färdmålet, kompassriktningen, högst på himlen – är riktad mot Skorpionens hemlighetsfulla tecken. Där färdas Saturnus och den Norra månnoden, båda i detta viljestarka, intensiva, utforskande och lidelsefulla tecken. Här finns den ständiga utmaningen att utforska, undersöka, kartlägga och vilja förstå. Saturnus bildar en väldig stortrigon med Uranus i Tvillingarna och Solen i Fiskarna. Organisation och ansvar (Saturnus) går hand i hand med självförtroende, individualitet (Solen), originalitet och pionjäranda (Uranus).

Eldelementet dominerar horoskopet, följt av vatten- och luftelementen. De flesta planeterna är i den första kvadranten och i den östra och norra hemisfären. Vi har en självständig och självmotiverad person, fullt kapabel att staka ut sin färdväg och vars egna resurser och förmågor ligger till grund för hans verksamhet. Månen är i sitt tredje kvarter – en person med starka övertygelser.

Uranus i Tvillingarna i det sjunde huset är i ömsesidig reception med Merkurius i Vattumannen i det andra huset för värderingar och resurser. Vi förstår att Hedin överflödade av originella idéer. I all sin konservatism var han ändå något av en rebell. Rörliga Merkurius styr också det nionde huset för resor och upptäckande. Trigonen till Mars visar stark och kraftfull kommunikationsförmåga medan kvadraturen med Pluto i Oxen i det fjärde huset kan indikera en tendens till besatthet och fanatism.

Någonstans här kanske vi kan ana hans böjelse eller sympati för Hitler och nazismen. Tvillingarna/Vattumannen, i sina negativa yttringar, speglar mycket av nazismens anda (se Nazitysklands horoskop: https://sites.google.com/site/galaktisk ... zityskland ). Med Solen i Fiskarna i det andra huset för värderingar hade Hedin en öppenhet och tolerans och en tendens att idealisera som kan ha gjort att han lät sig förföras av den nazistiska ideologin och ”framgångssagan”. Även Pluto-styrda MC i konjunktion med Saturnus och Norra månnoden kan spela med i det här mönstret, särskilt som Pluto – som redan framhållits – bildar kvadratur till Merkurius i Vattumannen.

Sven Hedins Neptunus-disponerade Sol i Fiskarna står naturligtvis också, i mer positiv bemärkelse, för känslighet och konstnärlig begåvning, vilket också understryks av Neptunus och Venus i det Neptunus-styrda tredje huset. Hedin illustrerade ju sina bokverk med egna teckningar och akvareller av hög klass. Tredje huset i Fiskarna visar även på hans berättarförmåga och fantasifullhet som skribent.

Också Pars Fortunae – i nära konjunktion med Kiron – är i Fiskarnas känsliga tecken. Vi anar någon form av smärtsamt sår (Kiron) förbunden med hans självförverkligande (Pars Fortunae), särskilt som Kiron tillsammans med Pars Fortunae är fokalplanet i det T-kors som formas med Ascendenten i Skytten och Mars i Tvillingarna. I andra huset handlar det ju om värderingar och självkänsla. Kanske var hans väg förbunden med att till varje pris hålla fast vid den egna uppsättningen värderingar. Han lär ha yttrat: ”Lår schakalerna tjuta och vargarna yla, jag går ändå min egen väg.” (L. Berg & S. Holmqvist: I Sven Hedins spår, s. 221). Likväl handlade det kanske ytterst (eller snarare innerst) för honom om att i förundran hänge sig åt det stora livsmysteriet, något som kan sägas komma till poetiskt uttryck i de sista orden i hans sista bok:

”Likt glimrande diamanter tindrar stjärnorna över oss, vi tillfälliga gäster på denna planet, vilken själv oförtröttligt vandrar mot okända mål – ett stoftkorn i den eviga rymdens outgrundliga oändlighet.” (ur History of the Expedition in Asia 1927-1935).

På hans skrivbord fann man efter hans död ett tidningsurklipp med en dikt av Karin Boye:

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd –
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.

(Karin Boye: I rörelse)


Kommentera gärna!


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron