Aktuellt datum och tid: ons jan 27, 2021 3:39 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Shirley MacLaine
InläggPostat: mån apr 23, 2012 8:43 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till den andra av den här Månadens profiler!

Den amerikanska skådespelerskan och författaren Shirley MacLaine har blivit känd också för sitt stora intresse för andlighet och metafysik. Hon föddes den 24 april 1934 som Shirley MacLean Beaty i Richmond i Virginia. Fadern var professor i psykologi, modern dramapedagog. Hennes yngre bror, Warren Beatty, har också valt skådespelaryrket.

Shirley började tidigt dansa balett men övergick sedan till skådespelarbanan. Filmdebuten var i Alfred Hitchcocks The Trouble with Harry (1955; på svenska ”Ugglor i mossen”) där hon belönades med en Golden Globe Award för bästa kvinnliga debut det året. Framgångarna fortsatte med nya filmer, som Jorden runt på 80 dagar (1956) med David Niven i huvudrollen och Shirley MacLaine som indisk prinsessa, The Apartment (1960; på svenska ”Ungkarlslyan”) med Jack Lemmon, osv. Hon har fått många utmärkelser för sina rolltolkningar genom åren.

Bild

Shirley MacLaine har även engagerat sig en hel del socialt och politiskt. Hon säger själv i en intervju att hon studerar människor för att kunna gestalta dem på film men samtidigt så kan hon inte undgå att engagera sig i deras livssituation och svårigheter i samhället. Bland annat har hon varit engagerad i kvinnors frigörelse och hon menar att ”det kapitalistiska systemet motarbetar kvinnans frigörelse”.

Hon är väldigt öppen med sitt stora intresse för andlighet och har författat flera böcker i New Age genren. Den första var Out on a Limb och många andra har följt på den.

Shirley MacLaine var gift med affärsmannen Steve Parker med vilken hon har en dotter. Paret skildes 1982 men hon berättade i en intervju för något år sedan att hon alltjämt lever i ett öppet förhållande med exmaken.

För drygt tio år sedan ”bekände” hon att hon haft en affär med den tidigare svenske statsministern Olof Palme, som hon hävdar var en ny inkarnation av ingen mindre än Karl den store, med vilken hon säger sig ha haft en relation i ett tidigare liv...

Hennes födelsehoroskop ser ut så här:

Bild

Shirley MacLaine, 24 april 1934, 15:57, Richmond, Virginia, USA

(Källa: Astro DataBank)


Framträdande tecken är Jungfrun (med Ascendenten och Månen och Neptunus i tolfte huset) samt Oxen (med Solen och Mars i det åttonde huset). Jordelementet dominerar. Vi har en praktisk, effektiv och jordnära person. Av husen framträder det åttonde och tolfte mest. Vi anar det stora intresset och fascinationen för andlighet och metafysik. Pluto-styrda tredje huset i Skorpionen antyder hennes författarskap inom de här områdena.

Kraftfulla Pluto i känsliga Kräftan i det tionde huset för karriären har aspekter både till Månen och Neptunus i det tolfte huset och till den Neptunus-disponerade Venus i Fiskarna i det sjätte huset för arbete och vardag. Här kan vi ana skådespelerartalangen och framgångarna i filmbranschen. Venus styr också via Vågen det andra huset för resurser, begåvningar och talanger.

Tredje kvadranten (husen 7-9) och södra hemisfären (husen över horisonten) dominerar och speglar en person som vill synas, som vill vara med där det händer och som strävar efter yttre framgång. Månen är i växande fas och visar på handlingskraft och förmåga att nå resultat.

Hon säger själv att hon tidigt visste att hon skulle bli ”kommunikatör”, vilket hon sedan varit såväl genom sina filmroller som genom sina böcker. I horoskopet speglas det av att MC är i Merkurius-styrda Tvillingarna – tecknet för kommunikation. Merkurius själv är i Väduren i sjunde huset och styr Ascendenten i Jungfrun samtidigt som den är i opposition till Venus-disponerade Jupiter i Vågen i det första huset. Oppositionen tycks spegla hennes frispråkighet och öppenhet när det gäller det ”andliga budskapet”, hennes bestämda och direkta sätt att tala om det. Samtidigt visar Vågen på att hon ändå strävar efter att förmedla det på ett balanserat sätt. Tillsammans med Månnoderna formar Merkurius-Jupiter oppositionen också en s.k. ”mystisk rektangel” som kan bidra till att underlätta föreningen av motpolerna.

Ascendenten i Jungfrun visar på stark självkontroll och att hon är medveten om hur hon ser ut och uppför sig. Hon har god stilkänsla och är mån om att göra ett gott intryck på omgivningen.

Där är verkligen ett laddat ”kraftpaket” i det åttonde huset: Solen och Mars i Oxen och omvälvande Uranus i Väduren. Uranus på husspetsen visar återigen hennes fascination för tillvarons dolda sidor. Uranus styr också via Vattumannen det viktiga femte huset för kreativitet och självuttryck, där vi hittar såväl Saturnus som Norra månnoden och Pars Fortunae. Vi förstår att hon älskar friheten i att uttrycka sig på det sätt hon vill. Saturnus (struktur, disciplin) bildar en sextil till Uranus. Norra månnoden antyder kreativitetens stora roll i hennes liv och att hon använder sin talang för att glädja andra.

Hon säger själv att föräldrarna gjorde allt för att skydda henne mot allt när hon växte upp men att hon inte stod ut med det utan hela tiden tänjde på gränserna. ”Mina föräldrar gjorde mig till en utforskare och en revolutionär,” säger hon. Pars Fortunae i Vattumannen på den femte husspetsen visar hennes glädje i att vara fri och obunden att upptäcka världen och att vara kreativ och därigenom också inspirera andra.


Kommentera gärna horoskopet!


Här följer ett par videoklipp:

http://www.youtube.com/watch?v=lQm3WlUFBZ0 (en lektion om chakrasystemet i Johnny Carson Show)

http://svtplay.se/v/1392771/kvallsoppet ... olof_palme (från Svt:s Öppet arkiv: Kvällsöppet 3 maj 1977 med Shirley MacLaine och Olof Palme)


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron