Aktuellt datum och tid: tor jan 28, 2021 3:21 pm

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Selma Lagerlöf
InläggPostat: sön nov 18, 2012 4:54 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till en ny månadsprofil!

Selma Lagerlöf är en av Sveriges mest framgångsrika och uppskattade författare. Som första kvinna – och svensk – tilldelades hon Nobelpriset i litteratur 1909 och 1914 valdes hon in som första kvinna i Svenska Akademien. Hennes efterträdare, Hjalmar Gullberg, kallade henne, i sitt inträdestal till akademin, ”drottningen i vår litteratur”. Hon blev känd världen över redan under sin livstid och flera av hennes böcker har översatts till femtiotalet språk.

Bild
Selma Lagerlöf målad av Carl Larsson

Den 20 november 1858 föddes Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf på herrgården Mårbacka i Östra Ämtervik i Värmland. Hon var näst yngst i en syskonskara på sex barn. Fadern var löjtnant Gustav Lagerlöf och modern hette Lovisa, född Wallroth. På långt håll var Selma släkt med båda de stora författarna Esaias Tegnér och Erik Gustav Geijer.

Den unga Selma hade en medfödd höftskada som begränsade hennes rörlighet och som kom att bli ett livslångt handikapp. Kanske var det skadan som gjorde att hon var mer allvarlig och stillsam än sina syskon och jämnåriga. Hon älskade att läsa och att lyssna till sin gamla farmors färgstarka berättelser och mycket tidigt började hon skriva egna dikter och texter. Redan i tidig ålder var hon på det klara med att hon skulle bli författare och skriva romaner. Om sin uppväxt berättade hon senare att hennes ”hjärna var överfylld av historier om spöken och vild kärlek, om undersköna damer och äventyrslystna kavaljerer”.

Bild
En ung Selma Lagerlöf

Efter avslutad utbildning vid lärarinneseminariet i Stockholm fick hon en tjänst som lärare vid en flickskola i Landskrona i Skåne. Hon trivdes bra med lärarrollen och var uppskattad av sina elever. Det var under åren som lärare som Selma Lagerlöf 1891 debuterade med romanen Gösta Berlings saga, som blev en omedelbar succé och nu är en av svenska litteraturs stora klassiker. 1895 slutade hon sin lärartjänst för att helt ägna sig åt sitt författarskap.

Efter en resa till Palestina kom romanen Jerusalem, som blev Selma Lagerlöfs stora internationella genombrott. Strax följde Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906-1907) och andra välkända verk som Kejsarn av Portugallien och Löwensköldska ringen. Barndomshemmet Mårbacka hade familjen tvingats sälja under 1880-talet, men Selma Lagerlöf kunde, tack vare sitt Nobelpris, återköpa det 1909.

Bild
Illustration till Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

Hon kom att engagera sig i kvinnorörelsen och i kampen för kvinnans rösträtt. Under 1930-talet fördömde hon förföljelsen av judar i Tyskland och kunde – strax före sin egen död – hjälpa den tysk-judiska författaren Nelly Sachs och hennes mor att i sista stund fly till Sverige.

Under senare år har publiceringen av Selma Lagerlöfs brevväxling med väninnorna Sophie Elkan och Valborg Olander gett en fördjupad bild av hennes privata sfär och kärleken till de båda kvinnorna. Lesbisk kärlek var inte accepterad under hennes livstid utan fick hållas dold.

Selma Lagerlöf dog på Mårbacka den 16 mars 1940, 81 år gammal, i sviterna efter hjärnblödning och lunginflammation.


Här är hennes födelsehoroskop:

Bild

Selma Lagerlöf, 20 november 1858, 21:00, Östra Ämtervik, Värmland
(Källa: Astro DataBank)


Dominerande tecken är Lejonet (med Ascendenten och Saturnus i det första huset), Oxen (med Månen och Pluto i tionde huset), Skytten (med Merkurius och Venus i det femte huset) och Skorpionen (med Solen, också i femte huset). Det ger oss bilden av en självsäker och kraftfull men också generös och varmhjärtad person (Lejonet), stabil, uthållig och med starka värderingar (Oxen), samtidigt inspirerande och äventyrsälskande (Skytten), liksom intensiv, passionerad och hemlighetsfull (Skorpionen).

Eldelementet framträder starkast, likaså de fasta tecknen – motivation, målinriktning och entusiasm (eld) kombinerat med pålitlighet och uthållighet (fasta tecken). Mest framträdande hus är det femte för kreativitet och självuttryck och det tionde för karriär och social ställning. Månfasen var fullmåne vid Selma Lagerlöfs födelse.

Den Sol-styrda Ascendenten i Lejonet passar mycket väl in på den firade författarinnan, stolt och majestätisk med stark vilja och varm utstrålning, med Hjalmar Gullbergs ord, ”drottningen i vår litteratur”. Ascendenthärskaren Solen är i det femte huset för kreativitet och självuttryck, nära husspetsen. Att Saturnus ligger exakt på Ascendenten visar ytterligare på den pondus och auktoritet som hon utstrålade. Samtidigt antyds hennes medfödda handikapp, den skadade höftleden, som gjorde att hon haltade sig igenom livet med begränsad rörlighet. Saturnus, som styr det sjätte huset för hälsa, sjukdom och arbete, är i opposition till Kiron (skada, handikapp) och Mars (också skada), båda i Vattumannen.

Merkurius, skrivandets och författandets planet, är i Skytten i det femte huset för kreativitet och styr samtidigt – via Jungfrun – det tredje huset för kommunikation, skrivande och litteratur. Även Venus är i Jupiter-tecknet Skytten i det kreativa femte huset, samtidigt som den via Vågen styr det fjärde huset för hem och familj. Vi anar här det älskade Mårbacka, som hon – tack vare Nobelpriset – kunde återköpa sedan det gått familjen ur händerna vid faderns död. Vid tiden för tilldelningen av Nobelpriset transiterade lyckobringande Jupiter genom författarinnans tredje hus för författarskap och strax därefter – vid återköpet av Mårbacka – passerade den genom hennes Venus-styrda fjärde hus för hem och familj. Födelsehoroskopets Jupiter och Merkurius är i ömsesidig reception, dvs. är i varandras tecken, stärkande och färgande varandra, något som kommer till tydligt uttryck i hennes färgstarka författarskap.

Månen är upphöjd i Venus-tecknet Oxen i det tionde huset, nära den elfte husspetsen, i konjunktion med Uranus i Tvillingarna och i opposition till Solen i det femte huset. Det visar på en stark vilja och en okonventionell läggning. Frihetsbehovet är stort. Månen bildar en sextil med känsliga, intuitiva och fantasirika Neptunus i Fiskarna i det nionde huset, som samtidigt formar en trigon med Solen i Skorpionen i det femte huset. Här framträder Selma Lagerlöfs litterära genialitet, hennes stora berättarförmåga kännetecknad av känsla, värme och stor fantasirikedom. Svenska Akademiens motivering vid tilldelningen av Nobelpriset löd: ”på grund av den ädla idealitet, den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet som prägla hennes diktning”.

Den goda språkliga och stilistiska förmågan och det framgångsrika författarskapet framgår dessutom av att Jupiter-disponerade Merkurius bildar en trigon såväl till Saturnus på Ascendenten i Lejonet som till MC i Väduren, samtidigt som den styr, som redan nämnts, det tredje huset för skrivande. Saturnus/Ascendenten i Lejonet, MC i Väduren och Jupiter-disponerade Merkurius i Skytten bildar alltså i hennes horoskop en det framgångsrika författarskapets eldtrigon. MC i Mars-styrda Väduren speglar hennes framåtanda och det faktum att hon var den första svensk som tilldelades Nobelpriset i litteratur och den första kvinna som invaldes i Svenska Akademien.

Också Pluto i det tionde huset visar på stor viljestyrka i förbindelse med karriären liksom på hennes engagerade medverkan i samhällets förändringsprocess. Selma Lagerlöf hade ett rikt och omfattande socialt umgänge, i horoskopet speglat genom planeterna i det elfte huset: Jupiter och Uranus i Tvillingarna och Månen nära husspetsen. Den sexuella läggningen och dragningen till väninnorna kan nog sägas framgå av att Uranus i Tvillingarna i det elfte huset via Vattumannen styr både det sjunde huset för intima, nära relationer och det åttonde för sexualitet. Där är också den Norra månnoden i Fiskarna, vilket så att säga hemliggör den här sidan av hennes liv. Till det hemlighållande hör förstås också Solen i Skorpionen i det femte huset för kärleksaffärer. Även Uranus-disponerade Mars i Vattumannen i konjunktion med Kiron i samma tecken på sjunde husspetsen och i opposition till Saturnus kan sägas spegla hur de nära och intima relationerna var hindrade och begränsade.

Ser vi slutligen på Pars Fortunae, så är den också i Uranus-tecknet Vattumannen i det sjunde huset. Frihet från konventioner var viktigt och nödvändigt för Selma Lagerlöf och placeringen av Pars Fortunae visar att nyckeln till den djupaste lyckan och självförverkligandet låg i denna frihet och – förstås – i att dela med sig till till omvärlden av den rika och omfattande berättarskatt hon hade att förmedla (Lyckopunkten disponeras av den i sin tur Merkurius-disponerade Uranus i Tvillingarna).

Kommentera gärna horoskopet eller tolkningen!


Här är en video som visar en kort sekvens med Selma Lagerlöf:

http://www.youtube.com/watch?v=mcCfHndb ... re=related


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron