Aktuellt datum och tid: tor jan 28, 2021 3:25 pm

 Sida 1 av 1 [ 2 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Husockupation i Lund 1969
InläggPostat: ons mar 03, 2010 9:17 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej alla!

SVT2 visade nyligen en dokumentär om den första husockupationen i Sverige, i Lund i maj 1969. Programmet som heter "Drömmarna på taket" kan ses på svtplay.se fram till den 23 mars: http://svtplay.se/v/1895035/drommarna_pa_taket

Några av dem som var med den gången i slutet av 60-talet berättar i filmen om hur de minns händelsen nu, 40 år senare. Mårten Strömquist var en av dem som var med och ockuperade först huset på Västra Mårtensgatan 5 och sedan det på Kiliansgatan 7. Jag själv, som var 23 år 1969, känner helt igen mig när han beskriver den "stämning" som rådde vid den tiden:

"Vi trodde verkligen att en stor förändring skulle inträffa inom ett par år, en väldigt stor förändring... Det var den allmänna känslan, att nu kommer det att vända, liksom! Och det gav en slags optimistisk syn på allting, en optimism som är svår att tänka sig idag."

Han fortsätter: "Det var en stark känsla av att det fanns något gammalt, som samhället stod för, och att det var grått och tungt och tråkigt och okreativt..."

Precis så upplevde jag det också på den tiden, de "magiska åren" i slutet av 1960-talet. Den stora förändring som vi "kände" var på gång var som någon säger i programmet "själva luften vi andades"!

Mårten berättar vidare i dokumentären hur han som ung student satt på gamla Café Athén i Lund (bottenvåningen av det som nu är AF-borgen) och hur någon kommer fram och säger någonting i stil med: "Du, det står ett tomt hus nere vid bussplan. Ska vi ta och ockupera det?" "Javisst, vilken jättebra idé!" Under kvällen samlades så alltfler kring idén och man beslutade skrida till verket redan klockan fem följande morgon, som var den 17 maj.

Och så blev det! Huset ockuperades under den tidiga morgontimman och en skylt sattes upp vid ingången: "Lunds Allaktivitetshus". Redan första dagen fylldes det tomma huset av alla möjliga aktiviteter. Någon dryg vecka senare ockuperades ännu ett hus, nu på Kiliansgatan 7. Det ordnades läsrum, café, snickarlokal, lekrum, ateljé, galleri.

Några röster från dem som var med:

"Vi hade gemenskap, vi var många, vi kunde hålla sams och vi kunde utveckla saker. Det var en häftig känsla."

"Vi var som en öppen famn. Folk som var lite utstötta och så, de kom till oss."

"Det pågick saker i varje rum hela tiden och det var harmoniskt på något vis."

"Det var lekfullt, kreativt, generöst."

Horoskopet för den första husockupationen morgonen den 17 maj ser ut så här:


Bild

Husockupation, 17 maj 1969, 05:00, Lund

Aspekter:

Bild


Man kan föreställa sig hur Uranus inträde i lufttecknet Vågen och Neptunus färd genom Skorpionen kom att generera den känsla av "en stor förestående förändring" och den idealism som karakteriserade tiden. Med Pluto, Saturnus och Jupiter i jordtecken förstår man också att idéerna kunde materialiseras, inte minst när det gällde husockupationer.

Jag återkommer med tolkning av horoskopet lite längre fram. Till dess, kommentera gärna!

Ha det så bra!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Tolkning av horoskopet
InläggPostat: lör mar 06, 2010 1:38 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej igen!

Här följer min tolkning av horoskopet för husockupationen i Lund den 17 maj 1969. Eftersom det här var den första av en serie husockupationer, kan horoskopet kanske sägas spegla själva fenomenet med dessa "allaktivitetshus", som de kom att kallas.

Det är klart att husockupationens horoskop helt enkelt måste ha MC i Vattumannens tecken! Målet var ju att etablera en plats för experimentell samvaro, fritt tänkande, frihet från auktoriteter, en plats att materialisera förhoppningar, drömmar och ideal. Där fanns ingen hierarki, alla var jämlika och bestämde allt tillsammans. Det fanns ingen egentlig ledare, alltihop "bara hände", var självorganiserande på något sätt.

MC-styraren Uranus är i Vågen i femte huset i konjunktion med Jupiter i Jungfrun, som i sin tur är i konjunktion med Pluto i samma tecken. Allt visar på en önskan att åstadkomma positiva och kreativa förändringar i samhället. Uranus står för kvicktänkthet, uppfinningsrikedom, stark kreativ förmåga och stort frihetsbehov.

Horoskopets Ascendent är i Tvillingarna i konjunktion med tecknets styrare Merkurius som i sin tur är i konjunktion med Månen i samma tecken. Det hela var ju en idé som uppstod bland studenter (Merkurius, Tvillingarna).

En stortrigon bildas mellan Månen i Tvillingarna, Uranus i Vågen och MC i Vattumannen. Studenternas idé (Månen konjunktion Merkurius i Tvillingarna) får liv och kraft genom Uranus (kreativ uppfinningsrikedom) och det leder med lätthet (trigon) till målet att skapa ett allaktivitetshus (MC i Vattumannen).

Merkurius (studenterna och deras idé och budskap) styr Ascendenten och det viktiga femte huset (händelsens uttryck och karaktär). Uranus i femte huset, som styr MC, står för revoltörer och inkräktare också i negativ mening (ur husägarens och ordningsmaktens synvinkel).

Även Pluto betecknar laglöshet, men också, i mer positiv mening, gruppaktivitet för att åstadkomma bättre förhållanden i samhället. I husockupatonens fall var det ju både och. Aktionen var trots allt olaglig.

Enligt The Rulership Book av Rex E. Bills (som jag nyligen skaffat och funnit vara närmast oumbärlig i mundana sammanhang) står Saturnus för husockupanter (engelska squatters). Man kan ju förstå det som att de etablerar sig och sin verksamhet i byggnaden. I horoskopet är Saturnus i Oxen i tolfte huset och dessutom "ptolemaiskt" oaspekterad, dvs. lever sitt eget liv! Husockupanterna var också svåra (för myndigheterna) att få grepp om. Trots tidig infiltration av civilklädda polisspioner (Neptunus i Skorpionen i sjätte huset) kunde inga ledare identifieras bland ockupanterna.

Saturnus styr åttonde och nionde husen - det ockuperade huset gjordes till en "gemensam egendom" (åttonde huset) och hela aktionen genomsyrades av husockupanternas ideologi och "filosofi" (nionde huset).

Solen i Oxen i tolfte huset, som är anmärkningsvärt välaspekterad (fyra trigoner och en sextil), styr det fjärde huset, som också symboliserar byggnader. Aktionen kan ju ses som en bestämd och envis vilja hos ockupanterna att äga (Oxen), ta över, organisera och styra (Lejonet) det ockuperade huset. Det fanns också en lekfullhet och en slags gladlynt generositet (Lejonet) i idén med ett allaktivitetshus.

Att det var en fredlig (men ändå resolut) aktion visas av Venus i Väduren. Dominansen av planeter i det tolfte huset stämmer med ockupationens samhällsomstörtande (subversiva) karaktär. Elfte huset (grupper, sammanslutningar av likasinnade) är i Fiskarnas visionära och utopiska tecken där den Norra Månnoden också lämpligen befinner sig. Huset styrs av Neptunus i Skorpionen (idealism och transformation).

Mars i sjätte huset kan väl sägas representera ordningsmakten och den omfattande polisstyrka som till slut släpade ut ungdomarna ur det ockuperade huset. Dock användes inget brutalt våld (Mars är trigon Venus) utan ungdomarnas passiva motstånd besvarades den gången med ett relativt fridsamt polisingripande.

Tolkandet av det här horoskopet har känts särskilt roligt för mig eftersom det har fört upp till ytan så mycket minnen av känslor och stämningar från den aktuella tidsepoken och den stora, magnifika illusionen vi då bar på att "allting" höll på att förändras med hast. Minns också från den tiden talet om "Vattumannens tidsålder", som om den redan var här! Det måste ha varit Uranus i Vågen som initierade den här känslan i receptiva sinnen.

"For the times they are a-changing!"

:D

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 2 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron