Aktuellt datum och tid: ons jan 27, 2021 2:36 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Aktuellt - januari 2014
InläggPostat: fre jan 31, 2014 5:26 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej alla som besöker forumet!

Så har då en månad av det nya året passerat. Solen är i Vattumannens tecken - tropiskt sett. Sideriskt sett är den istället i mitten av Stenbockens tecken och stjärnbild. Det här kan ju låta förvirrande, men det är en fråga om perspektiv. I förhållande till den omgivande stjärnhimlen befinner sig Solen - från Jorden sett - i det som kallas Stenbockens stjärnbild. Men i förhållande till årets och årstidernas gång är den i det som kallas Vattumannens (tropiska) tecken.

Det betyder att man vid stjärnklart väder i gryningen, just innan Solen går upp, kan se stjärnbilden Stenbocken stiga upp över horisonten i öster, alldeles innan gryningsljuset släcker ut stjärnorna.

För ett par tusen år sedan sammanföll den tropiska årstidszodiaken med den sideriska eller stjärnhimmelsrelaterade zodiaken. En kort tid fanns bara en zodiak. Men den bestod av två delar - en del som var relaterad till himlens stjärnor och en del som var relaterad till årets gång. Sedan dess har de båda delarna långsamt glidit isär och vi står här med två olika zodiaker.

Den tropiska zodiaken utgår från vårdagjämningspunkten som i detta system markerar början av Vädurens tecken. Sedan följer alla de andra tecknen efter varandra, men så att säga lösgjorda från sambandet med stjärnhimlen. Vårdagjämningspunkten rör sig nämligen sakta baklänges genom himlens stjärnbilder, dvs. Jordens årstider förflyttar sig långsamt i förhållande till bakgrunden av stjärnor.

Egentligen är det Solens varierande deklination (avstånd i höjdled från Jordens ekvatorialplan) som bestämmer årstiderna. Man kan säga att Solen vandrar trappstegsvis genom årets gång. Tolv olika steg bestämmer de olika årstidernas karaktär. Varje steg innebär ändrad deklination (läge i förhållande till ekvatorialplanet) och därmed också förändringar i Jordens årstider - Solen står lågt på himlen på vintern men högt på sommaren. De tolv "stegen" eller "tecknen" ses analogt med de tolv stjärnbilderna eller sideriska tecknen och har lånat namn av dessa. Enligt principen "som ovan, så nedan" är de tropiska tecknen analoga i sin astrologiska innebörd med de sideriska tecknen (baserade på stjärnbilderna), trots att de tropiska tecknen inte är relaterade till stjärnhimlen utan till Solens växlande läge (deklination) i förhållande till Jordens ekvatorialplan.

I vår månadstavla för januari skildras inomhuslivet med gästabud och goda rätter:

Bild
Les Très Riches Heures du duc de Berry: Janvier

På forumet råder stiltje. Men där finns mycket att läsa om astrologi. Och alla är hjärtligt välkomna att komma med nya inlägg och diskussioner!


Ha en fin fortsättning på det nya året!


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron