Aktuellt datum och tid: ons jan 20, 2021 1:18 pm

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: En galaktisk ayanamsha
InläggPostat: sön feb 17, 2013 10:47 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
'Ayanamsha' är sanskritbenämningen på skillnaden mellan 0° tropiska Väduren (vårdagjämningspunkten) och 0° sideriska Väduren vid en bestämd tidpunkt. Det handlar alltså om hur långt vårdagjämningspunkten (0° tropiska Väduren) vid ett visst tillfälle har förflyttat sig från 0° sideriska Väduren, dvs. från början av den sideriska zodiaken.

Till följd av en viss oenighet om exakt var på stjärnhimlen 0° sideriska Väduren befinner sig, så finns det ett antal sådana ”ayanamshor”. Skillnaden mellan dem är dock inte särskilt stor, endast några få grader. De vanligaste är indiska Lahiri och västerländska Fagan-Bradley (eller som den ibland också kallas, Fagan-Allen). I dessa båda system är zodiaken ”förankrad” vid den ljusstarka stjärnan Spica (indiska Chitra) på så vis att 0° sideriska Väduren befinner sig exakt mitt emot eller 180° från den.

Andra sätt att förankra den sideriska zodiaken är att förlägga stjärnan Aldebaran exakt i mitten av sideriska Oxen (varvid den motstående stjärnan Antares hamnar exakt mitt i det sideriska tecknet Skorpionen. Dessa båda stjärnor, tillsammans med stjärnorna Regulus i sideriska Lejonet och Fomalhaut i sideriska Vattumannen, bildar det forna Persiens ”fyra kungliga stjärnor”, de fyra väderstreckens ”väktare”. Ytterligare ett annat sätt att definiera den sideriska zodiaken är att förankra den i Galaxens centrum (i jordiskt perspektiv beläget i början av Skyttens sideriska tecken). De olika ”förtöjningsplatserna” ger en något olika position (men ändå ganska lika) för 0° sideriska Väduren.

En modernare metod, mer integrerad i den kosmiska helhetens dynamik, och därmed kanske mer berättigad, är den eleganta lösning som föreslås av den sideriske astrologen Nick Anthony Fiorenza. Som genom ett trollslag får han alltsammans att falla på plats:

Bild
Galaktiska ayanamshan år 2000

Den galaktiska ekvatorialaxeln är den fasta, orörliga axel som förbinder det galaktiska ekvatorialplanet med det ekliptiska planet. Dess båda noder hamnar vid 5° sideriska Skytten (den inre, mot Galaxens centrum riktade noden) respektive 5° sideriska Tvillingarna (den yttre, bort från Galaxens centrum riktade noden). I vår era (några årtionden före och efter år 2000) befinner sig vintersolståndet i konjunktion med den inre galaktiska noden vid 5° sideriska Skytten och med Galaxens centrum, medan vårdagjämningspunkten befinner sig vid 5° sideriska Fiskarna.

Fiorenza fastställer sin ”Galaktiska ayanamsha” (The Galactic Ayanamsha) till att vara exakt 25°00'00" år 2000-01-01, kl. 00:00:00 GMT. Dvs. vid den tidpunkten var, enligt den Galaktiska ayanamshan, skillnaden mellan 0° tropiska Väduren och 0° sideriska Väduren exakt 25°00'00". Eftersom vårdagjämningspunkten endast förflyttar sig en grad på 72 år, så har den ännu inte hunnit flytta sig särskilt långt utan befinner sig alltjämt på samma gradtal.

Med den Galaktiska ayanamshan hamnar stjärnan Spica vid 28°50' i sideriska Jungfrun, Aldebaran vid 14°47' i sideriska Oxen. Skillnaden mot Fagan-Bradley är endast 00°15'48" (Fagan-Bradley var 24°44'12" år 2000-01-01, kl. 00:00:00 GMT). Skillnaden mot Lahiri är 01°08'49".

Enligt den Galaktiska ayanamshan (25°00'00" år 2000) var alltså vårdagjämningspunkten belägen vid 05°00'00" i sideriska Fiskarna vid början av år 2000. Enligt Fagan-Bradley (24°44'12" år 2000) var den istället belägen vid 05°15'48" i sideriska Fiskarna vid samma tidpunkt. Dvs. man får dra av 00°15'48" (~ 16') från Fagan-Bradley för att få värdet för den Galaktiska ayanamshan.

Om vi räknar med en förflyttning av vårdagjämningspunkten om en grad på 72 år, hur lång tid har det då tagit för vårdagjämningspunkten att förflytta sig 25°00'00" från 0° sideriska Väduren?

25 x 72 år = 1 800 år. 1 800 år före år 2000 bör alltså de båda zodiakerna (den tropiska och den sideriska) ha sammanfallit med varandra, dvs. 0° tropiska Väduren bör ha legat på 0° sideriska Väduren.

Nu är en grad på 72 år ett något avrundat tal och inte helt exakt. Det visar sig (enligt mitt datorprogram, Solar Fire Deluxe v. 6.0.32) att vårdagjämningspunkten år 201, beräknad med hjälp av den Galaktiska ayanamshan, befann sig exakt på 0° sideriska Väduren! Horoskopet nedan är beräknat enligt Fagan-Allen (Fagan-Bradley) och placerar Solen vid vårdagjämningen på 00°16' i sideriska Väduren, dvs. med den Galaktiska ayanamshan på 00°00' i sideriska Väduren, om vi subtraherar ~ 16' från värdet för Fagan-Bradley. Horoskopet är ställt för Greenwich, England och GMT.

Bild
Vårdagjämningen, 21 mars 201, 08:51:31 GMT; Greenwich, England; sideriskt horoskop (Fagan-Allen)

Kanske kan vi säga att vi här har ett horoskop för själva inledningen till Fiskarnas tidsålder? Fiskarnas tidsålder började ju per definition då vårdagjämningspunkten i sin baklängesfärd passerade 0° sideriska Väduren, vilket den gör här. Fiskarnas moderna härskare Neptunus befinner sig högst på himlen i konjunktion med MC. Månen, Norra månnoden, Saturnus och asteroiden Vesta befinner sig alla i sideriska Fiskarna, dvs. de disponeras alla av Neptunus. Fiskarnas traditionella härskare Jupiter uppehåller sig i sideriska Lejonet i det andra huset i konjunktion med Uranus, förändringarnas planet. Transformationernas planet Pluto är i första huset, disponerad av horoskophärskaren Merkurius, budbäraren, själv i sideriska Väduren tillsammans med Solen.

Det tropiska horoskopet för samma tidpunkt ser ut så här:

Bild
Vårdagjämningen, 21 mars 201, 08:51:31 GMT; Greenwich, England; tropiskt horoskop; Placidus

Vi ser här det märkliga att de sideriska och tropiska horoskopen är helt identiska – om vi subtraherar ~ 16' från det sideriska för att få värdena enligt den Galaktiska ayanamshan.

Ca en grad på 72 år ger 30 x 72 = 2 160 år för en hel tidsålder om 30°. 2 160 + 201 = 2 361 år. Det bör alltså vara kring år 2361 som vårdagjämningspunkten i sin bakåtgående rörelse passerar 0° sideriska Fiskarna och den efterlängtade Vattumannens tidsålder är här. Beräknar vi istället 5 x 72 = 360 år (för de återstående 5 graderna i sideriska Fiskarna), så hamnar vi på 2000 + 360 = år 2360.

Även här visar det sig att en grad på 72 år endast är ett ungefärligt mått på vårdagjämningspunktens förflyttning. Enligt datorprogrammet passerar vårdagjämningspunkten 0° sideriska Fiskarna vid vårdagjämningen år 2357. Om vi använder detta datum har alltså Fiskarnas tidsålder (enligt datorprogrammet) pågått mellan 21 mars år 201 och 20 mars år 2357, dvs. i 2 156 år istället för de 2 160 år man schematiskt brukar ange för varje tidsålder. I verkligheten finns en viss, om än marginell, variation hos precessionsrörelsen och de siffror vi använder vid beräkningarna blir inte helt och hållet exakta (men bra nära). En grad på 72 år får ses som ett närmevärde eller medelvärde.

Bild
Vårdagjämningen, 20 mars 2357, 20:15:55 GMT, Greenwich, England; sideriskt horoskop (Fagan-Allen)

Horoskopet för Vattumannens tidsålder – om vi nu kan räkna det som ett sådant – har tidsåldershärskaren Uranus i sideriska Väduren i konjunktion med transformativa Pluto. I Väduren är också den Norra månnoden. I Vattumannens sideriska tecken finner vi Månen, Kiron, Mars och horoskophärskaren Merkurius, som också disponerar Vattumannens traditionella härskare Saturnus i sideriska Tvillingarna i det nionde huset. En märklig sak, om man jämför med horoskopet för Fiskarnas tidsålder, är att Månen är i exakt samma fas i båda horoskopen, 9° från Solen på väg mot nymåne.

I vad mån de här horoskopen verkligen kan betraktas som horoskopen för Fiskarnas respektive Vattumannens tidsålder är ju något att fundera över. Synpunkter är välkomna!


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till: