Aktuellt datum och tid: tor jan 28, 2021 3:10 pm

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Brigitte Bardot
InläggPostat: tis sep 25, 2012 3:39 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till den första av den här månadens profiler!


Den franska skådespelerskan, fotomodellen och senare djurrättsaktivisten Brigitte Bardot kom att bli 1960-talets stora kvinnliga sexikon och en symbol för den nya frigjorda kvinnan. Hon föddes som Brigitte Anne-Marie Bardot den 28 september 1934 i Paris, där hon växte upp i en romersk-katolsk medelklassfamilj. Den unga Brigitte tog balettlektioner och kom vid 13 år in vid Conservatoire de Paris, där hon övade balett i tre år. Hon började också arbeta som fotomodell och 1950, 15 år gammal, prydde hon omslaget till den välkända tidskriften Elle, något som uppmärksammades av en ung filmregissör vid namn Roger Vadim. Tack vare honom kom Brigitte att få filmroller, till att börja med i lättsamma romantiska filmer.

Bild

1952, 18 år gammal, gifte hon sig med Vadim, som tillhörde den ”nya vågen” av franska och italienska regissörer. Brigitte Bardot kom att få huvudrollen i hans uppmärksammade film Och Gud skapade kvinnan (1956), som blev hennes stora genombrott och gjorde henne känd världen över. En rad filmer följde under 50- och 60-talen, några av de mer kända är Sanningen (1960), Föraktet (1963) i regi av Jean-Luc Godard och västernparodin Viva Maria! (1965) tillsammans med Jeanne Moreau i regi av Louis Malle.

Bild

Med sin skönhet och sexuella utstrålning blev Brigitte Bardot genast en symbol för hela 60-talets stora sexuella frigörelse. Förutom på filmduken sågs hennes bild överallt på affischer, tidskriftsomslag och i kändisreportage. Hon framträdde även som sångerska med ett flertal skivinspelningar.

Äktenskapet med Roger Vadim varade fram till 1957. Andra giftermål kom att bli med skådespelaren Jacques Charrier (1959-62) och den tyske fotografen, författaren och industrimannen Gunter Sachs (1966-69). Nuvarande make är Bernard d´Ormale, sedan 1992.

1973 – vid 38 års ålder – drog hon sig tillbaka helt från filmvärlden och nöjesindustrin och kom istället att använda sitt kändisskap för att aktivt hävda och värna djurens rättigheter. 1986 grundade hon The Brigitte Bardot Foundation for the Welfare and Protection of Animals. I konsekvens med detta har hon också övergått till att vara vegetarian. Det senaste decenniet har Bardot blivit negativt uppmärksammad för sina provokativa uttalanden mot den muslimska invandringen i Frankrike. Flera gånger har hon dömts till böter för ”rasistiska uttalanden” och ”hets mot folkgrupp”.

Bild

När hon 1999 lät publicera en av sina självbiografier (hon har skrivit flera) gav hon den intressant nog en titel med astrologisk anspelning – Le Carré de Pluton (”Plutokvadraturen”). Vi ska strax se vad den syftar på.

Bild


Födelsehoroskopet ser ut så här:


Bild

Brigitte Bardot, 28 september 1934, 13:15, Paris, Frankrike

(Källa: Astro DataBank)


Framträdande tecken är Venus-styrda Vågen med Solen, MC, Merkurius och Jupiter. Som man kan förvänta sig har Venus – den kvinnliga skönhetens och sexualitetens planet – en central roll i hennes horoskop. Och naturligtvis föddes denna kvinnliga sexikon på en fredag – Frejas/Venus/Afrodites dag! Venus styr MC (karriären och kändisskapet) tillsammans med de femte och sjätte husen för kreativitet och självuttryck respektive arbete och vardag. Den disponerar Solen, Merkurius, Ascendent-härskaren Jupiter i Vågen och Norra månnods-styraren Uranus i Oxen. Själv är Venus i fulländningens tecken Jungfrun och dessutom ”ptolemaiskt” oaspekterad, dvs. utan några betydande aspekter med övriga traditionella planeter. Den lever sitt eget, ”vilda” liv hos denna den kvinnliga sexualitetens stora mediaikon. Dock finns en vid konjunktion med Neptunus, filmens, dansens och musikens planet, också den i Jungfrun.

Solen i Venus-tecknet Vågen bildar en lika vid konjunktion med Venus-styrda MC och i tionde huset för karriär och kändisskap disponerar Venus via Vågen Merkurius i nära konjunktion med framgångsrika och expansiva Ascendent-härskaren Jupiter. Merkurius och Venus är i ömsesidig reception, dvs. i varandras tecken och stöder och färgar på så vis varandra. Liksom Venus själv är den Venus-disponerade Solen i stort sett oaspekterad – lever sitt eget sorglösa liv hos denna symbol för den frigjorda kvinnan.

Ascendenten i Jupiter-styrda Skytten visar på entusiasm och idealism. Livet är ett enda stort äventyr. Eftersom Jupiter själv är i Venus-tecknet Vågen i det tionde huset, kan den som Ascendent-härskare sägas representera Venus, som därmed kan sägas behärska hela horoskopet. Jupiter är i en exakt konjunktion med Merkurius och tillsammans visar de på den offentligt (tionde huset) uppförstorade (Jupiter) mediabilden (Merkurius) av kärleksgudinnan och sexsymbolen (Venus-tecknet Vågen).

Men Jupiter/Merkurius i Vågen i tionde huset speglar samtidigt också Brigitte Bardots stora engagemang för djurens rättigheter. Hon för så att säga de stumma djurens talan (Merkurius i tionde huset) i rättslig mening (Jupiter). Detta engagemang framgår också av Månen i konjunktion med Kiron i merkuriska Tvillingarna i det sjätte huset, som också står för människans förhållande till djuren. Även Venus och Neptunus i Merkurius-tecknet Jungfrun speglar engagemanget för djurens rättigheter (nionde huset). Så gör också stortrigonen mellan Solen, Kiron och Norra månnoden.

Bilden av sexikonen förstärks och fördjupas på ett kraftfullt sätt av planeterna i åttonde huset - Pluto i Kräftan, Mars, Södra månnoden och Pars Fortunae i Lejonet. Kreativa och dramatiska Lejonet uppvisar självsäkerhet och tycker om att göra intryck på omgivningen. Mars bildar en trigon till Ascendenten i Skytten. Såväl Mars i Lejonet som Pluto i Kräftan i det åttonde huset borgar för starka drifter och passioner. Mars disponeras av Solen och styr det fjärde huset. Pluto disponeras av Månen och styr de elfte och tolfte husen.

Från Pluto nära den åttonde husspetsen utgår ett T-kors med kvadraturer dels till Uranus i Venus-tecknet Oxen i fjärde huset och dels till Jupiter/Merkurius-konjunktionen i Vågen i tionde huset. Vilken Pluto-kvadratur är det då som hennes självbiografiska bok Le Carré de Pluton (”Plutokvadraturen”) syftar på? Bakgrunden till bokens titel lär vara att hon under en period av svårigheter sommaren 1979 hade konsulterat ett andemedium, som bl.a. förklarat att Brigitte Bardot i tidigare liv varit drottning av Frankrike men att hon nu var tvungen att gå igenom en svår period kännetecknad av en Pluto-kvadratur.

Bardot har planeten Pluto på 25°53' i Kräftan i det åttonde huset. Vid tiden för besöket hos andemediet (1979) var transiterande Pluto på väg genom Vågen i hennes tionde hus och närmade sig en kvadratur till den natala positionen i Kräftan. Den exakta Pluto-kvadraturen skulle inträffa några år senare – den 25 september 1982, alltså strax före hennes 48:e födelsedag. Av allt att döma var det denna kommande Pluto-kvadratur som andemediet syftade på och som senare kom att inspirera till boktiteln.

Boken Le Carré de Pluton handlar om hennes starka engagemang för all världens djur. 1973 var året då hon drog sig tillbaka från filmens värld och det var i oktober det året som transformativa Pluto transiterade hennes natala Sol på 04°40' i Vågen (transiten var exakt den 7 oktober 1973) och nio år senare (1982) inträffade alltså hennes Pluto-kvadratur, då transiterande Pluto passerade 25°53' i Vågen, 90° från den natala positionen. Det var under den här transformativa Pluto-perioden som Bardots hängivna engagemang för djurens rättigheter växte fram och tog form. Man kan ju säga att det innebar en förvandling (Pluto) från firad skådespelerska och sexsymbol till djupt engagerad och många gånger kontroversiell djurrättsaktivist.

Redan i födelsehoroskopet är de här transformativa och omvandlande energierna mycket framträdande. Som jag redan nämnt är Pluto i Kräftan i åttonde huset i en T-korskvadratur såväl till Jupiter/Merkurius i Vågen i tionde huset som till Uranus i Oxen i det fjärde huset.

Man förväntar sig kanske att Brigitte Bardot med den stora betoningen på Venus och Vågen i hennes horoskop skulle vara en balanserad, harmonisk och diplomatisk person men istället har hon visat sig vara stridbar och kontroversiell med uttalanden som upprör många och som vid ett flertal tillfällen medfört att hon blivit dömd att betala avsevärda böter. Förklaringen hittar vi i Jupiters och Merkurius opposition till Uranus och kvadratur till Pluto. Här finns en stark vilja att förändra världen och påtala orättvisor men också en ovilja att lyssna till andras synpunkter liksom kanske även en paranoid tendens att vilja se ondskefulla motiv hos andra. Det finns en misstänksamhet och en provokativ attityd som inte alltid är villig att se hela bilden.

Merkurius kvadratur till Pluto kan ge svårigheter att tänka positivt och klarsynt och Jupiters kvadratur med samma Pluto kan innebära ett pendlande mellan för stort och för litet självförtroende. Oppositionen till Uranus speglar den starka viljan att förändra saker men också tendenser att slunga ut de egna argumenten utan att vilja lyssna på motparten.

Så det är svåra aspekter som nog förklarar en del av Brigitte Bardots provokativa och kontroversiella uttalanden i djurrättsfrågor men kanske framför allt när det gäller den muslimska invandringen till Frankrike, uttalanden som gång på gång fört henne inför domstol anklagad och dömd för ”hets mot folkgrupp”.

Samtidigt visar horoskopet på stor känslighet och medkänsla, framför allt uttryckt genom Månens konjunktion med Kiron i sjätte huset och kvadraturen till Neptunus i Jungfrun i det nionde huset. Här anar vi den stora idealismen och medkänslan med och värnandet om all världens djur. På samma gång finns naturligtvis en risk att de här sidorna går överstyr och blir orealistiska.

Månen i kvadratur till Neptunus kan antyda en eventuell problematik med modern i tidiga år men framför allt speglar det nog Bardots egen modersroll. Hennes enda barn, med den andre maken, Jacques Charrier, kom att tas om hand av dennes släktingar. Själv hade hon just ingen kontakt med sin son. Det tycks nästan som om moderskänslorna kom att föras över på de älskade och omhuldade djuren. Månens placering i Tvillingarna nära den sjunde husspetsen visar på svårigheten att komma till ro med en enda partner. Männen har ständigt skiftat i hennes liv.

Tar vi så ett steg tillbaka och betraktar horoskopet som helhet kan vi konstatera att luftelementet överväger, följt av eld och jord. Kardinala och rörliga tecken dominerar. Av husen framträder det sjätte (arbete, hälsa, vardag, omsorg om djur), det åttonde (transformation, sexualitet), nionde (vidgandet av vyerna, även värnandet av rättigheter) och tionde (karriären, offentligheten, kändisskapet). Av kvadranterna dominerar den tredje (husen 7-9), av hemisfärerna den västra och södra, vilket pekar på en person där interaktionen med andra är viktig liksom framgångar i det offentliga livet. Månfasen är i avtagande, speglande en önskan att dela med sig av de egna erfarenheterna.

Mån-disponerade Pluto i Kräftan på den åttonde husspetsen tycks spela en särskild roll i denna känsliga och passionerade kvinnas liv, liksom den transiterande Plutos vandring genom de åttonde nionde och tionde husen. På hennes sextioåttonde födelsedag, den 28 september 2002, passerade Pluto på himlen hennes horoskops Ascendent och lever hon tills hon blir åttiosju år, så når hon sin Pluto-opposition år 2021.

Avläser vi slutligen Pars Fortunae som befinner sig i Lejonet i det åttonde huset i konjunktion med Mars, så anar vi att hennes stora lycka ligger i den starka passionen (Mars, åttonde huset) och i att stå fram som en lysande förebild (Lejonet) men att hennes självförverkligande på ett djupare plan nog mer ligger i den transformativa resa hon gör (åttonde huset med Pluto på husspetsen) kanske genom flera liv, vilket antyds av att den Södra månnoden i Lejonet (”drottningen av Frankrike”) också är i det transformativa åttonde huset.


Här är ett videoklipp där Brigitte Bardot sjunger sången ”Harley Davidson”:

http://www.youtube.com/watch?v=r8Y0W_Rf3n4


Kommentera gärna horoskopet!


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron