Aktuellt datum och tid: ons jan 27, 2021 3:58 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Frida Kahlo
InläggPostat: tor jul 05, 2012 12:22 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till en ny månadsprofil!


Den mexikanska konstnären Frida Kahlo föddes den 6 juli 1907 i Coyoacán i Mecico City som Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón. Familjen var en välbärgad katolsk medelklassfamilj där fadern, som var fotograf, var av ungersk-judisk börd och modern av mexikanskt-indianskt ursprung.


Bild


Frida var näst yngst i en stor syskonskara, alla flickor. Hon visade tidigt intresse för konst, uppmuntrad av fadern, men det var först efter en mycket svår buss- och spårvagnsolycka vid 18 års ålder som hon började måla på allvar. Hon blev svårt invalidiserad av olyckan med bestående skador i ryggraden och underlivet och kom att leva med ständig smärta, vilket präglade hennes återstående liv och kom att återspeglas i hennes måleri.

Dessutom hade hon i sexårsåldern drabbats av polio, en sjukdom som också satte sina spår i form av vacklande hälsa.

Under Fridas barndom rasade den mexikanska revolutionen som började 1910. Tidigt sympatiserade hon med kommunismen och kom senare att påstå sig vara född 1910, då revolutionen började.

Det var under konvalescensen efter trafikolyckan som Frida Kahlo började måla. Motiven var främst självporträtt, målade i starka färger och med mycket symbolik i bilderna. Motiven speglade hennes skiftande sinnestillstånd och all den smärta hon hade att leva med.


Bild

Självporträtt med törnehalsband och kolibri

1929 gifte hon sig med den 20 år äldre konstnären Diego Rivera, också han revolutionärt engagerad. Äktenskapet blev väldigt turbulent och de hann med att både skilja sig och sedan gifta sig med varandra en andra gång. Tillsammans reste de till USA och Europa där de umgicks i konstnärs- och politikerkretsar. Det är känt att de båda hade många ”affärer” vid sidan av äktenskapet och att Frida också hade flera lesbiska relationer.

Frida Kahlo nådde stor framgång med sitt måleri och hade flera utställningar i Mexiko, New York och Paris. Men det var framför allt efter hennes tidiga död som hon kom att bli ett riktigt stort namn i konstvärlden.

Efter att ha tvingats amputera ena benet och efter en lång tids alkohol- och drogmissbruk och alltmer försämrad hälsa dog hon den 13 juli 1954 i vad som förmodas ha varit ett självmord. I Mexiko är Frida Kahlo känd som 'la heroina del dolor' (”smärtans hjältinna”).


Hennes födelsehoroskop:


Bild

Frida Kahlo, 6 juli 1907, 08:30, Coyoacán, Mexiko

(Källa: Astro DataBank)


Vad förväntar vi oss att finna i hennes horoskop? Drama, smärta, stark passion, konstnärlighet är ord som beskriver Frida Kahlos liv och vi bör kunna se det återspeglat i födelsehoroskopet. Mest framträdande tecken är Lejonet (med Ascendenten och Merkurius), Kräftan (med Solen, Jupiter, Neptunus, Norra månnoden och Pars Fortunae) och Oxen (med Månen och MC). Vi anar en känslig (Kräftan) konstnärssjäl (Lejonet, Oxen). Jordelementet dominerar, följt av vattenelementet.

Betonade hus är det femte (kreativitet, självuttryck), tionde (karriär, livsmål) och det elfte (vänner, grupper, ideal och förhoppningar). De flesta planeterna är placerade i den fjärde kvadranten och de östra och södra hemisfärerna. Vi har en självmotiverad och självcentrerad person, som vill staka ut sin egen livsväg, är självständig, vill synas i det offentliga livet och sätta sin prägel på omgivningen. Månen är i sin balsamiska fas, på väg mot Mörkmåne.

Den konstnärliga sidan av hennes liv framkommer tydligt genom Ascendenten i Lejonet, det Venus-styrda tredje huset för kommunikation och vidare det Jupiter-styrda och betonade femte huset för kreativitet och självuttryck, liksom även genom den Venus-disponerade Månen i konjunktion med MC (livsinriktning, karriär) i Oxen. Venus själv är i en nära och intensiv konjunktion med Pluto i Tvillingarna i det tionde huset, på gränsen till det elfte, i kvadratur till Saturnus i Fiskarna i det åttonde huset. Den konstnärliga känsligheten framhävs också av Solens nära konjunktion med Neptunus i vattentecknet Kräftan i det elfte huset.

Att Frida Kahlo skulle komma att råka ut för den fruktansvärda trafikolyckan speglas smärtsamt tydligt redan i hennes födelsehoroskop. Solen/Neptunus befinner sig i en nästan exakt opposition till Mars (olycka, skada) och Uranus (plötslighet) i Stenbocken i det femte huset. Olyckan tycks ha varit ödesbestämd, något som förstärks av att Månens noder ligger alldeles på de sjätte och tolfte husspetsarna (husen för hälsa, sjukdom, vård och i det här fallet livslång invaliditet). Den svåra skadan speglas också av den helt oaspekterade och Uranus-disponerade Kiron i Vattumannen i det sjätte huset.

Den ödesdigra trafikolyckan innebar samtidigt början på hennes konstnärskap Det var under den svåra och plågsamma återhämtningen från olyckan som hon började måla. Solen/Neptunus i opposition till Mars/Uranus i det femte huset för kreativitet och självuttryck markerar också startskottet för hennes konstnärskap. Solen är även i en vid konjunktion med femtehusstyraren, den i Kräftan upphöjde Jupiter, som i sin tur är i konjunktion med den Norra månnoden, alldeles på den tolfte husspetsen. Ur allt detta kan utläsas hur en livslång invaliditet orsakad av den svåra trafikolyckan blir bearbetad genom det självutlämnande konstnärskapet

Ascendenten i Sol-styrda Lejonet – i kvadratur till Månen på MC och i en sextilaspekt till den intensiva Venus/Pluto-konjunktionen – visar på hennes kreativa och kraftfulla personlighet med all den dramatik, intensitet och karisma som kännetecknade henne. Också Merkurius, oaspekterad så när som på en halvkvadratur till Pluto, är i Lejonets stolta och kreativa tecken, i det tolfte huset.

Den starka intensiteten och passionen i hennes liv speglas av den nära konjunktionen mellan Merkurius-disponerade Venus och Pluto i kvadratur till Saturnus i Neptunus-styrda Fiskarna i det åttonde huset. Här uttrycks såväl hennes smärta, sexualitet som konstnärskap, sidor i hennes liv som hör intimt samman. Saturnus i Fiskarna i det åttonde huset visar på de bestående skadorna i underlivet från olyckan och kvadraturen till Venus/Pluto ger en bild av hur detta påverkade hennes sexualitet och kvinnlighet. Saturnus sextil med Ox-Månen i det tionde huset speglar hur hon samtidigt kunde kanalisera smärtan och sorgen genom sitt konstnärskap, där hon bokstavligen lägger fram all sin smärta och sorg till offentligt beskådande (tionde huset).

Saturnus i kvadratur till Venus/Pluto visar också på den smärtsamma upplevelsen av svartsjuka till följd av makens otrohet. Venus/Pluto-konjunktionen ligger precis på den elfte husspetsen och elfte huset är också platsen för makens (sjunde huset) ”kärleksaffärer” vid sidan av äktenskapet (elfte huset är det femte från det sjunde). Hennes egna otrohetsaffärer speglas i sin tur av hennes Jupiter-styrda femte hus. Femte huset är också platsen för hennes kreativitet och självuttryck, som ju tog sig uttryck i det färgstarka och symboliskt laddade måleriet. Så vi ser hur nära sammanvävda smärtan, sexualiteten och det kreativa uttrycket är i hennes liv.

Månnodernas placering längs axeln sjätte-tolfte husspetsarna utvisar, som redan nämnts, hennes livsöde med lidande, invalidisering, sorg och visar även det alkohol- och drogmissbruk som ytterligare kom att underminera hennes hälsotillstånd. Samma missbruk uttrycks också genom Solens konjunktioner med både Jupiter och Neptunus i vattentecknet Kräftan.

Det tragiska slutet, som troligen var ett självmord, visas genom fjärdehusstyraren Pluto i kvadratur med Saturnus i Fiskarna i det åttonde huset för död, vilket även förstärks genom att Uranus (i det här fallet självmord) är i konjunktion med Mars och i opposition till Solen/Neptunus.

Ser vi slutligen på Pars Fortunae, uttrycket för glädje och självförverkligande, så är den i Kräftan i det elfte huset i konjunktion med Solen och Neptunus. Kräftan står ju för födande och moderlighet, sidor av livet som brutalt fråntogs Frida Kahlo genom den ödesdigra trafikolyckan, som berövade henne förmågan att föda barn. Vi ser det åskådliggjort genom oppositionen till Uranus och Mars – den plötsliga olyckan och de skador den medförde. Men samtidigt ledde det ju till att hon började sitt konstnärliga skapande och kanske kan man säga att måleriet kom att ersätta moderskap och barnafödande. Såväl konstnärligt skapande som barn uttrycks genom det femte huset, som är så starkt och dramatiskt betonat i hennes horoskop. Säkert erfor hon sin djupaste lycka och sitt självförverkligande i måleriet, som blev hennes främsta språk och uttrycksmedel, speglat genom Pars Fortunae i konjunktion med Neptunus (konst, måleri) och Solen (kreativitet).


Kommentera gärna!


Här är ett par videoklipp om Frida Kahlo och hennes måleri:

http://www.youtube.com/watch?v=nE-UjfdIGEY

http://www.youtube.com/watch?feature=en ... MkclM&NR=1


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron