Aktuellt datum och tid: ons jan 27, 2021 3:49 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Leonardo da Vinci
InläggPostat: tor apr 19, 2012 7:01 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till den första av den kommande månadens profiler!

Jag kommer att följa tecknens växlingar snarare än kalendermånaderna. Så det här är den första av Oxens båda profiler.


Leonardo da Vinci framstår som själva urtypen för den mångsidiga ”renässansmänniskan”. Han betraktas som en av de allra främsta målarna någonsin och är samtidigt en av de mest mångsidigt begåvade människor historien känner. Han var inte bara målare och tecknare utan också skulptör, arkitekt, musiker, vetenskapsman, matematiker, ingenjör, uppfinnare, anatomiker, geolog, kartograf, botaniker och författare. Men det är som målare och tecknare han nådde störst mästerskap.

Bild
Leonardos självporträtt

Leonardo föddes – enligt vår nuvarande kalender – den 23 april 1452 (motsvarar den 15 april enligt den då gällande julianska kalendern) i närheten av Vinci i Toscana i Italien. Hans fullständiga namn var Leonardo di ser Piero da Vinci (”Leonardo, son till herr Piero, från Vinci”). Han föddes utanför äktenskapet. Modern, som hette Catarina, var en ung lantlig kvinna.

Från sex års ålder levde han med fadern, som var notarie i staden Vinci. Tidigt uppmärksammades hans sällsamma och allsidiga begåvning. Han kom att studera måleri för Andrea del Verochio, en ledande konstnär i Florens. Så småningom kom han i åtnjutande av Lorenzo de Medicis beskydd och senare (1482) trädde han i tjänst hos hertigen av Milano, Ludovico Sforza, där han verkade som hovmålare, skulptör, arkitekt och arméingenjör.

1499 ockuperades Milano av den franska armén och Leonardo begav sig först till Mantua och Venedig och sedan till Florens och Rom. Han kom att arbeta för olika uppdragsgivare till dess han 1516 kom i tjänst hos den franske kungen, Frans I, som blev en nära vän till Leonardo. De sista åren av sitt liv tillbringade konstnären på det kungliga slottet Clos Lucé (Cloux) i Amboise i Indre-et-Loire i Frankrike.

Bild
Nattvarden

Leonardos teckningskonst har aldrig överträffats och hans måleri räknas till konsthistoriens yppersta. Mest kända verk är Mona Lisa och Nattvarden. Endast ett tjugotal målningar av Leonardo finns bevarade. Desto fler av hans mästerliga teckningar finns kvar i hans många efterlämnade anteckningsböcker. De skulpturer han utförde har alla förstörts och finns endast bevarade som skisser och teckningar.

Leonardo dog vid 67 års ålder i maj 1519 i Amboise i Frankrike, dit han fört med sig målningen Mona Lisa, som nu hänger i Louvren i Paris med sitt ”hemlighetsfulla leende”.

Bild
Mona Lisa


Hans födelsehoroskop:

Bild

Leonardo da Vinci, 23 april 1452 NS, 21:40, Vinci, Italien

(Källa: Astro DataBank)


Mest framträdande tecken är Venus-styrda Oxen (med Solen och Venus själv) samt Neptunus-styrda Fiskarna (med Månen, Jupiter och IC). Elementen är balanserade i Leonardos horoskop. Framträdande hus är det tredje för kommunikation och det femte för kreativitet.

Det är klart att denne målarkonstens gigant skall ha Solen i Venus-tecknet Oxen i det femte huset för kreativitet samtidigt som Månen och Jupiter är i Neptunus-styrda och konstnärliga Fiskarna i det tredje huset för kommunikation och Neptunus själv – konstens och måleriets planet – som kronan på verket tronar högst på himlen i Venus tecken Vågen i konjunktion med Medium Coeli. Venus – också den konstens och skönhetens planet – är i sitt eget tecken Oxen i det sjätte huset för arbete och vardagsrutiner och bildar en trigonaspekt till Neptunus på MC!

Den norra, nedre hemisfären dominerar horoskopet. Identiteten och de egna personliga resurserna är det viktigaste och det som de yttre framgångarna grundar sig på. Universalgeniet och renässansmänniskan framgår av Jupiter-styrda Skytten - de vidgade vyernas tecken - på Ascendenten. Att självdisciplin och hårt arbete var viktiga för framgången visas av Saturnus i Vågen i det tionde huset för karriär och berömmelse. Saturnus styr också, via Stenbocken den Norra månnoden alldeles på spetsen till det andra huset för talang och begåvning och bildar dessutom en trigon till Mars i samma hus.

MC-styraren Merkurius i Väduren i det fjärde huset speglar den självständige tänkaren och uppfinnaren, särskilt som den disponeras av Mars i Vattumannen. Merkurius formar också en trigon tillsammans med Pluto i kreativa Lejonet i det åttonde huset. MC i Jungfrun visar på noggrannhet, hårt arbete och strävan efter det perfekta resultatet.

Ascendent- och horoskophärskaren Jupiter, som kan sägas representera renässansmänniskan och mångsysslaren, är som redan framhållits i konjunktion med Månen i känsliga och konstnärliga Fiskarna i det tredje huset och bildar också en sextil med Solen i Oxen i femte huset – den kreativa vitaliteten och styrkan. Det är ingen tvekan om att vi har att göra med den store konstnärens och renässansgeniets horoskop.

Pars Fortunae – syntesen av Solens, Månens och Ascendentens placeringar – befinner sig i Vattumannen i det andra huset för resurser, begåvning och talanger och visar med eftertryck att Leonardos största lycka och självförverkligande utan tvekan låg i friheten att få utveckla sin enastående begåvning (andra huset) och använda den inom de många områden som fascinerade honom och som utmanade honom att göra sitt allra yttersta.

Bild

Kommentera gärna horoskopet!

Här ett par videoklipp, det första en kort trailer för en film om en utställning av Leonardos konst vid brittiska National Gallery, det andra visar några av hans målningar:

http://www.youtube.com/watch?v=t5uFBzgbGnk

http://www.youtube.com/watch?v=0cg1TYY3 ... re=related


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron