Aktuellt datum och tid: tor jan 28, 2021 1:31 pm

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Albert Einstein
InläggPostat: sön mar 11, 2012 4:03 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till Veckans profil!

Albert Einstein framstår som själva urtypen för den snillrike vetenskapsmannen. Namnet Einstein har rent av blivit synonymt med ”geni”. Hans upptäckter och teorier inom fysiken kom att förändra världen i grunden. Den enkla formeln E = mc² öppnade porten till en helt ny era. Människan lärde sig utvinna energi – och energi i enorma mängder – direkt ur materiens inre. Atombomben och kärnkraftsenergin blev en del av vår verklighet.

Bild


Hur var han då som människa, denne vetenskapsgigant? Albert Einstein föddes den 14 mars 1879 i den sydtyska staden Ulm vid floden Donau i Baden-Würtemberg. Föräldrarna var sekulariserade judar av medelklass. Fadern startade en elektroteknisk fabrik sedan familjen flyttat till München. Den unge Albert visade tidigt intresse för vetenskap och kom så småningom att studera fysik och matematik.

Efter att ha arbetat som gymnasielärare ett par år tog han 1902 anställning som bokhållare på patentverket i Bern i Schweiz. Det var redan under den tiden, åren 1902-1909, som han på egen hand arbetade fram de banbrytande teorier som sedan skulle göra honom så berömd. Under de följande åren, medan han arbetade som professor i Zürich, Prag och Berlin, vidareutvecklade han sina teorier. 1916 lade han fram den allmänna relativitetsteorin. Einstein var också politiskt engagerad med en demokratisk och pacifistisk grundinställning.

Efter Hitlers makttillträde 1933 lämnade Albert Einstein Tyskland och emigrerade till USA, där han trots sin pacifism kom att involveras i framställningen av atombomben – det gällde ju att komma före Hitler i att framställa en sådan bomb. Efter kriget var Einstein skarp motståndare till utvecklingen av kärnvapen.

Vad gäller familjeliv, så gifte han sig 1903 med en tidigare studiekamrat, Mileva Maric. De fick tre barn tillsammans. Efter att ha bott på skilda håll en längre tid skildes paret åt 1919. Samma år gifte Einstein om sig med sin kusin Elsa Löwenthal, som senare följde med honom till USA, där hon dock dog efter några år. Albert Einstein själv dog i Princeton i USA 1955 vid 76 års ålder. Hans födelsehoroskop ser ut så här:


Bild

Albert Einstein, 14 mars 1879, 11:30, Ulm, Tyskland

(Källa: Astro DataBank)


Dominerande tecken är Fiskarna (med Solen och MC) och Väduren (med Merkurius, Saturnus, Venus och Pars Fortunae). Den store vetenskapspionjären kan skönjas redan här genom den nära konjunktionen mellan Merkurius, Saturnus och Pars Fortunae i Väduren i det tionde huset för karriär och berömmelse. Solen i Neptunus-styrda Fiskarna speglar intuitionens roll hos den store tänkaren. Det är känt att det var genom intuitiva insikter som Einstein trängde in i verklighetens och materiens mysterier.

Märkligt och förunderligt nog – håll i hatten! – samtliga ingredienser i den magiska formeln E = mc² ryms i hans betonade tionde hus:

Solen står för ljuset och energin (E)
Saturnus är massan, materien (m)
Merkurius är rörelse, (här ljusets) hastighet (c²)
Balanserande Venus får lämpligen stå för ”lika med” (=)

Med andra ord: energin är lika med massan gånger ljushastigheten i kvadrat (E = mc²).

Den store vetenskapsmannen visas naturligtvis framför allt genom Uranus-disponerade Jupiter i Vattumannen i det nionde huset för studier, forskning och filosofi. Även den Norra månnoden är i vetenskapliga och revolutionära Vattumannen (i det åttonde huset) medan Uranus själv är i Merkurius-styrda Jungfrun i det tredje huset.

Att Albert Einstein var mer intuitiv än rent rationell i sin forskning och i sitt tillvägagångssätt speglas också i fördelningen av de fyra elementen, där vattenelementet överväger, följt av eld och jord medan luftelementet förvånansvärt nog förekommer mer sparsamt. Dock, där det förekommer är det väldigt koncentrerat på vetenskap – Jupiter och Norra månnoden i Vattumannen.

Framträdande hus i horoskopet är förutom det tionde (karriär, framgång, berömmelse) också det sjätte (arbete, hälsa, vardagsrutiner) där vi finner Månen i det äventyrliga Jupiter-tecknet Skytten – för Einstein var utforskandet av tillvaron och verkligheten ett ständigt pågående äventyr, en del av hans vardag. De flesta planeterna är koncentrerade till den fjärde kvadranten och den södra hemisfären (horoskopets övre del) vilket visar på en person som vill sätta sin prägel på omvärlden och för vilken de yttre framgångarna är betydelsefulla. Detta framhävs också genom Månen som är i sin avtagande fas – det finns ett behov och en vilja att dela med sig av de egna kunskaperna och insikterna.

Ascendenten i Mån-styrda vattentecknet Kräftan, liksom Solen i Neptunus-tecknet Fiskarna framhäver Einsteins känsliga och intuitiva natur liksom även hans pacifistiska inställning. Samtidigt får Solen avsevärd styrka och kraft genom sextiler både med Mars upphöjd i Stenbocken och med Pluto i Oxen.

Mars-disponerade Merkurius i Väduren i tionde huset speglar Einsteins självständiga nytänkande och det faktum att han kunde lägga fram sina teorier offentligt och låta dem få ett sådant genomslag. Den nära konjunktionen med Saturnus visar på god koncentrationsförmåga och auktoritativ kommunikation. Mars och Saturnus är i ömsesidig reception, dvs. i varandras tecken, och stöder och färgar därigenom varandra. Mars trigon till Pluto i Oxen ger ytterligare kraftfull energi. Mars på den åttonde husspetsen är också i konjunktion med den Norra månnoden i Vattumannen – återigen en spegling av den store vetenskapspionjären. Trigonen till Pluto antyder Einsteins medverkan vid tillkomsten av atombomben och atomkraftsutvinnandet. Mars styr det elfte huset där vi också har Neptunus och Kiron i Oxen.

Jupiter i Vattumannen i nionde huset står i opposition till Uranus i Jungfrun och i kvadratur till Pluto i Oxen. Här finns en revolutionär kraft och spänning som både tog sig uttryck i Einsteins vetenskapliga bedrifter och i hans politiska och humanitära engagemang. Hans mål och önskan var att påverka och i grunden förändra världen, något som också uttrycks genom Uranus trigon med Kiron i konjuktion med MC-styraren Neptunus.

Pars Fortunae, slutligen, största lyckan och självförverkligandet, var naturligtvis för Einstein intimt förknippat med framläggandet av hans banbrytande teorier, speglat genom den nära konjunktionen med Merkurius och Saturnus i Väduren i hans tionde hus.

Kommentera gärna horoskopet!


Här är några videoklipp:

http://www.youtube.com/watch?v=CC7Sg41B ... re=related (Einstein själv förklarar formeln E = mc²)

http://www.youtube.com/watch?v=kEK6WtHx ... re=related (Om Einsteins syn på Gud)

http://www.youtube.com/watch?v=HZ_W3EAf ... re=related (Einstein – Hur jag ser på världen)


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron