Aktuellt datum och tid: ons jan 27, 2021 2:42 am

 Sida 1 av 1 [ 6 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Tycho Brahe
InläggPostat: sön dec 18, 2011 2:40 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till Veckans profil!

Den välkände danske astronomen, astrologen och alkemisten Tycho Brahe föddes, enligt den då gällande julianska kalendern, den 14 december 1546 I Knudstrup (nuvarande Knutstorp) i Skåne, som på den tiden var en del av Danmark. Enligt vår nuvarande gregorianska kalender motsvarar det den 24 december, det vi idag kallar julafton.

Bild

Egentligen hette han Tyge, men antog den latinska formen Tycho under studieåren. Fadern, Otto Brahe, var adelsman och nära knuten till det danska kungahovet. Även modern, Beate Bille, kom från en framträdande familj med ledande positioner inom kyrka och stat. Från två års ålder togs Tyge om hand av farbrodern Jörgen Brahe och fastern Inger Oxe på Tosterups slott utanför Tomelilla och senare på Vordingborg slott på Själland, där Tyge studerade latin fram till han var tolv år.

Redan som trettonåring inledde han sina studier vid Köpenhamns universitet och efter att ha sett en solförmörkelse i augusti 1560 började han intressera sig för himlakropparnas rörelser. Tidigt kom han till insikt om det stora behovet av bättre mätinstrument.

Bild

Efter att ha förlänats ön Ven i Öresund lät Tycho Brahe bygga de astronomiska forskningsanläggningarna Uranienborg och Stjerneborg, där han med förfinade instrument kunde göra noggranna mätningar och observationer av himlafenomenen. Genom sina mätningar och sina idéer kom han att bana väg för utvecklandet av en heliocentrisk modell inom astronomin. Det var Tycho Brahes elev, Johannes Kepler, som efter Tychos död kom att formulera den heliocentriska världsbilden.

Bild

Uranienborg på Ven

Liksom Kepler, intresserade sig Tycho Brahe också för astrologin, som vid den tiden ännu inte var åtskild från astronomin. Bland annat gjorde han på kungahovets uppdrag astrologiska prediktioner för de danska prinsarna, förutsägelser som åtminstone i stora drag stämde in. Även Tychos syster, Sophie Brahe, var en framstående astrolog.

Tycho Brahe var gift med Kirstin Jörgensdatter, en kvinna av enkel börd, ”av folket”, från Kågeröd i Skåne. Tillsammans fick de åtta barn, fem döttrar och tre söner.

Ett gästabud i Prag i oktober 1601 kom att bli Tycho Brahes död. Efter festen insjuknade han akut och dog elva dagar senare. Det har spekulerats kring huruvida han dog av sjukdom eller av förgiftning. Undersökningar av hans lämningar har visat på ovanligt höga halter av kvicksilver, en vanlig ingrediens i den tidens giftblandningar.

Bland Tycho Brahes efterlämnade skrifter kan nämnas:

De nova et nullius aevi memoria prius visa Stella (om en supernova som siktades 1572 i stjärnbilden Cassiopeja).
Diarium Astrologicum et Metherologicum (astrologisk och meteorologisk dagbok).
En Elementisch oc Jordisch Astrologia (om astrologi och väderlek).

Hur ser då denne stjärnskådares horoskop ut?


Bild

Tycho Brahe, 24 december 1546 NS, 10:47, Knudstrup, Danmark

(Källa: Astro DataBank)


Mest framträdande tecken är som sig bör Uranus-styrda Vattumannen (med Ascendenten, Venus, Pluto och Jupiter). Uranus (himlen) – horoskopets härskare och suverän – är astronomins och astrologins planet och även den moderna vetenskapens planet. I Tycho Brahes horoskop är den i konjunktion med Månen i Jungfrun i det sjunde huset, där den också markerar Tychos äktenskap med en kvinna av enkel börd, av folket.

Uranus, liksom Månen, disponeras av Merkurius, som är den traditionella planeten för astronomi/astrologi. I Tycho Brahes horoskop befinner den sig i Stenbocken på den elfte husspetsen i konjunktion med Solen och Saturnus. Det speglar vetenskapsmannens noggrannhet och auktoritet (Saturnus, Stenbocken), liksom hans nyfikenhet och vetgirighet (Merkurius) och hans strävanden och visioner (elfte huset). Merkurius disponerar också den Södra Månnoden i Tvillingarna i konjunktion med Kiron och styr det fjärde huset. Dessutom bildar den en trigon med Neptunus i Väduren på den andra husspetsen.

Jordelementet är starkt och pekar på en praktiskt lagd person, noggrann och pedantisk och med ett sunt, jordnära förnuft. Även eld och luft är framträdande element, medan vattenelementet är svagt representerat. Den store stjärnskådaren tycks inte ha varit någon känslosam person. Dock är femte och sjätte husen i Mån-styrda vattentecknet Kräftan och det nionde huset i Skorpionen.

De hus som dominerar är det första, sjunde, tionde och elfte huset – hans person, äktenskap, offentlighet/karriär och hans mål och visioner. Planeternas koncentration till den fjärde kvadranten och den östra hemisfären antyder en person som vill sätta sitt avtryck på omvärlden och som är självmotiverad och vill staka ut sin egen väg i livet. Månen i avtagande visar att han ville dela sin kunskap och visdom med världen.

Vattumannenascendenten visar på en okonventionell och originell person som betraktar livet på ett objektivt sätt och ur ett intellektuellt perspektiv. Detta förstärks kraftigt av de tre planeterna i tecknet. Venus och Pluto bildar tillsammans med Ascendenten en annars ”oaspekterad ö” och visar på intensitet och passion hos en insiktsfull person som gör ett kraftfullt intryck på omgivningen. Uranus-disponerade Jupiter i det tolfte huset tycks visa på den framgångsrike vetenskapsmannen i ensam tillbakadragenhet i sin märkliga observatorieanläggning på ön Ven.

Att han ändå hade en mer intuitiv sida framgår av att såväl Solen och Merkurius som Saturnus är i trigon till Neptunus och att nionde huset för studier och livsfilosofi är i Pluto-styrda Skorpionen, liksom Pars Fortunae i det åttonde huset.

Mars i det egna tecknet Väduren i första huset visar naturligtvis på stor initiativkraft och självständighet hos denne vetenskapspionjär. Planeten bildar sextil med Jupiter i Vattumannen och är i en trigon/sextil-aspekt med Månens båda noder. Även finns en sextil med en retrograd Kiron i Tvillingarna i det tredje huset. Märkligt nog hade Tycho Brahe en dödfödd tvillingbror. En annan märklig sak som speglas av Mars placering i horoskopet är att vår vetenskapsman under studietiden fick näsan avhuggen i en duell! Han bar resten av livet en metallprotes i ansiktet.

Säkert finns mycket mer att säga om denne märklige man. Pars Fortunaes placering i Skorpionen i åttonde huset säger oss ändå att hans största lycka och tillfredsställelse låg i transformation och förnyelse, också speglat genom Plutos konjunktion med Ascendenten.

Kommentera gärna horoskopet!


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tycho Brahe
InläggPostat: tor feb 16, 2012 4:14 am 

Blev medlem: fre dec 03, 2010 7:05 pm
Inlägg: 26
Hej,
han har en "vagga" som aspektmönster. Hur tolkas den?


Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tycho Brahe
InläggPostat: tor feb 16, 2012 1:22 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej!

Tack för din kommentar! Ja, just ja, där finns en "vagga" i hans horoskop. Den förbinder Månens nodaxel i Skytten/Tvillingarna med Mars i Väduren i första huset och Jupiter i Vattumannen i det tolfte huset. Det är intressant med sådana här aspektmönster, tycker jag. En "vagga" ser man ibland och det är ett mönster som anses innebära stora möjligheter i livet men där det kanske också finns en risk för att energierna splittras åt för många håll. Det kräver nog en medveten ansträngning hos personen för att "samla ihop" sig och ta vara på möjligheterna.

I Tycho Brahes fall kanske "vaggan" kan sägas spegla hur han kunde använda sin starka pionjäranda (Mars i Väduren i första huset) i förbindelse med sina vetenskapliga insikter och sina astronomiska anläggningar ute på ön Ven (Jupiter i Vattumannen i tolfte huset) till att fullfölja sin "livsväg", utforska det han föresatt sig att utforska, uttryckt genom Månens båda noder i Skytten och Tvillingarna. Det är intressant och belysande att Jupiter styr hans Norra månnod och Merkurius hans södra. Merkurius är ju den planet som traditionellt förknippas med astronomi/astrologi.

Eller hur uppfattar du den här "vaggan" i hans horoskop? Vore kul att få fler synpunkter på det!


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tycho Brahe
InläggPostat: lör feb 18, 2012 2:40 pm 

Blev medlem: fre dec 03, 2010 7:05 pm
Inlägg: 26
Hej!

Jag har inte tänkt på aspektmönster förrän nyligen. Försöker att hitta information om dom. Engelska astrosidor beskriver mönstren bäst men inte mycket finns skrivet hur man tolkar dom i ett horoskop.
Jag känner tre personer (som jag vet om) med "vaggor" i sina horoskop. 1 av dom är så liten o med så många andra aspektmönster i sin karta så där är svårt att känna/se/tolka något.
Dom andra 2 har bara "vaggor" o personerna känns så...lugna. Som om dom inte alls oroar sig för framtiden. Dom är födda i Juli-93. Lite loja o lata, lejon förvisso, men samtidigt harmoniska utan "nojjor".
Vaggor sägs ge nån "välsignelse", "blessing" ...vad det nu betyder.
Himla intressant med aspektmönster.
:)


Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tycho Brahe
InläggPostat: mån feb 20, 2012 6:35 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej igen!

Tack för dina iakttagelser. Kul att du upptäckt de här aspektmönstren! De är väldigt intressanta och spännande att studera. Det finns nog en hel del att läsa om dem på nätet.

Kolla gärna Mia Farrows horoskop, som nästan är som en provkarta över olika aspektmönster: mia-farrow-t386.html

På min hemsida, Galaktiska Gondolen, har jag lite material om sådana här mönster: https://sites.google.com/site/galaktisk ... ktmoenster

Det finns egentligen en väldig massa mönster, många fler än jag tar upp på hemsidan. Mest elegant är det förstås om mönstrets namn också säger något om den astrologiska innebörden. I en del fall verkar det vara så:

Drake (alltså en pappersdrake): Man "flyger" fram med hjälp av drakens energimönster.

Tors hammare: Man satsar all sin kraft, förmåga, prestige, osv, sätter allt på ett kort, slungar hammaren mot jättarna. (Se t.ex. Mia Farrow och Al Pacino).

Vagga: Möjligheter i livet väntar på att man ska ta vara på dem. (Det är väl det, antar jag, som är den "välsignelse", som du nämnde).

Lycka till med det fortsatta studiet av de här planetmönstren. Snart har vi en stortrigon på himlen (dessvärre inte synlig i sin helhet) mellan Venus/Jupiter i Oxen, Mars i Jungfrun och Pluto i Stenbocken (exakt den 13 mars). Nåja, flera av planetrna kan ju ses var för sig och särskilt konjunktionen mellan Venus och Jupiter som aftonstjärnor kan bli en vacker syn på kvällshimlen.

Ha det bra!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tycho Brahe
InläggPostat: tor feb 23, 2012 1:41 am 

Blev medlem: fre dec 03, 2010 7:05 pm
Inlägg: 26
Hej!

Jag kikade på Mia Farrows horoskop, så där ser min dotters karta ut ungefär, många.. många. Hon har inget storkors dock. Min ene son har ett storkors ihop med en stortrigon. Lillkillen har ett T-kors. Det var hos dom jag såg mönstrena först, eller jag såg sonens storkors o blev till en början förfärad!
Kan man få balans på storkorset kan det bli en enorm styrka. Det var visst dom båda oppositionerna i storkorset man skulle koncentrera sig på att balansera. Balanseras dom följer kvadraturerna runt om efter.
Kombinationen storkors o stortrigon, vad betyder det...rörligt o luft...?..
Jag är inte bra på att tolka dom, inte det minsta. Har inte en aning om vad Tycho Brahes vagga vill säga. Inte heller Farrows eller min lillas alla mönster. Att ha så många, är det bra eller dåligt? Det måste dra åt många olika håll alltså...både dom lättflytande energierna o dom spänningsfyllda. Nej, jag kan inte ens fantisera vad dom gör.

Ha det!
:)


Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 6 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron