Aktuellt datum och tid: ons jan 27, 2021 3:50 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Jimi Hendrix
InläggPostat: sön nov 20, 2011 1:00 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till ännu en "Veckans profil"!

Den amerikanske rockgitarristen Jimi Hendrix föddes den 27 november 1942 i Seattle i Washington. Hans barndom var – med hans egna ord – ”förvirrande”. Fadern tjänstgjorde i amerikanska armén under andra världskriget. Modern tycks mest ha lämnat bort sin son till olika släktingar. Fadern återkom efter kriget (1945). Något bra förhållande till föräldrarna tycks den unge Jimi (som då hette James Marshall Hendrix) aldrig ha haft. Alkohol och familjebråk hörde till bilden. Modern försvann och dog senare. På faderns sida var Jimi Hendrix delvis av Cherokee-indiansk härkomst.

Musiken kom att uppfylla hans liv. Snart lärde han sig spela gitarr och blev med i olika band. Inspirationen kom från bluesartister som B.B King, Howlin´ Wolf och Muddy Waters.


Bild


1966 upptäcktes Jimi Hendrix av den brittiske managern Chas Chandler och det kom att bli i England som Hendrix fick sitt genombrott tillsammans med två kompmusiker i bandet The Jimi Hendrix Experience. Gruppen slog igenom stort med låtar som Hey Joe, Purple Haze och The Wind Cries Mary. De tre första skivorna var Are You Experienced?, Axis – Bold as Love och Electric Ladyland.


Bild


Jimi Hendrix kom att revolutionera elgitarrspelet tack vare en blandning av enastående spelteknik och förmåga att utnyttja den nya elektronikens möjligheter. Förutom blues- och soultraditionerna fick också 1960-talets psykedeliska strömningar stor betydelse för hans musik.

Den 18 september 1970 dog Jimi Hendrix i London en alltför tidig död – han var endast 27 år – förmodligen i samband med en överdos av sömntabletter. Vid tiden för dödsfallet lär han ha varit inne i en turbulent period då problemen växte honom över huvudet utan att han hade någon att anförtro sig åt eller få stöd av.


Jimi Hendrix horoskop ser ut så här:


Bild

Jimi Hendrix, 27 november 1942, 10:15, Seattle, Washington, USA

(Källa: Astro DataBank)


Skytten är dominerande tecken. Såväl Ascendenten som Solen, Venus och Merkurius är i detta rörliga eldtecken. Äventyrlig, optimistisk, otyglad, filosofisk är ord som stämmer väl in på Jimi Hendrix. Eldelementet överväger i horoskopet och visar på en starkt motiverad person som brinner för sina idéer och strävanden. Jordelementet lyser däremot med sin frånvaro – inte en enda planet i hans horoskop är i detta element – så han hade säkert en hel del problem med att vara ”jordad”. Hans musik är ju också helt ”elektrifierad” och mer ett uttryck för eld än jord.

De flesta planeterna är i den södra hemisfären – horoskopets övre del – och visar på den yttre världens och karriärens betydelse för honom och att han ville sätta sin prägel på omvärlden.

Neptunus (musik, poesi, droger) – högt på himlen i Venus-styrda Vågen – är väl aspekterad: sextiler till såväl Månen som Merkurius (vilka i sin tur bildar en trigion med varandra) och dessutom en trigon till Uranus i Tvillingarna i femte huset för kreativitet och självuttryck. Hela det här mönstret speglar musikalisk och poetisk känslighet liksom fantasi och nytänkande. Månens konjunktion med Jupiter antyder ett expansivt sinne och en optimistisk syn på saker. Trigonerna till Solen och Merkurius i Skytten visar på lättsamhet och förmåga att kommunicera känslor.

Tillsammans med Månnoderna formar planeterna i Skytten (Solen, Merkurius och Venus) i opposition till Uranus och Saturnus i Tvillingarna ett s.k. storkors som sätter sin prägel på horoskopet. Norra månnoden i Lejonet är också i konjunktion med Kiron. Det tycks handla om hans livsväg, hans öde (Månnoderna) och de svårigheter han hade att övervinna (oppositionen mellan planeterna i Skytten respektive Tvillingarna).

Solens opposition till Saturnus speglar förhållandet till fadern och andra yttre auktoriteter. Uppväxten var trasslig och besvärlig och relationen till fadern var inte den bästa. Den unge Jimi kände sig säkert hindrad och tvungen att ”slå sig fri”. Solens och Merkurius opposition till Uranus visar på hans rebelliska sida liksom på impulsivitet och oförutsägbarhet.

Samtidigt pekar den Norra månnoden i Sol-styrda Lejonet i åttonde huset mot ett behov att utveckla inre styrka och forma sin kreativitet i syfte att generöst kunna dela med sig av den till omvärlden. Detta kom ju till uttryck i hans musik och den Norra nodens konjunktion med Kiron tycks visa att hans livsuppgift (den musikaliska kreativiteten) också var förbunden med att lindra smärta – hans egen och andras.

Mars i Skorpionen på den elfte husspetsen är märkligt oaspekterad och tycks leva sitt eget otyglade liv. I Skorpionen är den ett uttryck för den passionerade krigaren, dramatisk och farlig. De mindre aspekter den ändå formar är en halvkvadratur till Neptunus och en quindecil till Uranus – bilden av den rebelliske musikartisten som gör vad som faller honom in.

Också Pluto i Lejonet, i en vid konjunktion med Månen och i trigon med Solen, Merkurius och Venus, visar på intensitet och dramatik som behöver kanaliseras i kreativa banor. Trigonen med Merkurius antyder ett utforskande sinne, en förmåga att röra sig bortom det ytliga och kunna formulera det i ord och musik.

Pars Fortunae, slutligen, är i Lejonet i det åttonde huset och tycks visa att Jimi Hendrix största lycka och glädje låg i hans kreativitet (Lejonet), att han generöst kunde dela sina musikupplevelser med andra.


Kommentera gärna horoskopet!


En video som visar The Jimi Hendrix Experience hela konsert i Stockholms konserthus 1969: http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=TeZ9OOAe1Ho


Mats i det blå


"Veckans profil"-tolkningarna finns numera samlade på Kända personers horoskop: https://sites.google.com/site/kaendapersonershoroskop/_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron