Aktuellt datum och tid: ons jan 27, 2021 3:14 am

 Sida 1 av 1 [ 3 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Skratta eller gråta?
InläggPostat: sön jan 16, 2011 2:24 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Man vet inte om man ska skratta eller gråta när man ser hur total förvirringen och okunnigheten är kring zodiaken. Plötsligt fick en astronom, Parke Kunkle, i Minneapolis i USA för sig att gå ut i media (den 14 januari) med "den sensationella nyheten" att de zodiaktecken astrologerna använder är "nästan en hel månad fel". Nyheten spreds via media över hela USA och vidare över resten av världen genom Twitter och Facebook. Många blev djupt chockerade och förvirrade. "Är jag inte längre ett Lejon? Kräfta känner jag mig inte alls som!", osv.

Media-papegojorna DN och Aftonbladet förde i vanlig okritisk ordning "nyheten" vidare till svenska läsare (http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/horo ... -manad-fel). Den typiskt svenska reaktionen blev att de båda tidningarnas nätupplagor bombarderades med ilskna och förnärmade kommentarer om vilken "bluff" och "skit" astrologin är.

På amerikanska astrologibloggar och i Twitter-meddelanden fick astrologerna lugna upprörda människor med besked om att ingenting har ändrats, att ett Lejon fortfarande är ett Lejon, en Kräfta en Kräfta, och att "nyheten" inte alls är någon nyhet utan något som har varit känt i flera tusen år.

Astronomer och andra som vill svartmåla astrologin tar ofta till argumentet att zodiaken inte längre stämmer med stjärnhimlen. Men det är - liksom andra argument som de använder - ett mycket dåligt och dumt argument. För den västerländska, tropiska zodiaken är inte alls relaterad till stjärnhimlen utan till årstidernas gång här på Jorden! Vårdagjämningspunkten sammanfaller med 0º Väduren och det är det som bestämmer hela zodiaken. 0º Kräftan är sommarsolståndet, 0º Vågen är höstdagjämningen och 0º Stenbocken är vintersolståndet. Den tropiska (till årstiderna relaterade) zodiaken avser alltså TIDENS gång, inte RUMMETS utsträckning (stjärnhimlen). Den tropiska zodiakens indelning i tolv tecken syftar inte på konstellationer utan är en arketypisk/matematisk indelning av cirkeln (helheten) i tolv lika delar.

Årstiderna påverkas inte av precessionen (vårdagjämningspunktens långsamma förskjutning i förhållande till de avlägsna stjärnorna) och den tropiska zodiaken blir därför aldrig "föråldrad". Den är tvärt om "evigt ung".

Den sideriska (stjärnhimmelsrelaterade) zodiaken, däremot, förskjuts i förhållande till årstiderna. Den rör sig långsamt i förhållande till den tropiska zodiaken och tropiska 0º Väduren befinner sig nu i början av sideriska Fiskarnas tecken på väg (bakåt) mot sideriska Vattumannens tecken. Inträdet i sideriska Vattumannen (om ett par hundra år) markerar början av den omtalade "Vattumannens tidsålder". Det är så de båda zodiakerna samverkar - något astronomerna inte borde vara okunniga om.

Så DN:s rubrik, "Horoskopet en hel månad fel", är inget annat än ännu en okunnig dos blå dunster som man slår i ögonen på lika okunniga (och naturligtvis lika allvetande) läsare. Som astrolog får man tyvärr vänja sig vid ständiga attacker från den allvetande okunnigheten.

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Skratta eller gråta?
InläggPostat: tis jan 18, 2011 1:22 am 

Blev medlem: tor maj 13, 2010 1:50 pm
Inlägg: 15
Jahapp, vad skönt för skeptikerna. Nu har de ytterligare en anledning att slå ned på astrologin! :?
Men...vi är ju på väg in i vattumannens era nu..eller? Jag tycker jag hör olika bud hela tiden. Du säger om ett par hundra år. Många säger att det sker nu omkring 2012. I den astrologibok som jag studerar menar de att varje tidsålder varar i omkring 2000 år och att konstellationerna astronomiskt sett kan överlappa varandra. Det torde vara därför vi redan nu kan se att vattumannens era närmar sig, med all teknologisk utveckling osv. Fiskens tidsera började alltså vid år 0, dvs det år många säger att Jesus föddes och det är också därför vi ofta kan se en fisksymbol i kristna sammanhang. Vädurens era kopplas till Mose, som vi alla minns blev mycket vred när han kom ned från berget med stentavlorna och fann folket tillbedja en stenkalv, dvs en symbol för Oxen vars tidsera då var över.
Jag vill åter tipsa alla om att se Zeitgest the movie (finns att se gratis här på internet). Del 1 behandlar just detta med astrologi och religion. :wink:

Ha det bra alla!
//Luna_________________
Såsom i himmelen, så och på jorden.
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Skratta eller gråta?
InläggPostat: tis jan 18, 2011 8:40 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej Luna!

Ja, visst finns det många olika bud angående när Vattumannens tidsålder börjar. Men det är, som du också säger, en överlappande övergång mellan tidsepokerna.

Vårdagjämningspunktens vandring runt hela zodiaken (den s.k. precessionen) anses ta 25 920 år (1º på 72 år; 360x72=25 920). Varje zodiakepok är då 25 920:12=2 160 år. Jämför man den västerländska, tropiska (årstidsrelaterade) zodiaken med den indiska, sideriska (stjärnhimmelsrelaterade) zodiaken, så är skillnaden idag ca 24º. Dvs. 0º Väduren (vårdagjämningspunkten) i den tropiska zodiaken befinner sig ungefär på 6º Fiskarna i den sideriska zodiaken. Eftersom rörelsen går baklänges i zodiaken är det alltså - rent matematiskt sett - ca 6x72=432 år kvar tills Vattumannens tidsålder börjar, vilket då skulle vara ca år 2443. Men bara ca, dels eftersom det inte är exakt 6º kvar och dels eftersom det finns flera olika bud angående exakt hur stor avvikelsen är mellan de två zodiakerna.

Om vi ändå tar år 2443, så betyder det att Fiskarnas tidsålder började ca 2443-2160=ca år 283, och alltså inte år 1 (och absolut inte år noll eftersom det inte finns något sådant år). Väljer vi istället en skillnad mellan zodiakerna på 25º, så hamnar vårdagjämningspunkten på 5º Fiskarna och vi får 5x72=360 år kvar till Vattumannens tidsålder som då skulle börja år 2371. Fiskarnas tidsålder skulle då ha börjat 2371-2160=år 211. De exakta årtalen är är alltså svåra att fastställa, men någon gång mellan åren 211 0ch 283 bör Fiskarnas tidsålder ha börjat. Fisken blev ju, som du säger, en kristen symbol.

Att många vill se det som att Vattumannens tidsålder redan är här ligger nog i sakens natur eftersom, precis som du säger, det är en stor överlappning mellan epokerna, ungefär som en gryningsperiod. Kanske kan man säga att vi nu befinner oss i en tidig gryning när det gäller "den nya tidsåldern". En annan viktig kosmisk händelse i vår tid är att vintersolståndet sedan ett antal år befinner sig i konjunktion med vår galax centrum! Det inträffar bara en gång på ca 26 000 år och det är det, i kombination med Maya-kalendern, som ligger till grund för talet om år 2012. Många vill se ett samband mellan detta och början av Vattumannens tidsålder.

"Zeitgeist", som du nämner, vill ju visa på hur innehållet i kristendomen och Bibeln har en astrologisk bakgrund. I stora drag är det just så som det framställs i filmen. Men ska man vara kritisk, så påstår man där tyvärr en del saker som inte är helt korrekta och det förtar lite av filmens värde. Vill man läsa om motsvarande saker i mer tillförlitlig form, så finns boken "The Christ Conspiracy - The Greatest Story Ever Sold" av Acharya S. Den är - mer eller mindre befogat - mycket kritisk till kristendom och andra religioner. Personligen anser jag att religionens innehåll och mening förhöjs och förandligas av den kosmiska eller astrologiska bakgrunden. För mig är bibelberättelserna vackra och meningsfulla tack vare den astrologiska symboliken och innebörden och inte för att de skulle vara "historiska", verkliga händelser. Det bästa uttalande jag har hört om religiösa föreställningar är Salustius´ ord: "Detta har aldrig inträffat, men det händer hela tiden!"

Allt gott!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 3 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron