Aktuellt datum och tid: ons jan 27, 2021 3:26 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Påsken - en himmelsk passage
InläggPostat: fre apr 06, 2012 2:23 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej alla!

Påsken är en viktig högtid både i den judiska och den kristna religionen. Vid den judiska påsken (פסח pesach, ”passage”) firar man bibelberättelsens ”uttåg ur Egypten”, där det offrade ”påsklammets” blod smetas på husets dörrposter och Herrens dödsängel PASSERAR förbi och skonar israeliterna. Vid den kristna påskhögtiden handlar det om den bibliska berättelsen om Jesu offerdöd på korset, som ju enligt berättelsen inträffade under den judiska påsken.

Bild

Jesus korsfästelse. Ekeby kyrka, Gotland, 1200-talet

När påsken ska infalla varje år bestäms astronomiskt eller kanske snarare astrologiskt genom att man för påskdagen väljer den första söndagen efter den fullmåne som följer på vårdagjämningen (som vanligen är den 21 mars). Tiden för fullmånen varierar från år till år, därför infaller också påsken olika varje år.

Sett i ett mer kosmiskt perspektiv handlar ”påsken” alltså om det som sker vid vårdagjämningen, då Solen inträder i Vädurens tecken och därmed öppnar dörren till våren och sommarhalvåret. Vid vårdagjämningen PASSERAR (hebreiska פסח pesach) Solen i sin bana över ”himmelsekvatorn” (Jordens ekvator utprojicerad på himlavalvet) och det norra halvklotet upplever vårens och sommarhalvårets början. Dörren öppnas för ljuset att lysa upp vår värld. Växtligheten och djurlivet börjar spira och få liv.

Man kan också säga att vårdagjämningen innebär att Solen på sin årliga resa i sin bana KORSar himmelsekvatorn. Här har vi alltså också den kristna påsken med korsfästelsen. Korset är annars en symbol för de fyra riktningarna/årstiderna/elementen och ”korsfästelse” i mer esoterisk mening står för andens/själens ”fångenskap” eller nedsänkande i fysisk inkarnation.

Att vi önskar varandra ”Glad påsk!” innebär ju framför allt att vi – i mer ”hednisk” mening – firar vårens ankomst. Därav alla påskägg och påskharar, symboler för fertilitet och liv.

Så jag får önska alla en Glad påsk!


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron