Aktuellt datum och tid: tor jan 28, 2021 3:25 pm

 Sida 1 av 1 [ 3 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Omdana och omdanas - den nya alliansregeringen 2010
InläggPostat: tor okt 07, 2010 1:28 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej!

"Stormen har bedarrat och molnen har skingrats" - så inledde statsminister Fredrik Reinfeldt sin regeringsförklaring några veckor efter det dramatiska valet i september. Det kan vara intressant att ta en titt på horoskopet för den nya regeringsbildningen. Den nya regeringen Reinfeldt 2010 drivs, liksom den tidigare, av en idé om en fortgående transformation och djupgående förvandling av det svenska samhället. Man vill transformera och förändra ekonomin, arbetslivet och hela samhällsstrukturen - bort från det gamla "socialdemokratiska Sverige" som vi är vana vid och mot det "nya Sverige" som är målet för regeringsalliansens strävanden.

Det här transformativa programmet framgår också mycket tydligt av den nya regeringens horoskop, ställt för statsministerns regeringsförklaring, som påbörjades klockan 14:23, tisdagen den 5 oktober.


Bild


Första huset domineras av Pluto - transformationens planet - i Stenbocken och i kvadratur till omvälvande Uranus i det upplösande tecknet Fiskarna i det andra huset - i sin tur i konjunktion med förstärkaren Jupiter. Pluto bildar också en kvadratur till Merkurius i Vågen i åttonde huset. MC i transformativa och plutostyrda Skorpionen ger ytterligare tyngd åt det här förändringstemat. I tionde huset återfinns också Mars och Venus i samma tecken, liksom även Pars Fortunae.

Så det är ingen tvekan om att den här regeringens politiska program avser en djupgående transformation av det svenska samhället. Det innebär en fortsättning av de genomgripande förändringar som påbörjades - med rivstart - under den föregående mandatperioden.

Ascendenten i jupiterstyrda Skytten visar att regeringen bärs upp av en idé om samhällsomvandling - ascendentstyraren Jupiter är ju i konjunktion med den omvälvande Uranus i Fiskarna i det andra huset (värden, värderingar) - en idé eller ideologi som tydligt framgick av statsministerns tal vid regeringsförklaringen.

Så regeringen är ute efter att förändra, omdana och transformera. Men samtidigt, med Pluto i Stenbocken i första huset i kvadratur både till Uranus/Jupiter i Fiskarna i andra huset och till Merkurius i Vågen i åttonde huset, kan regeringen inte undgå att själv transformeras i den här processen!

Pluto i första huset visar på en transformativ ledning som både förändrar och också själv förändras. I Stenbocken handlar det om transformerandet av gamla strukturer - med alliansregeringens retorik, "det gamla (socialdemokratiska) bidragssamhället". Den nya "arbetslinjen" ska få landet på fötter igen. Det "sovande folket" ska väckas med en skrällande väckarklocka. Men för att komma i den här positionen att omdana det svenska samhället har regeringsalliansen - och i synnerhet Reinfeldts egna Moderater - varit tvungna att omdana sig själva! Det är genom det fenomenala förvandlingstricket från ett ursprungligen konservativt högerparti till "Sveriges nya - och enda - arbetarparti" som de "Nya Moderaterna" har lyckats få 30 % av befolkningens röster! Även om detta kanske i första hand måste ses som en strategisk "krigslist", så blir förvandlingen ändå tvingande för regeringspartierna. De tvingas genom omdaningen av samhället att också själva genomgå en djupgående transformation!

Planeterna i det andra huset - Neptunus och Kiron i Vattumannen och Jupiter och Uranus i Fiskarna - är alla retrograda! Jag tolkar det som att alliansregeringen - den nybildade minoritetsregeringen - tvingas tänka igenom sina värderingar, sin inställning, sin relation till det samhälle man är i färd med att omdana. En tid för reflektion, reorientering, reorganisation, anpassning, avstämning och summering för att kunna gå vidare. Man behöver se på konsekvenserna av den förda politiken och också - om än motvilligt - lyssna till oppositionens invändningar, dvs. synpunkterna från de partier som företräder den majoritet - trots allt - av befolkningen som inte röstat på den styrande alliansen.

Så, som jag tolkar det hela, gäller för den här regeringen att transformera och transformeras, omdana och omdanas! Något nytt växer fram - både landet som helhet och den styrande regeringsalliansen måste genomgå en djupgående omvandling, framför allt markerad i horoskopet av första husets Pluto i Stenbocken, men också av Plutos kvadratur till ascendentstyraren Jupiter i konjunktion med omvälvande Uranus i upplösande Fiskarna i det andra huset (värderingar, tillgångar, resurser, förmågor).

Verkligheten - representerad av Pluto, Stenbocken och Saturnus i konjunktion med både Solen och Merkurius i Vågen - tvingar fram en genomgripande förändring och omdaning i mer autentisk riktning. Inte minst miljöproblemen måste tas på allvar och kräver ett ansvarstagande. Regeringens Sol är i konjunktion med en i Vågen upphöjd Saturnus i kvadratur till Månens nodaxel (Kräftan/Stenbocken). Månen i Jungfrun i åttonde huset antyder ytterligare behovet av rannsakan och omvandling, förstärkt genom sextilerna till Mars/Venus i plutostyrda Skorpionen i tionde huset.

Mycket diplomati och förhandlande lär behövas i den nya minoritetspositionen där hänsyn måste tas till en bredare och mer varierad opposition. Merkurius är i Vågen (förhandlingar) i konjunktion med Saturnus (ansvar, auktoritet). Men Merkurius är också i opposition till Uranus och i kvadratur till Pluto, så Reinfeldts regering lär få svårigheter att lyssna till och ta till sig av oppositionens synpunkter.

Att också Pars Fortunae befinner sig i transformativa Skorpionen i det tionde huset (och i trigon till horoskophärskaren Jupiter) kan förhoppningsvis antyda att alliansregeringen trots allt ändå har förutsättningar att nå framgång med den stora omdanande process man satt igång.

Ha gärna synpunkter på min tolkning!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Omdana och omdanas - den nya alliansregeringen 2010
InläggPostat: tis okt 12, 2010 8:32 pm 

Blev medlem: lör okt 03, 2009 10:18 pm
Inlägg: 21
Ort: Malmö
Hej Mats!

Har tittat lite på Regeringsförklaringens horoskop, och det ligger onekligen en hel del i det du säger. Märker hur jag, när jag tittar på horoskopet, har svårt att vara helt neutral. Konstaterar att både Asc- och MC-styraren har stark dignitet, vilket antyder att allt prat om Sverigedemokraterna till trots, så verkar regeringen stark nog att kunna driva igenom sin politik utan direkta problem.

Är i sådana fall mer bekymrad över oppostionen. Eftersom detta är horoskopet för den nya regeringen, så får väl den symboliseras av Asc/1:a huset, varför oppostionen blir Dsc/7:e huset, styrt av Merkurius som av horoskopet att döma verkar få förtvivlat svårt att tänka utanför boxen (konjunkt Saturnus, nästan förbränd av Solen), utan snarare stelna i sin ideologiska skåpmat. Oppositionen mellan Jupiter (regeringen) och Merkurius (oppositionen) går dessutom över teckengränserna, så frågan är om det blir någon egentlig debatt, eller om man debatterar förbi varandra hela tiden.

Angående Pluto i 1:a huset. Jag kommer ihåg att jag tog tiden för den förra regeringsförklaringen, men jag kommer inte åt den just nu. Pluto var ju då i slutet av Skytten, men det torde ha varit vid ungefär samma tid, så sannolikt låg Pluto ännu närmare Asc, vilket stämmer bra med att valet 2006 hölls med Pluto i oppostion till Sveriges Sol och kvadratur till Månen (1523 års horoskop). Detta var det verkligt transformativa ögonblicket enligt min mening. Att regeringen vill gå vidare med sina reformer tar jag för givet. Problemet den sannolikt kommer att få är att den för en otidsenlig politik.

Det är numera en nästan vedertagen sanning bland samhällsvetare att det viktiga genombrottsåret för det nyliberala (eller vad man ny vill kalla det) projektet var 1982, dvs året då Saturnus och Pluto senast var i konjunktion. Jag har gått tillbaka och tittat på Saturnus/Pluto cykeln de senaste 100 åren, och sett att den markerar breda allmänna ideologiska, politiska och ekonomiska trender. T.ex. så föll den föregående konjunktionen 1947, direkt efter kriget, och markerade startskottet för det som jag tror att man fortfarande tänker på som välfärdssamhället. Det projektet började krackelera ungefär när Saturnus och Pluto möttes i kvadratur i början av sjuttitalet, och samma sak tror jag händer nu - dvs innevarande ekonomiska kris markerar början till det nyliberala projektets sönderfall.

Det är möjligen detta som kan vara ironin i Alliansens position, att man under resans gång transformeras på ett sätt som man inte riktigt tänkt sig. Jag tror nämligen inte att främst Moderaternas nydaning är ett steg åt vänster. Det är fernissa. Jag läste en engelsk författare, vars namn jag tyvärr har glömt, som har skrivit om vad som hänt konservativa partier de senaste 30-40 åren (då Moderaterna i Sverige), och han menar att den viktiga ändringen över nästan hela linjen är att konservativa partier tenderade förr att vara pragmatiska och sträva efter social sammanhållning. De kunde därför vara motvilliga välfärdsivrare, eftersom de insåg att välfärdssamhället ändå hindrade revolter, strejker osv. Men för 30-40 år sedan blev konservativa partier närmast klassiskt liberala, och dessutom styrda av ideologi istället för att vara pragmatiska och förändra bitvis, så som de tidigare hade gjort. Istället för en stark stat, började man eftersträva en stat som lade sig i så lite som möjligt.

Jag funderar över detta eftersom inte bara Asc faller i Skytten, utan också 12:e husspetsen. Jupiter styr då båda, vilket skulle kunna antyda att regeringen är sin egen värsta fiende, just på grund av sin egen ideologiska övertygelse. Uranus konjunkt Jupiter kan ju också vara ett tecken på splittring inom Alliansen, särskilt om de andra partierna tycker att Moderaterna blir alltför stora på deras bekostnad.

Jag tror precis som du att Solen, Merkurius och Saturnus i Vågen berättar om att det kommer att krävas förhandlingar för att upprätthålla en balans, men jag tror att det lika väl kan vara en intern som extern process. IC är i Oxen och dess styrare, Venus, är i exil, och det andra tecknet som Venus styr, Vågen är instängt i 9:e huset. Hur stark regeringen än ser ut, så finns det en svaghet i grunden som kan komma att uttrycka sig i en svårighet att formulera vidare visioner (och Jungfrun på 9:e husspetsen med Saturnus i huset antyder att livsåskådningen för regeringen egentligen är gammaldags puritanism - arbetslinjen). När man har sålt ut allt man kan och slaktat i ersättningssystemen så mycket man kan och sänkt skatterna så mycket man kan, så kvarstår man som glorifierade administratörer; byråchef Reinfeldt med rektor Björklund och kompanjoner.

Som sagt, det är svårt att vara neutral när man uttolkar sådana här horoskop, men den viktiga cykeln här är ändå Saturnus/Pluto, som jag är övertygad om berättar om att vi håller på att lämna det slags tid och gångbarheten i det slags samhälle som Alliansen egentligen vill se. Pluto i 1:a huset blir därmed inte nödvändigtvis den transformation Alliansen tänkt sig. I Stenbocken finns det en rätt stor sannolikhet för att den markerar betydelsen av en stark regering, vilket den här regeringen säkert är, men samtidigt en regering som förr eller senare behöver erkänna att marknaden inte är den allenarådande saliggörande kraft man velat göra gällande. Det kan vara den riktigt stora ironin för regeringen.


Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Omdana och omdanas - den nya alliansregeringen 2010
InläggPostat: ons okt 13, 2010 12:15 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej Mark!

Tack för din fördjupade analys av det politiska läget. Håller med dig i allt väsentligt. Du uttrycker bra, tycker jag, det jag själv fick känslan av när jag kollade den nya regeringens horoskop - att alliansen själv, som du skriver, "under resans gång transformeras på ett sätt som man inte riktigt tänkt sig."

Eftersom Uranus är med i spelet, så går det nog inte heller att säga med säkerhet vad transformationen kommer att leda till. Det är snarare ovisshet och överraskning som antyds. När det gäller regeringens ideologi, så ligger det nog mycket i det du säger, att det handlar om "gammaldags puritanism - arbetslinjen". Intressanta iattagelser du gjort av Saturnus/Pluto-cykeln, att konjunktionen 1947 markerade efterkrigstidens idé om ett "välfärdssamhälle" medan den nästföljande konjunktionen 1982 istället tycks ha markerat ett genombrott för den nyliberala ideologin. Om sedan kvadraturerna markerar krackeleringarna i respektive ideologi, så tycks ju tiden, som du säger, vara inne för det "nyliberala projektets" nedgång och fall.

Det var väl ungefär vad jag också var inne på när jag skrev att verkligheten kommer att göra sig mer och mer påmind för alliansregeringen. Idéerna kolliderar förr eller senare med en verklighet som inte ser ut som man trott, representerad av Pluto och Saturnus.

Sedan kan man ju undra vad nästa konjunktion ska bära i sitt sköte... :shock:

Ha det bra!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 3 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron