Aktuellt datum och tid: tor jan 28, 2021 3:22 pm

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Odetta
InläggPostat: lör dec 31, 2011 2:00 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till Veckans profil!

Den amerikanska sångerskan, gitarristen och medborgarrättsaktivisten Odetta Holmes föddes i Birmingham i Alabama men kom att växa upp med sin mor och yngre syster i Los Angeles. Redan som barn drogs hon till musiken och modern sparade pengar så att den unga Odetta kunde börja en musikutbildning. Hon fick en klassisk sångskolning och vid 19 års ålder fick hon en roll i musikalen Finian´s Rainbow.

Men snart tog intresset för folkmusik över och det var inom det området hon kom att göra sig ett namn efter att ha uppträtt på The Blue Angel Folk Club i New York och The Tin Angel i San Fransisco, där debutskivan spelades in live tillsammans med Larry Mohr. Därefter följde en solokarriär med nya skivalbum: Odetta Sings Ballads And Blues (1956), At The Gate Of Horn (1957) och Odetta Sings Folk Songs (1963). Välkänd blev hennes duett med Harry Belafonte i sången There Is A Hole In The Bucket, som framfördes i Carnegie Hall i New York 1960.

Bild


Odettas artistiska framträdande kännetecknades av en mycket kraftfull sång och stor intensitet i närvaron på scenen. Många är de kända artister som har influerats av henne, från Pete Seeger, Joan Baez och Harry Belafonte till Janis Joplin och Bob Dylan.

Själv betraktade hon sig inte som en äkta folksångerska. ”Jag har inget emot att man kallar mig så,” förklarade hon, ”men jag är musikhistoriker. Jag började tolka folkmusik därför att jag beundrade den. Jag har haft tur. Tack vare folksångerna kan jag framföra mina åsikter.” Odetta hade ett starkt engagemang i medborgarrättskampen.

Bild


Karriären fortsatte långt upp i åren. Under det sista levnadsåret framträdde hon i rullstol. Hon dog i början av december 2008 i en hjärtattack, ett par månader innan hon skulle ha framträtt vid Barack Obamas presidentinstallation. Hon blev 77 år.

Odetta var gift vid ett par tillfällen men äktenskapen slutade i skilsmässa.

Hennes horoskop ser ut så här:


Bild

Odetta, 31 december 1930, 09:20, Birmingham, Alabama, USA

(Källa: Astro DataBank)


Mest framträdande tecken är Stenbocken (Solen, Saturnus, Merkurius i elfte och tolfte husen) och Oxen (Månen och Kiron i tredje huset). Jordelementet visar på en kraftfull, stabil och jordnära person. Betoningen på tredje och elfte husen visar hennes behov att kommunicera och att dela mål och visioner med andra. Horoskopets kvadranter och hemisfärer är i balans. Månen är i växande fas på väg mot fullmåne och speglar handlingskraft och målinriktning.

Ascendenten i Uranus-styrda Vattumannen tyder på frihetslängtan, originalitet och humanism. Månen, upphöjd i Oxen i det tredje huset för kommunikation, visar på ett stort behov att kommunicera och en förmåga att förnimma och tolka andras känslor, förstärkt av trigonen till Merkurius i Stenbocken på den tolfte husspetsen. Trigonen till Saturnus i egna tecknet Stenbocken i det elfte huset antyder inre självförtroende och målmedvetenhet. Sextilerna till Pluto och Jupiter i Kräftan i femte huset för kreativitet och självuttryck speglar emotionell kraft och generositet medan kvadraturen till Mars i Lejonet antyder ett kraftigt temperament och kreativ energi.

Solen och Saturnus i Stenbocken i horoskopets elfte hus visar på en allvarligt lagd och auktoritativ person som inger respekt. Kvadraturen till Uranus i Väduren i det andra huset speglar impulsivitet och originalitet hos en unik person som följer sin egen väg. Sextilen till Neptunus visar på insiktsfullhet och en kreativ, intuitiv och artistisk talang.

Saturnus-disponerade Merkurius i tolfte huset styr de fjärde och femte husen och säger oss att Odetta ägde vishet och insikt och genom sin musik och sång kunde göra sig till talesperson för den stora massan. Venus i Skorpionen i konjunktion med MC ger oss bilden av en konstnärlig, i det här fallet artistisk och musikalisk, karriär. Venus styr det framträdande tredje huset för kommunikation, där den disponerar Månen och Kiron.

Hög energinivå och en stark drift att vara kreativ visas av Mars i Lejonet i det sjätte huset i trigon med Uranus, kvadratur med Månen och quincunx med Saturnus. MC-styraren Jupiter är upphöjd i Kräftan i kreativa femte huset och får extra kraft av konjunktionen mad Pluto.

Norra månnoden i Väduren i andra huset speglar en utmaning att stå på sig och lita till den egna kraften och de egna värderingarna. Månens nodaxel bildar ett ”kosmiskt kors” tillsammans med oppositionerna mellan Solen/Saturnus och Jupiter/Pluto. Vi anar en oerhörd, nästan explosiv, kraft där allvar och tyngd förenas med känsla och kreativt uttryck.

Pars Fortunae i Tvillingarna i femte huset visar att Odettas största glädje och självförverkligande låg i att kunna kommunicera sitt budskap genom sin sång och sitt artisteri.


Kommentera gärna horoskopet!


Ett videoklipp från 1959:
http://www.youtube.com/watch?NR=1&featu ... 6xJLQKIRUI

Ännu ett videoklipp där Odetta på äldre dar framför Amazing Grace:
http://www.youtube.com/watch?v=21pxixV6 ... re=related

Här i duett med Harry Belafonte med sången There is a Hole in the Bucket:
http://www.youtube.com/watch?v=AthT8kw7 ... re=related


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron