Aktuellt datum och tid: ons jan 27, 2021 3:13 am

 Sida 1 av 1 [ 3 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Nya stjärntecken?
InläggPostat: tor jan 20, 2011 11:52 pm 

Blev medlem: mån feb 15, 2010 9:48 pm
Inlägg: 49
Sanning eller lögn? De flesta är skeptiska till detta och det är jag också, men hur fungerar Ormbäraren förresten? Stämmer det tecknet eller är det också bluff enligt er riktiga astrologer?

Källa: http://www.aftonbladet.se/wendela/article8406104.ab


Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nya stjärntecken?
InläggPostat: fre jan 21, 2011 6:31 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej Nemesis!

Nej, det finns inga "nya stjärntecken"! Hela den här "nyheten" (som jag också har kommenterat i ett annat inlägg, "Skratta eller gråta?") kommer av att man blandar ihop olika saker. Antingen på grund av okunnighet eller för att man vill få astrologin att framstå i dålig dager.

Man måste skilja på 1) konstellationer (stjärnbilderna sådana de syns på natthimlen), 2) de sideriska (stjärnhimmelsrelaterade) tecknen, och 3) de tropiska (årstidsrelaterade) tecknen. Det är bara den tredje sorten, tecknen i den tropiska zodiaken, som vi använder i den västerländska astrologin. Tecknen är här knutna till årstidernas gång här på Jorden. 0º Väduren motsvarar alltid vårdagjämningen och det bestämmer hela den tropiska zodiaken ("tropisk" betyder roterande, kretsande; från grekiska tropikos). De tolv tecknen innebär att helhetscirkeln - hela året - har delats i tolv lika stora delar. De påverkas inte av och har ingenting att göra med "stjärnbildernas" lägen på himlen. Så egentligen är det helt fel att tala om "stjärnbilder" eller "sjärntecken" när man talar om de tropiska zodiaktecknen.

För den som inte satt sig in i hur det hela hänger ihop blir det minst sagt förvirrande. Och tyvärr har inte de journalister som skriver om det i nyhetsspalterna satt sig in i hur det ligger till. På så sätt sprids en massa felaktigheter och missförstånd.

Problemet förstärks av att det är lätt att missförstå det här med tecknen, om man inte noga har satt sig in i det. De tropiska årstidstecknen har samma namn och också samma symbolik som de sideriska, stjärnhimmelsrelaterade tecknen, vilka i sin tur har fått namn av de stjärnbilder eller konstellationer som kan ses på himlen. Så det finns en stjärnbild, "Väduren", ett sideriskt tecken, "Väduren", och ett tropiskt tecken, "Väduren". Detsamma gäller alla tolv tecknen. Det här har gett upphov till många och stora missförstånd!

De verkliga stjärnbilderna på himlen är olika stora och har inga skarpa gränser mellan varandra. Tolv eller tretton av dem ligger längs Solens (skenbara) väg över himlen (den s.k. ekliptikan). Övriga stjärnbilder ligger mer eller mindre långt från ekliptikan.

Den sideriska, stjärnhimmelsrelaterade zodiaken är en tolvdelning av helhetscirkeln i förhållande till stjärnhimlen. I stort sett följer den stjärnbildernas lägen på himlavalvet, men den innebär en slags abstraktion eftersom alla tecknen är lika stora (alla 30º). Den här sideriska zodiaken - som används i Indien - är inte knuten till årstiderna på Jorden. Till följd av en långsam, "svajande" eller "wobblande" rörelse hos jordaxeln förskjuts sakta vårdagjämningspunkten i vår tropiska årstidszodiak i förhållande till den sideriska zodiaken och till de verkliga stjärnbilderna. Förskjutningen mellan de båda zodiakerna är 1º på 72 år. För närvarande är förskjutningen ca 24º-25º, så att den tropiska vårdagjämningspunkten befinner sig ca 5º-6º i sideriska Fiskarna på väg (baklänges) mot sideriska Vattumannens tecken. Det är det här som kallas de "astrologiska tidsåldrarna" (var och en om 2160 år).

Men vår västerländska, tropiska årstidzodiak förändras inte i sig själv till följd av den här förskjutningen. Förskjutningen är mellan de båda zodiakerna men ingen av dem förändras själva till följd av den. Den tropiska årstidszodiaken är hela tiden (och har alltid varit) densamma. Den uttrycker Jordens växlande förhållande till Solen under årets gång och har ingenting med förhållandet till himlens stjärnbilder att göra.

Den "nya stjärnbilden" Ormbäraren, som man påstår är ett trettonde stjärntecken är inte på något sätt ny. Den har funnits där hela tiden, intill Skorpionens stjärnbild. men den hör inte till de tolv stjärnbilder som ligger till grund för de sideriska zodiaktecknen. Den kan säkert vara intressant i den gamla himmelsmytologin, men den hör inte till de tolv zodiaktecknen.

Att det är just tolv tecken i zodiaken beror på astrologins arketypiska/matematiska struktur med tre "kvaliteter" och fyra "element". 3x4 ger de tolv tecknen, alla tillhöriga en av tre kvaliteter (kardinal, fast, rörlig) och ett av fyra element (eld, luft, vatten, jord). Något trettonde tecken får helt enkelt "inte plats" i det här astrologiska mönstret.

Hoppas jag har kunnat förklara något så när hur det förhåller sig med det här. Fråga gärna om något är oklart eller om det är något du vill resonera mer om!

Allt gott!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nya stjärntecken?
InläggPostat: lör feb 05, 2011 9:33 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej igen!

Kolla gärna det första av de två videoklippen här nedanför. Där redogör de amerikanska astrologerna Jeff Jawer och Rick Levine för hur det ligger till!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 3 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron