Aktuellt datum och tid: tis mar 02, 2021 6:07 am

 Sida 1 av 1 [ 5 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Norrmalmstorgsdramat 1973
InläggPostat: fre jun 14, 2013 6:35 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej!

Efter ett ganska långt uppehåll i vårt projekt - då jag ändå inte varit helt overksam utan arbetat med hemsidans nya utformning - följer här en tolkning, lagom till 40-årsjubiléet i augusti i år, av horoskopet för det berömda Norrmalmstorgsdramat 1973.


Det s.k. Norrmalmstorgsdramat i Stockholm i augusti 1973 får nog anses vara ett av de märkligare och mest bisarra inslagen någonsin i svensk kriminalhistoria. Händelsen gav vida eko internationellt och gav också upphov till uttrycket Stockholmssyndromet – The Stockholm Syndrome.

Strax efter klockan tio på förmiddagen torsdagen den 23 augusti kliver en man med utländskt utseende in på Kreditbankens kontor på Norrmalmstorg, skjuter mot taket med automatvapen och beordrar på knagglig engelska samtlig bankpersonal att lägga sig ned på golvet. Förutom kpist var mannen beväpnad med dynamit. Chocken och förvirringen var omedelbar och total.

Vad ingen i banken ännu vet är att den hotfulle mannen är en svensk ”yrkeskriminell”, Jan-Erik Olsson, i arabliknande förklädnad och att hans avsikt är att ta gisslan bland bankpersonalen och kräva en stor lösensumma plus frigivning av den vid den tiden redan ökände brottslingen Clark Olofsson.

Efter en inledande konfrontation och skottväxling med tillskyndande poliser har Olsson snart förskansat sig med tre kvinnor ur bankpersonalen som gisslan i ett bankvalv. För polisen och via polisen till regeringen, har han uppgett sina krav – en lösensumma om tre miljoner kronor, Clark Olofsson frigiven och förd till banken samt en fulltankad flyktbil utanför bankentrén.

Långt senare, i sina memoarer, skriver Olsson: ”Det kändes inte illa att lilla jag kunde få den svenska polisen och regeringen att dansa efter min pipa.” (Ur ”Stockholmssyndromet” av Janne Olsson).

Vi vet hur det hela avlöpte. Clark Olofsson fördes från fängelset i Norrköping till banklokalen, gisslantagaren fick lösensumman och en flyktbil placerades utanför banken. Men strax blev positionerna låsta. De båda brottslingarna och gisslan, nu utökad med en man ur bankpersonalen, blev instängda i bankvalvet. Det uppdagas vem Jan-Erik Olsson är, förhandlingarna drar ut på tiden, flera dagar går, polisen beslutar att göra ett riskfyllt fritagningsförsök och borrar hål genom taket ned till bankvalvet, för in gas och tvingar så Jan-Erik Olsson att ge upp.

Hela dramat har under flera dygn följts av en mängd journalister, poliser och nyfikna ute på torget. Statsminister Olof Palme och justitieminister Lennart Geijer har varit nära involverade i händelsen. Inne i bankvalvet kom gisslan delvis att ställa sig på förövarens och hans medhjälpares sida – ett välkänt fenomen som kom att få namn efter den här händelsen – Stockholmssyndromet.

Clark Olofsson återfördes inom lås och bom medan Jan-Erik Olsson dömdes till ett långt fängelsestraff. Till hans fördel ska sägas att han efter Norrmalmstorgsdramat bestämde sig för att lämna den kriminella banan, vilket han också – mot alla odds får man nog säga – lyckades med.

Här har vi horoskopet för händelsen:

Bild
Norrmalmstorgsdramat, 23 augusti 1973, 10:05, Stockholm


Det handlar om en märklig och mångfasetterad händelse och vi har också ett märkligt horoskop med en mängd säregna aspektmönster. Dramat innebar en högst svårbemästrad situation och vi har också att titta på ett komplicerat och delvis svårtolkat horoskop.

Överraskningsmomentet, chocken när den förklädde Jan-Erik Olsson plötsligt stegar in i banklokalen och utan vidare omsvep skjuter en salva upp i taket framgår tydligt av Uranus, överraskningarnas planet, i konjunktion med Ascendenten. Också Mars i Oxen visar på väpnat bankrån. Förklädnaden representeras av Neptunus, som här ses i Skytten i det andra huset (banklokal). Olsson var maskerad som utlänning – Neptunus i Skytten. Men Neptunus kan också stå för utpressning, vilket det kom att bli fråga om här.

Norrmalmstorgsdramat var i mångt och mycket en lång och utdragen förhandling mellan förövaren och polisen och man kan säga att ”förhandlingen” började med skottsalvan i taket! Förhandling representeras astrologiskt av Vågen och dess härskare, Venus, och vi har Vågen på Ascendenten. Ascendent- och horoskophärskaren Venus befinner sig i det egna tecknet på den tolfte husspetsen i konjunktion med Pluto. Venus, liksom Venus-tecknet Oxen och även det andra huset för värden, representerar banker och pengar. I konjunktion med Pluto uttrycks här drama och intensitet, liksom våld och kriminalitet riktad mot en bank, och även utpressning och gisslantagning.

Gisslan och fångenskap representeras annars av Saturnus, här i Kräftan i det nionde huset i konjunktion med Månen i Tvillingarna. Idén, avsikten (Merkurius-disponerade Månen) var att ta gisslan bland bankpersonalen. Att tilltaget från början var dömt att misslyckas framgår av att Månen är ”void of course”!

Håll nu i hatten, för här kommer en av dessa planetplaceringar som ibland får astrologin att framstå som helt fantastisk! Kräftans tecken representerar staden Stockholm och Saturnus (struktur, mönster) kan här stå för ”syndrom” (ett mönster av symptom). Horoskopet pekar alltså självt på det namn – Stockholmssyndromet – som kom att bli internationellt vedertaget för det fenomen som uppstår då en gisslan fattar sympati för gisslantagaren. Saturnus i Kräftan är i konjunktion med Månen (känslor) och i kvadratur med Venus och Pluto i Vågen (själva gisslansituationen). Att Saturnus i Kräftan är i det nionde huset speglar att uttrycket Stockholmssyndromet kom att bli ett internationellt begrepp – The Stockholm Syndrome.

Mars i Oxen i sjunde huset visar, som redan framhållits, på väpnat bankrån, men Mars styr också det sjätte huset som representerar polismyndigheten. Solen i tionde huset på Jungfruns första grad disponerar Merkurius i samma hus och härskar över MC via Lejonet. Detta speglar med all tydlighet att det flera dygn långa dramat (Lejonet) via dagspress och TV (Merkurius) kom att bli ett ”offentligt skådespel” (MC i Lejonet). Solen i Jungfrun kan sägas representera de många poliser som vistades på torget utanför banklokalen och Merkurius visar på de många journalisterna och på den meganyhet dramat innebar. Samtidigt antyds genom Solen att även regeringen övervakade och blandade sig i det dramatiska händelseförloppet.

Retrograda Jupiter i Vattumannen nära IC längst ned i horoskopet anspelar på det som låg till grund för hela tilltaget – fritagningen av den internerade Clark Olofsson och utkrävandet av en väl tilltagen lösensumma. Jupiter bildar kvadratur med Mars i Oxen (vapenhot i banklokal), sextil med Neptunus i Skytten i det andra huset (utpressning, utländsk förklädnad) och trigon med Venus/Pluto (gisslansituationen, kravet på lösensumma). Neptunus i Skytten i det andra huset kan också visa på den gas som polisen använde för att tvinga gärningsmannen att till slut ge upp. Neptunus bildar en kvadratur till Solen, en quincunx till Mars och en sesquikvadratur till Kiron i Väduren i sjätte huset.


Därmed har vi på ett tillfredsställande sätt ringat in själva händelseförloppet och vad som låg till grund för den dramatiska händelsen. Men tittar vi närmare på virrvarret av aspekter mellan horoskopets olika planeter, så kan vi urskilja en serie märkliga aspektmönster, som säkert vart och ett har något att berätta om dramats olika inre sidor, sådant som kanske inte framgår så tydligt ur det yttre skeendet. Jag nöjer mig med att visa på och åskådliggöra de här fascinerande men svårtydda mönstren och överlåter åt den intresserade att utläsa intressanta saker ur dem.

Vi finner först ett märkligt och sällan skådat femhörnigt mönster med inte mindre än tre s.k. ”Guds finger”-formationer, en trigon och två kvadraturer, alla sammanflätade till en femuddig stjärna:

Bild


Vidare hittar vi det här regelbundna mönstret med ett centralt ”Guds finger”, två kvadraturer, en trigon och ytterligare två sextiler:

Bild


Vi har också en mer vanlig aspektfigur, en drake:

Bild


Slutligen är ett mer dramatiskt aspektmönster på väg att formas, en s.k. ”Tors hammare”:

Bild


Kanske kan Torshammarmönstret sägas visa på polisens riskfyllda men till slut ändå framgångsrika plan att ”röka ut” gärningsmannen ur bankvalvet. I mönstret ingår Solen i Jungfrun (som kan sägas stå för polisens planering), vidare Neptunus i Skytten (den gas som användes) och den retrograda Kiron i Väduren i sjätte huset (polisens inte minst för gisslan riskfyllda agerande) som ändå lyckas slå ut gärningsmannen, representerad av Uranus i Vågen i det tolfte huset (instängd i bankvalvet). Polisen kom att åsamkas skador (Kiron) under beskjutning från gärningsmannen i samband med borrningsarbetet ned genom taket till valvet. Oppositionen Uranus-Kiron blev exakt och Torshammarformationen bildades den 26/8, på dramats fjärde dag, just den dag då polisen borrade hålet i taket.

Uranus i konjunktion med Ascendenten anger gärningsmannens rebelliska, uppväckande, omstörtande, uppfinningsrika och oförutsägbara framtoning i dramat. Kiron i Väduren, retrograd i det sjätte huset, i opposition till Uranus, bör då visa på polisens agerande för att få stopp på gärningsmannen och gisslansituationen. Två poliser skottskadades i konfrontation med den kpistbeväpnade gisslantagaren, men polisen lyckades genom ett aggressivt och resolut handlande (Väduren) fullfölja den riskfyllda planen, att med hjälp av gas betvinga gärningsmannen och få honom att ge upp – alltsammans antytt genom det dramatiska Torshammarmönstret, ett aspektmönster som allmänt karakteriseras just av detta att ”sätta allt på ett kort”, att riskera allt (i det här fallet även gisslans liv) för att lyckas med det till synes omöjliga.


Alla kommentarer är välkomna!


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Norrmalmstorgsdramat 1973
InläggPostat: lör jun 15, 2013 3:03 pm 

Blev medlem: ons jun 30, 2010 5:35 pm
Inlägg: 17
Intressant horoskop Mats. Enligt traditionell astrologi skulle man kunna se det såhär: Trots att den lyckobringande fixstjärnan Spica ligger på ascendenten, och Venus som styr ascendenten ligger i sitt eget tecken och har stark dignitet, så blev det ett misslyckat initiativ från rånarens sida. Venus har inte kontakt med någonting i horoskopet längre. Venus har separerat från inte bara "the bendings" (90 grader från noderna), utan från alla andra planeter i horoskopet (traditionella aspekter), som Pluto, Jupiter osv (aspekterna ligger i det förflutna, dvs det har redan skett. se gradtal). Dvs. Venus är "void" och gör inga fler aspekter innan byte av tecken. Tillsammans med Månen som också är void, slutade det hela i ett misslyckande. Trots det blev händelsen världskänd. Spica ger alltid resultat på någon nivå. Problemet är att härskaren över ascendenten ligger i tolfte huset (fängelse). Rånaren valde synnerligen helt fel tid och satte sig själv i fängelset!


Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Norrmalmstorgsdramat 1973
InläggPostat: lör jun 15, 2013 3:07 pm 

Blev medlem: ons jun 30, 2010 5:35 pm
Inlägg: 17
Ok, har en aspekt framför sig, som jag insåg precis när jag skickade mitt inlägg....Venus kommer i konjunktion med Uranus så småningom, vilket kanske kan liknas vid ett oväntat och dramatiskt händelseförlopp som slutar i en överraskning och ett "uppvaknande".


Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Norrmalmstorgsdramat 1973
InläggPostat: sön jun 16, 2013 11:50 am 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej Katarina!

Tack för din traditionella tolkning. Det är ju intressant att se att horoskopet kan tolkas på flera sätt. Din tolkning enligt traditionell astrologi ser i första hand till Ascendenthärskaren, som här är Venus, att den visserligen har dignitet (är i sitt eget tecken, Vågen) men samtidigt - liksom även Månen här - är "void of course" och därför utan framgång. Träffande, som du säger, att gärningsmannen "satte sig själv i fängelset" (Venus i tolfte huset). Men, menar du att detta är allt man ser på i en traditionell tolkning? Lämnar man horoskopet i övrigt helt därhän?

Sedan behöver man väl knappast - i en traditionell tolkning - räkna med Venus kommande konjunktion med Uranus, eftersom Uranus ju inte är någon traditionell planet?

Intressant iakttagelse med stjärnan Spica på Ascendenten. Ser i "The Fixed Stars and Constellations" av Vivian Robson att den också kallas Arista, har något av Venus/Mars-natur och ger framgång och berömmelse. Om man ser det som att horoskopet gäller själva dramat, så var det ju framgångsrikt - gärningsmannen greps och gisslan befriades - och gav berömmelse - det blev vida känt världen över och gav upphov till begreppet "Stockholmssyndromet". Även om man ser horoskopet ur gärningsmannens synvinkel (som man kanske gör i en traditionell tolkning?) så innebar det kanske också en framgång, i varje fall på sikt, eftersom händelsen ledde till att han senare lämnade det kriminella livet - och berömd kan man ju också säga att han blev, genom sitt tilltag.

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Norrmalmstorgsdramat 1973
InläggPostat: sön jun 16, 2013 12:16 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Vid närmare eftertanke kom jag på att dramat nog faktiskt kan ses som en framgång på ett mer inre plan också ur gärningsmannens synvinkel. Han lyckades ju - trots stor press - att bevara en viss sans och reson (Vågen) genom hela dramat - gisslan skadades inte fysiskt och behandlades tämligen väl och han gav sedan upp till slut, säkert en "inre framgång" för honom, psykologiskt sett. Kanske såddes också ett frö inom honom under resans gång att vilja överge den brottsliga banan, vilket han sedan gjorde efter avtjänat straff.


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 5 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron