Aktuellt datum och tid: mån jun 14, 2021 10:45 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Julafton 1914 - En astrologisk julbetraktelse
InläggPostat: fre dec 12, 2014 7:36 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Julafton för hundra år sedan - En strimma ljus mitt i krigets fasansfulla vardag

Bild


För precis hundra år sedan, vid jultiden 1914, under första världskrigets allra första år, hände något märkligt och högst förunderligt. På flera platser längs skyttegravarna på västfronten började ljus tändas i mörkret. På sina håll kunde man se julgranar med tända ljus. Från en av platserna berättas hur man från den tyska sidan på julaftonen kunde höra den vackra julsången ”Stilla natt” och hur det snart hördes engelska carols och franska julsånger från den andra sidan . Och det märkliga inträffade att man började applådera varandras sånger! Till en början mycket försiktigt började också soldater röra sig obeväpnade i ”ingenmansland” mellan skyttelinjerna. Det kunde vara runt hundra meter mellan de båda sidorna. Trevande mötte man varandra halvvägs, tog i hand, hälsade varandra god jul och utbytte julgåvor i form av vin, kakor, choklad och cigaretter!

I den kalla, stjärnklara decembernatten var det som att kriget gjorde uppehåll under få några magiska, gnistrande timmar. För soldaterna måste det nästan ha varit som i en dröm. Det märkliga är att det som skedde inträffade helt spontant och utan de högre befälens medgivande! På några ställen ordnade man till och med fotbollsmatcher mellan de båda sidorna. Det var som att julens evangelium om frid på jorden plötsligt bröt igenom krigets fasansfulla vardag. Det brutala krigandet tog under några välsignade dagar en paus och byttes ut mot en tillfällig men säkert efterlängtad och önskvärd fred och vänskap! Det var inget som beordrats uppifrån utan initiativet var soldaternas eget. Tvärtom ogillades tilltaget kraftigt och fördömdes av det högre militärkommandot på båda sidor, där man skyndsamt såg till att allt återgick till krigets brutala verklighet.


Astrologiskt kan man undra hur den stjärnhimmel såg ut som blickade ned på det märkliga som hände längs skyttegravslinjerna i Belgien och Frankrike de här magiska juldagarna. Jag har valt att ställa ett sideriskt horoskop för julaftonskvällen 1914 (kl. 19:00) för orten Ypres i Belgien – sideriskt, eftersom det då visar de verkliga stjärnbilder som i händelse av klart väder var synliga över de julfirande soldaterna.


Bild

Julaftonskvällen 1914, 24 december 1914, 19:00, Ypres, Belgien


Det sideriska horoskopet har Kräftans stjärnbild uppstigande över horisonten i öster. Exakt på Ascendenten men osynlig för skyttegravarnas julfirare har vi fridens och stillhetens planet Neptunus, i Kräftans stjärnbild speglande jul och tradition och i sig själv associerande till fred, samhörighet, harmoni, musik och förändrat medvetandetillstånd. Högst på himlen i trigonaspekt till Neptunus syns den växande halvmånen i Fiskarnas stjärnbild speglande en flyktig fred mitt i krigets elände. Neptunus och Månen är i varandras stjärnbilder – Kräftan respektive Fiskarna – och färgar och stärker därigenom varandra. Månen högst på himlen härskar över Ascendenten och Neptunus exakt på Ascendenten regerar över Mitthimlen. Tillsammans härskar de över denna magiska och förunderliga julhelg. Månen står för natt och Fiskarnas stjärnbild för stillhet och helighet – i det tillfälligt avbrutna kriget kan vi höra den i sammanhanget nästan smärtsamt vackra julsången:

”Stilla natt, heliga natt...”

Månen i Fiskarna kanske här också kan sägas stå för ett ”folkligt” eld upphör. Det var ju soldaternas eget spontana initiativ. Även planeten Saturnus står för stillhet. I vårt julhoroskop ser vi den i öster i Tvillingarnas stjärnbild i osynlig konjunktion med Pluto, den planet som kommit att representera själva världskriget. Eftersom Saturnus också står för skyttegravar, så kan konjunktionen sägas spegla världskrigets skyttegravar. Ännu en planet är synlig på kvällshimlen, det är Jupiter i Stenbockens stjärnbild, på väg att gå ned i väster tillsammans med den för ögat osynliga planeten Uranus – överraskningens och det oväntades planet.

Vi kan urskilja en stortrigon i vattentecken i horoskopet bestående av Neptunus i Kräftan, Månen i Fiskarna och under horisonten Venus i Skorpionen – tre fridsamma planeter i känslofyllda vattentecken. Men vi har också ett T-kors där Månen i Fiskarna tillfälligt står i kvadratur till å ena sidan Saturnus/Pluto i Tvillingarna och å andra sidan Solen/Mars i Skytten. Det är som att Månen, stödd av vattentrigonen med Neptunus och Venus, förmår upprätthålla ett magiskt eld upphör och tillfälligt hålla tillbaka ”krigets planeter” Pluto/Saturnus å ena sidan och Solen/Mars å den andra. För ett kort men benådat ögonblick förmådde en stråle ljus och värme lysa upp sinne och hjärta hos de stridande. En smula medmänsklighet kunde tillfälligt göra sig gällande. Kärlek och frid gjorde sig påminda mitt i det bittra och skoningslösa kriget.


Tilläggas bör att detta nu kanske inte är ett horoskop i vanlig mening. Tidpunkten är delvis vald just för att Neptunus hamnar på Ascendenten och Månen på Medium Coeli. Vi har alltså ingen exakthet att tala om här ifråga om klockslag eller ens plats – de händelser som horoskopet avser utspelades längs långa delar av skyttegravslinjen genom Flandern och Frankrike. Och ändå ger ”horoskopet” en mycket god bild av hela skeendet. I första hand är det dock avsett som en astrologisk julbetraktelse.


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron