Aktuellt datum och tid: ons jan 27, 2021 3:52 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Joan Baez
InläggPostat: mån jan 09, 2012 7:28 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till Veckans Profil!

Vi gratulerar folkmusikartisten Joan Baez, som fyller 71 år idag!

Den amerikanska folksångerskan, gitarristen och kompositören Joan Baez föddes den 9 januari 1941 i Staten Island i New York. Med sin höga, klara och ljusa sångröst och sin akustiska gitarr tillsammans med sitt starka engagemang för medborgerliga och mänskliga rättigheter har hon sedan 1960-talet framstått som en av förgrundsgestalterna inom amerikansk folkmusik.

Bild

Intresset för folksånger väcktes tidigt och den unga Joan fick sitt genombrott som artist vid Newport Folk Festival 1959. Året efter följde hennes debutskiva, LP:n Joan Baez, med traditionella folkliga ballader som Silver Dagger, East Virginia, Mary Hamilton, Wildwood Flower och Henry Martin.

Bild

De följande åren växte hennes politiska samhälls- och fredsengagemang och repertoaren kom att inkludera mer av protest- och medborgarrättssånger, som den välkända We Shall Overcome. Under det tidiga 60-talet lyfte hon fram och framträdde med den då ännu okände Bob Dylan, med vilken hon också kom att ha en nära relation några år. Hon var engagerad i protesterna mot Vietnamkriget och gick med Martin Luther King i dennes medborgarrättsmarscher.

Bild

Joan Baez tillsammans med Bob Dylan

Karriären och samhällsengagemanget har fortsatt oavbrutet genom åren och Joan Baez är alltjämt aktiv. 2009 sjöng hon We Shall Overcome tillsammans med förre tjeckiske presidenten Vaclav Havel i Prag och 2010 framförde hon samma sång i Vita Huset inför bland andra president Barack Obama.

I slutet av 60-talet gifte sig Joan Baez med vietnamkrigsvägraren David Harris och de fick en son tillsammans, Gabriel Harris. Äktenskapet varade visserligen endast till 1973 men Joan och David har ändå förblivit vänner. ”Jag är gjord för att leva ensam,” är hennes egen kommentar. Hon har även haft ett förhållande med Apple Computer-grundaren Steve Jobs.

Horoskopet ser ut så här:


Bild

Joan Baez, 9 januari 1941, 10:45, Staten Island, New York, USA

(Källa: Astro DataBank)


Framträdande tecken är Stenbocken (Solen, Merkurius, MC, tionde och elfte husen), Skytten (Venus, nionde huset och Mars), Tvillingarna (Månen, tredje huset), Väduren (Ascendenten och Södra månnoden) och Oxen (Jupiter, Saturnus, Uranus och andra huset). Jordelementet dominerar, följt av eldelementet – vi har att göra med en praktisk, pålitlig och envis person som samtidigt också är entusiastisk och brinnande, motiverad och kreativ.

Horoskopets kvadranter och hemisfärer är i inbördes balans. Solen i Stenbocken är i tionde huset för offentlighet och karriär medan Månen i Tvillingarna befinner sig i det andra huset för talanger, tillgångar och värderingar.

Ascendenten i Väduren speglar en aktiv, frimodig, spontan och bestämd person som inte väjer för utmaningar och som av omgivningen uppfattas som orädd och självständig. Handlingskraft och viljestyrka finns det gott om. Södra månnoden, också i Väduren, i konjunktion med Ascendenten, spär på allt detta, särskilt som den jämte Ascendenten formar en eldtrigon tillsammans med Ascendent- och horoskophärskaren Mars i Skytten i åttonde huset och med Pluto i Lejonet i det femte huset för kreativitet och artistframträdanden. Stortrigonen bildar också dubbla drakformationer dels med Norra månnoden i Vågen i sjunde huset och dels med Månen i Tvillingarna i det andra huset för talang och begåvning.

Merkurius, i Stenbocken i tionde huset för karriär och framgång i konjunktion med Solen, styr via Tvillingarna det tredje huset för kommunikation och visar att folksångerskan Joan Baez kan använda sin framgångsrika karriär till att föra fram sitt budskap.

Månen i Tvillingarna styr också, via Kräftan, det femte huset för kreativitet och självuttryck och visar på en mjuk framtoning, som dock får ansenlig styrka från Pluto i Lejonet i detta kreativa hus. Pluto förbinds, via sextiler, med såväl Tvillingmånen som med den Norra månnoden. Neptunus, musikens och artisteriets planet, bildar trigoner både med Uranus och Månen och därtill en sextil med Kiron i Kräftan i femte huset i konjunktion med Pluto.

Månens opposition från Tvillingarna i andra huset till Mars i Skytten i det åttonde huset visar på starkt känslomässigt engagemang och vilja att hävda de egna åsikterna och att ta konflikter. Här finns såväl mod och envishet som kraft och styrka. Mars i Skytten formar trigoner med Pluto och Kiron i femte huset, vilket speglar hennes ”kallelse” att vilja rätta till de missförhållanden hon ser runt omkring sig och en gåva att föra de svagas och förtrycktas talan.

Musik- och artistkarriären understryks av Jupiter-disponerade Venus i konjunktion med MC i Saturnus-styrda Stenbocken. Samma förening av Jupiter- och Saturnusenergierna återfinns i första husets konjunktion mellan de båda planeterna i jordnära Oxen.

Den revolutionära tänkaren och samhällsförändraren speglas av att Uranus i Oxen i andra huset bildar trigoner dels med Solen och Merkurius i tionde huset och dels med Neptunus i Jungfrun i konjunktion med Norra månnoden i Vågen.

Går vi tillbaka till det femte huset för kreativitet och konjunktionen mellan Pluto i Lejonet och Kiron i Kräftan, så anar vi något av artistens djupa emotionella natur, den djupa smärta som ligger bakom det transformativa budskap hon vill förmedla genom sin musik. Och var finner vi Pars Fortunae - ”Lyckopunkten” - om inte här i Lejonet och det femte huset! Helt klart ligger Joan Baez glädje och självförverkligande i att tjäna som ett lysande exempel för andra (Lejonet) och i att framföra sin musik, sina sånger, på sitt eget vis (femte huset).


Kommentera gärna horoskopet!


Några videoklipp med Joan Baez:

http://www.youtube.com/watch?v=z06eWnwD ... re=related (Ballad of Mary Hamilton)

http://www.youtube.com/watch?v=PhbjrPrBGe4 (What Have They Done To The Rain)

http://www.youtube.com/watch?v=5FbAVOdA ... re=related (We Shall Overcome från Prag 2009 med Vaclav Havel)

http://www.youtube.com/watch?v=yId_ABmtw-w (We Shall Overcome framförd i Vita Huset)


Här är en länk till artistens officiella hemsida: http://www.joanbaez.com/


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron