Aktuellt datum och tid: ons jan 27, 2021 3:03 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Elvis Presley
InläggPostat: sön jan 08, 2012 1:25 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till Veckans profil!

Den amerikanske rocksångaren, musikern och skådespelaren Elvis Presley föddes den 8 januari 1935 i Tupelo i Mississippi. Han kom att bli en av de allra största artisterna under 1900-talet, av många kallad The King, och hans skivor kom att säljas långt mer än någon annan artists.


Bild


Han var enda barnet till Vernon och Gladys Presley. Modern väntade tvillingar men Elvis tvillingbror var död vid födelsen, något som kom att följa artisten som en skugga genom livet. Familjen, som levde under enkla förhållanden, var starkt religiös och tillhörde en Assembly of God-kyrka, där sång och musik var en viktig ingrediens och där den sångbegåvade Elvis sjöng i kyrkans gospelkör. 1948 flyttade familjen till Memphis i Tennessee.

Det dröjde inte så länge förrän hans talang upptäcktes och han var med i ett band som började uppträda och ge ut skivor. Snart hade Elvis kontrakt med skivbolaget RCA Victor och karriären satte fart på allvar med låtar som All Shook Up, Hound Dog, Heartbreak Hotel, Jailhouse Rock, Love Me Tender, Blue Suede Shoes och allt vad de heter. Elvis enorma popularitet hade sin grund i hans karismatiska stil, i sångsättet och de vickande höfterna.

Han var gift med Priscilla Presley, som han träffat under militärtjänstgöringen i Västtyskland. Äktenskapet varade dock endast från 1967-1973. Dottern Lisa Marie föddes på dagen nio månader efter bröllopet.

Det är känt att Elvis Presley hade en ovanligt nära och förtrolig relation till sin mor. Han tog hennes tidiga bortgång, den 14 augusti 1958, vid 45 års ålder, mycket hårt. Elvis mor Gladys led av depression och tog antidepressiv medicin. Redan tidigt började Elvis också experimentera med hennes mediciner och det blev början på ett livslångt drogmissbruk. Med åren tog artisten allt mer skada av sitt missbruk och mot slutet var han mycket illa däran. Döden inträffade den 16 augusti 1977, dagen innan han skulle påbörja ännu en turné. Dödsorsaken uppgavs vara hjärtfel men att det var det långvariga och intensiva drogmissbruket som låg bakom hans död är det ingen tvekan om. Han blev endast 42 år.

Horoskopet ser ut så här:


Bild

Elvis Presley, 8 januari 1935, 04:35, Tupelo, Mississippi, USA

(Källa: Astro DataBank)


Framträdande tecken i Elvis horoskop är Stenbocken (med Solen, Merkurius och Venus i det andra huset), Fiskarna (Månen, IC), Skytten (Ascendenten), Vattumannen (Saturnus och Norra månnoden) och Jungfrun (MC och Neptunus). Jordelementet överväger, vilket antyder en praktisk, effektiv och jordnära person. Betonade hus är det andra för resurser, talanger och tillgångar samt det tredje för kommunikation.

Den första kvadranten är mest representerad – en självständig, självcentrerad natur. Likaså överväger de östra och norra hemisfärerna – en självmotiverad person som stakar ut sin egen väg och vars egna resurser är basen för all framgång. Månen är i växande fas – en impulsiv, subjektiv person som söker nya uttryckssätt och gillar starta nya projekt.

Ascendenten i Jupiter-styrda Skytten ger bilden av en öppen, utåtriktad och självsäker person, full av energi och entusiasm, och det kan stämma bra med Elvis starka utstrålning och karisma. Men Ascendenthärskaren Jupiter befinner sig själv i Pluto-styrda Skorpionen på den tolfte husspetsen och det kan i sin tur spegla en mer sluten och inåtvänd sida hos The King. Jupiters enda aspekt är en sextil till Solen.

Andra huset med de tre planeterna i Stenbocken visar naturligtvis artistens stora talang (Solen bildar trigon med musikaliska och artistiska Neptunus medan Merkurius, Venus och Norra månnoden alla är i kvadratur med ”rockiga” Uranus i Väduren på den femte husspetsen) men också på alla de inkomster och ägodelar megakarriären medförde. Uranus, som från sin placering i Väduren på den femte husspetsen styr det tredje huset för kommunikation, speglar den rockande legendens ”elektrifierade” och oförutsägbara utspel på scenen.

Månen i Fiskarna i det tredje huset i konjunktion med Saturnus visar på djupa känslor och antyder något om Elvis stora sympati med modern och kanske även svårigheter med känslomässiga gränser. Neptunus-styrda fjärde huset i Fiskarna speglar såväl familjens religiositet som den ”gränslöshet” som antyds av Elvis ovanligt förtroliga förhållande till modern, liksom även det drogmissbruk som Elvis tidigt drogs in i. Saturnus konjunktion med Månen i det tredje huset skvallrar paradoxalt nog om blyghet och bristande självförtroende – något Elvis också själv medgav att han led av, i varje fall i sin ungdom.

Månen i tredje huset för syskon formar en kvadratur med Kiron (sår, smärta) i Tvillingarna nära Descendenten. Elvis dödfödde tvillingbror, Jesse Gordon, förlöstes klockan 04:00, ca en halvtimme före Elvis, och ett horoskop för den tiden placerar Kiron exakt på Descendenten.

Det revolutionära och omvälvande med hela Elvis framträdande uttrycks tydligt genom det dramatiska T-korset med Uranus i Väduren på femte husspetsen som fokalplanet i kvadratur till planeterna i andra och åttonde husen. Tillsammans med Pars Fortunae i Vågen på den elfte husspetsen formas ett ”kosmiskt kors” över hela horoskopet – det är som om det inte finns någon återvändo, allt må bära eller brista!

Något av samma ”bära eller brista”-situation visas genom den ”Tors hammare” som bildas genom kvadraturen mellan Venus och Uranus, båda i sesquikvadratur med Neptunus (musik, artisteri, dans) högst på himlen. Ambitiösa Mars, också högt på himlen i Vågen i tionde huset för karriären, disponeras av Venus och styr det femte huset för kreativitet och artisteri. Pluto i Kräftan i det åttonde huset i konjunktion med den Södra månnoden antyder att Elvis inte var obekant med livets mörka sidor.

Pars Fortunae i Vågen på den elfte husspetsen speglar självförverkligande genom tillhörighet och glädje genom att glädja andra (elfte huset för vänner och gemenskap).


Det kan tilläggas att det finns ett alternativt födelseklockslag för Elvis Presley och att det råder en viss oklarhet om vilket av de båda klockslagen som är det rätta. Den tidpunkt jag har använt är den ”officiella”, som stämmer med förlossningsläkarens journalanteckning, där den dödfödde tvillingbrodern Jesse Garon uppges ha blivit förlöst klockan 04:00 medan ”Evis Aaron” (”Elvis” felstavat av läkaren) anges vara född 04:35 (den tid jag använt). Själva födelsecertifikatet, däremot, saknar uppgift om klockslag.

En annan födelsetid – 03:30 – uppgavs av Elvis själv (med stöd av fadern, Vernon) till den välkände astrologen Dane Rudhyar, som i sin tur rektifierade tiden till 03:34.


Bild

Elvis Presley, 8 januari 1935, 03:34, Tupelo, Mississippi, USA

(Källa: Dane Rudhyar)


Så frågan är, skrev förlossningsläkaren fel i sin journal eller hade Elvis far, Vernon, som bara var 19 år då Elvis föddes, fått för sig fel klockslag?

”Rudhyar-horoskopet” har Ascendenten i Skorpionen och Neptunus i tionde huset i konjunktion med MC. I övrigt är dock det mesta sig likt i de båda horoskopen.

Här är en länk till Dane Rudyars tolkning av Elvis horoskop:
http://www.khaldea.com/rudhyar/astroart ... lvis.shtml


Kommentera gärna!


Några Elvis-klipp:

http://www.youtube.com/watch?v=T1Ond-Ow ... re=related (Blue Suede Shoes)

http://www.youtube.com/watch?v=HsaFnfCISQg (Are You Lonesome Tonight?)

http://www.youtube.com/watch?v=qN37qEJv ... re=related (om Elvis dödfödde tvillingbror)


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron