Aktuellt datum och tid: ons jan 27, 2021 3:04 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Drottning Margrethe av Danmark
InläggPostat: sön apr 15, 2012 5:49 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till en av Månadens profiler!

Den danska drottningen Margrethe II föddes den 16 april 1940, mitt under brinnande världskrig, en vecka efter att den tyska invasionen av Danmark påbörjats. Hon var det första barnet till dåvarande kronprins Fredrik och kronprinsessan Ingrid. Fadern var äldste sonen till kung Kristian X och drottning Alexandrine. Modern var enda dottern till den dåvarande svenske kronprinsen Gustav Adolf (från 1950 kung Gustav VI Adolf) och kronprinsessan Margareta (Margaret av Connaught).

Hon fick namnet Margrethe efter sin mormor och Alexandrine efter sin farmor. Efter sin mor fick hon namnet Ingrid och eftersom farfadern, regerande kung Kristian X, vid den tiden även var kung över Island, så fick hon också det isländska namnet Thorhildur. Hennes fullständiga namn är därför Margrethe Alexandrine Thorhildur Ingrid. Som drottning fick hon senare regentnamnet Margrethe II. Hon kom att bli den första kvinnliga regenten i Danmark sedan Kalmarunionens drottning Margareta i slutet av 1300-talet och början av 1400-talet.

Bild


Att hon kom att bli regerande drottning berodde på en grundlagsändring 1953 som tillåter kvinnlig tronföljd i Danmark, dock endast om manlig tronarvinge saknas. Eftersom Margrethe inte hade någon bror blev det hon som kom att efterträda fadern, kung Fredrik IX, vid dennes frånfälle i januari 1972.

Dessförinnan hade hon gift sig (1967) med den franske diplomaten hertig Henri de Laborde de Monpezat, som därmed förvandlades till Hans kunglig höghet prins Henrik av Danmark. Tillsammans fick de två söner, prins Fredrik (1968) och prins Joakim (1969).

Ytterligare dessförinnan hade Margrethe skaffat sig en gedigen utbildning i ämnen som förhistorisk arkeologi, statskunskap och ekonomi vid olika lärosäten i England, Frankrike och Danmark. Hon talar flytande danska, franska, engelska, svenska och tyska.

Nyligen firade drottning Margrethe II 40-årsdagen av sitt trontillträde.

Vid sidan av sitt uppdrag som Danmarks drottning är Margrethe också en framstående konstnär, framför allt verksam som målare och kläddesigner. Under pseudonymen Ingahild Grathmer illustrerade hon på 1970-talet den danska utgåvan av Tolkiens Sagan om ringen. Hon har också illustrerat makens, prins Henriks, diktsamling Cantabile. Som klädskapare har hon bland annat formgivit kostymerna till filmen De vilda svanarna av Peter Flinth. Hennes måleri har under åren visats på många konstutställningar.

Bild

Från en utställning med drottning Margrethes måleri


Drottning Margrethe II:s horoskop ser ut så här:

Bild

Margrethe II, 16 april 1940, 10:10, Köpenhamn, Danmark

(Källa: Astro DataBank)


De mest framträdande tecknen är Fiskarna (med Merkurius och MC), Väduren (med Solen, Jupiter och Södra månnoden), Tvillingarna (med Venus, Mars och tolfte huset) och Lejonet (Med Månen och Pluto i första huset). Vi ser hur drottning Margrethes tionde hus speglar dels hennes kungliga uppdrag (Solen i konjunktion med Jupiter i Väduren) och dels hennes konstnärliga ”sidokarriär” (Merkurius och MC i konstnärliga Fiskarna).

Månen i konjunktion med Pluto i kungliga Lejonet i hennes första hus visar ytterligare på hennes roll som kvinnlig regent och drottning. Samtidigt visar de på intensitet, drama och kreativitet. Ascendenten i Mån-styrda Kräftan förstärker känsligheten.

Första, tionde och elfte husen är mest framträdande – hennes person och identitet, det offentliga framträdandet och sfären för vänner och ideal. Den fjärde kvadranten dominerar liksom de södra och östra hemisfärerna. Drottningen vill gärna vara med och sätta sin prägel på omvärlden. Hon är självmotiverad och förstår att själv staka ut sitt liv och i positiv mening utnyttja sin höga offentliga ställning. Månen är i växande fas antydande en handlingskraftig och målmedveten person.

Den kreativa ådran speglas, förutom av MC i Fiskarna och Lejon-Månen/Pluto i första huset, också av det Sol-styrda andra huset för talanger i Lejonet och av Pars Fortunae i Skorpionen i det femte huset för kreativitet. Där finns en stark och intensiv kreativ passion som med nödvändighet måste få ett utlopp. Kreativiteten och självuttrycket blir viktiga för den egna personens välmående speglat genom Månen i Lejonet i det första huset i konjunktion med femtehusstyraren Pluto i samma tecken.

Pluto i första huset speglar en kraftfull personlighet, en person som ständigt utmanar sig själv och andra och som själv ständigt förändras. Det finns mycket styrka och insikt och drottningen är definitivt en person som gör starkt intryck på omgivningen genom sin intensitet och kraftfulla framtoning.

MC-styraren, känsliga och konstnärliga Neptunus, ligger nästan exakt på drottningens IC i Merkurius-tecknet Jungfrun i opposition till Merkurius i Neptunus-tecknet Fiskarna i tionde huset. Dvs. Neptunus och Merkurius är i varandras tecken, stärker och befruktar varandra samtidigt som de är i opposition. Merkurius bildar också en trigon till Pluto i det första huset medan Neptunus i sin tur bildar en trigon till Uranus i Oxen i det elfte huset. Jag får intrycket av att drottning Margrethe är en mycket dynamisk och ”transformativ” person med ett djuplodande sinne i kombination med ett stort behov av att få uttrycka sig kreativt och konstnärligt. Det är som om den konstnärliga ”sidokarriären”, representerad av Merkurius/MC i Fiskarna, får sitt starka understöd och blir oundviklig både genom Neptunus på IC och genom Pluto på Ascendenten, som bildar trigon till MC.

Vädurs-Solen i tionde huset i konjunktion med både Saturnus i Oxen och Jupiter i Väduren speglar drottningens officiella ställning där hon lyser fram som landets regent. Saturnus tillför allvar, ansvar och pålitlighet medan Jupiter bidrar med pompa och ståt. Solen är samtidigt i kvadratur till Pluto och Ascendenten, vilket antyder något av den inre spänning hos drottningen som måste få sitt utlopp i kreativiteten.

T-korset mellan Kiron i Kräftan i tolfte huset och de båda Månnoderna i Väduren/tionde huset och Vågen/fjärde huset tycks spegla någon djupgående inre konflikt knuten till hennes livsöde i djupare mening i ett vidare och för oss okänt perspektiv. Särskilt som Solen och Jupiter är i konjunktion med Södra månnoden i det tionde huset, så tycks det vara förknippat med hennes regentskap i relation till privatlivet (Norra noden i fjärde huset) och till det inre eller omedvetna (Kiron i tolfte huset).

Kanske handlar det för henne om att finna sitt eget inre värde (Norra noden i fjärde huset) i kontrast till den yttre rollen som kunglighet (Södra noden i tionde huset) eller kanske snarare att kunna förena de båda sidorna av hennes liv, det inre egenvärdet och den yttre, offentliga rollen. Att hennes största glädje och självförverkligande ligger i kreativitet och egen transformation antyds av Pars Fortunae i Skorpionen i början av det femte huset för kreativitet och självuttryck.

Kommentera gärna horoskopet!

Här är en länk till en intervju med drottningen: http://svt.se/2.27170/1.2745885/drottni ... g_ar_galen


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron