Aktuellt datum och tid: ons jan 27, 2021 3:35 am

 Sida 1 av 1 [ 4 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: August Strindberg
InläggPostat: mån jan 16, 2012 7:46 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till Veckans profil!

Den svenske författaren, dramatikern och bildkonstnären August Strindberg föddes den 22 januari 1849 i Stockholm. Han har kommit att räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla författare. Internationellt är han mest känd som dramatiker. Med sin beska samhällskritik, sin skoningslösa ironi och sitt banbrytande och nydanande sätt att skriva var Strindberg en ständigt omdiskuterad person och involverad i otaliga personliga konflikter.

Bild

Fadern var ångbåtskommissionär, modern av enkel härkomst. Hon hade före giftermålet arbetat som hushållerska åt fadern (därav titeln på Strindbergs självbiografiska verk, Tjänstekvinnans son). Som barn sägs han ha varit stillsam och tystlåten. Fadern var sträng och hemmet präglades av disciplin och religiositet, men också av kulturella intressen. Modern, som hade en djupt religiös läggning, gick bort redan då August var tretton år. Förhållandet till fadern, som året efter gifte om sig med en trettio år yngre kvinna, försämrades kraftigt efter modern död.

Efter skolgång och studentexamen började den unge August studier vid Uppsala universitet. Han försörjde sig som folkskollärare och informator. Under studietiden i Uppsala på började han sitt författarskap. Sedan studierna avbrutits återvände han till Stockholm där han arbetade en tid som journalist innan han fick en anställning som amanuens vid Kungliga biblioteket. Efter att ha brutit helt med sin far, gifte han sig 1877 med finlandssvenskan Siri von Essen.

Bild

Målning av Edvard Munch

Genombrottet som författare kom 1879 med romanen Röda rummet, som sedan följdes av det historiska verket Svenska folket i helg och söcken och romanen Det nya riket, där han elakt driver med hela ”det officiella Sverige”. Snart var Strindberg en så omstridd och skandalomsusad person att han föredrog att flytta utomlands med sin familj. Till sin bror skrev han från Schweiz: ”Det luktar rutten skit af Sverige ända hit ned ibland...”

Bild

August Strindberg var också bildkonstnär. Här ett Kustlandskap från 1903.

Under utlandsvistelsen fortsatte han att skriva romaner och novellsamlingar som Giftas, Tjänstekvinnans son, En dåres försvarstal, Utopier i verkligheten och skådespel som Fadren och Fröken Julie.

Äktenskapet blev alltmer ansträngt och 1891 skilde sig makarna åt. Under ytterligare ett kort äktenskap med den österrikiska journalisten Frida Uhl, kom Strindberg att drabbas av en svår psykisk kris, den s.k. ”Infernokrisen”, då han skrev verken Inferno, Legender och Till Damaskus, där intresse för det ockulta, för hallucinationer, fantasier och drömmar har en stor plats.

Efter krisen återvände Strindberg – nu som berömd författare – till Stockholm, där han gifte sig 1901 med skådespelerskan Harriet Bosse. Äktenskapet varade till 1904. Under denna tid skrev han flera teaterstycken och kammarspel, bl.a. Oväder, Brända tomten, Spöksonaten och Pelikanen. Han skrev också självbiografin Ensam. 1907 startade han Intima teatern, där hans dramer sattes upp.

Från 1908 bodde Strindberg på adressen Drottninggatan 85, i det s.k. Blå Tornet, där Strindbergsmuséet idag är inhyst. Trött och sjuk återupptog han det samhällskritiska skrivandet och blev något av en ikon för arbetarrörelsen. Han dog 63 år gammal i maj 1912.

August Strindbergs födelsehoroskop ser ut så här:


Bild

August Strindberg, 22 januari 1849, 08:00, Stockholm

(Källa: Astro DataBank)


Vi lägger märke till det helt dominerande första huset, följt i betydelse av de tolfte, andra och sjunde husen. Mest framträdande tecken är Vattumannen (Solen, Pars Fortunae, Merkurius), Stenbocken (Ascendenten, Månen, Mars, tolfte huset) och Fiskarna (Venus, Saturnus, Neptunus och Södra månnoden). Det ger bilden av en auktoritativ, rebellisk men samtidigt mycket känslig person.

Elementen är i balans med en viss övervikt för jordelementet. Av kvadranterna dominerar den första, av hemisfärerna den östra och den norra – vi har att göra med en självorienterad och självmotiverad person med vilja och resurser att själv staka ut sin livsväg, som värderar sin självständighet högt och inte tolererar att någon eller något står i vägen.

Månen är i sin balsamiska fas, mindre än 45º bakom Solen, vilket kan antyda en visionär person som kanske också upplever att ödet formar hans liv. Ascendenten i Saturnus-styrda Stenbocken visar på allvar och stränghet, höga krav i förening med viljestyrka och beslutsamhet.

Första huset ger tillsammantaget en god bild av människan och författaren August Strindberg. Ascendenten visar den respektingivande strängheten och de båda ”inbakade” tecknen Vattumannen och Fiskarna med sina planeter kompletterar bilden på ett belysande sätt. Vattumannen med Solen, Pars Fortunae och Merkurius visar på den store samhällskritikern och samhällsomvälvaren och Fiskarna med Neptunus, Venus, Saturnus och Södra månnoden visar den stora överkänslighet som särskilt kom i dagen under författarens ”Infernokris” med det uppflammande intresset för ockulta företeelser av alla slag. Infernokrisen varade från augusti 1894 till slutet av 1896 då horoskopets sekundära progredierade Sol passerade mellan födelsehoroskopets Venus och Saturnus i Fiskarna.

Samhällsomstörtningens planet framför alla andra är Uranus och Strindbergs generation hade denna planet i handlingskraftiga Väduren i konjunktion med transformativa Pluto också i Väduren. I Strindbergs fall befinner sig de båda omstörtande planeterna i det andra huset för värderingar. Revolutionära Uranus i aggressiva och självhävdande Väduren i andra huset – i konjunktion med Pluto – disponerar Solen, Merkurius och Pars Fortunae i Vattumannen i första huset. Tydligare kan nog inte den store samhällskritikern och revolutionären och samtidigt språkligt nydanande författaren Strindberg beskrivas.

Uranus-disponerade Merkurius, skrivandets och författandets planet, i Vattumannen, är i nära konjunktion med Pars Fortunae i samma tecken men i övrigt helt oaspekterad – författarskapet tycks helt ha tagit över Strindbergs liv. Planeten styr också (via Tvillingarna) det femte huset för kreativitet och självuttryck.

I Saturnus-styrda tolfte huset befinner sig Stenbocks-Månen i konjunktion med den otåliga och aggressiva Mars – Strindberg var en impulsiv och emotionell person, som från sin författarlya gärna attackerade och angrep allt och alla. Månen i Stenbocken i tolfte huset antyder också den tidiga förlusten av modern, som innebar ett oerhört hårt slag för den unge Strindberg.

Saturnus i Fiskarna i första huset speglar en medkännande och intuitiv läggning men kan också innebära en stark ”karma” att arbeta med liksom begränsningar och negativa känslokomplex från barndomen och uppväxten och även en benägenhet för oro och rädsla och i värsta fall rent paranoida föreställningar.

Så har vi då Strindbergs omtalade förhållande och inställning till kvinnan. Att påstå att han var ”kvinnohatare” eller att han i alla lägen föraktade kvinnor är nog att förenkla det hela alltför mycket. Verkligheten var säkerligen betydligt mer komplicerad. Men förmodligen pendlade han mellan att ”dyrka” och ”hata” de kvinnor han levde med. Och – kan man undra – hur var det egentligen att som kvinna leva tillsammans med honom?

I horoskopet styrs det sjunde huset för nära relationer via Kräftan av Månen, som ju har en svår placering i exil i Stenbocken i det tolfte huset och i konjunktion med aggressiva och otåliga Mars. Så mycket bättre blir det inte heller av att Lejonet och Jungfrun ligger ”inbakade” i det sjunde huset. Venus i Fiskarna – idealisering av kvinnan – befinner sig i opposition till den Norra månnoden i Jungfrun i sjunde huset, med andra ord en utmaning att acceptera kvinnan/partnern som hon är och att överge det egna självcentrerade perspektivet. Lejon-Jupiter i sjunde huset kunde ha borgat för en positiv äktenskapsrelation om den inte varit retrograd och i sesquikvadratur till lättretade Mars i tolfte huset.

Pars Fortunae - ”Lyckopunkten” - är i August Strindbergs horoskop som sig bör i nära konjunktion med Merkurius och Solen i uraniska Vattumannen i det första huset. Utan tvekan låg hans glädje i friheten (Vattumannen) att skriva (Merkurius) och i att gå sin egen väg i självständighet (Solen, första huset), fri från de av honom så föraktade konventionerna.


Ha gärna synpunkter på horoskopet!


Några videoklipp:

http://www.youtube.com/watch?v=jMpMNJHCnQM (Från Strindbergsmuséet)

http://www.youtube.com/watch?feature=en ... f68pDhPtls (Bo Strömstedt berättar om August Strindberg och hans relation till skärgården)

http://www.youtube.com/watch?feature=en ... c8DpjM4c-c (Ingmar Bergman om ÅGUST Strindberg)


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: August Strindberg
InläggPostat: fre jan 27, 2012 4:13 pm 

Blev medlem: sön apr 04, 2010 8:43 pm
Inlägg: 38
Hej Mats !

Intressant horoskop för Strindberg. Jag har studerat det förut och det är kul eftersom han var en sådan färgstark
figur och intressant person.
Jag håller på litefrann med att försöka korrigera hans födelsetid gentemot händelser på kul.
Hans födelsetid som kommer från hans minnesuppgifter på 8:00 verkar vara lite avrundat.

Hans uppväxt var ju lite stökig med hans mamma som dog vid 13 års ålder, och en inte alltför bra relation med fadern
(vilket kanske kan skönjas i några av hans pjäser).

Jag tycker att i sådana horoskop som hans på dessa latituder blir lite missvisande ibland.
Hans första hus (placidus) är nästan 90 grader stort och håller alla planeter nästan.

En del astrologer i den västerländska traditionen brukar ochså titta på ett lika hus system med husen lika stora.
('equal houses' eller 'Whole sign houses')Jag tror att speciellt i sådana horoskop som Strindbergs med dessa gigantiska hus så kan andra hussystem ge
ytterligare värdefull information.

Jag använder whole sign houses, och i detta:
-- uranus och Pluto i hans 4rde hus (familj, föräldrar).
Han flyttade otroligt mycket under sitt liv. Mamma död vid unga år och han bröt med sin fader.
---Venus saturnus södra noden i 3dje (skrift)
---Mars, Månen i Första huset.
(han var ju en mycket självhävdande person i krig med mång personer under hans liv.
Han fick avbryta sina akademiska studier för han inte kom överens med lärarna och sa emot hela tiden et.c.)

I transit så var när modern dog, transit neptunus och två andra planeter i whole sign 4rde hus (familj, föräldrar).
transit mars i närheten av Ascendenten var i kvadratur till Uranus i 4rde.

Just nu så tror jag på en tid på runt 8.12 Det skulle flytta fram hans ascnendent nån grad och hans ascendent skulle då hamna i en lunar mansion (nakshatra i Indisk astrologi).
Som är typisk för författare.
--Vid Hans död skulle en transiterande neptunus mars conjunktion vara i opposition till Ascendenten (kroppen).
--Vid mammans död var transit mars då på ascendent graden.

Intressant iallafall

Bästa hälsningar
Stefan


Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: August Strindberg
InläggPostat: lör jan 28, 2012 5:13 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej Stefan!

Tack för dina kompletterande synpunkter!

Ja, Strindbergs födelsetid, 08:00 enligt honom själv, får nog betraktas som lite avrundad och ungefärlig. Men en hel del dramatiska händelser i hans liv är ju kända, så kanske det är möjligt att komma fram till en mer exakt tid.

När det gäller hussystem, så är det en komplicerad sak. Frågan är hur man ska se på det. Helateckenhussystemet som du föreslår här kan ju verka ”rättvist” och bra på så vis att alla hus är lika stora. Men sedan är det det där med horoskopets axlar och deras symbolik. I helatecken- eller likahussystemet markerar inte MC tionde husets början utan kan hamna lite varstans. I Strindbergs fall tycks MC enligt helateckenhussystemet rentav hamna i hans tolfte hus! :?


Bild

August Strindberg, 22 januari 1849, 08:00, Stockholm
HelateckenhusDet tycker jag skär sig lite grand med horoskopaxlarnas och husens symbolik. Jag tycker det är viktigt att MC ligger på den tionde husspetsen och IC på den fjärde. Det är ju egentligen också per definition axlarna som bestämmer husen. De fyra ”hörnhusen” är givna och sedan beräknas de övriga åtta husens placering mellan dem. Det är här de olika hussystemen kommer in i bilden och förvillar det hela, ungefär som när varje dammsugarfabrikat har sina särskilda dammsugarpåsar. :shock:

Det kan ju verka konstigt, som du säger, att första (och sjunde) huset i det här horoskopet enligt Placidus (och andra liknande hussystem) blir så stora i förhållande till de övriga. Och än värre blir det förstås ju längre norrut man beger sig. Så man kan undra om det är galet eller om det ändå speglar en verklighet. Det kan vara klokt, som du säger, att man jämför med helateckenhussystemet för att få en kompletterande bild.

I Strindbergs fall tycker jag nog man kan känna igen honom i båda hussystemen (Placidus och helatecken). Det stora första huset (enligt Placidus m.fl.) kan ju spegla en självcentrerad person med flera olika sidor (självhävdande, revolutionär, känslig). Det stora sjunde huset speglar då förhållandet till andra och särskilt de kvinnor han var gift med. De ”inbakade” tecknen får då en särskild betydelse. I första huset Vattumannen och Fiskarna, i sjunde Lejonet och Jungfrun.

Enligt helateckenhussystemet faller, som du skrev, hans Måne och Mars i första huset (hans personlighet), Solen och Merkurius i hans andra (resurser, förmågor, värderingar), Neptunus/Södra månnoden/Venus/Saturnus i hans tredje (kommunikation, författarskap) och Uranus och Pluto i hans fjärde hus (hem, familj). Där kan man ju se det som att han var en självhävdande person med revolutionära värderingar som han uttryckte i sitt skrivande. Fjärde huset i Väduren med Uranus och Pluto speglar då hans uppväxt och kringflackande liv.

Så det bästa, som jag ser det, är att låta de olika systemen komplettera varandra. Inget av dem är väl helt perfekt och inget är heller helt fel.

Det är alltid kul att få lite vediska och likahus-vinklingar. Fast jag blir lite konfunderad över det du skriver om det månhus hans Ascendent hamnar i. Jag får det till att det är Uttara Ashada för 08:12 och Purva Ashada för 08:00. Av dem passar väl Purva Ashada bättre för en författare? Dessutom tycks övermod och självupptagenhet höra till det husets skuggsidor. Att vara god debattör och kritisk mot andra tycks också höra till bilden. Oavsett om det är 08:00 eller 08:12 så tycks i alla fall Månen vara i det här huset, Purva Ashada. Och det kanske är det viktigaste?

Allt gott!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: August Strindberg
InläggPostat: fre feb 03, 2012 4:49 pm 

Blev medlem: sön apr 04, 2010 8:43 pm
Inlägg: 38
Hej Mats !

Javisst har du rätt när du skriver att man kan använda sig av olika hus system och få bra resultat i båda.
Speciellt på dessa höga latitituder.

För exempel så när Strindbergs syster dog, ( Karin tror jag hon hette.)
Så var transit pluto (förändring, transformation) på IC punkten (familj).
I Hela hus så var transit pluto i kvadratur till Saturnus i 3dje Syskon).
(Fast man kan använda vinklarna som sensitiva punkter även i Whole sign hussystem).

När det gäller författarskap och 'Uttara Shada' så fick jag lära mig det av min jyotish lärare.
Han är något av en expert när det gäller nakshatras.
Hans motivering att Purva shada har med författande att göra är att
denna konstellation symboliseras av en[i] Elefantbete [/i]
I den vediska mytologin så hade Ganesh (elefant guden i hinduismen) brytit av sin bete
och använde den som penna när han skrev det klassiska verket 'Mahabharata'

Kul med dessa astroprofiler att droppa in här ibland och kika vilket det är den här gången :D

Bästa hälsningar

Stefan


Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 4 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron