Aktuellt datum och tid: tor jan 28, 2021 3:25 pm

 Sida 1 av 1 [ 2 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Attackerna mot konstnären Lars Vilks
InläggPostat: mån maj 17, 2010 8:16 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej!

Den omstridde konstnären Lars Vilks har verkligen hamnat i skottlinjen den senaste veckan. Först stoppades med våld hans föreläsning om "Konst och yttrandefrihet" vid Uppsala universitet. Sedan hackades hans blogg. Därefter utsattes hans hem för ett nattligt mordbrandsförsök. Varpå hans blogg hackades en andra gång. Allt under loppet av samma vecka!

Jag har tyvärr inget klockslag för Lars Vilks födelse men han är född i Helsingborg den 20 juni 1946. Det gör att han har Solen i konjunktion med Norra månnoden och Uranus i Tvillingarna. Merkurius är i konjunktion med Saturnus i Kräftan. Venus är i konjunktion med Pluto i Lejonet. Mars befinner sig i Jungfrun i sextil med Solen i Tvillingarna. Jupiter är i konjunktion med Kiron i Vågen, där vi också hittar Neptunus.

Sedan ett antal år tillbaka har Lars Vilks haft tr. Pluto mer eller mindre i opposition till sin natala Sol på 28º30' i Tvillingarna. Det var någon tid efter publicerandet av hans berömda "muhammedteckning" den 19 augusti 2007 som han "dömdes till döden" av en islamistisk grupp. Han hade vid den tiden också tr. Uranus i Fiskarna i kvadratur till sin natala Uranus i Tvillingarna - och därmed också i kvadratur till nodaxeln.

Hur ser då hans transiter ut nu med den gångna veckans många attacker? Förutom att Pluto alltjämt pendlar i en vid opposition till Vilks Sol är hans natala Sol nu fokalplanet i ett T-kors tillsammans med tr. Uranus i Fiskarna i opposition till Saturnus i Jungfrun. I vid mening bildas ett "kosmiskt kors" mellan tr. Pluto, Uranus, Saturnus och Lars Vilks natala Sol i Tvillingarna. Dessutom är tr. Venus i Tvillingarna i en ganska exakt konjunktion med Vilks natala Uranus och Norra månnod.

Jag har prövat att ställa ett horoskop för hans saboterade föreläsning vd filosofiska fakulteten vid Uppsala universitet. Föreläsningen var satt att börja klockan 16:15 men blev kraftigt fördröjd på grund av den stora mängden åhörare och den noggranna säkerhetskontrollen. Jag har ändå ställt horoskopet för den tidpunkten eftersom föreläsningen officiellt var utannonserad att börja då.


Bild

Lars Vilks föreläsning, 11 maj 2010, 16:15, Uppsala

Aspekter:

Bild


Jag nöjer mig med några korta kommentarer till det här horoskopet. Fyll gärna i med egna iakttagelser.

Ascendentstyraren Venus i Tvillingarna i nionde huset står högst på himlen - det handlar om en konstföreläsning (Venus i Tvillingarna) vid ett universitet (nionde huset). Ämnet är "Konst och yttrandefrihet" (Venus, nionde huset). Venus bildar en kvadratur till Jupiter i Fiskarna i sjätte huset i konjunktion med Uranus i Fiskarna ("konstens frihet"). Vi bör komma ihåg också här att Venus samtidigt transiterar Lars Vilks natala Norra månnod i konjunktion med Uranus och Solen, alla i Tvillingarna.

Tredjehusstyraren Pluto är i opposition till MC i Kräftan och bildar en kvadratur med Uranus och en trigon till retrograda Merkurius i Oxen i det åttonde huset. Merkurius kan syfta såväl på föreläsningen som på åhörarna. Pluto bör väl här kunna tolkas som den våldsurladdning som skulle komma några minuter in i Vilks föreläsning. Mars i Lejonet på den elfte husspetsen tycks utvisa den aggressiva grupp som endast sökt sig till föreläsningen i syfte att störa och uppträda hotfullt. Mars styr också Descendenten i Väduren (öppen fientlig attack), en tolkning som också förstärks av Månen i Väduren i samma hus. Månen formar dessutom en trigon med Lejonmars på elfte husspetsen.

Att temat för föreläsningen är "konst och yttrandefrihet" - ett tema som samtidigt genom den fysiska attacken mot konstnären i högsta grad kom att aktualiseras - framgår bland annat av femte husets Neptunus (konst) i Vattumannen (frihet) förstärkt av konjunktionen med Kiron i Fiskarna. Samma tema visas också av oppositionen mellan Uranus (frihet) i Fiskarna (konst) och Saurnus (ofrihet) i Jungfrun, båda i kvadratur till tredjehusstyraren Pluto i tredje huset (föreläsning, kommunikation).

Ett nog så dramatiskt horoskop för en nog så dramatisk händelse - förstärkt genom det ständiga dödshot som vilar över konstnären!

Kommentera gärna!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Attackerna mot konstnären Lars Vilks
InläggPostat: lör okt 09, 2010 4:37 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej!

Aktualiserar den här tråden på nytt eftersom konstnären Lars Vilks nyligen (7 oktober 2010) gjorde ett förnyat försök att genomföra den konstföreläsning vid Uppsala universitet som tidigare i år (11 maj 2010) hindrades med våld av uppretade åhörare.

Den här gången inramades föreläsningen av ett massivt säkerhetspådrag med full polisbevakning i och kring den avspärrade föreläsningssalen. Samtliga åhörare var dels tvungna att förhandsanmäla sig dels fick de genomgå en rigorös säkerhetskontroll (motsvarande den vid flygplatser) innan de släpptes in.

Föreläsningen var satt att börja 14:00, då godkända åhörare började fylla föreläsningssalen. Men till följd av den omfattande säkerhetskontrollen blev själva föreläsningen kraftigt försenad och det var först 15:10 som föredragshållaren själv dök upp. Jag har ändå - liksom förra gången - valt att ställa horoskopet för den tidpunkt då föreläsningen var utsatt att börja (i det här fallet 14:00).


Bild

Lars Vilks andra föreläsning vid Uppsala universitet, 7 oktober 2010, 14:00, Uppsala


Det är intressant att jämföra horoskopen för de båda föreläsningstillfällena. Det första (se föregående inlägg) hade Venus (konst) i Tvillingarna (föreläsning) i det nionde huset (universitet). Den nya föreläsningen har istället Merkurius (föreläsning) i Vågen (konst) i nionde huset (universitet)! I det nya horoskopet är Merkurius i konjunktion med Saturnus - alltså polisbevakad föreläsning eller föreläsning med avspärrning, säkerhetskontroll och begränsat tillträde.

Samma sak visas i det tionde huset (offentlighet): Mars (polisbevakning) är i konjunktion med Venus (i det här fallet konstföreläsning) i Skorpionen (kompromisslöst genomförande). Också Pluto, MC-styraren, i Stenbocken i det första huset, i konjunktion med den Norra månnoden, förstärker det här temat med en rigorös, kompromisslös säkerhetsövervakning i avsikt att förhindra våldshandlingar.

Ascendenten i jupiterstyrda Skytten speglar att det nya föreläsningstillfället anordnades av Uppsala universitet för att markera att våld och hot inte ska kunna hindra yttrandefriheten.

De retrograda planeterna i andra huset (med Vattumannen på husspetsen) visar att det här rör sig om ett förnyat, återupprepat försök där lärdom dragits av den tidigare erfarenheten. De understryker också på olika sätt temat "konstens frihet" - Neptunus (konst) i Vattumannen (frihet) och Uranus (frihet) i Fiskarna (konst), en frihet (Vattumannen) som värderas högt (andra huset) av konstutövare och ett demokratiskt samhälle.

Pars Fortunae i Skytten i det tolfte huset kanske kan sägas visa på framgången (Pars Fortunae) i att föreläsningen kunde framföras fritt (Skytten) tack vare det avspärrade området (tolfte huset).

Till sist kan noteras att Vilks föreläsning ingick i en serie konstföreläsningar vid Uppsala universitet med det gemensamma temat "Konstens gränser" - i horoskopet speglat av Saturnus (gränser) i Vågen (konsten) i konjunktion med Merkurius (föreläsningar).

Kommentarer välkomnas!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 2 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron