Aktuellt datum och tid: ons jan 27, 2021 3:30 am

 Sida 1 av 1 [ 3 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Att se planeterna på himlen
InläggPostat: fre mar 02, 2012 8:02 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej!

Vilka av planeterna har du sett på himlen? Venus har vi kanske alla sett som afton- eller morgonstjärna när den lyst med sitt vackra sken efter solnedgången eller före soluppgången. Men hur är det med de andra planeterna?

Jupiter är lätt att få syn på på grund av sin storlek och sitt klara ljus - om man vet var på himlen den befinner sig. Detsamma gäller Mars, som är lätt att känna igen på den lite rödaktiga färgen. Merkurius och Saturnus kan vara svårare att hitta på natthimlen. Merkurius för att den alltid befinner sig i Solens närhet och Saturnus eftersom den på grund av det stora avståndet framstår som så liten.

Allmänt gäller att man kan skilja planeterna från de mer avlägsna stjärnorna genom att planeterna lyser med - eller snarare reflekterar från Solen - ett fast och stadigt sken medan stjärnorna hela tiden tindrar och glittrar. En annan skillnad är förstås att vi uppfattar stjärnorna i samma mönster eller konstellationer natt efter natt medan planeterna hela tiden förflyttar sig, "vandrar", mot bakgrunden av stjärnkonstellationer.

Här gäller förstås de verkliga, "sideriska" konstellationerna eller "tecknen", inte den tropiska zodiakens årstidsrelaterade tecken. Jupiter befinner sig för närvarande i Oxens tropiska tecken. Men på himlen är den i det sideriska tecknet Väduren. Den 14 mars, om ett par veckor, bildar Jupiter och Venus en exakt konjunktion (i tropiska Oxen/sideriska Väduren) som den här månaden - om det är stjärnklar himmel - kan ses på kvällen i sydväst.

Mars (i tropiska Jungfrun/sideriska Lejonet) är i exakt opposition till Solen i morgon (3 mars), och bör kunna ses nattetid vid klart väder. Om ett par dagar (5-8 mars) är den i konjunktion med Månen och kan då lättare identifieras - kolla i Månens närhet!

Samma gäller Saturnus - håll utkik efter den runt den 10-11 mars då den är i Månens närhet.

Om inte hus och träd skymmer alltför mycket finns det chans att se Merkurius i början av den här månaden (1-10 mars) i väster strax efter solndegången.

Våra namn på planeterna är ju från den romerska mytologin (Merkurius, Venus, Mars, osv). Det kan vara intressant att jämföra med de hebreiska/"kaldeiska" namnen som mer är uttryck för planeternas särart och hur vi uppfattar dem på himlen:

שבתי Shabatai (Saturnus) - den vilande eller stilla planeten, på grund av dess långsamma, nästan stillastående färd på himlen.
צדק Zedeq (Jupiter) - den "rättfärdiga" planeten, på grund av dess upphöjt majestätiska färd.
מאדים Madim (Mars) - den röda planeten.
נוגה Nogah (Venus) - den vackert strålande planeten.
כוכב Kokab (Merkurius) - den stjärnlika planeten.

Månen heter לבנה Levanah (den vita) och Solen חמה Chamah (den brännheta).


Berätta gärna vilka planeter du lyckas få syn på!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Att se planeterna på himlen
InläggPostat: lör mar 03, 2012 8:37 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Sagt och gjort :) Tog en kvällspromenad igår kväll vid tiotiden för att se vilka planeter jag skulle få syn på.

Jodå, jag kunde snart identifiera Mars, med sitt lite rödgula sken. Den lyste ganska stor och rätt högt på himlen i sydost där den stack ut i förhållande till de andra himlaljusen genom sin storlek och färg.

Annars dominerades förstås kvällshimlen av Månen i sin växande fas som seglade fram i sakta mak högt däruppe. Mot nordväst syntes ännu en planet med stadigt och fast sken - Jupiter på väg ned mot horisonten. Venus, den andra aftonstjärnan just nu, hade redan försvunnit ned bakom träden.

Horoskopet ger en fin och åskådlig bild av natthimlen. Det är ett väldigt bra hjälpmedel om man vill ha koll på var de olika planeterna befinner sig. Särskilt intressant blir det om man använder sig av den sideriska zodiaken, för då får man också en uppfattning om var de olika stjärntecknen/konstellationerna står att finna.

Så här såg det ut i går kväll vid tiden för min promenad, först med den vanliga, tropiska zodiaken och sedan med den sideriska som stämmer överens med den verkliga stjärnhimlen:


Bild

Kvällshimlen, TROPISK zodiak, 2 mars 2012, 22:00, Karlstad


Bild

Kvällshimlen, SIDERISK zodiak, 2 mars 2012, 22:00, Karlstad


Horisontlinjen löper mellan Ascendenten till vänster (motsvarar öster) och Descendenten till höger (motsvarar väster). Planeterna rör sig i sin dagliga rörelse medurs genom cirkeln. Den årliga rörelsen går moturs. Precis som jag såg det igår kväll befinner sig Mars rätt högt upp i öster i sideriska tecknet Lejonet. Högre upp ser vi Månen i sideriska Tvillingarna, lite mer än halvvägs på väg att bli fullmåne (jämför förhållandet till Solen, som är under horisonten), medan aftonstjärnan Jupiter i sideriska Väduren är på väg ned mot horisonten i väster, där Venus redan är på väg att gå ned (och därför doldes av träden i går kväll).

Lycka till med dina egna planetskådarförsök!

Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
 Inläggsrubrik: Re: Att se planeterna på himlen
InläggPostat: tis mar 13, 2012 1:27 pm 

Blev medlem: sön apr 04, 2010 8:43 pm
Inlägg: 38
Jag håller med dig Mats.

Venus och Jupiter har jag aldrig sett så tydligt och vackert some de är nu i konjunktion på himlen kvällstid.

När de har sjunkit ner under horisonten kommer Mars smygande bakom....


Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 3 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron