Aktuellt datum och tid: ons jan 23, 2019 10:12 pm

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Allmänt om horoskophjulet
InläggPostat: mån jan 14, 2013 10:15 am 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Horoskopet ger en bild av hur det himmelska mönstret och det jordiska skeendet speglar varandra i ett visst ögonblick. De sju planetenergierna är olika aspekter av den skapande kraften hos det kosmiska medvetande som verkar i allt som sker. En kosmisk andning genomtränger allt och ger det form och rörelse.

Inte så, att allt drivs automatiskt, tvärtom styrs energierna av de många ”aktörer” på olika nivåer som överallt samverkar med eller motverkar varandra i tillvarons stora väv.

Horoskopet delas i fyra delar av två axlar: en horisontlinje och en meridian. Horisontlinjen visar sträckningen mellan Ascendenten och Descendenten.

Bild

Ascendenten är den punkt på Ekliptikan/Zodiaken som i ett visst ögonblick och betraktat från en viss plats stiger (ascenderar) över horisonten i öster (till vänster i horoskopet). Descendenten är den punkt på Ekliptikan/Zodiaken som samtidigt går ner (descenderar) i väster (till höger i horoskopet).

Meridianen visar sträckningen mellan Ekliptikans/Zodiakens högsta (MC, Medium Coeli) och lägsta (IC, Imum Coeli) punkt i det ögonblick och sett från den plats horoskopet avser.

Halvcirkeln över horisontlinjen visar den del av solbanan eller Ekliptikan/Zodiaken som befann sig över horisonten i födelseögonblicket och sett från födelseorten. Halvcirkeln under horisontlinjen visar samtidigt den del som befann sig under horisonten. Solens läge i horoskopet visar tiden på dygnet, om det är dag eller natt, morgon eller kväll.

De fyra punkterna Ascendenten, Descendenten, MC och IC växlar hela tiden med Jordens dagliga rotation. Under ett dygn passerar hela Zodiaken var och en av dessa punkter.

Horoskopet visar två samtidiga rörelser. En daglig rörelse medurs och en årlig rörelse moturs. Den årliga rörelsen är relaterad till Jordens kretslopp kring Solen och visar planeternas position i Zodiaken under årets gång. Solen uppehåller sig en månad i varje tecken, Månen två och ett halvt dygn medan Ascendenten byter tecken ca varannan timme. Den dagliga rörelsen är relaterad till Jordens rotation och visar planeternas position i ett visst ögonblick i förhållande till en plats på Jorden.

De två horoskopaxlarna och de fyra punkterna Ascendenten, Descendenten, MC och IC ligger till grund för horoskopets indelning i tolv hus, enligt illustrationen.

Bild

Ascendenten markerar början av det första huset. IC inleder det fjärde, Descendenten det sjunde och MC det tionde huset. De övriga faller på plats mellan dessa fyra. Husen, som alltså bestäms av Jordens dagliga rotation, varierar i inbördes storlek allt efter den aktuella tidpunkt och plats som horoskopet avser.

I horoskoptolkningen representerar de tolv husen olika livsområden. Det finns en överensstämmelse mellan de tolv zodiaktecknen och de tolv horoskophusen. Så motsvarar det första huset Vädurens tecken, det andra Oxens, osv. runt hela horoskophjulet.

Bild

Tecknen visar vår karaktär och natur medan husen beskriver hur vi uttrycker och manifesterar detta på olika områden i livet.


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron