Aktuellt datum och tid: ons nov 25, 2020 11:00 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Tori Amos
InläggPostat: sön aug 21, 2011 11:49 am 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej! Välkommen till Veckans Profil.

Den amerikanska musikartisten (pianisten och singer-songwritern) Tori Amos föddes – som Myra Ellen Amos – den 22 augusti 1963 i Newton i North Carolina. I tidiga år flyttade familjen till Maryland. Fadern var metodistpastor medan morföräldrarna var av blandad europeisk och cherokee-indiansk härkomst.

Myra Ellen var något av ett musikaliskt underbarn, lärde sig tidigt spela piano och komponerade egna stycken redan vid fem års ålder. Hon erhöll ett stipendium och fick börja tidiga musikstudier, som dock avbröts när hon var elva år eftersom hon var alltför intresserad av rock- och populärmusik och avskydde att läsa noter. Istället fortsatte hon musicerandet på egen hand. I början av 1980-talet tog hon sig namnet Tori och begav sig sedan till Los Angeles för att påbörja sin musikkarriär.

Bild

Efter att först en tid ha spelat med en grupp fick hon så småningom möjlighet att ge ut sitt första album, ”Little Earthquakes” (1992), med personliga sånger om hennes religiösa uppfostran, sexuella uppvaknande och identitetsskapande. En sång, ”Me and a Gun”, framförd a capella, är en självutlämnande uppgörelse med minnet av ett övergrepp under knivhot som hon upplevt i unga år.

Skivan fick ett positivt mottagande och följdes snart av fler: ”Under the Pink” (1994) och ”Boys for Pele” (1996). Tori Amos huvudinstrument är pianot men i sin senare karriär har hon experimenterat en hel del och lagt till cembalo, orgel och andra instrument och på så vis skapat olika ”ljudlandskap”.

Bild

Fler av hennes album, som ”Strange Little Girls”, ”The Beekeeper” och ”American Doll Posse” kan betecknas som ”concept albums” (album med särskilda teman eller koncept) och ”Scarlet´s Walk” är en slags ”sonic novel” eller ”ljudroman”.

Hon använder gärna originella och fantasifulla teman och vinklingar i sitt skapande arbete, som berör många sidor av livet: kvinnans frigörelse, religion, politik, sexualitet, Amerika och Amerikas indianer och mycket annat.

Hennes nästa projekt, som är planerat att presenteras i september i år, kallar hon ”Night of Hunters”, och är ”en sångcykel inspirerad av 400 års klassiska musikaliska teman men med en modern nutida berättelse” - alltså ännu ett ”concept album”.

Bild


Hennes horoskop ser ut så här:


Bild

Tori Amos, 22 augusti 1963, 13:10, Newton, North Carolina, USA

(Källa: Astro DataBank)


De dominerande tecknen är alla placerade på den södra hemisfären – horoskopets övre del – i den tredje och fjärde kvadranten. Det visar på karriärens stora betydelse för henne. Vi har en person för vilken karriären betyder allt och där framgång ger tillfredsställelse, en person som framför allt vill lämna sitt ”avtryck” på världen.

Lejonet (Solen, Venus, nionde huset) visar på självsäkerhet, kraft och utstrålning. Jungfrun (Uranus, Pluto, Merkurius, MC) antyder noggrannhet och hårt arbete. Vågen (Månen, Mars, elfte huset) speglar harmoni och balans och konstnärlig förmåga. Skorpionen (Ascendenten, Neptunus, tolfte huset) visar på intensitet, djup, magnetism och kraft att konfrontera. Tori Amos har en väldig intensitet i sitt självuttryck.

Nymånen speglar impulsivitet, vilja att uttrycka egna idéer och starta nya projekt.

Detta med ovanliga och originella teman och koncept som Tori Amos gärna använder sig av framkommer ganska tydligt i horoskopet av att det tredje huset (kommunikation, studier, intressen) i Vattumannen styrs av Merkurius-disponerade Uranus i Jungfrun i konjunktion med Solen, Venus, MC, och Pluto. Också MC-styraren Merkurius i egna tecknet Jungfrun i tionde huset tyder på viljan och behovet att kommunicera tankar och idéer via den musikaliska karriären.

Med Uranus i nionde huset är det förstås oundvikligt att hon tidigt kom att göra uppror mot konventionell religion – representerad av fadern – något som också ofta framkommer i hennes sångtexter.

Det är något av urkraft över Tori Amos framträdande. Hon är som en slags omvälvande virvelvind och det speglas tydligt, tycker jag, av planeterna kring hennes MC – Pluto och Uranus. Konjunktionen mellan dem visar på en stark vilja till omvälvande och transformerande förändringar. Det ligger en oerhörd kraft i det och det finns ett väldigt starkt frihetsbehov hos henne. Hon använder sin karriär som sångerska till att uttrycka sig på ett mycket unikt sätt och hon varierar och förändrar sig hela tiden. Alltsammans är väldigt uraniskt och plutoniskt.

Man anar också en inre och djup smärta hos henne. Både Pluto och Uranus bildar opposition till Kiron i Fiskarna i hennes fjärde hus. Dessutom formar Kiron en vattentrigon tillsammans med Neptunus i Skorpionen i tolfte huset och Norra månnoden i Kräftan i åttonde huset. Häri ligger nog mycket av hennes förmåga att ta tag i den egna smärtan, bearbeta den och ge uttryck för den. Neptunus i Skorpionen bildar en sextil med MC och Pluto. Musiken spelar nog en mycket helande roll i hennes liv – och även för dem som lyssnar på och tar till sig av den.

Mars i Vågen styr via Väduren det femte huset (kreativitet) med Jupiter i Väduren. Hennes självuttryck och sätt att framträda är väldigt mycket Väduren – det röda håret och hennes direkta och raka utspel.

Hennes Saturnus-disponerade Pars Fortunae i Stenbocken i andra huset – i trigon till Uranus, Pluto och MC och i kvadratur till Månen – antyder att det är viktigt och betydelsefullt för henne att med hjälp av karriären bygga upp en stark inre känsla av egenvärde och överhuvudtaget en uppsättning av egna värderingar.


Här är några smakprov på hennes musik:

http://www.youtube.com/watch?v=cQ5VlOl6tj4 (Cornflake Girl)

http://www.youtube.com/watch?v=9P_33BbQ ... re=related (Muhammad My Friend)

http://www.youtube.com/watch?v=kmXGKtof ... re=related (Caught a Lite Sneeze)

Länk till hennes egen sida: http://www.toriamos.com/


Kommentera gärna horoskopet!


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron