Aktuellt datum och tid: ons dec 19, 2018 12:14 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Raoul Wallenberg
InläggPostat: sön jul 31, 2011 1:51 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Välkommen till Veckans Profil!

Raoul Wallenberg föddes den 4 augusti 1912 på Lidingö i Stockholm. Han kom att bli känd världen över som den svenske diplomaten som i andra världskrigets slutskede räddade tiotusentals ungerska judar undan de nazistiska utrotningslägren för att sedan själv under oklara omständigheter bli bortförd i sovjetrysk fångenskap.

Bild

Raoul Wallenbergs far avled i cancer redan innan Raoul föddes. Det blev farfadern, ambassadören i Japan, Gustav Wallenberg, som kom att ta sig an gossens uppväxt och utbildning. Hans önskan var att den unge Raoul skulle få en bred internationell utbildning för en framtida chefsposition inom bankväsendet. Själv valde emellertid Raoul att utbilda sig till arkitekt vid University of Michigan, ett yrke som han dessvärre aldrig fick tillfälle att utöva.

Under andra världskrigets första år var han verksam med export och import av livsmedel mellan Sverige och Ungern. Arbetet krävde en del resor och det var så han kom i kontakt med förhållandena i Ungern. Den judiska befolkningen där var till en början förskonade från nazisternas härjningar men mot slutet av kriget började de i stor skala tvångsdeporteras till de nazistiska koncentrationslägren. Det var då den amerikanska regeringens War Refugee Board i Skandinavien föreslog att en diplomat från det neutrala Sverige skulle sändas till Ungern för att organisera en räddningsaktion. Valet föll på Raoul Wallenberg, som accepterade uppdraget.

På plats i Budapest och försedd med finansiella medel tog Wallenberg ledningen i att organisera räddningsarbetet. S.k. svenska skyddspass trycktes upp och delades ut till den judiska ghettobefolkningen. Tiotusentals judar kom så att skonas från deportation till koncentrationslägren. Wallenberg uppvisade stort personligt mod och agerade resolut och med en särskild karisma som fick till och med nazisterna att backa. Den 17 januari 1945 arresterades han dock av de ryska trupper som intog Budapest. Anledningen är oklar, men kanske betraktades han som amerikansk spion. Hans vidare öde har aldrig klarlagts.

Raoul Wallenbergs horoskop ser ut så här:


Bild

Raoul Wallenberg, 4 augusti 1912, 04:35, Stockholm

(Källa: Astro DataBank)


De tre tecken som dominerar är Lejonet (Solen, Ascendenten, Venus), Väduren (Månen, Norra månnoden, MC, Pars Fortunae) och Jungfrun (Merkurius, Mars). Det beskriver en person som är självsäker och kraftfull och har karismatisk utstrålning (Lejonet), en som tar initiativ och är handlingskraftig, beslutsam och modig (Väduren) och som samtidigt har omdöme och är praktisk och metodisk (Jungfrun). Eldelementet dominerar horoskopet och visar på motivation och entusiasm.

De mest framträdande husen är det andra (resurser, tillgångar), nionde (främmande länder) och tolfte (osjälviskt tjänande, även försvinnande). Wallenberg kom från en rik och resursstark familj och hans egna personliga resurser och talanger (andra huset) kom att prövas till det yttersta i det dramatiska räddningsarbetet. Hans liv utspelades till stor del i främmande länder (nionde huset) och räddningsaktionen för den judiska befolkningen i Budapest innebar en osjälvisk insats av stora mått (tolfte huset). Hans plötsliga och tragiska försvinnande speglas också av det tolfte huset med Neptunus och Solen.

Planeternas fördelning, huvudsakligen samlade i den östra hemisfären, visar också på en självmotiverad person med förmåga att staka ut sin egen kurs och gå sin egen väg. Ascendenten i Lejonet talar om kreativitet, värme, entusiasm och generositet. Det stämmer också mycket bra med den särskilda karisma som Wallenberg beskrivs ha haft i sitt handlande gentemot nazisterna, särskilt som Solen är i konjunktion med Ascendenten.

Så är också Venus, som står för diplomati och styr både den Södra månnoden och IC. Wallenberg fick använda sig av all diplomati och charm som han kunde uppbåda – och även mutor – för att avleda de hårdföra nazisternas intentioner – alltsammans representerat av Venus. Månen i Väduren i nionde huset bildar tillsammans med Norra månnoden en trigon till Venus på Ascendenten. Samtidigt speglar detta Wallenbergs studier i arkitektur (Venus) vid ett utländskt universitet (nionde huset i Fiskarna).

Lejonsolen i tolfte huset bildar trigoner till Månen och Norra månnoden i Väduren samt till Jupiter i Skytten i det fjärde huset. Merkurius är i sitt eget tecken, Jungfrun, i konjunktion med Mars i det andra huset för resurser. Detta speglar Wallenberg som en skarpsynt, snabbtänkt och intelligent person som också var rättfram och kraftfull i sin kommunikation (Merkurius konjunktion Mars).

Att Wallenberg nog i grunden var något av en äventyrare framgår av Jupiter i egna tecknet Skytten i fjärde huset. Det visar också på att han kom från en rik och framgångsrik familj. Oppositionen till Merkurius-disponerade Saturnus i tionde huset – och kvadraturen till Merkurius i andra huset – antyder något om de krafter Wallenberg hade till sitt förfogande i sin räddningsaktion. Han fick möjlighet att använda sina resurser (andra huset) och sin bakgrund (fjärde huset) i ett offentligt sammanhang (tionde huset) där handling (MC i Väduren) krävdes för att hindra (Saturnus) transporten (Tvillingarna) av den judiska ghettobefolkningen (också Saturnus) till de nazistiska utrotningslägren.

Saturnus trigon till Uranus i egna tecknet Vattumannen i det sjätte huset speglar hans förmåga att åstadkomma det till synes omöjliga med hjälp av egna självständiga initiativ. Uranus placering antyder ett ovanligt sätt att ta sig an det vardagliga livet och även de tvära kast och plötsliga förändringar som hörde till hans liv.

Neptunus i Kräftan i det tolfte huset talar om en stark medkänsla med den instängda och hotade judiska befolkningen i Budapest. Planeten styr de åttonde och nionde husen (död, transformation respektive främmande land). Även den svårt aspekterade Kiron i Fiskarna i åttonde huset – i sesquikvadratur till Neptunus, quincunx till Solen, opposition till Merkurius/Mars, kvadratur till Jupiter och halvkvadraatur till MC – visar på stark medkänsla med de utsatta och förföljda.

Tydligast framträder temat karisma-diplomati-handlingskraft om man betraktar Ascendenten/Solen/Venus i Lejonet i kombination med Södra månnoden och IC i Vågen å ena sidan och Månen/Norra månnoden/Pars Fortunae/MC i Väduren i det nionde huset å andra sidan.

Pars Fortunae, som disponeras av Mars, visar på goda förutsättningar att nå mål genom egen viljekraft (Väduren, Mars).


Ha gärna synpunkter på horoskopet!


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron