Hej!
Oj, det här blir ett långt inlägg

Nästan en hel artikel!
Jag har sökt tolka horoskopet för Gustav IV Adolf, kungen som avsattes och landsförvisades 1809.
Gustav IV Adolfs levnadsöde var av det märkligare slaget. Under första halvan av sin levnad var han Sveriges kronprins och sedan kung. Under den andra halvan kom han istället att föra ett tämligen planlöst och kringflackande liv runt om i Europa som avsatt kung utan land. Sina dagar avslutade han ensam och utblottad som ”överste Gustavsson” på ett billigt värdshus i schweiziska Sankt Gallen. Kontrasten kunde inte vara mycket större!
Som Gustav III:s son fostrades Gustav Adolf alltifrån späd ålder med siktet inställt på den kommande rollen som Sveriges kung. Efter det dramatiska mordet på fadern 1792 fick han som trettonåring helt abrupt överta kungakronan. Visserligen styrdes då landet först av en förmyndarregering ledd av farbrodern, hertig Karl, men det dröjde inte så länge förrän det var dags för den unge kungen att själv leda landet.
Redan en flyktig blick på Gustav IV Adolfs horoskop visar på stora svårigheter och en svår inre problematik. Ett ”storkors” är det första man lägger märke till.
Gustav IV Adolf, 1 november 1778, 06:45 LMT, Stockholm
Ascendenten, Solen och Saturnus i Skorpionen och Månen i Fiskarna visar hur elementet vatten dominerar kungens horoskop. Känslan överväger på bekostnad av ett objektivt perspektiv. Jämför med Sveriges horoskop från 1523, där ledningen (Solen/MC/Merkurius) istället har en starkt mental (Tvillingarna) framtoning. Redan här skär det sig.
De mest framträdande husen i kungens horoskop är det första, fjärde och tionde. Dvs. identitet, familj/privatliv och officiell ställning var betydelsefulla faktorer i Gustav IV Adolfs liv. Första och fjärde kvadranterna dominerar horoskopet, vilket antyder självständighet och stark egen vilja med risk för egocentriskt beteende. Månens fas i första kvarteret visar på handlingskraft och fastklamrande vid egna ideal. Samtidigt motverkas det av Månens teckenplacering i Fiskarna.
Hurdan var han då som människa, denne olyckskung? Samtida källor beskriver den unge kronprinsen dels som ”trotsig, högdragen, mästrande och bortskämd” och dels som ”vänlig, känslig, ärlig och ordhållig”. Han ansågs äga ”den stora dygd att aldrig någonsin säga något osant ord”. Den unge prinsen hade också ”läshuvud”. Han lärde sig franska, latin och tyska, var kunnig i historia och fascinerades särskilt av krigarkungen Karl XII. Som barn lekte Gustav Adolf gärna krigslekar. Vidare hade han, enligt de samtida källorna, intresse och begåvning för både musik och dans. Han lärde sig spela klaver och komponerade i tidig ålder egna marscher.
En annan sida hos den unge kronprinsen var hans religiositet. I tidiga år fick han lära att kungamakten vilade på gudomlig grund. Religionen gjorde ett starkt intryck på honom och fyllde även ett känslomässigt behov. Religiositeten var dessutom något han hade gemensamt med sin mor, drottning Sofia Magdalena. Fadern, Gustav III, var inte lika glad åt religionen. ”Man kunde ha ljugit barnet mindre fullt än på detta sätt”, lär han ha yttrat.
Den unge Gustav Adolf var också duktig på att skriva. Han författade tidigt historiska uppsatser, gärna i en moraliserande ton. Den studiebegåvade prinsen imponerade stort på rikets ständer när han vid flera tillfällen examinerades.
Gustav Adolf ansågs alltså av sin omgivning vara allmänt begåvad och dessutom plikttrogen och pålitlig. Han gav ett moget, om än något lillgammalt, intryck. Å andra sidan iakttog man också att han var stel i umgänget med andra. Han var också lynnig och stundtals svårmodig, något som blev allt tydligare i tonåren. Ett hårt slag för honom var mordet på fadern, som han i hög grad såg upp till och beundrade.
Den svåra chocken ledde till en allvarlig kris hos den känslige Gustav Adolf, med fördjupat svårmod och psykiska problem. Omgivningen började oroa sig för att kronprinsen skulle ha ärvt någon sinnessjukdom från sin mors släkt. Morbrodern, kung Kristian VII av Danmark, var ur stånd att regera på grund av psykisk sjukdom. Även om den akuta krisen så småningom lättade för Gustav Adolf följe svårmodet med honom livet igenom.
I horoskopet anar vi att det var så det var, när vi ser Solen och Saturnus i Skorpionen i konjunktion med varandra i det första huset. Också Ascendenten i Skorpionen ger en antydan om svårmod, inre och yttre kamp, intensitet i känslorna och transformation av personligheten. Solen i Skorpionen – transformation av identiteten – styr genom Lejonets tecken det tionde huset – regerandet som kung. Redan här kan vi ana något av det som skulle följa.
Månen i Fiskarna är i fjärde huset, men nära den femte husspetsen. Kungen var i grunden en känslig person. Det fanns en empati med modern och en djup religiositet där Gustav Adolf kände trygghet. Månen styr också det nionde huset (religion). Samtidigt är Månen i opposition till Mars (och även Jupiter), vilket ger en bild av emotionella konflikter relaterade till motsättningen mellan hans privata sfär (fjärde huset) och regerandet och maktutövandet (tionde huset). Oppositionen till Jupiter antyder ytterligare obalans och visar på de extravaganser och orealistiska planer som till slut kom att leda till kungens avsättande och landsförvisning.
Man kunde nästan tro att författaren Mats Wickman haft kungens horoskop framför sig när han karakteriserar honom som ”den evige krigsoptimisten”. Bättre kan man knappast beskriva hans Mars i konjunktion med Jupiter i det tionde huset. Det var framför allt Gustav Adolfs överoptimistiska och omdömeslösa krigföring som ledde till konspirationen mot honom. (Mats Wickman: ”En kunglig tragedi – en biografi om Gustav IV Adolf”).
Kungen beskrivs också i samtida källor som en militärisk pedant, överdrivet noggrann med de underlydandes uniformer. Han var känd för att som maktdemonstration omedelbart slå ner på minsta brist i de underlydande officerarnas klädsel – Mars och Jupiter är båda i Jungfrun i det tionde huset.
Att Månen också är i kvadratur till Venus och Södra månnoden speglar kungens omvittnade stelhet i umgänget, vilket även förstärks av Stenbocken på den tredje husspetsen. Samtidigt visar Månens trigon till Saturnus i första huset på ambition och självtillit. Men kvadraturen till Uranus ger också bilden av en envis och egensinnig regent som inte lyssnar till andras råd (Uranus i Tvillingarna i åttonde huset). Oppositionen till Neptunus i Vågen i elfte huset antyder oklarhet i uppfattandet av andra, en benägenhet att missförstå och en tendens att dra sig undan. Här anar man också att orealistiska ideal (Neptunus i elfte huset) hörde till bilden.
Elfte huset styrs av Merkurius i Vågen i det tolfte huset. Gustav Adolf hade en litterär talang och skrev en hel del, såväl i fångenskapen som senare under landsförvisningen (tolfte huset). Bland annat skrev han ”Betraktelser över mina första krigsbedrifter”, ”Den trettonde mars” (datumet för hans gripande och fängslande) och en lätt kamouflerad självbiografi med den skruvade titeln ”Hågkomster av en landsflyktig prins från Kina”. Merkurius i det tolfte huset visar på fantasirikedom. Den litterära begåvningen antyds väl också av att Merkurius är sextil Venus i Skytten.
Att kungen även drogs med ganska bisarra och excentriska idéer, inte minst under den kringflackande perioden, speglas av att Merkurius är i kvadratur till Pluto i det tredje huset. Det visar också något av den envishet och ovilja att lyssna till andra som han ständigt lade i dagen.
Venus i Skytten i andra huset i konjunktion med Södra månnoden har också att göra med att Gustav Adolf faktiskt trivdes bra utomlands (Skytten). Det är omvittnat att han redan under sin tid på tronen levde upp och var mer social i främmande miljöer, såsom i Ryssland (där han i tidiga år var på friarstråt) och i Baden där han under regenttiden tillbringade lång tid hos sin hustrus, drottning Fredrikas, släktingar. Landsförvisningen var kanske inte helt ovälkommen, när allt kommer omkring, även om avsättningen och förvisningen naturligtvis samtidigt tärde enormt på hans ära och prestige.
Venus placering i Skytten speglar även den förkärlek för spännande och äventyrliga kvinnor som den landsförvisade exkungen kom att ha efter skilsmässan från Fredrika. Han gav sig också vid flera tillfällen iväg på äventyrliga resor (Skytten) med olika kvinnliga reskamrater.
Å andra sidan styr Venus hans sjunde hus. Äktenskapet med Fredrika beskrevs som lyckligt och kungen trivdes bäst tillsammans med hustrun och familjen. Så länge äktenskapet varade var han också trogen sin drottning (vilket var ganska ovanligt i den tidens kungliga kretsar). Efter landsförvisningen tog dock rastlösheten och kringflackandet över och det dröjde inte länge förrän makarna skildes åt. Venus kvadraturer både till Neptunus och Månen kan spegla något av det här, och överhuvudtaget Gustav Adolfs svårigheter att relatera till andra.
Tredjehusstyraren Saturnus i Skorpionen i första huset tillsammans med Solen speglar också kungens omtalade stelhet i umgänget med andra, och kanske också en hämning i personligheten. Saturnus i quincunx-aspekt till Uranus i Tvillingarna i åttonde huset visar hans svårigheter att förena det gamla – den traditionella kungaroll han sökte leva upp till – med det nya i form av revolutionära och liberala idéer. Kungen klarade inte att leva upp till den anpassning som krävdes. Det visar hur han genom sin egen person och roll omöjliggjorde ett samarbete med omgivningen. Att Saturnus i Skorpionen i första huset – och i konjunktion med Solen – bildar en kvadratur till MC i Lejonet, ger en klar bild av hur det var kungens egen personlighet som satte krokben för regerandet och också ledde till det oundvikliga avsättandet.
Uranus i konjunktion med Norra månnoden i Tvillingarna säger en del om den plötsliga och omvälvande förändringen i hans liv som avsättningen och landsförvisningen innebar. Det speglar också den avsatte kungens svårigheter att hitta någon meningsfull sysselsättning under landsförvisningen. Att Uranus styr det fjärde huset antyder något om Gustav Adolfs uppväxt och barndom. Han blev tidigt föremål för experimenterande ”moderna” uppfostringsidéer. Han tvingades t.ex. till iskalla bad i härdande syfte. Vattumannen visar också på omvälvande händelser i familjen och faderns våldsamma död för en mördares pistolskott var naturligtvis det som överskuggade allt och som mycket starkt kom att påverka Gustav Adolf.
Månen i Fiskarna på den femte husspetsen speglar hans musikalitet. I fångenskapen men också efter landsförvisningen fann han ibland tröst i det egna musicerandet. På religionens område svärmade Gustav Adolf för den väckelserörelse som kallades herrnhutismen. Men trots försök att ansluta sig till den blev det inget av med det – kanske antyds det i horoskopet genom oppositionen mellan Månen i Fiskarna och Neptunus i Vågen i det elfte huset.
Det som ändå mest avgörande och dramatiskt visar på Gustav IV Adolfs omvälvande livsöde är naturligtvis det ”storkors” i föränderliga tecken som sätter sin illavarslande stämpel på kungens horoskop. Det visar på ”det omöjliga” i hans situation och levnad. Varje planet i det stora korset bildar en opposition och två kvadraturer till de övriga ingående planeterna. Det är lätt att förstå vilken total låsning av energier och vilka stora motsättningar och spänningar ett sådant kors ger uttryck för.
Regerandet (tionde huset i Lejonet) med Mars och Jupiter i Jungfrun – den ”militära optimismen” eller omdömeslösheten och den mästrande perfektionismen – ställs mot känsligheten och ömtåligheten i den privata sfären (Månen i Fiskarna i fjärde huset). I kvadratur till detta ställs sedan de egna svårigheterna att relatera till andra – Venus konjunktion Södra månnoden i Skytten i kvadratur både till Mars/Jupiter och Månen – i opposition till det beroende av andra han hade behövt inse och varit lyhörd för (Norra månnoden konjunktion Uranus i Tvillingarna i åttonde huset).
Hertiginnan Hedvig Elisabet Charlotta – Gustav Adolfs faster – skrev i sin dagbok om kungen: ”Han är vresig, frånstötande och dyster, i högsta grad retlig till lynnet. Därtill är han utledsen på att regera och talar ibland om att draga sig tillbaka, men till dess detta sker tycks han i allt vilja härska despotiskt… Inom alla klasser har han ådragit sig fiender. Han varken tager reson eller lyssnar till förnuftiga råd.”
Tillsammans låser och stänger ”storkorset” alla möjligheter till den samverkan, smidighet och lyhördhet som skulle ha behövts för att rädda situationen. Istället avskärmade sig kungen från sina rådgivare och gjorde sig till fiende med dem han borde ha samarbetat med.
Gustav Adolfs hela levnadsöde formar sig till ett uttryck för den tid och det samhälle han levde i. Redan före födelsen var han en offentlig person. Allt förbereddes för hans ankomst. Morgonen då han föddes dånade en kanonsalut med hundratals skott ut över det råkalla Stockholm. Astrologiskt speglas saluten av Jupiter och Mars i det tionde huset med Lejonet på husspetsen. Detta ställs då mot det späda och känsliga barnet, nyss inträtt i världen – Månen i Fiskarna i det fjärde huset.
Detta i sin tur står i kvadratur till motsättningen mellan det traditionella kungadömets värderingar och de nya revolutionära och liberala idéer som vällde fram i den tidens Europa – i horoskopet speglat genom oppositionen mellan Månnoderna i de andra och åttonde husen. Ett prövosamt liv väntade den nyfödde kronprinsen av Sverige.
* * *
Ha gärna synpunkter på tolkningen!
Ha det bra!
Mats i det blå