Aktuellt datum och tid: ons jan 23, 2019 5:46 pm

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Växlande polstjärnor
InläggPostat: fre feb 08, 2013 5:28 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Den norra himmelspolens vandring beskriver en cirkel som den tillryggalägger under loppet av ca 26 000 år. I den väldiga cykelns början vilar polen så att säga nedsänkt i det galaktiska ekvatorialplanets strålande ljus, manifesterat genom Vintergatans skimrande band av oräkneliga stjärnor.

Ur detta viloläge i cykelns alfa/omega-punkt vid 5° i sideriska Fiskarna påbörjar polen sin långa vandring, orsakad av jordaxelns mycket långsamt krängande rörelse. Den första ljusstarka stjärna som himmelspolen möter på sin stilla färd är Deneb i stjärnbilden Svanen, belägen mitt i det strålande band som bildas av Galaxens stora spiralarmar. Om hösten står den högt på himlen, under vintern sänker den sig allt lägre mot norr. Svanen kallas också Norra Korset.

Deneb, den första polstjärnan, härskar över den första av de ”sju himlarna”, ”skapelsedagarna” eller utvecklingsepokerna under Jordens 26 000 år långa precessionscykel, som också är det mänskliga själskollektivets utvecklingscykel. Stjärnan representerar vår rena själsessens och inspirerar oss att vandra i samklang med vår högsta inre potential. Den kan sägas stå för vår inre resa mot självinsikt och själsmedvetande.

Deneb är belägen 59°N54' och i longitud med 10°20' i sideriska Vattumannen. Därmed är den också i linje med den majestätiska stjärnan Fomalhaut, eller Fum al Hut (”Fiskens mun”) - en av Persiens fyra ”kungliga stjärnor” - belägen i linje med 8°52' i sideriska Vattumannen i Södra Fiskens (Piscis Australis) mun, 21°S08'. Fomalhaut representerar framtidsvisioner och höga ideal i humanitärt avseende.

Himmelspolen pekade i riktning mot Deneb i Svanen för 17 000 år sedan, då vårdagjämningspunkten befann sig i sideriska Skorpionen.

Nästa polstjärna under det stora precessionsåret är den ljusstarka Vega i stjärnbilden Lyran. Långt tillbaka associerades den med en örn eller gam, därav det arabiska namnet Al nasr al waqi (”den landande örnen” eller ”gamen”), varifrån namnet Vega kommer. Grekerna kallade den istället λύρα, Lyra, och associerade den med Hermes sjusträngade lyra eller harpa, som han enligt myten gav till Apollon, som sedan i sin tur överlämnade den till Orfeus.

Vega var polstjärna för 14 000 år sedan, då himmelspolen färdades nära stjärnbilden Lyran, medan vårdagjämningspunkten samtidigt förflyttade sig genom Vågens och Jungfruns sideriska tecken. Himmelspolen lutade vid den här tiden alltjämt in mot det galaktiska ljusplanet men var obevekligt på väg mot den avgörande vändpunkt i longitud linje med 5° i sideriska Skytten, då den istället skulle börja luta bort från ljusplanet.

Vega, eller Lyran (harpan) representerar ”sfärernas musik” och inspirerar till musik och konst och all kreativ och helande och gudomligt inspirerad användning av ljus, ljud, färg och harmoniska proportioner. Stjärnan står för höga visioner och ideal att manifestera i det inkarnerade livet. Den är belägen 61°N44' och i linje med 20°19' i sideriska Skytten.

Bild

Sedan himmelspolen därefter passerat den ödesdigra vändpunkten 90° från utgångsläget och därmed börjat luta bort från det galaktiska ekvatorialplanet, fortsätter den sin rundvandring, nu genom mörkare nejder i det galaktiska landskapet. Ingen mer ljusstark stjärna ledsagar den under de årtusenden som följer. Först sedan himmelspolen passerat 180° - precessionscykelns mörkaste punkt då polen pekar rakt bort från det galaktiska planet – når den så småningom fram till stjärnan Thuban i stjärnbilden Draken, som då blir ny polstjärna. Detta var för omkring 4 600 år sedan, då vårdagjämningspunkten befann sig i sideriska Oxen. Stjärnbilden Draken omsluter och vaktar himlens själva mittpunkt – den punkt som även de växlande polstjärnorna kretsar kring, den ekliptiska himmelspolen, som också är i linje med zodiakens centrum. Thuban (α Draconis) är belägen i linje med 12°27' i sideriska Lejonet, 66°N22'. Astrologiskt associeras den med vaktande av rikedomar och ansvarsfull administration.

Medan Oxens tidsålder avlöstes av Vädurens och Fiskarnas fortsatte den norra himmelspolen sin bana och närmade sig så småningom en stjärna i Lilla Björnens stjärnbild, vår nuvarande polstjärna, Stella Polaris, belägen i den yttersta spetsen av Lilla Björnens långa svans. Den exakta positionen är 66°N06' i longitud linje med 03°34' i sideriska Tvillingarna. Astrologiskt associerar Polaris till exakthet och pålitlighet, ledning och vägfinnande.

Det stora som händer i vår tid (vad stort sker, sker som bekant tyst) är att den norra himmelspolen är i färd med att passera den viktiga vändpunkten, 270° från utgångsläget, då den efter ca 13 000 år återigen börjar luta i riktning in mot det galaktiska ekvatorialplanet, manifesterat i Vintergatans ljusa band av mångfaldiga stjärnor. En lång era av ”kosmiskt mörker” blir avlöst av en ny, strålande era av ljus.

Stella Polaris är polstjärna i vår tid men himmelspolen fortsätter sin vandring in mot det galaktiska planet och kommer i framtiden att lämna vår polstjärna bakom sig för att istället närma sig stjärnan Al Rai i stjärnbilden Kefeus – en mytisk etiopisk kung på sin tron med vänstra foten över Stella Polaris. Al Rai, belägen i kungens vänstra knä, betyder ”Herden”, och kommer att börja anta rollen som Jordens polstjärna om ca 2 000 år. Al Rais position är 64°N40' i longitud med 05°06' i sideriska Oxen. Astrologiskt står den här delen av himlen (sideriska Oxen) för konstruktivitet, stabilitet och balans, liksom beslutsamhet och uthållighet.

På sin fortsatta färd allt närmare det galaktiska ljusplanet möter himmelspolen därefter stjärnan Al Deramin, också den i stjärnbilden Kefeus. Namnet kommer från arabiska Al Dhira al Yamin, ”den högra armen” eller ”skuldran”. Här har vi alltså förflyttat oss från kungens vänstra knä till hans högra skuldra. Vågar vi hoppas på ett mer moget och ansvarsfullt framträdande av den maskulina kraften hos denne upphöjde och välvillige härskare, medan himmelspolen närmar sig viloläget i det galaktiska ljusplanet, än det vi sett så skrämmande och tragiska exempel på under långa tidsepoker av tyranni, aggressivitet och förtyck, medan himmelspolen pekat bort från det galaktiska ljuset?

Al Deramin befinner sig 68°N55' och i longitud linje med 17°47' i sideriska Fiskarna. Härifrån har himmelspolen inte så långt kvar till alfa/omega-punkten vid 5° i sideriska Fiskarna och varvets fullbordande.

BildMats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron