Aktuellt datum och tid: ons feb 20, 2019 9:07 pm

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Allmänt om siderisk och tropisk astrologi
InläggPostat: ons jan 16, 2013 5:03 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Siderisk astrologi handlar om stjärnhimlen, det vi kan se och uppfatta på natthimlen. Detta till skillnad från tropisk astrologi, som handlar om Solens och planeternas vandring genom året och årstiderna. Den sideriska zodiaken är förankrad i himlasfären medan den tropiska är knuten till de jordiska årstiderna.

Båda zodiakerna innebär en matematisk/arketypisk delning av helhetscirkeln i tolv lika delar. De sideriska och tropiska tecknen har samma namn och följer på varandra i samma ordning. Men till följd av en långsamt ”wobblande” eller krängande rörelse hos jordaxeln så förskjuts de båda zodiakerna mycket sakta i förhållande till varandra. Den tropiska zodiaken rör sig långsamt ”baklänges” genom den stillastående sideriska zodiaken, dvs. Jordens årstider förskjuts sakta i förhållande till den omgivande stjärnhimlen.

Vårdagjämningspunkten vid 0° tropiska Väduren markerar förflyttningen genom att mycket långsamt röra sig baklänges genom de sideriska zodiaktecknen. I vår tid befinner den sig vid 5° i sideriska Fiskarna på väg mot sideriska Vattumannen. Hastigheten är ca. 1° på 72 år. Vårdagjämningspunktens vandring pekar ut de s.k. astrologiska tidsåldrarna. Vi är således alltjämt i Fiskarnas tidsålder men närmar oss sakta men säkert övergången till Vattumannens, vilken definitivt sker när vårdagjämningspunkten passerar "baklänges" över 0° sideriska Fiskarna.

Det är alltså inte så att det är ”något fel” med den tropiska zodiaken, som astrologins desorienterade motståndare gärna låter påskina. De tropiska tecknen har inte ”kommit fel” genom precessionsrörelsen. Förändringen är helt i sin ordning och en del av den kosmiska verklighet vi befinner oss i. Det som förvillar är att de sideriska och tropiska tecknen har samma namn. Byt ut namnen mot ordningstal och förvirringen upphör: det första tecknet i den tropiska zodiaken rör sig för närvarande genom den sideriska zodiakens tolfte tecken på väg mot det elfte sideriska tecknet.

Förskjutningen mellan de båda zodiakerna beror helt och hållet på jordaxelns mycket långsamt krängande rörelse – samma rörelse som gör att olika stjärnor över lång tid turas om att vara ”polstjärna”. Jordaxeln pekar för närvarande mot den stjärna vi kallar Polaris eller Polstjärnan, α Ursae Minoris, den ljusstarkaste stjärnan i Lilla björnens stjärnbild, som befinner sig i linje med 3° sideriska Tvillingarna.

Bild

Det plan genom Jordens mitt som är vinkelrätt mot jordaxeln kallas ekvatorialplanet. Utprojicerat på himlasfären kallas det himmelsekvatorn. Detta plan följer naturligtvis med i jordaxelns över långa tidrymder krängande rörelse. Himmelsekvatorplanet bildar i sin tur en 23,5° vinkel med ekliptikans plan, dvs. jordbanans plan i Jordens kretsande kring Solen, det plan där vi också återfinner de båda zodiakerna, den sideriska och den tropiska. De båda planens skärningslinje går genom den tropiska zodiakens dagjämningspunkter.

När då himmelsekvatorplanet – håll i hatten! - följer med i jordaxelns långsamt krängande rörelse, förflyttar sig även dagjämningspunkternas axel genom det ekliptiska planet, vilket också kan uttryckas som att vårdagjämningspunkten vandrar (baklänges) genom den sideriska zodiaken.

Vi ser alltså hur de båda systemen, det tropiska och det sideriska, tillsammans formar ett större system, en större helhet, bestämd av Jordens rörelser:

1) roterandet kring den egna axeln,
2) kretsandet kring Solen,
3) det långsamma ”wobblandet” hos den roterande rörelsen.

Vi ser också hur jordaxelns wobblande i sin tur genererar en fjärde men besläktad rörelse – den tropiska vårdagjämningspunktens baklängesrörelse genom den sideriska zodiaken.

Vi får tre olika cirkulära ”tidsnivåer”:

1) dygnet, genererat av Jordaxelns roterande,
2) året, genererat av Jordens kretsande kring Solen,
3) det stora ”stjärnåret” (om ca. 26 000 år), genererat av jordaxelns långsamma ”wobblande”.

Tillsammans visar de båda systemen, det tropiska och det sideriska, på en större verklighet, på hela vår kosmiska situation. Astrologiskt handlar det dels om vårt begränsade, inkarnerade liv, vårt jordeliv (dygnets och årets upplevelser) och dels om vår medvetandeutveckling i ett större, själsligt perspektiv (det stora ”stjärnåret”). Det tropiska horoskopet beskriver vår upplevelse som inkarnerade jag (personlighetens perspektiv) medan det sideriska horoskopet visar hur själen strävar efter att komma till uttryck genom inkarnationen (själens perspektiv).

Siderisk astrologi innebär alltså inte att man bara byter ut den tropiska zodiaken mot den sideriska och sedan tolkar horoskopet på samma sätt som man tolkar ett tropiskt horoskop. Det innebär ett helt annat perspektiv. Siderisk astrologi – relaterad till stjärnorna och till Galaxen som helhet – handlar om något helt annat än tropisk astrologi, som istället är relaterad till Jordens kretsande kring Solen.

Medan den tropiska astrologin beskriver jagets strävan att klara av den inkarnerade tillvarons många utmaningar och därmed växa i medvetenhet och gradvis närma sig själsmedvetandet, så beskriver den sideriska astrologin istället den inkarnerande och varaktiga själens strävan att komma till uttryck genom inkarnationen. Vi har två motsatta men varandra kompletterande perspektiv.


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron