Aktuellt datum och tid: ons jan 23, 2019 9:36 pm

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Cannonball Adderley
InläggPostat: sön sep 11, 2011 11:44 am 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej! Välkommen till Veckans profil!

Redo för lite härlig avslappnad jazz? Den amerikanske jazzsaxofonisten Julian Edwin ”Cannonball” Adderley föddes den 15 september 1928 i Tampa, Florida. Sitt smeknamn fick han under skoltiden. Kamraterna kallade honom ”Cannibal” på grund av hans kolossala aptit. Efter en tid kom det att förvanskas till ”Cannonball”.


Bild


Julian, vars föräldrar var universitetslärare, kom tidigt i kontakt med jazzmusiken och blev ledare för ett band redan under skoltiden. Efter att sedan ha undervisat en tid i musik kom han tillsammans med sin bror att ta värvning i en av amerikanska arméns musikkårer. Cannonball spelade altsaxofon och brodern Nat kornett och trumpet.

I mitten av 1950-talet begav sig de båda bröderna till New York. Cannonballs avsikt var att studera musik vid New York University. Men en kväll när han besökte en jazzklubb erbjöds han att hoppa in som ersättare i ett band och gjorde omedelbar succé. Universitetsstudierna byttes raskt ut mot vad som skulle bli en framgångsrik karriär som jazzmusiker.

Snart formade han en egen grupp där också brodern, Nat Adderley, medverkade. Men det dröjde inte länge förrän Cannonball uppmärksammades av Miles Davis och kom att ingå i dennes band. Cannonballs personlighet beskrivs som positiv och öppen. Hans spel kännetecknades av spänstig vitalitet och sprudlande glädje som snabbt gjorde honom populär. Tillsammans med tenorsaxofonisten John Coltrane tillförde han Miles Davis band ett sound som gillades av jazzpubliken. Efter några år återgick Cannonball till att spela i en egen grupp tillsammans med sin bror.

Det tycks som att man haft ett visst intresse för astrologi. Två skivor som bandet utgav ägnas helt åt astrologiska teman: ”Love, Sex, and the Zodiac” och ”Soul Zodiac”.


Bild

Bild


Cannonball Adderley var medlem i det frimurarlika brödraskapet Alpha Phi Alpha vars motto är ”Manly deeds, scholarship, and love for all mankind”.

Han led av en livslång diabetes och kom tyvärr att möta en alltför tidig död efter en stroke i augusti 1975. Cannonball Adderley blev 46 år.

Horoskopet:


Bild

Julian ”Cannonball” Adderley, 15 september 1928, 16:45, Tampa, Florida, USA

(Källa: Astro DataBank)


Vågen och Skytten är framträdande tecken och stämmer väl med bilden av Cannonball som vänlig, harmonisk, artistisk såväl som entusiastisk, inspirerande och målmedveten. Luft- och eldelementen överväger.

Liksom hela sin generation av jazzmusiker har han Uranus i Väduren och Neptunus i Lejonet. Kanhända kan man i detta se något av en astrologisk signatur för jazzen med dess improvisation och rytmik? I Cannonballs fall finner vi Uranus i Väduren i det Neptunus-styrda andra huset för tillgångar och talanger. Neptunus i Lejonet är i Sol-styrda sjunde huset i kvadratur med Månnoderna i Skytten/Tvillingarna och MC i Skytten. Halvkvadraturer bildas också till Merkurius, Månen och Venus i Vågen i det åttonde huset.

Uranus styr Ascendenten i Vattumannen – vi får bilden av en originell och kreativ person med en intellektuell syn på livet. Ascendenten formar trigoner till såväl planeterna i Vågen som till Mars i Tvillingarna nära den femte husspetsen (kreativitet, självuttryck).

Jupiter i Oxen i tredje huset, som styr MC och elfte huset, visar på hans framgång och hans jovialiska framtoning. Samtidigt kanske Jupiter i konjunktion med Kiron speglar hans diabetes, särskilt som de båda planeterna bildar en sesquikvadratur till Solen (vitaliteten) i Jungfrun.

Pars Fortunae i Fiskarna i första huset ger antydan om en andlighet som kom till uttryck i Cannonball Adderleys person och liv. Kanske speglar det – tillsammans med Neptunus i Lejonet, Solen i Jungfrun, planeterna i åttonde huset, nionde huset i Skorpionen, MC, Södra månnoden och Saturnus liksom elfte huset i Skytten – en andlig syn på livet som då naturligtvis också kom till uttryck i hans musik.


Kommentera gärna horoskopet!


Ett par videoklipp med Cannonball Adderley och hans saxofon:

http://www.youtube.com/watch?v=LHFn0vHF6-c (med brodern Nat på kornett i ”Jive Samba”)

http://www.youtube.com/watch?v=qIETrLWC ... re=related (Soul Zodiac: Pisces)


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron