Aktuellt datum och tid: tor jan 24, 2019 6:24 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Edgar Rice Burroughs
InläggPostat: sön aug 28, 2011 11:51 am 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej!

Välkommen till den här veckans profil, som är den amerikanske äventyrsförfattaren Edgar Rice Burroughs. Han är mest känd för att ha skapat djungelhjälten Tarzan. Det handlar med andra ord om ingen mindre än ”Tarzans farsa” :D.

Han föddes den 1 september 1875 i Chicago, som fjärde son till en affärsman och veteran från inbördeskriget, major George Tyler Burroughs, och hans hustru Mary Evaline.

Under en influensaepidemi 1891 fick han i tonåren tillbringa ett halvår på sin äldre brors ranch vid Raft River i Idaho. Därefter kom han att utbilda sig inom det militära. Dock misslyckades han vid inträdesproven till U.S. Military Academy i West Point och fick istället ta anställning som värvad soldat vid Seventh U.S. Cavalry i Fort Grant i Arizona.

På grund av ett konstaterat hjärtfel slutade han emellertid den anställningen 1897. En rad olika arbeten följde, bl.a. rancharbete i Idaho och arbete vid faderns företag i Chicago. År 1900 gifte han sig och kom senare att bli far till tre barn. Under en följd av år hade han olika tillfälliga och lågavlönade anställningar. 1911, då han hankade sig fram som pennvässeförsäljare (!), fick han idén att börja skriva äventyrsberättelser avsedda för den tidens billiga följetongsmagasin. Hans berättelser gick bra och inbringade redan från början goda inkomster.

”Om folk fick betalt för att skriva sådan dynga som man kunde läsa i de där magasinen, så tänkte jag att jag också kunde leva på det”, lär han senare ha sagt, ”Fast jag aldrig hade skrivit något tidigare visste jag att jag kunde skriva minst lika underhållande historier.”

Den första berättelsen, ”Under the Moons of Mars”, gick som följetong i All-Story Magazine 1912 och gav Burroughs ett arvode på hela 400 dollar (ca $ 8 800 idag). Författandet fortsatte, nu på heltid, och samma år publicerades ”Tarzan of the Apes” som följetong.

Bild

Berättelserna om Tarzan – den fantastiska historien om hur den lille Lord Greystoke från England blir föräldralös i den afrikanska djungeln och tas om hand av en apflock – utvecklades till en stor succé som längre fram skulle bli till både böcker, tecknade serier och film.

Bild

Burroughs var själv den drivande kraften bakom de olika Tarzan-projekten. Han kom även att köpa en stor ranch norr om Los Angeles i Californien, ”Tarzana”, som senare blev namnet på hela den närliggande staden!

Vid sidan av Tarzan skrev Burroughs även andra äventyrsberättelser, som märkligt nog nästan alla utspelades på andra planeter – Venus, Mars och till och med på Jupiter! 1923 startade han sitt eget företag, Edgar Rice Burroughs, Inc., och började själv ge ut sina böcker.

Bild

Senare skilde han sig och gifte om sig. Vid Japans attack mot Pearl Harbor på Hawaii i december 1941 var han bosatt på ön och trots att han nu var i 65-årsåldern gav han sig ut som krigskorrespondent under andra världskriget. Han dog i en hjärtattack i Californien 1950. Sammanlagt hade han under sin livstid skrivit närmare sjuttio romaner. En krater på Mars bär namn efter honom – The Burroughs Crater.


Horoskopet ser ut så här:

Bild

Edgar Rice Burroughs, 1 september 1875, 21:00, Chicago, Illinois, USA

(Källa: Astro DataBank)


Mest framträdande tecken är Oxen, Jungfrun, Vågen och Stenbocken. Vi ser en betoning på det stabila och praktiska jordelementet. Ascendenten i Oxen med Pluto i samma tecken i första huset ger bilden av en kraftfull personlighet med en djupgående transformativ förmåga.

Solen, Venus och Merkurius i Jungfrun i det kreativa femte huset antyder noggrannhet och en metodisk och praktisk läggning. Månen, Södra månnoden och Jupiter i lufttecknet Vågen i det sjätte huset för arbete och hälsa visar på vikten av balans och harmoni i de dagliga rutinerna. MC i Saturnus-styrda Stenbocken ger en antydan om tidiga bakslag i karriären men att hårt arbete och disciplin till slut ändå ledde till framgång och en respekterad ställning.

Hur speglas då hans författarskap i horoskopet? Vi får en ganska tydlig bild av det om vi betraktar dels det betonade tolfte huset och dels de likaså betonade femte och sjätte husen. Neptunus, Kiron, Pars Fortunae och Norra månnoden i det Neptunus-styrda tolfte huset visar fantasins och föreställningsförmågans stora betydelse hos denne produktive författare. Neptunus i Oxen antyder förmåga att konkretisera fantasin. Det är som att Burroughs lyckades ta vara på och utnyttja en tendens att fantisera och dagdrömma (Neptunus i tolfte huset) och leda den i konkreta och produktiva banor.

Neptunus bildar en rad aspekter till de personliga inre planeterna – quincunx Månen, trigon Solen, Venus och Mars och sesquikvadratur Merkurius. Dessutom formar den en opposition till Jupiter och bildar en konjunktion med Kiron. Oppositionen till Jupiter i Vågen i sjätte huset visar just den här förmågan att ta vara på den fabulerande författartalangen och integrera den i det dagliga arbetet. Det kan också visa på en tendens till överdrifter, något som han dock tycks ha tagit vara på i positiv mening genom sitt framgångsrika författarskap.

En drakformation bildas av stortrigonen mellan Neptunus, Venus och Mars samt oppositionen Neptunus-Jupiter. Och nog är det märkligt att merparten av Burroughs romaner, vid sidan av Tarzan-berättelserna, faktiskt utspelas just på planeterna Venus, Mars och Jupiter!

Hans kreativa talang framgår tydligt av det femte huset i Lejonet med Solen och Venus och med skrivandets Merkurius i det egna tecknet Jungfrun i trigon både till Ascendenten och MC. Merkurius styr också det sjätte huset för arbete och dagliga rutiner liksom det andra huset för inkomster, värderingar, tillgångar och talanger. Skrivandet kom att inbringa ansenliga mängder pengar för den driftige Burroughs.

Hans märkliga förkärlek för spektakulära och udda miljöer för berättelserna – från Afrikas urskogar till planeterna Venus, Mars och till och med Jupiter – speglas av Uranus position i Lejonet på hans femte husspets. Uranus i Lejonet visar också hur viktigt det var för denne äventyrsförfattare att kunna uttrycka sig fritt, obehindrat och individuellt. Pars Fortunae i Väduren i tolfte huset bildar en nära trigon till Uranus. Det speglar hans glädje över att ha flyt i livet och den tillfredsställelse han erfor av att han lyckades använda den egna viljestyrkan (Väduren) för att med hjälp av fantasin (tolfte huset) genom skrivandet nå framgång i livet.


Kommentera gärna horoskopet eller tolkningen!


Under årens lopp har Tarzan-figuren ändrat stil och utseende en del. Själv är jag uppväxt med 50-talets serietidningar i fyrfärgstryck. Minns fortfarande den goda lukten från färgtrycket :D ! Kommer också ihåg hur besviken jag blev när serietidningarna på 60-talet övergick till att bli svartvita. På filmduken var det Johnny Weismuller som gällde på den tiden.

Här ett par klipp från några scener ur Tarzan-filmer:

http://www.youtube.com/watch?v=bxSzcWLI ... re=related (”Me Tarzan, you Jane”)

http://www.youtube.com/watch?v=aNVIpuIN ... re=related (Tarzan och Jane som föräldrar)


Och här är en länk till en webbsida om Edgar Rice Burroughs: http://www.tarzan.org/


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron