Aktuellt datum och tid: tor jan 24, 2019 6:17 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Ernest Hemingway
InläggPostat: sön jul 17, 2011 5:05 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Välkommen till Veckans profil!

Amerikanen Ernest Hemingway var utan tvekan en av 1900-talets verkligt stora författare. Han föddes den 21 juli 1899 i Oak Park utanför Chicago i delstaten Illinois och växte upp i en medelklassfamilj i den konservativa mellanvästern, där fadern var läkare och modern operasångerska och musiklärare.

Hemingway har senare beskrivit sitt konfliktfyllda förhållande till modern, som ville fostra barnen till att lära fina manér medan den unge Ernest lockades mer av utomhus- och sportaktiviteter. I skolan utmärkte han sig genom litterär begåvning och kom sedan att arbeta som lärlingsreporter på Kansas City Star. Redan här lärde han sig sitt karakteristiska sätt att skriva, med korta meningar och ett kraftfullt språk.

Under första världskriget tjänstgjorde den unge Hemingway – bara 18 år – som frivillig ambulansförare vid fronten i Italien. Att han nästan omedelbart skadades svårt av granatsplitter och fick båda benen opererade var tydligen ingenting som hindrade honom från att längre fram i livet ge sig ut som krigsreporter bl.a. i det spanska inbördeskriget.

Efter hemkomsten från Italien började Hemingway arbeta som journalist för The Toronto Star Weekly. Sedan han träffat sin blivande fru, Hadley Richardson, fick han arbete som europakorrespondent för tidskriften och det nygifta paret bosatte sig i Paris, där Hemingway kom i kontakt med den tidens mest inflytelserika författare och konstnärer, som Gertrude Stein, James Joyce, Ezra Pound, Pablo Picasso och Joan Miro. Under den här tiden rapporterade han också bl.a från det grek-turkiska kriget och om Spaniens tjurfäktningar.

Bild

Åren 1925-29 skrev Hemingway några av sina stora verk, med titlar som ”Och solen har sin gång”, ”Att ha och inte ha” och ”Farväl till vapnen”. Under samma tid skilde han sig från sin första fru och gifte sig istället med modejournalisten Pauline Pfeiffer från Arkansas. Inför giftermålet konverterade Hemingway till katolicismen. 1928 lämnade paret Europa och bosatte sig i Key West i Florida. 1933 bjöds de på en safari i Afrika, vilket inspirerade till boken ”Afrikas gröna berg”.

1937 begav sig Hemingway till Spanien för att rapportera om det spanska inbördeskriget. Här träffade han den kvinnliga krigskorrespondenten Martha Gellhorn, som senare skulle bli hans tredje fru. Romanen ”Och klockan klämtar för dig” inspirerades av tiden som krigskorrespondent i Spanien.

Under andra världskriget rapporterade Hemingway om kriget från London. Efter krigsslutet kom han att vistas på Kuba, där han skrev mästerverket ”Den gamle och havet” som utkom 1952. Två år senare tilldelades han Nobelpriset i litteratur – prissumman skänkte han till Kubas folk.

Ernest Hemingway var med sin starka personlighet och sitt kraftfulla yttre något av en macho-ikon. Men ett iögonfallande stort ärr i pannan lär han ha varit ovillig att prata om. Det hade nämligen uppkommit under mindre machobetonade omständigheter – han ska ha fumlat med ett badrumsfönster som han råkat rycka ner och få i huvudet.

Bild

1954 överlevde den ärrade äventyraren två (!) flygplanskrascher, men skadade sig så illa i njurar och lever att han tvingades uppehålla livet med starka mediciner som gjorde honom svårt deprimerad – ett tillstånd som förvärrades av alkoholmissbruk. En morgon – den 2 juli 1961 – tog han sitt gevär och sköt sig i huvudet.

Ernest Hemingways horoskop ser ut så här:


Bild

Ernest Hemingway, 21 juli 1899, 08:00, Oak Park, Illinois, USA

(Källa: Astro DataBank)


Merkurius (författarskap) är i Lejonet i tolfte huset och styr både Ascendenten och MC. Dessutom bildar den en sextil med Neptunus i Tvillingarna i det tionde huset och en trigon till Norra månnoden i Skytten i det fjärde huset. Allt detta speglar naturligtvis en stor författarbegåvning. Merkurius disponerar dessutom Mars i det första huset som i sin tur styr de åttonde och nionde husen och bildar stressfulla kvadraturer till såväl Neptunus och Pluto i det tionde huset som till Saturnus i Skytten i det fjärde huset. Detta visar på den äventyrlige krigskorrespondenten i främmande land.

Det förstärks ytterligare av Jupiter, i Skorpionen på den tredje husspetsen, som styr den Norra månnoden i Skytten och också disponerar oberäknelige och omvälvande Uranus på IC – som i sin tur styr det sjätte huset för arbete, dagliga rutiner och hälsa. Vi får bilden av äventyraren och krigsreportern, ständigt involverad i omvälvningar och okonventionella företag av alla de slag.

Den framträdande Mars i Merkurius-tecknet Jungfrun i första huset visar också på krigskorrespondenten och äventyraren, liksom på det iögonfallande ärret i pannan. Att Mars via Väduren styr det nionde huset speglar hur Hemingway föredrog att lära om livet (nionde huset) genom direkt erfarenhet (Väduren) snarare än genom bokliga studier. Att Mars också styr det åttonde huset för död visar på det tragiska självmordet då han ändade sitt liv med ett gevärsskott i pannan (Mars i första huset).

Ascendenten i Merkurius-tecknet Jungfrun kan kanske tänkas antyda något om författarens språkliga exakthet och hans sparsamhet med ord. Lejon-Merkurius i det tolfte huset tycker jag beskriver Hemingway väldigt bra – stark föreställningsförmåga och fantasi, förmåga att ”känna in” omgivningen liksom även det paradoxala i hans vara-i-centrum-personlighet (Lejonet) och hans skrivande i tillbakadragenhet och enskildhet (tolfte huset).

Horoskophärskaren Merkurius disponeras (via Lejonet) av Solen i känsliga Kräftan i det Mån-styrda elfte huset (vänner, grupper, men också intressen och visioner). Här finns också Venus som via Vågen styr de andra och tredje husen. Vänner (elfte huset) spelade uppenbarligen en stor roll i författarens liv och kanske upplevde han författar- och konstnärskretsen i Paris på 1920-talet som sin utvidgade familj. Han kallades allmänt för Papa Hemingway.

Månen i Stenbocken antyder konflikterna med modern men visar också på en hårt arbetande person med viss emotionell distans. På femte husspetsen speglar den hans starka behov av att vara kreativ. Månen är i växande fas, på väg mot fullmåne, vilket antyder resurser, målinriktning och en vilja att göra livet värdefullt, att finna meningen med allt.

Planeternas spridning i horoskopet – med övervikt för den fjärde kvadranten och den östra hemisfären – visar på en självmotiverad person som vill staka ut sin egen kurs, som behöver frihet och som vill lämna sitt avtryck i världen.


Några frågor att fundera över:

Vad kan oppositionen mellan Saturnus i Skytten i det fjärde huset och Pluto i Tvillingarna i det tionde huset tänkas innebära?

Vad betyder Uranus position på IC i konjunktion med Kiron?

Några tankar kring placeringen av hans Månnoder?


Fundera gärna på någon eller några av de här frågorna och kom med synpunkter! Eller kommentera något annat som du finner intressant. Alla kommentarer och tolkningsförslag uppskattas och är välkomna!

Ett par – tyvärr stumma – filmsekvenser med författaren:

http://www.youtube.com/watch?v=YeORqU9M ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=vbhEOFkL ... re=related


Ett citat från Hemingway: "In order to write about life, first you must live it!"


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron