Aktuellt datum och tid: lör okt 20, 2018 4:28 pm

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Kung Edward VIII
InläggPostat: lör jun 18, 2011 3:25 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej! Välkommen till Veckans profil!

Den engelske kungen Edward VIII orsakade stort rabalder på 1930-talet då han valde att abdikera från tronen för en kvinnas skull. Han hade insatts på tronen den 20 januari 1936, 41 år gammal, efter fadern George V:s bortgång, men redan den 10 december samma år undertecknade han sin abdikationskungörelse.


Bild

Den unge prins Edward


Bild

Edward VIII:s bild på ett mynt

Anledningen var att premiärministern Stanley Baldwin och andra politiker motsatt sig hans planerade giftermål med amerikanskan Wallis Simpson, som Edward sällskapat med i flera år. Eftersom hon var två gånger frånskild (och den andra skilsmässan dessutom ännu inte var avklarad) ansågs det oacceptabelt att hon skulle bli drottning. En konstitutionell kris uppstod och kung Edward beslöt då att avsäga sig kungakronan till förmån för sin yngre bror, hertigen av York, som därmed blev kung George VI – den nuvarande drottningens far.


Bild

Abdikationsbrevet


Bild

Mrs Wallis Simpson


Efter abdikationen utnämndes Edward istället till hertig av Windsor. Bröllopet med Mrs Simpson hölls privat den 3 juni 1937 i Frankrike, där paret också bosatte sig. Efter andra världskrigets utbrott 1939 ansåg många att hertigen, som var tyskvänlig och enligt många dessutom nazistsympatisör, utgjorde en säkerhetsrisk. Premiärminister Winston Churchill utnämnde honom därför till guvernör på Bahamaöarna – en plats där han ansågs kunna orsaka minimal skada.

Bild

Hertiginnan och hertigen av Windsor


Bild

På besök hos Adolf Hitler


Innan han besteg tronen hade Edward skaffat sig ett notoriskt rykte som ”kvinnokarl”, med ett flertal ”affärer” med gifta kvinnor. Hans far – och många andra – uttryckte oro hur han skulle klara av sin kommande uppgift som regerande monark. Fadern, George V, lär ha sagt om sonen, att ”inom tolv månader efter min död kommer han att ha fördärvat sig själv”.

Edward föddes den 23 juni 1894 och dog den 28 maj 1972, vid 77 års ålder, i Frankrike. Horoskopet ser ut så här:


Bild

Edward VIII, 23 juni 1894, 21:55, Richmond Surrey, England

(Källa: AstroDatabank)


Den abdikerande kungen tycks ha varit en känslig och i mångt och mycket motsägelsefull person. Månen i känsliga Fiskarna i första huset står i bjärt kontrast till Ascendenten i Saturnus-styrda Stenbocken. Solen och Merkurius i Kräftan visar på ytterligare känslighet. Solen, Månen och Uranus i Skorpionen i nionde huset bildar en stortrigon i vatten.

Man får bilden av en person som till stor del uppfattar världen subjektivt, som har svårt att vara objektiv och ha distans. Och ändå visar Stenbocksascendenten på en viss kyla och reservation i förhållande till omvärlden. Saturnus i åttonde huset antyder att reservationen och disciplinen har att göra med det arv (åttonde huset) som hans kungliga börd medförde, det arv som han samtidigt avsade sig (Saturnus) genom abdikationen.

Ett annat starkt tema som framträder i horoskopet är behovet av oberoende och självständighet, att vara självhävdande, bejaka egna värden, ha självförtroende och våga gå sin egen väg. Det speglas genom Månen i första huset men framför allt genom Mars i Väduren på den andra husspetsen i konjunktion med Norra månnoden, också i Väduren. Mars bildar även en trigon till Merkurius i Kräftan i sjunde huset. Det var genom äktenskapet med Wallis Simpson som Edward bröt med det kungliga arvet och gick sin egen väg. I horoskopet står Mars och Norra månnoden i andra huset i motsats till det åttonde huset - (det kungliga) arvet som han avstod från för att följa sina egna värderingar.

Den här motsättningen och konflikten förstärks genom att Solen i Kräftan (i femte huset men nära den sjätte husspetsen) står i kvadratur till de båda Månnoderna i åttonde respektive andra huset. Kvadraturen mellan Mars och Solen speglar konflikten mellan den egna friheten/de egna värderingarna å ena sidan och fadern/kungatronen å den andra.

Neptunus representerar abdikationer och Edwards Neptunus är i Tvillingarna i konjunktion dels med Pluto och dels med Jupiter. Dessutom bildar den en trigon till Saturnus i åttonde huset. Expansiva Jupiter i Tvillingarna på den femte husspetsen ger en tydlig bild av det playboy-liv som kännetecknade hertigen. Konjunktionen med Neptunus (abdikationen) visar att det var hans utsvävningar som beredde vägen för abdikationen. Jupiter bildar också – liksom Neptunus – en trigon till Saturnus. Dessutom styr den MC i det frihetsälskande och äventyrliga Skytten.

Konjunktionen mellan Jupiter och Neptunus – och deras kvadratur till Kiron i Jungfrun i sjunde huset – antyder också hur hertigen ”jagade regnbågar”, hade utsvävande drömmar, sökte orealistiska ”sanningar” och saknade riktig kontakt med den verkliga världen. Här finns en klar motsättning till Stenbocksascendenten – speglad genom Neptunus sesquikvadratur till Ascendenten.

Månen i Fiskarna i första huset i kvadratur till Pluto i Tvillingarna i det fjärde huset speglar intensitet och kanske ett känslomässigt behov av att dramatisera den egna personen. Pluto i fjärde huset i konjunktion med Neptunus och i kvadratur till Månen i första huset kan antyda något barndomstrauma.

Månen styr det sjunde huset, där Merkurius i Kräftan ligger på Descendenten. Äktenskapet kom ju att förändra hertigens livsöde i grunden – speglat också genom att Merkurius på Descendenten styr IC och Tvillingarna, där Pluto, Neptunus och Jupiter befinner sig. Merkurius antyder dessutom vilken stor medianyhet giftermålet med Wallis Simpson var på den tiden. Samma sak kanske kan sägas om Venus i Oxen som är i tredje huset (media, nyheter).

Venus – kvinnan i hans liv – är helt oaspekterad i horoskopet, så när som på en trigon till Ascendenten och en konjunktion med Pars Fortunae. Venus styr också de åttonde och tredje husen.

Uranus i Skorpionen i nionde huset bildar en quincunx till Pluto i Tvillingarna i fjärde huset. Det tycks beskriva hur abdikationen medförde att hertigen kom att bosätta sig (fjärde huset) utomlands (nionde huset). Kanske också hur han plötsligt (Uranus) utnämndes till guvernör på Bahamas (nionde huset) på grund av att han under kriget sågs som en potentiell säkerhetsrisk (Skorpionen).

Kung Edwards abdikation och giftermålet med Mrs Simpson blev naturligtvis en sensationell världsnyhet och särskilt då inom det brittiska samväldet. På Trinidad i Västindien blev kungens abdikation ämnet för en känd calypsosång, här framförd av Lord Caresser: http://www.youtube.com/watch?v=o-x1vRJ91AY

Sångtexten lyder:

It´s love, it´s love alone
That caused King Edward to leave the throne.

Chorus:
It´s love, love alone
That caused King Edward to leave the throne.

We know Edward is noble and great
But love would cause him to abdicate.

Oh, what a sad disappointment
Was endured by the British government.

On the tenth of December we heard the talk
That he gave the throne to the Duke of York.

I am sorry my mother is going to grieve
But I cannot help I´m bound to leave.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

We got the money, we got the talk
And the fancy walk just to suit New York.

And if I can´t get a boat to set me free
Well, I´ll walk to Miss Simpson across the sea.

He said my robes and my crown is upon my mind
But I cannot leave Miss Simpson behind.

They could take my throne, they could take my crown
But leave me an´ Miss Simpson renown.

If you see Miss Simpson walk in the street
She could fall an angel with the body beat.

Let the organ roll, let the church bell ring
Good luck to our second bachelor King.

Now on the annals of history
Is left the report for intensity.

* * *

Här är en länk till Edward VIII:s abdikationstal: http://www.youtube.com/watch?v=re6G1hTlrEo

En annan länk till ett videoklipp om hertigparet av Windsor: http://www.youtube.com/watch?v=F0JW2FBd ... re=related


Kommentera gärna horoskopet!


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron