Aktuellt datum och tid: tis dec 18, 2018 10:49 pm

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Paul Gauguin
InläggPostat: sön jun 05, 2011 4:34 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till veckans profil som är den franske konstnären Paul Gauguin!

Paul Gauguin var en av den moderna konstens främsta föregångare. Han utvecklade en färgstark, dekorativ stil med långtgående förenkling, hela färgplan och markerade konturer. Det var i Söderhavet, på Tahiti, som hans måleri nådde full blomning med sina starka färger och stora, dekorativa ytor.

Bild

Paul Gauguin, Två tahitiska kvinnor

Paul Gauguin föddes i Paris den 7 juni 1848, men kom att växa upp – då han var mellan tre och sju år – i Peru i Sydamerika med sin halvperuanska mor och sin syster, sedan fadern dött på resan dit. När han var sju år återvände familjen till Frankrike, där unge Paul kom att leva med sin morfar i Orleans. Vid 17 år gick han till sjöss några år för att senare ta arbete i Paris som banktjänsteman.

1873 gifte han sig med en dansk kvinna, Mette-Sophie Gad. Tillsammans fick de fem barn, innan familjelivet gick i kras och makarna separerade. Gauguin hade nu påbörjat sin konstnärskarriär och kom snart att utveckla sin karakteristiska stil. En tid uppehöll han sig i Bretagne, där han målade bönder, byar och landskap. Han kom att ha en del inflytande på den krets av unga målare som kallades Pont Aven-skolan. En tid arbetade han tillsammans med konstnärskollegan Vincent van Gogh i Arles, men avbröt vistelsen där sedan denne uppträtt hotfullt och förvirrat (och skar av sig en bit av ena örat).

Bild

Paul Gauguin, Självporträtt

Gauguin avskydde den västerländska civilisationen – allt det artificiella och tillgjorda – och längtade efter en mer ofördärvad och ursprunglig plats. Den här längtan förde honom till Polynesien, till Tahiti och Marquesasöarna, där han bosatte sig först en period 1891-93 och sedan från 1895 och fram till sin död den 8 maj 1903 (klockan 11:00). Han blev endast 54 år.

Paul Gauguins horoskop ser ut så här:


Bild

Paul Gauguin, 7 juni 1848, 10:00, Paris, Frankrike

(Källa: Astro Databank)


Tvillingarna och Lejonet är framträdande tecken. De fyra elementen är i balans, liksom de tre modi (kardinala, fasta, rörliga tecken). Första, tionde och elfte husen är markerade. De många planeterna i den fjärde kvadranten och i de östra och södra hemisfärerna antyder en person som vill sätta sitt avtryck på omvärlden, som är självmotiverad och som vill nå resultat och framgång i det yttre livet. Månen är i växande fas.

Solen i Tvillingarna i tionde huset, som är helt oaspekterad, så när som på en halvkvadratur till Mars, styr Lejon-ascendenten, som är i konjunktion med Månen i Jungfrun. Konstnärliga Venus i Tvillingarna, som delar det tionde huset med Solen och som styr MC i Oxen, bildar ett T-kors med känsliga Månen i Jungfrun och konstnärliga Neptunus i det egna tecknet Fiskarna. Också Saturnus och Södra månnoden är i Fiskarna. Vi ser hur horoskopet målar upp bilden av den egensinnige (oaspekterad Sol) men nyfikne (Tvillingarna), känslige (Månen) och artistiskt begåvade (Venus, Neptunus, Fiskarna) konstnären. Månen bildar, förutom oppositionen till Neptunus också en trigon till Pluto i Väduren i nionde huset. Här framträder bilden av en kraftfull och intensiv personlighet som gärna antar utmaningar.

Bild

Paul Gauguin, Man med yxa

Pluto i Väduren i nionde huset är i konjunktion med Uranus, vilket antyder konstnärens höga ideal och revolutionära sinne. De bildar kvadraturer till Jupiter och Mars i elfte huset. Här tycker jag man kan se både Gauguins ideal och dröm om en bättre värld (planeterna i elfte huset) och hans handfasta förverkligande av drömmen – bosättningen på Tahiti i Söderhavet (nionde huset: exotiska, fjärran platser). Pluto i Väduren i nionde huset styr också konstnärens fjärde hus (hemmet, grunden) i Skorpionen. Också att Jupiter, det kreativa femte husets styrare, är upphöjd i Kräftan ger bilden av drömmen om och idealiseringen av (elfte huset) ett hem (Kräftan) i fjärran land (Jupiter).

Kreativa Mars är i Lejonet på den tolfte husspetsen och bildar ett T-kors med Pluto i Väduren och Kiron i Skorpionen. En stark inre drift (Mars i Lejonet på tolfte husspetsen) driver honom att gå på djupet för att undersöka livets djupare mysterium och även dess mörka sidor (Pluto, Skorpionen). Återigen antyder Pluto i nionde huset att det här fördjupade sökandet efter livets djupa mysterium förde konstnären till fjärran land och en främmande kultur.

Bild

Paul Gauguin, Te aa no areois

Konjunktionen med Uranus i Väduren visar då på den andra sidan av samma längtan och sökande: det revolterande avståndstagandet från den västerländska civilisationen, hans önskan att överge den och lämna den bakom sig för att istället finna ett större livsdjup i det mer ursprungliga och ofördärvade.

Merkurius i Kräftan i elfte huset och Månen i Jungfrun i första huset är i varandras tecken och visar betydelsen av känslan – det färgrika och färgstarka – hos konstnären. Merkurius bildar också en trigon till Neptunus i Fiskarna i det sjunde huset. Neptunus, som är i opposition till Månen och i kvadratur till Venus visar på det andliga innehållet i Gauguins måleri, på hans strävan att uttrycka en andlig känsla och nå ut till andra med den genom sitt måleri.

Bild

(Foto av Paul Gauguin)


Kommentera gärna horoskopet!


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron