Aktuellt datum och tid: mån okt 22, 2018 6:19 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Bob Dylan
InläggPostat: sön maj 22, 2011 1:23 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till veckans profil!

Vi gratulerar Bob Dylan, som fyller 70 år på tisdag! Han föddes som Robert Allen Zimmerman den 24 maj 1941 i Duluth i Minnesota. Artistnamnet Bob Dylan tog han sig sedan han vid 1960-talets inledning börjat framträda med sin akustiska gitarr och sitt munspelsställ som ”folk singer” i New Yorks Greenwich Village. Efter att ha gett ut sina första skivor kom han under de följande åren med sin enastående poetiska talang att ge röst åt hela 60-talets ungdomsrevolt!

Bild

Karriären har sedan fortsatt oavbrutet i varierande skepnad och med en med åren allt raspigare sångröst. Om någon kan kallas en levande legend, så är det Bob Dylan. Karriären har genomgått ett antal förvandlingsnummer. Först ut var den revolutionära – och visionära – perioden med låtar som ”The Times They Are A-Changing”, ”A Hard Rain´s A-Gonna Fall” och ”Blowing In The Wind”.

Sedan följde en mer hektisk och surrealistisk period med halsbrytande och suggestiva texter (låtar som ”Gates of Eden”, ”Highway 61 Revisited”, ”Mr. Tambourine Man” och ”Desolation Row”). Den akustiska gitarren och munspelet hade nu ersatts av elgitarr och rockband.

En motorcykelolycka den 29 juli 1966 satte stopp för mycket av det hektiska livet och medförde också en musikalisk vändpunkt. Musiken blev lugnare och mer avspänd, vilket märks i album som ”John Wesley Harding”, ”Nashville Skyline”, ”New Morning” och ”Self Portrait”, där musiken är starkt countryinfluerad.

Dylans karriär fortsatte med mäktig styrka sin vindlande färd och 1988 inledde han sin ”Never Ending Tour”, ett turnerande som pågår alltjämt.

Bild


Bob Dylans horoskop ser ut så här:


Bild

Bob Dylan, 24 maj 1941, 21:05, Duluth, Minnesota, USA

(Källa: Astro Databank)


De helt dominerande tecknen är Oxen och Tvillingarna i de femte och sjätte husen, vilket redan det beskriver den firade rockpoeten väl: stabil och uthållig (mer än 50 år lång karriär – hittills!) med starka värderingar, jordnära, envis (Oxen) och samtidigt mångsidig och rörlig, nyfiken, social och humoristisk (Tvillingarna). Man får inte låta sig luras av Dylans tillknäppta och aviga attityd när han konfronteras med journalister. I själva verket är han en mycket social person.

Elementen luft och jord överväger också i horoskopet som helhet. Dylan är objektiv och filosofisk, men också jordnära, ser på livet från ett intellektuellt perspektiv, men är ändå närvarande i det fysiska livet. En stark känsla för rättvisa är kännetecknande. Det karakteristiska för honom är att han är både stabil och uthållig (jord) och rörlig och flexibel (luft). Rörliga tecken överväger i horoskopet: Tvillingarna (Solen, Venus och Merkurius), Skytten (Ascendenten), Fiskarna (Mars och Södra månnoden i det kommunikativa tredje huset) och Jungfrun (Norra månnoden och tredjehusstyraren, poetiska Neptunus).

Att det kreativa och uttrycksfulla har en mycket framträdande plats framgår av de många planeterna i femte huset i Venus-styrda Oxen. Här hittar vi rebellen och den okonventionelle, självständige, excentriske och originelle artisten: Månen, Solen, Jupiter och Saturnus – alla är de i konjunktion med Uranus – ärkerebellen - som i sin tur bildar trigoner dels till poetiskt känsliga Neptunus i Jungfrun i det nionde huset och dels till den Norra månnoden i samma tecken och hus.

Konjunktionen mellan Neptunus och Norra månnoden visar hur hans öde hör samman med förmågan att uttrycka sina artistiska och kreativa talanger. Trigonerna till Uranus i femte huset antyder något om Dylans originella och kreativa uttryck.

Ascendenten i Skytten visar på en person som möter livet med entusiasm och idealism, för vilken livet är ett kontinuerligt äventyr (eller en ständigt pågående turné). Det speglar också något av hans förmåga att se helheten och även hans målmedvetenhet.

Man kan undra över hur Dylans horoskop kan ha så mycket tyngdpunkt förlagd till den västra hemisfären, när han samtidigt är så självständig och ständigt tycks gå sin egen väg (karakteristiskt för den östra hemisfären). Svaret ligger kanske i att ”egenheten” hela tiden står i relation till andra människor (västra hemisfären). Självständigheten, framför allt uttryckt genom Uranus centrala roll i det femte huset, är kanske endast skenbar. Egentligen är nog Dylan helt beroende av kommunikationen med sin omgivning. Det är ju egentligen mycket det som det femte huset handlar om: artisten och hans publik. För vad är artisten utan sin publik?

I horoskopets östra del, i det första huset, ser vi en ensam Pars Fortunae i Stenbocken. Den visar att Dylans största tillfredsställelse nog ligger i att bygga upp en stabil självkänsla och inse sitt eget inre värde. Den visar också att han når framgång genom oberoende och självständighet.

Ha gärna synpunkter på horoskopet!

Några Dylanklipp:

http://www.youtube.com/watch?v=0RPkJezi ... ure=relmfu (”Thunder On The Mountain”)

http://www.youtube.com/watch?v=RZgBhyU4IvQ&NR=1 (”Not Dark Yet”)

Dylan som ofta chockat sina fans med sina överraskande stilbyten levererade för något år sedan en cd med julsånger, väl magstarkt för många kanske:

http://www.youtube.com/watch?v=a8qE6WQm ... ure=relmfu (”Must Be Santa”)


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron