Aktuellt datum och tid: tor jan 24, 2019 6:56 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Birgit Nilsson
InläggPostat: sön maj 15, 2011 6:22 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej!

Veckans profil är en svensk sångfågel, och inte vilken som helst, utan den världsberömda Birgit Nilsson!

Hon är en av dessa märkliga svenska kvinnor – Greta Garbo och Anita Ekberg är andra – som från en enkel och obemärkt bakgrund i Sverige sedan reser sig och blir berömda i hela världen!

Birgit, som var dotter i en lantbrukarfamilj, föddes den 17 maj 1918 i Svenstad, Västra Karup, i Kristianstads län i Skåne. Hon har själv berättat att hon ”kunde sjunga innan hon kunde gå”. Hon sjöng till och med i drömmen. I kyrkokören blev hennes sångbegåvning uppmärksammad och hon fick rådet att ta sånglektioner.

Birgit Nilsson studerade vid Musikakademin i Stockholm åren 1941-46 och ganska omgående därefter fick hon sitt genombrott som Lady Macbeth i Verdis opera i Stockholm 1947. Karriären tog fart och snart sjöng hon på all världens operascener – i Wien, München, Milano, San Francisco, New York, Tokyo, Paris, Berlin, Buenos Aires...


Bild


Birgit Nilsson var känd för att vara humoristisk och slagfärdig. Hon hade också en säregen förmåga att förhandla sig till stora gager och blev en av de högst betalda operasångerskorna någonsin. ”Isolde gjorde mig berömd, Turandot gjorde mig rik”, lär hon ha sagt. Tillfrågad om ”La Nilsson” var svår att samarbeta med svarade Metropolitans operadirektör Sir Rudolf Bing: ”Inte alls, stoppar man bara i tillräckligt med pengar, så kommer det ut vackra ljud!”.

1984 drog sig Birgit Nilsson tillbaka till barndomshemmet i Skåne, där hon en gång arbetat i sina föräldrars betland fram till dess hon var 23 år. Hela livet igenom bevarade hon trots alla framgångar en slags jordnära enkelhet. Själv förklarade hon: ”Jag har alltid försökt minnas vad min mamma brukade säga, 'Håll dig nära jorden, så slår du dig inte så illa om du faller'”.

Birgit Nilsson lämnade den jordiska scenen den 25 december 2005, 87 år gammal.

Horoskopet ser ut så här:


Bild

Birgit Nilsson, 17 maj 1918, 14:45, Svenstad

(Källa: Astro Databank)


De dominerande tecknen är Oxen, Kräftan och Lejonet. Eld och jord överväger liksom kardinala och fasta tecken. Husen 9, 10 och 11 är betonade. De flesta planeterna är över horisonten, vilket antyder en person som vill synas och spela en roll i samhället, en person som vill sätta sin prägel på världen och som känner tillfredsställelse genom yttre framgångar.

Månen i växande fas antyder att hon var framtidsinriktad och trodde på sin egen förmåga att möta livets utmaningar.

Solen i Oxen på den nionde husspetsen visar på den jordnära och stabila livsfilosofi som Birgit Nilsson bar med sig från uppväxten på den skånska landsbygden. Det praktiska och metodiska förstärks också av Merkurius i Oxen och Mars i Jungfrun.

Månen i Lejonet speglar ett känslomässigt behov av att få uppmärksamhet och uppskattning, något den firade operadivan naturligtvis fick i överflöd.

Ascendenten i Vågen ger bilden av en vänlig och social person, vilket stämmer bra med hur hon beskrivs.

Men den stora musikaliska begåvning som förde henne till så stor framgång och berömmelse finner vi nog särskilt uttryckt genom konjunktionen mellan Saturnus och Neptunus i Lejonet i hennes tionde hus. Här har vi den stora artisten med förmåga att ge form och uttryck åt sin stora kreativa begåvning. Pluto på MC visar också på kraften och intensiteten i hennes framträdande och karriär.

Kommentera gärna horoskopet!


Här är ett par länkar till videoklipp med Birgit Nilsson:

http://www.youtube.com/watch?v=7VgjcKxFAlE

http://www.youtube.com/watch?v=iuYvRrtl ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=DjZoI0WN ... re=related


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron