Aktuellt datum och tid: sön maj 27, 2018 7:07 am

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Donovan
InläggPostat: sön maj 08, 2011 2:39 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Hej och välkommen till den här veckans profil!

Den skotske ”folkrockaren” Donovan Leitch dök upp med sin akustiska gitarr och sitt munspelsställ i mitten av 1960-talet som en slags brittisk motsvarighet till Bob Dylan, som vid den tiden också ackompanjerade sina sånger med akustisk gitarr och munspel. Ändå var skillnaden mellan dem ganska stor. Donovan, med sånger som Colours, Catch the Wind och Jennifer Juniper, gav ett mycket mjukare och vänligare intryck och dessutom så kom de från helt olika bakgrund, Dylan från den amerikanska folksångartraditionen och Donovan från en mer anglo-saxisk och keltisk vistradition.

Bild

Donovan, som själv skrev och komponerade allt sitt material, kom under 60-talet att skapa en särskild och för honom karakteristisk ”psykedelisk” folkrock eller popmusik med populära låtar som Sunshine Superman, Mellow Yellow och Season of the Witch. Men han fortsatte också med mer stillsamma sånger i den speciella vistradition som han behärskar så bra. Albumet A Gift from a Flower to a Garden – som av många räknas som Donovans bästa – innehåller båda delarna. Den första delen består av poplåtar, som Wear Your Love Like Heaven och Oh Gosh. Den andra delen av albumet består av små fantasifulla ”barnvisor” med en säregen och vacker poesi, så typisk för Donovan.

Bild

Efter en resa till Indien 1968, tillsammans med bl.a. medlemmarna i The Beatles, kom Donovan att intressera sig för österländsk visdom och det var också något som kom att färga hans fortsatta musicerande. Skivor som Cosmic Wheels och Essence to Essence i början av 70-talet hade ett andligt färgat innehåll och nådde bara fram till en mer begränsad åhörarskara, liksom de senare Sutras (1996) och Brother Sun Sister Moon (2005).

Donovan föddes den 10 maj 1946 i Glasgow i Skottland och hans horoskop ser ut så här:


Bild

Donovan Leitch, 10 maj 1946, 06:15, Glasgow, Skottland

(Källa: Astro Databank)


Det är lätt att känna igen den skotske trubaduren i hans horoskop. Den mjukt vänliga och sympatiska framtoningen speglas naturligtvis av Venus på Ascendenten och förstärks dessutom genom trigonen till Jupiter i Vågen. Det visar på ett harmoniskt och balanserat yttre liksom vänskaplighet och charm. Venus i Tvillingarna är också i konjunktion med Uranus i samma tecken, vilket speglar hans spontanitet och originalitet. Att allt det här har med hans livsväg och gärning att göra antyds av Norra månnoden i första huset.

Ascendent- och horoskophärskaren Merkurius - poeten, trubaduren, trickstern - i Väduren är ”ptolemaiskt” oaspekterad (lever sitt eget liv) i det tolfte huset, där vi också har Solen i Oxen. Solen och Merkurius i tolfte huset antyder poetens förmåga att ”känna in” omgivningen och även tolka känslostämningar i tiden. Solen bildar trigon med Jungfru-Månen i det kreativa och solstyrda femte huset (i Lejonet). Det visar på den positiva och optimistiska ton som är karakteristisk för Donovan.

Ett starkt inifrån kommande kreativt uttrycksbehov visas av den nära konjunktionen mellan Mars och Pluto i Lejonet i fjärde huset. Att Mars också bildar en sextil i förhållande till Neptunus i Vågen i sjätte huset speglar ytterligare den musikaliska och poetiska talangen.

Jupiter i Vågen i sjätte huset är i trigon med såväl Venus som Uranus och Norra månnoden i Tvillingarna i första huset. Det beskriver en stark förmåga och energi att uppnå de egna målen och antyder också en vilja att påverka samhälle och omgivning. Att Jupiter också är i konjunktion med Kiron visar på den idealistiska sidan hos Donovan.

Solen och Merkurius i tolfte huset och alla övriga planeter under horisonten speglar hans dragning till ett meditativt och mer introvert förhållningssätt till livet och till den österländska visdomen. Den meditativa sidan stöds också av de retrograda planeterna Neptunus och Jupiter i sjätte huset (vardagsliv, hälsa, arbete), där vi också har Pars Fortunae i Vågen – Donovans största glädje och särskilda begåvning tycks vara förbundna med skapandet av harmoni, balans och goda relationer människor emellan (Venus-styrda Vågen).

Ha gärna synpunkter på horoskopet!

* * *

Här är ett videoklipp från ett möte mellan Donovan och Dylan där de sjunger var sin sång för varandra på ett hotellrum i London i samband med Dylans englandsturné 1965: http://www.youtube.com/watch?v=Lc6HcA6kEJc

I föregående videoklipp förekommer Derroll Adams (den lite äldre mannen i helskägg som konverserar med Dylan i början). Liksom den tidige Dylan hade sin förebild i folksångaren Woody Guthrie, hade Donovan sin mentor och förebild i den banjospelande visdiktaren Derroll Adams, som också var intresserad av österländsk visdom. Här är ett klipp till Donovans sång, Epistle to Derroll, som ingår i det tidigare beskrivna albumet A Gift fram a Flower to a Garden. Sången riktar sig till Derroll Adams. Som så ofta använder Donovan astrologiskt bildspråk i en av verserna. 1:29 in i sången sjunger han:

”Oh come ye starry starfish
I know your ways are caped.
Maybe it´s because
You´re astrologically shaped”


Här är klippet: http://www.youtube.com/watch?v=kdqU_bYQNuw

Här är ett exempel på Donovans nuvarande, mer andligt inriktade sångtexter: http://www.youtube.com/watch?v=Dsye-Wru2Oo

Slutligen Donovan i en lite ovanlig version av There is a Mountain: http://www.youtube.com/watch?v=fuIciNso ... re=related


Vi har redan tidigare omnämnt Donovan här på forumet, i det här inlägget: lady-of-the-stars-t284.html


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron