Aktuellt datum och tid: ons jan 23, 2019 6:16 pm

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Dalai Lama XIV
InläggPostat: sön jul 03, 2011 10:11 pm 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Välkommen till veckans profil!

Likt Bibelns vise män begav sig under senare delen av 1930-talet en grupp tibetanska munkar och regeringstjänstemän, maskerade till handelsmän, till de avlägsna nordöstra delarna av landet för att söka efter ett barn som blivit fött. Enligt profetian skulle den nya inkarnationen av Dalai Lama födas i den delen av Tibet. Sent på vintern 1937 anlände de till det hus där den då tvåårige Lhamo Dhondrubs familj bodde.

Pojken klarade med glans alla de prov som skulle visa att han var den nya inkarnationen av Dalai Lama. Även fysiska kännetecken stämde överens med den några år tidigare bortgångne högste ledaren för Tibet. Den unge pojken fördes till Lhasa för att nu förberedas för sin kommande uppgift. Tretton år senare, den 17 november 1950, utropades han till Tibets statsöverhuvud.

Dalai Lama – som kan översättas ”hav av vishet” - anses i den tibetanska buddhismen vara en ständigt återkommande inkarnation av bodhisattvan Avalokiteshvara (Chenresi på tibetanska). Med bodhisattva avses en upplyst själ som före att ingå i nirvana väljer att fortsätta inkarnera på Jorden för att bistå människorna. Den nuvarande Dalai Laman är den fjortonde i ordningen. Han föddes alltså som Lhamo Dhondrub den 6 juli 1935 i Takster (Tengster) i dåvarande nordöstra Tibet (numera en del av det kinesiska Qinghai).

Sedan de kommunistiska kineserna påtvingat Tibet sin överhöghet och efter att ett tibetanskt uppror mot övermakten brutalt slagits ned, tvingades Dalai Lama 1959 i landsflykt. Han erbjöds politisk asyl i Indien och tilläts grunda en tibetansk exilregering i Dharamsala. Härifrån har han sedan dess fört en fredlig kamp för Tibets självbestämmande och religiösa särart. 1989 tilldelades han Nobels fredspris.

Bild

Genom sina resor och framträdanden har den nuvarande Dalai Laman gjort sig känd världen över som den milde och vänlige vishetsläraren med glimten i blicken och ett karakteristiskt skrockande skratt.

Hans horoskop ser ut så här:


Bild

Dalai Lama, 6 juli 1935, 04:38, Tengster (Takster), Tibet

(Källa: Astro DataBank)


Dalai betyder ”hav” och Lama ”visdom” eller ”lärare” (sanskrit: guru). Märkligt nog har Dalai Lama (”Visdomens hav”) planeten Neptunus (hav) i sextil med Jupiter (visdom, lärare).

De mest framträdande tecknen i hans horoskop är Kräftan (mild, beskyddande, omhändertagande, moderlig, känslig), Jungfrun (renhet, tjänande, jordnära andlighet) och Fiskarna (medkännande, självuppoffrande, mild, intuitiv, fridsam), vilket beskriver honom mycket tydligt. Vattentecknen överväger och visar på en sympatisk och förstående person som talar fritt från hjärtat.

Mest framträdande hus är det första (hans identitet, personlighet och hans framträdande i omvärlden) och det tredje (kommunikation, nyfikenhet, mental energi; även författarskap – Dalai Lama har skrivit ett flertal böcker).

Den första kvadranten i horoskopet är mest betonad, vilket antyder att Dalai Lama är självständig och kapabel att ordna och forma sitt liv. Planeter i östra och norra hemisfärerna överväger – vi har en person som är självmotiverad, som går sin egen väg och som värderar frihet och självständighet (östra hemisfären). Hans inre resurser (norra hemisfären) är avgörande och ligger till grund för hans yttre framträdande.

Månen är i växande fas – han är framtidsorienterad och har tilltro till egna förmågan att möta utmaningar. Månen härskar över horoskopet eftersom den via Kräftan styr Ascendenten. Konjunktionen med Neptunus speglar hans andlighet och placeringen i Jungfruns tecken och i det tredje huset visar på hans tjänande och hans andliga kommunicerande. Månen i konjunktion med Neptunus i Jungfrun i tredje huset handlar också om hans strävan efter renhet (Jungfrun) i tanke (tredje huset) och gärning (Jungfrun).

Solen i Kräftan i konjunktion med Ascendenten lyser upp hans personlighet och möte med omvärlden. Den bildar en harmonisk sextil med Månen/Neptunus i Jungfrun i tredje huset och visar på Dalai Lamas milt vänliga framtoning och roll som andlig lärare. Pluto, också i Kräftan i det första huset, speglar ytterligare det stora intryck hans närvaro gör på andra.

Merkurius, i sitt eget tecken Tvillingarna (intelligens, nyfikenhet, kommunikation) i tolfte huset, är oaspekterad så när som på en kvadratur till MC och styr de fjärde och tolfte husen. Merkurius är viktig i horoskopet eftersom den styr Jungfrun och därför ”disponerar” Månen och Neptunus. Tolfte huset representerar såväl exil och landsflykt som meditativ avskildhet.

Neptunus, i konjunktion med Månen i Jungfrun och som styrare via Fiskarnas tecken av MC och tionde huset (hans roll i världen), ger en god beskrivning av den inkarnerande bodhisattvan – här för att tjäna sina medmänniskor och ett högre syfte. Saturnus (auktoritet) i Fiskarna (andlighet) i det nionde huset (religion, filosofi) ger ytterligare stöd för detta, liksom faktiskt hela horoskopet.

Likt en glimrande diamant av andlig medkänsla lyser den drakformation fram som dominerar horoskopet och knyter samman alltihop: en stortrigon med Solen/Ascendenten i Kräftan i första huset, Jupiter i Skorpionen i femte huset och Saturnus i Fiskarna i tionde huset – en vattentrigon i ”eldhus” (1, 5, 9). Horoskophärskaren Månen i konjunktion med MC-härskaren Neptunus i tjänande och anspråkslösa Jungfrun fulländar det lyckosamma drakmönstret.

Att Dalai Lamas andlighet också har en jordnära dimension blir tydligt dels av att Saturnus (det jordiska) är i Fiskarna (det andliga) och dels av att Neptunus (andlighet) befinner sig i det ödmjuka jordtecknet Jungfrun (dessutom i konjunktion med Ascendenthärskaren Månen).

Mycket går också att utläsa av att Mars befinner sig i Vågen i det fjärde huset (hemmet) i kvadratur både till Solen och (i vid mening) till Pluto i Kräftan i första huset. Dalai Lama tvingades ju bort från sitt hem vid två avgörande tillfällen i sitt liv, dels som litet barn, då han fördes till klosterliv i Lhasa och dels som ledare för Tibet då han tvingades i exil 1959.

Mars position berättar också om Dalai Lamas pacifism och ickevåldskamp. Den är försvagad i Vågen och kvadraturen till Solen i första huset visar att strid (Mars) är främmande för hans identitet och person (Solen, Ascendenten). Man kan säga att Dalai Lamas pacifism och ickevåldskamp innebär ett förandligande av Mars-enegin. Mars i Vågen i fjärde huset kan också översättas med fredlig (Vågen) kamp (Mars) för ett fritt hemland (fjärde huset). Kvadraturen till Solen i Kräftan i första huset förknippar den fredliga kampen för ett självständigt (första huset) hemland (Kräftan) med hans egen person och identitet (Solen) liksom med hans framträdande och roll i omvärlden (första huset). Horoskopet gör det tydligt att Dalai Lama inte drivs av personlig ambition utan av omsorg om andra (Kräftan) och med allas bästa för ögonen (MC i Fiskarna).

Dalai Lamas humor och smittande entusiasm, hans jovialitet och karakteristiska skrockande skratt och den spjuveraktiga glimten i blicken beskrivs bra av Jupiter i Skorpionen i femte huset som ingår i den lyckosamma draken.

Det lyckosamma och i alla stycken harmoniska horoskopet tycks på ett både märkligt och mäktigt sätt bekräfta riktigheten i den tibetanska föreställningen om Dalai Lama (”Vishetens ocean” eller ”Den Store/Allomfattande Läraren”) som en inkarnation av bodhisattvan Avalokiteshvara!


Ytterligare några synpunkter:

Venus är enda planeten i ett eldtecken. I Lejonet disponeras den av Solen i Kräftan och speglar en ledare (Lejonet) som kommunicerar (tredje huset) frid (Venus).

Merkurius i Tvillingarna i tolfte huset ger bilden av den andlige läraren som talar och skriver om universella ämnen och riktar sig till hela mänskligheten (alltsammans tolfte huset).


Ha gärna synpunkter på horoskopet och tolkningen!

Här är ett videoklipp där Dalai Lama talar om sin syn på att döda myggor:

http://www.youtube.com/watch?v=W083nSzx ... re=related

Och här kloka ord om politik: http://www.youtube.com/watch?v=Y3wHx4NL ... re=related


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron