Aktuellt datum och tid: ons jan 23, 2019 5:59 pm

 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Allmänt om Zodiaken
InläggPostat: mån jan 14, 2013 9:48 am 
Site Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 28, 2006 12:36 pm
Inlägg: 827
Ort: Sverige
Zodiaken är en indelning av Solens, Månens och planeternas synbara väg över himlen - den s.k. ekliptikan - i tolv lika delar. Till skillnad från den sideriska Zodiaken, som används i indisk astrologi och är relaterad till stjärnhimlen, är den tropiska Zodiak som används i västerländsk astrologi relaterad till dagjämningspunkterna och årstidernas gång.

Så markeras vårdagjämningen varje år av Solens inträde i Vädurens tecken. På samma sätt markeras höstdagjämningen av Solens inträde i det motsatta tecknet Vågen. Sommar- och vintersolstånden markeras i sin tur av att Solen träder in i Kräftans respektive Stenbockens tecken. På så vis bestäms Zodiaken av Solens årliga gång (som egentligen är Jordens årliga gång runt Solen).

Den tropiska, årstidsrelaterade Zodiaken, som mäter tiden, är alltså åtskild från den sideriska, stjärnhimmelsrelaterade Zodiaken, som istället är en indelning av rymden.

Att Årstidszodiakens tecken har fått behålla samma namn och har samma innebörder och symbolik som Stjärnhimmelszodiakens, har orsakat många missförstånd och fått den allvetande okunnigheten att döma ut astrologin med påståendet att zodiaktecknen inte längre stämmer med stjärnbildernas läge på himlen.

Till följd av en mycket långsam, närmast omärklig, wobblande/vaggande rörelse i Jordens rotation, sker en gradvis och mycket långsam förskjutning av vårdagjämningspunkten i förhållande till den sideriska Zodiakens tecken (en grad på 72 år). Det är samma rörelse som gör att under långa tidsepoker olika stjärnor turas om att vara Polstjärna.

Vårdagjämningspunkten befinner sig nu i sin långsamma baklänges rörelse genom den sideriska Zodiaken i stjärntecknet Fiskarna, sakta på väg mot stjärntecknet Vattumannen. Det är detta som kallas de astrologiska ”tidsåldrarna” (tolv stycken om vardera 2160 år).

Den tropiska Zodiaken följer årstiderna och de tolv tecknen överensstämmer i sin symbolik med de olika årstidernas karaktär.

Väduren, Kräftan, Vågen och Stenbocken kallas kardinala tecken och Solens inträde i något av dem markerar början av en ny årstid. Varje kardinalt tecken följs i Zodiaken av ett fast tecken, som stabiliserar årstiden. De fasta tecknen är Oxen, Lejonet, Skorpionen och Vattumannen. Vart och ett av dessa följs i sin tur av ett rörligt eller föränderligt tecken, som löser upp och bryter ner den aktuella årstiden. De rörliga tecknen är Tvillingarna, Jungfrun, Skytten och Fiskarna.

Tecknen karakteriseras också av att tillhöra något av de fyra elementen: eld, jord, luft och vatten.

Eldtecknen, som kännetecknas av aktivitet och entusiasm, är Väduren, Lejonet och Skytten. Jordtecknen är Oxen, Jungfrun och Stenbocken och karakteriseras som stabila och materiella. Lufttecknen, som är kommunikativa och sociala, är Tvillingarna, Vågen och Vattumannen. Vattentecknen, slutligen, är Kräftan, Skorpionen och Fiskarna och kännetecknas som känsliga och intuitiva.

Vartannat tecken i Zodiaken karakteriseras som manligt (yang) och vartannat som kvinnligt (yin). Så är Väduren yang, Oxen yin, osv. runt hela Zodiaken.


Mats i det blå_________________
Det finns en sång i allting
Offline
 Profil Skicka personligt meddelande  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
 Sida 1 av 1 [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  

cron